info@aerotourmm.com

Туристическа виза за Русия

Туристическата виза е най-достъпният вид виза, подходящ  за кратко посещение в Русия (до 30 календарни дни).  С туристическа виза Вие можете да посетите страната  не само с цел туризъм, но и, например, да проведете бизнес преговори или да посетите частно лице. Официалната цел на вашето посещение обаче трябва да бъде туризмът.

Има и специален вид кратка  (до 7 дни) туристическа виза – „целеви туризъм“. Визата е предназначена за кратки командировки (участие в изложби, бизнес-срещи, преговори), както и за медицински преглед и консултации.  Тъй като процесът на издаване на покани за бизнес цели отнема много време, се предпочитат туристически визи, които се издават много по-бързо. Въпреки това граничните служители отбелязват несъответствие между действителните и обявени цели на пътуването. Това дава основание на граничарите да откажат на чужд гражданин да премине през руската граница.  В такива случаи консулският отдел на Министерството на външните работи на Руската федерация съветва при кандидатстване за виза в колона „цел на пътуване“ да се посочва не „туризъм“, а „целеви туризъм“. По този начин чужденец, влизащ в Русия, получава правото да решава бизнес въпроси с руски партньори, да участва в изложби, преговори, както и да получава медицински съвет или да се подлага на медицински преглед.

За да получите туристическа виза, имате нужда от туристическа покана, която може да бъде издадена само от руска туристическа компания, вписана в «Единния федерален регистър на туроператорите на Руската Федерация».  Потвърждаването на резервацията от хотела, в това число и на Booking.com,  не се явява основание за издаване на виза.


Поканата задължително се състои от два документа, а именно – „Ваучер” и „Подтверждение о приеме иностранного туриста”. Обикновено поканата за туристическа виза може да бъде предоставена на консулството под формата на копие.

  1. „Ваучер“ за пътуване, указващ, че сте закупили туристически пакет до Русия, договор за платени и указани туристически услуги, сключен с представител на руска туроператорска фирма с указан валиден МВТ номер на съответната канеща организация.
  2. „Подтверждение о приеме иностранного туриста”.- искане до консулството за издаване на виза на чужд гражданин.

Тези документи задължително трябва да съдържат информация за туроператора, издал поканата на гражданина на ЕС в Русия (номер на туроператора в Единния федерален регистър (МВТ), неговото име, данни за контакт, паспортни данни на самия чуждестранен турист, информация за маршрута му за пътуване в Русия и местата на пребиваването му. Също така в поканата се посочват датите на планираното пътуване и кратността на визата. Вие сте длъжни да указвате точните дати за начало и край на действие на визата, въпреки че можете да извършите пътуването до Русия по всяко време в течение на този период. Препоръчваме Ви да указвате възможния максимален период за туристическа виза – 30 дни. Помнете, че не можете да влезете в Русия по-рано от началната дата на действие на визата и не можете да излезете от Русия по-късно от крайната дата на визата. Формата  на туристическата покана не е регламентирана, следователно всеки туроператор я издава на своя фирмена бланка.

Туристическата виза за Русия винаги е еднократна, двукратни визи се полагат в рядки случаи, като изключения.  Многократна туристическа виза не може да бъде оформена и таково понятие не съществува.

Удължаването на туристическа виза е възможно само в изключителни случаи, например в случай на сериозно заболяване. Препоръчваме Ви да спазвате датата на изтичане на вашата виза, за да избегнете проблеми при напускане на Русия.

За удобство на гражданите Аеротур ММ предлага отделно само услуга за оформяне на виза, в случаите когато гражданите сами са си подсигурили хотелско настаняване в Русия и също така  цялостна организация на Вашето пътуване, като предлага атрактивни цени на хотели в голям брой градове на територията на Руската Федерация, самолетни и влакови билети, трансфери, рент-а-кар, посещение на музеи и забележителности, билети за театри, опера, цирк, информация за международни изложения и съдействие при организиране на тяхното посещение. В случай, че хотелската резервация е направена през Аеротур ММ, на Вас  се предоставят безплатно туристическата покана, заплащат се само нощувките и съответните такси и сборове. Количеството на потвърдените и платените нощувки трябва да съответства на периода на визата, като за клиентите на Аеротур ММ се предоставя бонус  – удължаване на визата с една нощувка.
Аеротур ММ предлага резервации в повече от 1800 лицензирани хотела на територията  на Руската Федерация, работи с online-системи за резервации в Интернет, както с глобалните (GDS), така и с алтернативните (ADS) резервационни системи.

Срокът за полагане на туристическа виза за граждани на Република България и държави, членки на ЕС е съответно 10+1 работни дни (1 ден за обработка на документите и подаване във визов център и 10 дни за полагане на виза в Консулски отдел) по стандартна процедура и 3+1 работни дни по бърза процедура.  В случай на форс-мажорни обстоятелства  визата за Русия може да бъде оформена за 2 работни дни  (с изключение при оформяне на виза + хотел, поради недостатъчното техническо време ). За граждани на Канада, Австралия, САЩ, Великобритания срокът за полагане на туристическа виза е от 11 до 20 работни дни.
*работните дни се броят от момента на подаване на документите в Консулски отдел на Руска Федерация
** не се броят официалните почивни дни на Русия

За оформяне на туристическа виза   е необходимо да се предоставят следните документи: 
– Електронен формуляр за визова анкета.
– Задграничен паспорт
– Снимка
– «Ваучер» и «Подтверждение», ваши или поръчани от нас
– Медицинска застраховка
– Ксерокопие на първата страница на паспорта.

За въпроси и подаване на документи:
Работно време на централен офис в
София, ул. Шипка 34, Руски Културен Център:
Понеделник – петък, 9.00 – 18.00, събота – неделя почивни дни.
телефони за контакти  24/7/365 :
Viber, WhatsUpp (+359) 884 88 19 56, (+359) 888 835746
е-mail: office@aerotourmm.com

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Промени при оформянето на частни визи за близките роднини на руски граждани, имащи българско гражданство.
20/09/2021
Многократни частни визи за близки роднини на руски граждани
16/09/2021
Русия от 1 април възобновява редовните пътнически полети с шест държави
13/04/2021

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност