Китай официално отменя тестовете за COVID-19 за туристи

Това изявление направи днес говорителят на външното министерство Ван Уенбин на пресконференция, съобщи китайското издание на China Shandong.

В същото време в съобщението не се казва нищо за задължително попълване на здравна декларация при влизане. Няма информация и за отмяната на случайни PCR тестове, които се извършват по-специално на летищата при пристигане.

Според някои туристи всъщност в Китай отдавна не искат документ с отрицателен резултат за ковид статус. Достатъчно беше да въведете информация за това в така наречената онлайн здравна карта. Само тя позволи да получи разрешителен QR код.

Туристите, които наскоро летяха до Банкок, казаха публично, че при транзитно преминаване в Пекин здравният QR код е бил необходим 2 пъти: при напускане на транзитната зона при пристигане и след това при влизане в нея, за да продължи полета. Първия път туристите са попълвали декларации със смартфон още вкъщи, а втория път на летището. Те не са искали удостоверение за резултатите от PCR тест, произведен в Русия. „След даването на пръстови отпечатъци във вендинг автоматите, машината иска здравен код и едва след като го сканира, автоматичните врати ги пропускат. След това персоналът избирателно - без никакви знаци - изпраща пътниците в отделна стая, където им вземат PCR от устата", сподели в чата друг турист.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross