Защо туристическа виза може да се получи по-бързо отколкото частна?

Много чужди граждани, които имат роднини или приятели в Русия пристигат в страната с туристически, а не с частни визи. Защо това е  така?

Защото за роднините или приятелите в Русия оформянето на покана за входна виза за Русия, както и факта да бъдат канеща страна не е толкова лесно.

На първо място трябва лично да отидат в държавното учреждение ГУВМ МВД по местоживеене, често неколкократно. Може да има големи опашки, както и работното време на учреждението за приемане на граждани да е неудобно за канещите. На второ място се изискват документи и справки, потвърждаващи материалното състояние на приемащата страна. Това може да бъде справка за доходи от месторабота или банкова гаранция за наличие на необходимите средства по сметка, декларация за доходи или друг подобен документ. На трето място много руски граждани, особено в  провинция, могат просто да не разполагат с достатъчно средства и жилищна площ за осигуряване на такива гаранции.

Към горепосочените доводи се добавят и дългите срокове за оформяне на покана. Канещата страна трябва да събере необходимите справки и документи, да ги занесе във ФМС РФ, където документите се разглеждат (по регламент срокът е 20 дни), едва след това се издава покана за посещение на Русия.  Поканата трябва да бъде изпратена в оригинал на чуждестранния гост. С обикновена поща поканата се получава  доста бавно, често в Русия писмата дълго се задържат преди да бъдат изпратени. Експресното изпращане по куриер може да бъде скъпо за обикновения гражданин, не във всички населени места има такива куриери, особено в малките провинциални градове. В някои посолства на Руската Федерация могат предварително да приемат копие на поканата по факс или електронна поща. В България се  изисква поканата да бъде представена в оригинал. След това е необходимо време за събиране на пакет документи,  разглеждане на визовата анкета за издаването на виза в посолството.

От 2010 г. заявление за издаване на покана може да се подава и по електронен път по интернет на портала на държавните услуги, но всичко останало като необходими документи е запазено.

Туристическа виза за Русия можете да получите значително по-бързо. Много туристи ползват услугите на туристически фирми, специализирани по дестинация Русия. Такава фирма може да има дългогодишни отношения с руски туроператори, а двете организации – с конкретна руска дипломатическа мисия, в резултат на което, решават въпроса с оформяне на туристическа виза само за един или два дни. Възможно е туристическата фирма сама да се явява международен туроператор, извършващ дейност и на територията на Русия и да има възможност да ходатайства за издаването на покани и предоставя гаранции от свое име на лицата, които желаят да посетят Руската Федерация.

https://ru.wikibooks.org 

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross