Какво се готви за  Нова година в Китай?

Дори на тези, които са се родили и израсли с изобилието от блюда на Поднебесната, които се приготвят по това време на годината, може да се завие свят от това разнообразие. Какво да се каже тогава за хората, които за първи път посрещат китайските новогодишни празници? Всеки път, когато започне обсъждането на източното меню, чужденците попадат на урок по национален език и традиции. Това е така поради факта, че китайците обичат да придават символичен смисъл.

Какво може да се види на празничната маса по време на Китайската Нова Година?

В празничното меню на източното семейство винаги присъства риба. Според китайската философия тя символизира просперитета в къщата.

По това време е прието на масата да се сервира юфка. Дължината й символизира дълголетието. Прави се с различна ширина и се поднася с пилешки бульон, свинско месо, подправки, пържено месо със зеленчуци.

Много будисти посрещат началото на Новата година без месо. Семейства, които не са традиционно вегетарианци, предпочитат както и вярващите да приготвят на празника рагу „Чжай“. В състава му влизат гъби, бамбукови връхчета, черни водорасли „Жира Чой“.

Много семейства приготвят през тържествените дни домашни пудинги. Те са два типа – солени и сладки. Най-разпространеният вид е пудинг с кори от оризово брашно, репички или „дайкон“, с наденица и гъби. Пекат се на правоъгълни блокове, след което се нарязват на квадрати. Сладките пудинги са с голямо разнообразие. Популярните червени сладкиши се приготвят от кафява захар и кокос.

На Нова година в Китай е прието да се сервират пелмени. Рецептите варират от семейство на семейство, но като правило, в традиционния състав на блюдата влизат месо и зеленчуци.

Обсъждайки националната празнична маса не трябва да се пропусне да се спомене салатата „Вот Хей“. Тя се състои от риба, репички, ядки и сусам.  Храната се сервира на голямо блюдо.

Най-популярните сладки на празника са кокосови пудинги и мандарини. Местните жители за гостите си на празника подготвят червени и черни кутии с осем отделения, които се запълват със сушени кокосови стърготини, захар със семена или корени от лотос, семена от пъпеш, кръгли парченца шоколад, увити с фолио под формата на златни монети.

Ако по време на китайската Нова година се окажете в Поднебесната империя задължително посетете ресторанта Ян Тох Хин. Това великолепно заведение в Хонг Конг, в което приготвят забележителни ястия. Ресторантът е разположен в хотел Интерконтинентал. В него приготвят много вкусни новогодишни пудинги. Опитайте пай с ряпа, изработен от дайкон и печиво със сушени скариди. Ястието „Вот Хей“ можете да опитате в хонконгския хотел Лангхам Плейс. В празничния период салати в някои хотели предлагат безплатно.

Побързайте да си оформите виза за Китай, за да полетите за китайската Нова година.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross