info@aerotourmm.com

Делова виза за Русия

Целта на пътуването по виза тип „делова“ е посещение на Руската Федерация за установяване на бизнес контакти, срещи с настоящи и бъдещи партньори, участие в семинари, изложения и панаири, промотиране на дейността на фирмата с цел сключване на договори за сътрудничество в съответната сфера, контрол и надзор над дейността на съвместни предприятия, откриване на представителство.

Деловата виза може да бъде еднократна или двукратна за срок на валидност до 90 дни или многократна за срок до 365 дни. Престоят по делова многократна виза не може да надвишава 90 дни на всеки 180 денонощия, т.е за всяко полугодие максималният сумарен престой по всички посещения на територията на Руската Федерация е не повече от 90 денонощия.

Деловата виза може да бъде тип „деловая”, „коммерческая”, „техобслуживание”. Този тип виза не позволява сключване на трудов договор, осигуряване и работа на територията на Руската Федерация. Типа виза „техобслуживание” позволява консултантски услуги и надзор над извършвани дейностти на територията на Руската Федерация, но съответното лице се осигурява на територията на Република България на трудов договор към българска фирма или чуждо предстаителство.

За полагане на делова виза е необходимо предоставяне на покана-основание от следния тип: 

  • Покана на бланка на Министерството на Външните работи или „УФМС” („Управление Федеральной Миграционной Службы”) на Руската Федерация, по изключение за оформяне на еднократна / двукратна виза може да се предостави цветно копие на поканата, за полагане на многократна виза е необходимо предоставяне на покана на оригинална бланка. При този тип покана лицето, кандидатстващо за виза, не е необходимо да е посещавало РФ.
  • Телексно указание от Консулски Департамент на Министерството на Външните работи на Руската Федерация, изпратено до съответния консулски отдел, в който ще бъдат подадени документи за оформяне на делова виза. При този тип покана лицето, кандидатстващо за виза, не е необходимо да е посещавало РФ. Оформянето на виза може да стане по срочна процедура.
  • Писмено обръщение до Консулски отдел, оформено на официална фирмена бланка с указани юридически адрес, телефон и валиден данъчен номер –  „Индентификационный Налоговый Номер” на съответната компания, учреждение, предприятие, организация, руско юридическо лице, организатори на изложения/ симпозиуми/конференции с различна тематика на територията на Руската Федерация. В поканата трябва да бъдат посочени персоналните данни на лицето, за което е предназначено обръщението.

При оформяне на еднократна делова виза медицинската застраховка трябва да покрива периода на визата, при оформяне на двукратна или многократна делова виза – достатъчно д апокримва периода на първото посещение на Руската Федерация с приложена резервация на самолетен билет, влак или зелена карта за лек автомобил.
При оформяне на многократна годишна входно-изходна виза по такова обръщение е необходимо лицето да е посещавало територията на Русия в рамките на последните 12 месеца, съответно да потвърди това посещение с предоставяне на копие на страница/и на задграничния паспорт с положен стикер на предходна виза и входно-изходни печати. При положен стикер, но неизползвана виза или при последно посещение преди повече от 12 месеца е възможно полагане единствено на двукратна 90-дневна виза.

Аеротур ММ предлага услуги по оформяне на необходимите покани за делови визи.

Срокът за полагане на делова виза за граждани на Република България и държави членки на ЕС по покана на бланка на Министерството на Външните работи или „ФМС”, съответно телексно указание е съответно 10+1 работни дни по стандартна процедура и 3+1 работни дни по бърза процедура.
Срокът за оформяне на делова виза по писмено обръщение до Консулски отдел за еднократна/двукратна делова виза е от 7 до 11 работни дни, за многократна делова виза – 10+1 работни дни. Таксата за полагане на виза включва консулска такса и сервизна такса визов център. За граждани на Канада, Австралия, САЩ, Великобритания делова виза се полага само по оригинална бланка  на Министерството на Външните работи или „ФМС”, съответно телексно указание. На поканата трябва да бъде указано място на полагане на делова виза – Република България. Делова виза по писмено обръщение до Консулски отдел за граждани на посочените държави не може да бъде положена. Срокът за полагане на делова виза по стандартна процедура е от 11 работни дни, по преценка на дипломатите в Консулски отдел и съобразно със законовите разпоредби може да бъде приложена бърза процедура.  Делови визи на граждани на потенциално-опасни държави не се полагат.
*работните дни се броят от момента на подаване на документите в Консулски отдел на Руска Федерация
** не се броят официални почивни дни на Русия

За роднини по пряка на лицето, кандидатстващо за делова виза – съпруг, съпруга, деца под 18 навършени години, могат да бъдат оформени делови визи, тип „сопровождающий член семьи”. За целта е необходимо получаване на персонални покани от ФМС за всеки член на семейството и съответно вписване на паспортните данни на съпровождащите лица в писменото обръщение до Консулски отдел.

За оформяне на делова виза  в Аеротур ММ е необходимо да се предоставят следните документи: 
– Електронен формуляр за визова анкета.
– Задграничен паспорт
– Снимка
– Делова покана, ваша или поръчана в Аеротур ММ
– Медицинска застраховка
– Ксерокопие на първата страница на паспорта.
*По-подробно за всеки един от документите, гледайте в „Цени и документи
В отделните случаи Посолството  или Генералното консулство на Русия  могат да изискат допълнителни документи или данни.

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Електронните визи за Русия ще бъдат предоставени при условие на закупуване на пакетни турове
01/07/2020
Речните круизи ще бъдат пуснати за туристи в края на юни: подробности
26/05/2020
Разяснения във връзка с връщането на консулската такса за издаване на руски визи.
18/05/2020

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност