info@aerotourmm.com

Шофьорски и транзитни визи за Русия

Шофьорска виза

Виза тип „ШОФЬОРСКА” се издава  на чуждестранни граждани, осъществяващи товарни превози на територията на Руската Федерация. Шофьорската виза може да бъде еднократна или двукратна със срок на валидност до 90 дни. За издаване на многократна виза за срок до 365 дни е необходимо лицето да предостави ксерокопие на страница от паспорта с ползвана в рамките на последните 12 месеца виза за Руската Федерация. В случай, че след последното посещение е извършена смяна на международния паспорт, то с предоставянето на оригиналния нов паспорт трябва да се приложи копие на първата страница с персонални данни на стария паспорт, както и копие на последната ползвана виза. Сумарният престой в Руската Федерация по многократна шофьорска виза е не повече от 45 дни на всеки 180 дни.

Освен стандартните документи, за оформяне на шофьорска виза е необходимо да се предоставят:

  • Оригинално писмо от асоциацията на българските предприятия, които осъществяват международни превози, както и молба за оформяне на виза
  • Нотариално заверено копие на шофьорска книжка
  • Нотариално заверено копие на трудовия договор между работодателя, съответното транспортно предпритие или организация и шофьора
  • При оформяне на многократна шофьорска виза – нотариално заверена декларация, която задължава шофьора да анулира визата си при прекратяване на трудовия договор с работодателя, за който извършва превозите.

Срокът за разглеждане на документите и оформяне на шофьорска виза по оригинално писмо от асоциацията на българските предприятия, които осъществяват международни превози, е 10 + 1 работни дни.

Шофьорска виза може да бъде положена въз основа на покана на оригинална бланка от „ФМС” на Руската Федерация. В този случай може да се оформи еднократна, двукратна или многократна виза в зависимост от типа на поканата. Срокът за оформяне на виза по такава покана е 10 + 1 работни дни по стандартна прожедура и 3+1 работни дни по бърза процедура.

Транзитна виза

Виза тип „ТРАНЗИТНА” се издава на чуждестранни граждани и лица без гражданство с цел необходимо транзитно преминаване през територията на Руската Федерация за посещение на трета държава. Транзитната виза се издава за максимален срок на валидност до 10 дни при транзитно преминаване с моторно превозно средство или ЖП транспорт и до 72 часа при въздушен транспорт. При директен полет над територията на Руската Федерация, смяна на полета, но не напускане на транзитна зона със съответен престой под 24 часа не се изисква транзитна виза.

При въздушен транзит е необходимо да се предостави самолетен билет за пътуване с указани дати на влизане и излизане от Руската Федерация, както и ксерокопие на положена виза за трета държава, в случай, че такава е необходима за български или чужди граждани, кандидатстващи за транзитна виза.

За издаване на транзитна виза на лице, пътуващо през територията на Руската Федерация към трета държава с лек автомобил е необходимо да се предостави описание на най-краткият маршрут на транзитно преминаване с посочени населени места, като максималният пробег на денонощие е 500 км. Съобразно с този маршрут се определя продължителността на валидност на транзитната виза, но не повече от 10 дни.

При пътуване с влан е необходимо предоставяне на закупен билет и маршрут, съобразно с който се определя продължителността на валидност на транзитната виза, но не повече от 10 дни.

Съобразно предоставените документи и необходимост може да бъде издадена еднократна или двукратна транзитна виза. Не се издава многократна транзитна виза. Срокът на валидност на двукратната виза може да бъде не повече от 30 дни. В случай, че лицето, пътуващо транзитно през Руската Федерация има престой по-дълъг от 30 дни в трета държава и трябва да се върне отново транзитно през Русия, то е необходимо да се оформи транзитна еднократна виза по първото пътуване. Втората транзитна виза трябва да бъде положена в Консулски отдел на Посолството на Руската Федерация в третата държава.

Срокът за оформяне на транзитна виза за български граждани и лица от държави – членки на ЕС е 10 + 1 работни дни по стандартна процедура и 3+1 работни дни по бърза процедура.

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Електронните визи за Русия ще бъдат предоставени при условие на закупуване на пакетни турове
01/07/2020
Речните круизи ще бъдат пуснати за туристи в края на юни: подробности
26/05/2020
Разяснения във връзка с връщането на консулската такса за издаване на руски визи.
18/05/2020

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност