info@aerotourmm.com

Електронна виза

Характеристики на електронната виза и условия за нейното издаване

Електронна виза за посещение на Далекоизточния федерален окръг може да бъде получена само от граждани на държави, списъкът на които се определя от правителството на Руската федерация.

Електронна виза за посещение на Калининградска област може да бъде получена само от граждани на държави, списъкът на които се определя от правителството на Руската федерация.

Електронната виза се издава безплатно. За да я получите, не се нуждаете от покани, потвърждение на хотелски резервации или други документи, потвърждаващи целта на пътуването до Руската федерация. Срокът за издаване на електронна виза е не повече от 4 календарни дни от датата на подаване на попълненото заявление.

Електронната виза е валидна за влизане в Руската федерация и излизане от Руската федерация само през следните контролно-пропускателни пунктове през държавната граница на Руската федерация, разположени на територията на Далекоизточния федерален окръг и Калининградска област:

  • контролно-пропускателни пунктове Калининград (Храброво), Владивосток (Кневичи), Петропавловск-Камчатски (Елизово), Благовещенск, Хабаровск (Нови), Южно-Сахалинск (Хомутово), Анадир (Угольный) ) ”,“ Улан-Уде (Мухино) ”,“ Чита (Кадала) ”;
  • Калининградски морски контролни пунктове (участъци в градовете Калининград, Балтийск и Светли), Владивосток, Зарубино, Петропавловск-Камчатски, Корсаков, Позиет;
  • железопътни контролно-пропускателни пунктове Мамоново, Советск, Пограничен, Хасан, Махалино;
  • Автомобилни контролни пунктове Багратионовск, Гусев, Мамоново (Гжехотки), Мамоново (Гроново), Морское, Пограничен, Советск, Чернишевское, Полтавка, Турий Рог.

Електронната виза е еднократна и се издава за период от 30 календарни дни, считано от датата на издаване. Разрешеният престой в Руската федерация на електронна виза е до 8 дни, считано от датата на влизане, в рамките на срока на валидност. Срокът на валидност на електронната виза и (или) разрешеният период на престой за нея не подлежат на удължаване.

Електронните визи могат да бъдат само от следните категории: обикновена бизнес (цел на пътуване – бизнес), обикновена туристическа (цел на пътуване – туризъм), обикновена хуманитарна (пътувания – спортни връзки, културни връзки, научни и технически връзки). Ако целта на вашето пътуване до Руската федерация не съответства на нито едно от горните, трябва да се свържете с дипломатическата мисия или консулския пункт на Руската федерация за редовна (неелектронна) виза.

Чуждестранните граждани, пристигнали в Руската федерация с електронни визи, имат право на свободно движение в рамките на територията на субекта на Руската федерация, за която са направени, с изключение на посещения на територии, организации и съоръжения, за които се изисква специално разрешение за влизане в съответствие с федералните закони на Руската федерация.
Чуждестранните граждани напускат Руската федерация изключително през контролно-пропускателни пунктове на състава на Руската федерация, в която са влезли.

Можете да попълните заявление за електронна виза не по-рано от 20 дни и не по-късно от 4 дни преди очакваната дата на влизане в Руската федерация.

В края на срока на валидност на вашия паспорт трябва да има поне 6 месеца от датата на кандидатстване за електронна виза. В паспорта трябва да има свободно място за печати при преминаване на границата.

Чуждестранните граждани, пристигащи в Руската федерация с електронни визи, са длъжни да имат със себе си застрахователна полица, валидна на територията на Руската федерация за целия период на престоя им.

Ако вашият паспорт има валидна руска виза, не е необходимо да получавате електронна виза специално за посещение на Далекоизточния федерален окръг и Калининградска област. Можете да ги посетите с обикновена виза в рамките на срока на нейната валидност, без ограниченията, предвидени за електронната виза. Валидността на редовна виза не се удължава чрез получаване на електронна виза.

Преди да попълните заявление за електронна виза, ще трябва да дадете съгласие за автоматизираната обработка, пренос и съхранение на данните, посочени в заявлението Ви, за да кандидатствате за електронна виза.

Предоставената информация, трябва да бъде пълна и достоверна. Указанието на всяка неточна информация, включително паспортни данни и снимки, може да доведе до отказ за издаване на виза или отмяна на вече издадена виза на контролно-пропускателен пункт през държавната граница на Руската федерация.

Процедура за попълване на електронно заявление за виза

evisa.kdmid.ru

  1. Име и фамилия на кандидата са задължителни. Ако кандидатът няма фамилия или име / имена, заявлението за електронна виза не може да бъде прието за обработка. В този случай трябва да се свържете с дипломатическата мисия или консулския пункт на Руската федерация за редовна (неелектронна) виза.
  2. Датата, месецът и годината на раждане на заявителя трябва да бъдат напълно известни. В случай на неизвестна или частично известна дата на раждане, електронното заявление за виза не може да бъде прието за обработка. В този случай трябва да се свържете с дипломатическата мисия или консулския пункт на Руската федерация за редовна (неелектронна) виза.
  3. Ако кандидатът трябва да бъде последван от малолетни деца, вписани в паспорта му, тогава за всяко дете трябва да бъде подадено отделно заявление за издаване на електронна виза. Всички следващи непълнолетни деца заедно с родителите си трябва да имат отделна електронна виза.
  4. Преди да започнете да попълвате заявлението, се уверете, че имате на разположение: Интернет браузър с активиран JavaScript . В момента се поддържат следните браузъри: Mozilla Firefox , Google Chrome , Microsoft Edge . Не се гарантира правилната работа на сайта при използване на други браузъри. Програма за преглед и печат на PDF файлове  – се препоръчва  Adobe Acrobat Reader .
  5. Вашият валиден национален паспорт.
  6. Изберете език от съответния падащ списък. Съветите ще обяснят значението на въпросите, на които трябва да отговорите. Ако е избран руския език, всички отговори на въпросите на заявлението трябва да бъдат въведени само на руски език, с изключение на фамилните имена, имена, адреси и имена на институции, които трябва да бъдат въведени на английски. Ако е избран английски, всичките Ви отговори трябва да бъдат само на този език, като се използват латински букви.
    В случай, че правописът на фамилното име или имената съдържа знаци на националния език, които не са включени в латинската азбука (като например С, É, Ü или Ç), тогава при попълване на съответните полета на приложението е необходимо да се посочат транслитерираните стойности, които са представени в първата машинно четена линия на вашия паспорт.
  7. Потвърдете своето съгласие за автоматизираната обработка, прехвърляне и съхранение на данни, посочени в заявлението Ви с цел получаване на електронна виза.
  8. За да започнете да попълвате ново приложение, щракнете върху бутона, който казва“Отидете да попълните приложението.“
  9. За да продължите да попълвате приложението, редактирате, преглеждате и отпечатвате предварително попълненото приложение, изберете елемента от менюто“Възстановяване на приложението“.
  10. Въведете личния си имейл адрес и неговото потвърждение, както и паролата си за влизане в този сайт и неговото потвърждение.
  11. Напишете или отпечатайте номера на заявлението, който се показва в горния десен ъгъл на страницата.Ако сесията е прекъсната, ще е необходимо да продължите да попълвате заявлението. За да запазите черновата, използвайте бутона „Запазване на черновата“. Вашето заявление за електронна виза ще се съхранява в продължение на 30 дни от момента на последното им запазване.
  12. Пристъпете към попълване на полетата за приложение.Следвайте указанията на всяка страница от приложението. Полетата, маркирани със звездичка *, са задължителни. Ако по време на попълването са направени грешки или не са попълнени необходимите полета, те ще бъдат маркирани и под тях ще се появи съобщение за грешка, което трябва да коригирате.
  13. Качете вашата цветна цифрова снимкавъв формат JPEG .
  14. Натиснете бутона, за да изпратите приложението и изчакайте потвърждение за неговото приемане за обработка.

След изпращане на заявлението:

Можете да проследявате състоянието на Вашата кандидатура на този сайт. След като вземете решение за вашата кандидатура, нейният статус ще приеме една от следните стойности: „издадена Visa“ или „Visa отказана“ и можете да изтеглите PDF файл с резултата от разглеждането на Вашата кандидатура. Съобщенията за напредъка и резултата от обработката на вашата кандидатура с подробни инструкции за по-нататъшни действия също ще бъдат автоматично изпращани на вашия личен имейл адрес.

В случай на положително решение за издаване на електронна виза, отпечатайте известие за резултата от разглеждането на вашата молба. Ако нямате принтер, тогава трябва да запазите информацията, посочена в уведомлението, по някакъв друг начин, за да можете визуално да я представите на представителите на транспортната компания при качване в превозното средство и на граничарите при преминаване на паспортен контрол на контролно-пропускателния пункт на входа на региона.

ВАЖНО: не запазвайте PDF файла за резултата от разглеждането на вашата кандидатура на компютър, който може да е достъпен за някой, който няма разрешение за преглед или запис на личните ви данни. Ако запишете файла на твърдия диск на споделени или обществени компютри, например, на компютър в интернет кафе или библиотека, други потребители могат да го намерят и отворят.

Ако не получите известие за издаване на електронна виза или отказ да издадете електронна виза в рамките на четири дни, можете да кандидатствате за виза по общ начин в дипломатическата мисия или консулския пункт на Руската федерация.

ВНИМАНИЕ! Известието за електронна виза не е гаранция за влизането ви в Руската федерация. Може да ви бъде отказано влизане директно на граничния пункт в случай на обстоятелства, посочени във Федералния закон от 15 август 1996 г. N 114-ФЗ „За реда на заминаване от Руската федерация и влизане в Руската федерация“.