Беларус

Визи за Беларус

За притежателите на редовен паспорт е необходима виза за влизане на територията на Република Беларус. Визата трябва бъде оформена в посолството на Република Беларус в София. 

Агенцията съдейства за обработката на документите, подаването и получаването на виза за Беларус. Няма необходимост от лично явяване на интервю от кандидата, но в някои случаи има и изключения.
Агенцията също така предлага самолетни билети и български медицински застраховки за пътуване в Беларус, които е задължително да се предоставят при кандидатстването за виза.

Повече информация, може да получите в нашия офис в РКИЦ:
България, РКИЦ, 1504 София ул. Шипка 34,
на тел: +359 2 943 49 00,
на моб. тел: +359 884 881 956, +359 878 566 182,  WhatsApp, Viber  - 24 / 7 / 365
на ел. адрес: info@aerotourmm.com

Много държави по света могат да влязат в Беларус без да кандидатстват за виза. Въпреки това има задължителни условия, които трябва да имате предвид, включително продължителността на престоя и минималните изисквания, необходими за посещение на страната.

Пътуващите от следните страни могат да влязат в Беларус без виза и да останат там 30 дни:
Albania, China, Cuba, Ecuador, Hong Kong, Macao, Montenegro, Qatar, Saint Kitts and Nevis, Serbia, Turkey, the United Arab Emirates

Пътуващите от тези държави могат да посещават Беларус за 90 дни без виза:
Argentina, Brazil, Israel, Mongolia, Ukraine, Venezuela

И накрая, пътуващите от следнитедържави могат да влизат в Беларус без виза и за неопределено време:
Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Russia, Tajikistan, Uzbekistan

Повечето страни по света могат да влязат в Беларус без виза, като преминат през Националното летище Минск, с изключение на полетите, заминаващи от и за летище в Руска Федерация. Разрешената продължителност на престоя е 30 дни, със задължителна регистрация за престой над 5 дни. Пътуващите също трябва да тръгват от Националното летище Минск, а тръгването с влак (например) не е разрешено.

Пътуващите с наземен транспорт или с всеки друг виз транспорт извън Националното летище Минск, трябва да имат издадена виза. Пътуващите в Република Беларус с цел да работят или да се учат, трябва да имат входна виза.

Посолството на Република Беларус издава транзитни, краткосрочни и дългосрочни визи в зависимост от причините за посещението и продължителността на престоя. Също така се издават еднократни, двукратни и многократни визи. Документите се приемат всеки ден за оформяне на визи по стандартна и по ускорена процедури.
Еднократните визи са с право на еднократно влизане, пребиваване и излизане от Беларус в рамките на посочения във визата срок и в рамките на посочения брой дни за пребиваване, но не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.
Двукратните визи са с право на двукратно влизане, пребиваване и излизане от Беларус в рамките на посочения във визата срок и в рамките на посочения брой дни за пребиваване, но не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.
Многократните визи са с право на неколкократно (повече от 2 пъти) влизане, пребиваване и излизане от Беларус по време на посочения във визата срок и в рамките на посочения брой дни за пребиваване, но не повече от 90 дни в рамките на една календарна година. Транзитната виза предоставя правото на транзитно преминаване (влизане от една държава, преминаване по установен маршрут през територията на Република Беларус и влизане в друга държава) в рамките на заявения срок, но не повече от 1 година и действа в рамките на 48 часа от деня на влизане в Република Беларус. Транзитната виза е възможно да бъде издаденa съответствено  за еднократно, двукратно и многократно преминаване през територията на Република Беларус. Кратността на визата се определя от визата за държавата, в която той влиза, преминавайки през територията на Република Беларус.

Еднократна, двукратна и многократна краткосрочна виза се издават с фиксирани дати за срок не повече от 90 денонощия за пътувания със следните цели:
-Бизнес пътуване;
-По частни цели – необходима е оригиналната поканата за влизане в Република Беларус, оформена в държавните органи, както и копие на паспорта на канещото лице.
-Туризъм – необходим е оригинален туристически ваучер, издаден от белоруска туристическа агенция  съгласно  законодателството на Република Беларус, с фиксирани дати, но не повече от 30 денонощия престой в държавата.
-Обучение – необходима е оригиналната  покана от научна организация на Република Беларус, съгласувана с държавните органи по гражданство и миграция, с фиксирани дати, но не повече от 30 денонощия.
-Работа – необходима е оригиналната покана на беларуско юридическо лице, съгласувано с Департамента по гражданство и миграция на МВР на Република Беларус.

Полагането на виза за Беларус се осъществява за срок от 7-9 работни дни или 2 работни дни по ускорена процедура за оформяне. Като тип виза предимно се оформят бизнес входни визи за Република Беларус.

Документи, необходими за оформянето на виза за Беларус:
-оригинален задграничен паспорт, кото трябва да е валиден за не по-малко от три месеца след датата на планираното ви напускане на Беларус;
-актуална цветна снимка 3,5 х 4,5 см;
-попълнена Анкета / Application for a Visa, попълва се в офиса на агенцията;
-информация за професия, месторабота – фирма, адрес, телефон, електронна поща;
-самолетен билет;
-настоящ домашен адрес по лична карта;
-предишни посещения на Беларус – ако има - колко пъти и колко дни в рамкие на настоящата календарна година;
-медицинска застраховка, може да бъде издадено в офиса на агенцията

След подаването на документите в агенцията и заплащане на съответстващите такси, входната виза може да се оформи по нормална или, съответно, по ускорена процедура.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:

Посолство на Република България в Република Беларус
Адрес: пл. Свободы 11, етаж 1, 220030 Минск, Республика Беларусь
Тел.: +375 17 374 85 58 Факс: +375 17 374 61 59
Дежурни телефони в извънредни ситуации: + 375 29 625 80 44; +375 29 625 80 43
Работно време: 09.00 - 17.30 ч. Почивни дни – събота и неделя
E-mail: Embassy.Minsk@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/belarus
Консулска служба
Работно време с граждани: 10.00 - 13.00 ч. Почивни дни – събота и неделя
Консулска информация: тел.: +375 17 374 62 64
Запис за прием: тел.: +375 17 374 62 64, всеки работен ден от 14:00 ч до 16:00 ч.
E-mail: consular.minsk@mfa.bg 

Посолство на Република Беларус в София
Адрес: ул.„Никола Караджов” № 3, кв.„Редута”,1505 София
Тел.: +359 2 971 71 31; +359 2 971 95 28 Факс: +359 2 973 31 00
Е-mail: bulgaria@belembassy.org

Почетен консул на Република Беларус в Република България
г-н Атанас Попов
Канцелария: Бургас, ул. “Васил Левски” № 7, ет.3
Тел./факс: +359 56 800 276
Е-mail: consul@mbox.contact.bg

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross