Имение и дворец в Кусково

Намира се на 18 км югоизточно от центъра на Москва по Рязански проспект.

През ХVІІІ и ХІХ век имението Кусково е най-популярната лятна резиденция сред московската аристокрация. То е собственост на аристократическата фамилия Шереметиеви, един от най-богатите и знатни родове в Русия, който е притежавал милиони акра земя. (Московското международно летище Шереметиево е построено върху земя, която в миналото е била собственост на този род и носи неговото име.)

Кусково се намира извън околовръстното шосе, което опасва столицата, но до него може да се стигне с градски транспорт. Качете се на метрото до станция Рязански проспект и след това вземете автобус 208 или 133 за шест спирки до парка Кусково. Все пак по-удобно разположен е другия парков комплекс Коломенское. По удачен вариант е да се включите в някоя екскурзия, при която ще Ви осигурят и транспорт до обекта. Задължително се обадете предварително на посочения телефон, тъй като при студено и влажно време имението е затворено.

Земите, върху които се простира имението са собственост на Шериметиеви от началото на ХVІІ век, но те са придобили съвременния си облик през късния ХVІІІ век. Кусково често е наричан руския Версай. Повечето сгради са издигнати по заповед на княз Пьотър Шереметиев, който е имал нужда от подходящо място, където да посреща високопоставените си гости през лятото. Паркът - едно от най-живописните кътчета в цяла Русия - е създаден от руски пейзажисти живяли много години в Европа изучавайки парково изкуство.

Из градините във френски стил са пръснати сгради, представящи основните стилове в европейската архитектура – холандският дом, италианската вила, гротът и изключителният Ермитаж, където според последните тенденции във вътрешния дизайн по онова време масите са снабдени с повдигащи механизми, които от партера ги преместват до трапезарията на втория етаж.

Най-интересното в имението е дворецът Кусково, построен в стила на ранния руски класицизъм от архитектите-крепостници Алeксей Миронов и Фьодор Аргунов. Украсена с величествено стълбище под формата на подкова и портик наподобяващ тези на гръцките храмове, сградата е истинско въплащение на изяществото на руския неокласицизъм. Дворецът е изграден от дървен материал върху белокаменна основа и се издига над изкуствено езеро.

През 1918 година той е обявен за музей. Неговата интериорна уредба, включително прекрасните подове с паркет и копринени тъкани с които са облицовани стените е добре запазена. Леглото с балдахин в спалнята е същинско произведение на изкуството. Всъщност Шериметиеви не са живели в двореца. Той е бил предназначен предимно за организиране на екстравагантни балове. Подовете с паркет, позлатата по стените и кристалните полюлеи на разкошната Бяла зала свидетелстват за великолепието.

В стаите са изложени картини на френски, италиански и фламански художници, китайски порцелан, мебели, украшения и предмети характерни за ежедневието на аристокрацията през ХVІІІ и ХІХ век. В двореца е показана колекция от произведения на руското изкуство от ХVІІІ век и е уреден музей на керамичните изделия с богата сбирка от руски, съветски и чуждестранни експонати.

Пьотър Шереметиев е бил собственик на повече от 150 000 крепостни селяни. Част от тях получават познания в областта на строителството и участват в изграждането на Кусково. Както и в останалите благороднически имения, тук е основан театър, където трупа от крепостници изнася спектакли на открито всяка седмица. Представяните на сцената постановки скоро се превръщат в едно от любимите забавления на московския елит. Духът на пищното и разточително ежедневие е съхранен тук и до днес; приказният парк и дворецът са безмълвни, но убедителни доказателства за една отдавна отминала епоха на величие и блясък.

Работно време: ноември – април, сряда – неделя: 10.00 – 16.00 часа; май – октомври, сряда – петък: 11.00 – 19.00 часа; събота – неделя: 10.00 – 18.00 часа.

Музеят не работи всяка последна сряда от месеца.

 от Fodor's

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross