Казахстан

Казахстан е страна на остри, дори груби контрасти.

Това е огромна страна, на практика с размерите на Западна Европа, но с едва 15 милионно население. Страна на внушителни планински върхове, бързи, пълноводни реки, глетчери и алпийски пасища.

Страна на безкрайната степ с хълмист пейзаж и зелени пасища, простиращеи се докъдето стига погледът. Страна така безводна, с напукана от суша земя, където почти нищо не вирее. Страна на жесток сибирски студ, където температурите редовно падат под -40 С. Това е страна благославена /а според някои прокълната/ с изобилни запаси от нефт и газ, както и буквално с всички видове полезни за човечеството изкопаеми от въглища до злато и от платинва до уран. Тя е основен производитеул и износител на пшеница.

Разположена е напряко на Древния път на коприната, там, където изток и запад, север и юг се пресичат по земя и въздух и свързват Европа, Азия и Близкия Изток. Около една трета от страната е заета от степ, оградена от планини на изток и югоизток. Климатът е континентален , с топли , сухи лета и студени зими. Температурата през януари варира от -19 до -40 градуса, а през юли от +19 до +40 градуса.

Най-големи реки в Казахстан са Урал, Емба, Сърдарья, Иртиш, а сред езерата – Каспийско море, Аралско море, Балхаш, Зайсан. 10 забранени за лов и риболов зони, 8 национални парка, 2 природни резервата и 3 природни парка съхраняват казахстанското биоразнообразие.

Формата на управление на Казахстан може да се определи като президентска редпублика с централна рола на президента, който е държавен глава, назначавна премиера и определя основните линии на вътрешвната и външната политика. Парламентът е двукамарен – горната камара /Сенатът/ има 47 членове, а долната камара /Маджилис8 – 107.

В Сената има по два представители от всяка област и от двата града-области Астана /столица/ и Алматъ /бившата столица/, а останалите 15 членове са посочвани от президента публични личности, интелектуалци, учени . 98 от представителите в Мажилиса се избират с преки избори, а останалите 9се назначават от Асамблеята на народа на Казахстан, където са представени етносите, населяващи страната.

Казахстан обявява независимостта си от ССР през 1991г. Страната членува в редица Международни организации като ООН, ОССЕ, НАТО, ОНД.

Централен елемент на герба на Република Казахстан е кръглата връхна част на юртата – „шанърак", която символизира семейното благополучие и мира. Златокрилите фантастични коне с рога се наричат тулпари и бележат сила, прозорливост и безстрашие.

В лявата част на знамето на държавата е разположена плетеница с национални мотиви. В центъра е изобразено слънце като източник но живот и енергия и реещ се степен орел /беркугт/, който векове наред е заемал централно място в живота на номадите като символ на свобода и независимост.

До Република Казахстан се пътува с авиокомпании Аерофлот, Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines, средна цена насамолетен билет е около 600 евро. Време за пътуване около 5 часа. Основните летища в Казахстан са Бурундай вАлмати, Астана, Актау.  Основен национален авиопревозвач е Air Astana, създадена в 2001 и в настоящо време се явява най-голяма авиокомпания в Казахстан Самолетен парк на авиокомпанията състои от  Boeing-737-7800/800, Boeing-757-200, Fokker-50.

Територията на Казахстан е толково голяма, (страната е разположена в два часови пояса) Името на най-въсокия връх в Казахстан, Хан Тенгри, означавна „Господар на Духовете” или „Властелин на небесата”

В Казахстан освен казахите има повече от 130 етнически групи, които и до днес са запазили своята културна, езикова ирелигиозна идентичност. Сред тях са тези на руснаците, украинците, немците, татарите, уйгурите, българите, гърците, корейците и др.

Алмати

Алмати, южната столица на съвременен Казахстан се намира в самия център на Евразийския континент. Тя е красива през всички сезони със своите просторни площади, широки улици, съвременни архитектурни ансамбли, градинки и булеварди, сливащи се с парковете на крайградската зона. Неслучайно този великолепен град е известен като град градина. Ограден е от три страни с планини, разположен е в поднижието на северните склонове на Заилийския Алатау, най-северния хребет на Тян шан.

Градските улици се спускат от височина 500 м на север, в степта, в полупустината. В южните жилищни компликси на височина 1500 – 1700 м надморско равнище, в областта Медео и Каменското плато се долавя диханието на ледниците. Името Алмати произлиза от ддумата ябълка. Точно тук вирее знаменитият алматински сорт апорт. Според някои източници точно на това място в древността по трасето на знаменития кервандзжгийски път на коприната се е намирало селище Алмати. През ХІІІ в. е разрушено от ордите на Чингиз хан, а през 1854 г. близо до руините на древния град възниква град Верни. В годините на съветската власт е преименуван в Алма Ата а от 1929 до 1997 е столица на Казахстан.
Околностите на Алмати са част от Иле Алатауски национален парк, разположени в подножието на планинската веригаЗаилийски Алатау, той удивлява с оригиналните си архитектурни ансамбли, съчетаващи елементи на националния стил и

Планините са любимо място за отдих на жителите и гостите на Алмати. На юг от града се намира връх Коктюбе /1070 м/, който е част от планинската верига Заилийски Алатау. До върха, където има наблюдателна площадка, се стига с лифт. Оттам се разкрива живописна панорама на „Южната столица” на Казахстан. Любителите н аактивния отдих и приключенския туризъм могат да посетят околностите на Алмати. Екскурзиите пеш и изкачването в планината са край високопланинската пързалка „Медео” и ски курорта „Шъмбулак”. В Алмати е разположено голямо модерно  летище Бурундай, тук кацат самолети от целия свят. От България до Казахстан се пътува със самолетите на Turkish Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, CSA, Aeroflot, Средна цена на самолетен билет е около 600 евро.

„Медео е най-голям в света високопланински комплекс за зимни спортове. Пързалката се намира в едноименната местност на 1 700 м надз морско равнище. Построена е през 1972г. в живописно дефиле на 16 км от Алмати. Мекият климат, ниското налятгане, тихото вревме и ледът от най-чиста изворна водао привръщат Медео в една от най-добрите световни пързалки, а благодарение на местоположението й – навярно и в най-красивата. Ледената площадка с площ 10 500 кв м е отлична за открити международни състезания по кънки бягане, хокей, фигурно пързаляне.  Високопланинският курорнт Шъмбулак е разположен в живописно дефиле на Заилийски Алатау на 2 200 м над морското равнище и на 25 км от града. Той е прочут с мекия си климат с голям брой слънчени дни.

Астана

През 1997г. столицата на Казахстан е преместена от Алмати в Акмола, а година по-късно е преименувана на Астана. Днес, десет години по-късно, тази крачка епризната за най-успешния проект за преместване на столица, осъществен в съвременни условия, а Астана поразява с модерния си Дизайн, мултифупкционалността и динамиката си.

Много градове са възникнали там, където реките се пресичат с древните керванджийски пътища. И новата столица на казахстан не прави изключение. Старото име на местността, в която днес е разположена Астана , е Караоткеп.
То произхожда от едноименното название на казахско селище, разположеното на северното разклонение на Великия път на коприната, свързващо Урал и Сибир с Централна и Средна Азия. От памтивека тук са разполагали биваците си различни племена, ставали са летни срещи, обсъждали са се важни въпроси.

Удобният керванджийски брод през река Ишим /Есил/ спомогнал по съвета на представителите на казахските аули, на брега на реката в месттността Караоткеп през 1832г. да бъде основано укрепление Акмолинският външен окръг. И днес Астанапродължава да се развива. Тази година се навършиха 10 години от създаването и.  В исторически план това е кратък период, но за млада държава, която е само на 16 години, той е значителен.

През 1999г. с решение на ЮНЕСКО Астана получи статут на „световен град”. То е своеобразно потвърждение за световното признание на успеха на новата столица. Съгласно ескиза на японският архитект Кисе Куракава, планирал Астана, градът се разраства в два направления – паралелно с преобразуването на старата частсе усвояват свободни територии по левия бряг на река Ишим. В новия град, който според замисъла на президента на република Казахстан трябва да съчетава красотата но Европа и изтънчеността на Изтока.

Ще бъдат построени стъклени връзкимежду зданията и висящи зимни градини. Разположена в район с рязко континентален климат, Астана ще бъде привлекателна през всички годишни времена. Астана разполага с модерно летище, където кацат десетки самолети от целия свят. От София до Астана много удобно се пътува с авиокомпании Lufthansa, Austrian Airlines, Czech Airlines  и, разбира се Turkish Airlines.Средната цена на самолетни билети е около 800 евро, поради високата цена на самолетни билети е много важно да се планира предварително вашето пътуване, навреме да се оформят входните визи, да се резервират хотели и трансфери.

От преместване на столицата населението на Астана се увеличило вад два пъти. Днес то наброява повече от 600 000 души. Градът привлича младите специалисти. Според демографските прогнози до 2010 населението на столицата ще достигне 1 миллион жители, а през това време приоритетно ще се развиват цялата социална структура и жилищното строителство.

Днес Астана вече се е формирала като успешен център на регионалното развитие.

На столицата се падат около 1-% от БВП на страната, макар населението и да съставлявава едва 4% - тя заема трето место в Държавата след град Алмати и Атърауската област.

Започва строителство на качествено нови проекти: завода Нокиан /който ще произвежда до 4 миллиона коли годишно/ завода на монтаж на локомотиви General Electric Company, автомонтажния завод Нисан,/който ще произвежда до 30 000 автомобиле годишно, логистичния център Apple City. По план до 2010г. ще бъдат пуснати в експлоатация над 150 обекта, обслужващи социалната сфера.

Списание Еuropa2001

 

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross