Китай първи в света пусна свръхзвукови влакове: 1000 км/ч не е границата!

В началото на 2023 г. в Китай приключиха първите успешни тестове на пълноразмерна пътническа капсула на свръхбързия влак Hyperloop, разработван от китайски изследователски център. Към момента вече са уточнени датите и е определен маршрута на първата линия на вакуумния влак.

Според South China Morning Post Hyperloop ще бъде пуснат по маршрута между големите китайски градове Гуанджоу и Шанхай. Преди на пътниците отнемаше около три часа, за да изминат разстоянието между тези градове, но благодарение на създаването на линията Hyperloop, пътниците ще могат да пътуват от един град до друг само за 15 минути! Дължината на новото трасе ще бъде 175 км, а максималната скорост, която ще развива Hyperloop ще бъде умопомрачителните 1000 км/ч.

Изпълнението на проекта Hyperloop в Китай значително ще ускори движението на пътниците между градовете, значително ще намали времето за пътуване и ще подобри качеството на транспорта. Очаква се това да бъде важен крайъгълен камък в развитието на транспортната инфраструктура на Китай и да служи като пример за други страни, които желаят да въведат модерни технологии в своите транспортни системи.

Какви са скоростите в Китай сега?
В Китай днес най-бързите влакове могат да достигнат скорост до 350 км/ч. Въпреки това, за да се увеличи скоростта на тези влакове, трябва да се решат проблемите с износването на релсите и консумацията на енергия поради съпротивлението на въздуха.
Технологията Hyperloop е транспортна система, базирана на магнитна левитация и вакуумни тръби. Тази технология е изобретена от известния предприемач Илон Мъск през 2012 г. и оттогава представлява голям интерес за транспортни специалисти и инженери по целия свят. Принципът на действие на Hyperloop е, че капсулите, които превозват пътници или товари, се движат във вакуумни тръби с помощта на електромагнитни полета, създадени около капсулата. Това позволява постигането на много високи скорости, като същевременно елиминира въздушното съпротивление и триенето. Технологията Hyperloop има огромен потенциал в бъдещето на транспортния сектор, тъй като може значително да подобри транспортната ефективност, да намали времето за пътуване и да намали оперативните разходи.

Китайското правителство е сериозно заинтересовано от въвеждането на технологията Hyperloop в своята транспортна система. Китай разполага с една от най-модерните системи за високоскоростни влакове в света, но по-нататъшните подобрения на тази система са възпрепятствани от ограниченията на триенето и въздушното съпротивление.

Технологията Hyperloop обаче може да реши тези проблеми, да увеличи скоростта на движение на пътници и товари. Китайското правителство се надява до 2035 г. свръхвисокоскоростни влакове, базирани на технологията Hyperloop, да се движат между градовете Гуанджоу и Шанхай. Ако това се случи, Китай ще стане първата страна в света, която успешно ще приложи тази напреднала технология в практическа употреба в своята транспортна система.

Стартирането на такъв мащабен проект обаче изисква значителна работа за изграждане на необходимата инфраструктура и простото тестване не е достатъчно.

South China Morning Post

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross