info@aerotourmm.com

Хуманитарни визи за Русия

Виза тип „ХУМАНИТАРНА” може да бъде издадена на чуждестранен гражданин, който желае да посети Руската Федерация с цел осъществяване на научна, културна, спортна, обществено-политическа дейност, благотворителна дейност, доставка на хуманитарна помощ, поклонничество или религиозни контакти.

За оформяне на хуманитарна виза е необходимо предоставяне на оригинална покана от Министерството на Външните работи (МВнР) на Руската Федерация или „ФМС” (Федерална Миграционна Служба), съответно телексно указание от Консулския Департамент на Министерството на Външните работи.

Хуманитарна виза може да бъде положена и въз основа на писмено обръщение до Консулски отдел, оформено на официална бланка с указани юридически адрес, телефон и валиден данъчен номер „ИНН” на съответната канеща руска организация, участваща в хуманитарна дейност, заверена с подпис и печат.

Хуманитарната виза може да бъде еднократна, двукратна със срок на валидност до 90 дни, както и многократна за срок до 365 дни.

Срокът за оформяне на хуманитарна виза по оригинална  покана от МВнР или ФМС е 10 + 1 работни дни по стандартна прожедура или 3+1 по бърза процедура.

Срокът за оформяне на хуманитарна виза по писмено обръщение е 10 + 1 работни дни, като при желание за получаване на многократна виза е необходимо към пакета с документи да се приложи копие на входно-изходна виза за Руската Федерация, ползвана в последните 12 месеца.

Престоят по хуманитарна многократна виза не може да надвишава 90 дни на всеки 180 денонощия, т.е за всяко полугодие максималният сумарен престой по всички посенения на територията на Руската Федерация е не повече от 90 денонощия.

Виза тип „УЧЕБНА” се издава на чуждестранен гражданин, който желае да посети Руската Федерация с цел обучение в учебно заведение. Поканата за еднократна учебна виза се издава от „ФМС” на Руската Федерация, като трябва да се предостави на оригинална бланка или под формата на телексно съобщение до Консулски отдел на Посолството на Руската Федерация.

Поканата може да бъде със срок на действие до 90 дни. Този тип виза може да бъде удължен на територията на Руската Федерация без да е необходимо връщане в Република България за полагане на нова виза. Това последващо удължаване се извършва чрез анулиране на входната еднократна виза и издаване на многократна виза със срок на валидност до 365 дни според договора за обучение, сключен съобразно законодателството на Руската Федерация. В случай, че срокът на договора е по-дълъг от този на многократната виза, то се издават последователно следващи визи със срок на валидност не повече от 365 дни всяка. Паспортът трябва да има валидност не по-малко от 1,5 години от началната дата на учебната виза, съответно 6 месеца след крайната дата на последната виза.

При необходимост от краткосрочно обучение на територията на Русия като стаж, курс, семинари, основание за полагане на учебна виза може да бъде писмено обръщение до Консулски отдел на посолството на Руската Федерация, оформено на официална бланка на учебното заведение с указани юридически адрес, телефон и валиден данъчен номер „ИНН”. В поканата трябва да бъдат посочени персоналните данни на лицето, за което е предназначено обръщението, а именно: фамилия, име, презиме на кирилица и латиница, дата и място на раждане, номер на международен паспорт и период на валидност, пол и гражданство.

Според Договора между Руската Федерация и ЕС за облекчено издаване на визи за граждани на Република България  и спогодбата за културен, спортен, учебен обмен българските граждани са освободени от заплащане на консулска такса, и заплащат 1 лв. сервизна такса в случай на лично подаване на документи във визов център.

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Електронните визи за Русия ще бъдат предоставени при условие на закупуване на пакетни турове
01/07/2020
Речните круизи ще бъдат пуснати за туристи в края на юни: подробности
26/05/2020
Разяснения във връзка с връщането на консулската такса за издаване на руски визи.
18/05/2020

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност