Кога е най-доброто време да посетите Азербайджан?

Древна държава с петхилядолетна история, мястото, където Ной изживява последните си дни и където се намира гробът му. На въпроса кога е по-добре да посетите Азербайджан, местните жители недвусмислено отговарят: "от началото на лятото до средата на есента". По това време тук се установява сухо, топло време и дъждовете са много редки.

Една от кавказките републики на бившия Съветски съюз, Азербайджан не е замръзнал в миналото, въпреки че тук има достатъчно исторически паметници. Страната се променя всяка година толкова много, че хората, които са били тук преди няколко години, не я разпознават. Предлагат се най-различни екскурзионни програми в Азербайджан за туристите от целия свят. Значителни промени са особено забележими в столицата, град Баку.

Красивата столица
Баку е най-красив през лятото, когато е погребан в розови лехи. Преди няколко години правителството на страната инвестира много пари в благоустройството на столицата. Старите порутени сгради в центъра на града са демонтирани, по крайбрежието е построен дълъг Приморски булевард с пейки за почивка, с положени нови алеи, някои улици, затворени за автомобили са настлани със скъп мрамор, с издигнати нови интересни архитектурни паметници, например, Пламенните кули, наподобяващи факли вечер, и центъра на Хейдар Алиев със странна форма. Всъщност дизайнът му е съвсем разбираем - от птичи поглед сградата прилича на подписа на Алиев.
По-добре е да се любувате на забележителностите на Баку от наблюдателната площадка на Девическата кула, построена през 7 век, което я прави най-старата сграда в Баку. И в търсене на атмосферата на стария Баку трябва да отидете до Ичери Шехер - Вътрешният град, заобиколен от висока стена. Времето там сякаш е спряло някъде през Средновековието.

Почивка на Каспийско море
Ако плановете на туристите включват почивка на Каспийско море, тогава е по-добре да дойдете в Азербайджан през лятото, когато водата се затопли до комфортна температура за плуване. Азербайджан се намира на същата географска ширина като страните от средиземноморския басейн, но тук лятото е по-сухо.
Най-популярните морски курорти в страната са:
Сумгаит е един от най-младите туристически градове в Азербайджан. Известен е с мекия си полу сух климат и широката крайбрежна ивица, осеяна с малки черупки.
Ленкоран, разположен в субтропичния пояс. Град, основан през 10 век пр.н.е. д., известен със своите термални извори и прекрасни плажове с черен пясък.
Набран е малко селце с бюджетни хотели. Заобиколен е от вековни, непокътнати гори, живописни градини и добре поддържани, спретнати лозя.

Азербайджан често е наричан "Страната на черното злато". Богатството му се основава на добива на нефт и газ. В Каспийско море има толкова много нефт, че местните жители буквално се къпят в него. Още в съветско време курортът Нафталан беше известен в целия Съюз със специалния вид петрол, който не е подходящ за преработка и производство на бензин от него.
Той е идеален и за лечение на кожни заболявания, дори и най-пренебрегваните, заболявания на опорно-двигателния апарат и стабилизиране на метаболизма. Единственият музей на патериците в света свидетелства за лечебните свойства на местното масло, където са оставени патериците от излекуваните пациенти. Според легендата лечебното масло е било добре познато на армията на Александър Велики, както и Марко Поло.

Ваните с масло трябва да се вземат внимателно. Можете да останете в мазна течност за не повече от 10 минути. Когато сте на почивка в Азербайджан, по-добре е да се отбиете в Нафталан за няколко дни, за да подобрите здравето си в местните ултрамодерни медицински центрове, които са заменили санаториумите в съветски стил.

Петроглифи на Гобустан
Ако можете да се отпуснете в болниците в Нафталан по всяко време на годината, тогава е по-добре да разгледате азербайджанските антики през септември-октомври, когато температурата спадне, но все още е топло и сухо. От Баку е лесно да стигнете до резервата Гобустан, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Скалите му са покрити с хиляди петроглифи, много от които са оставени от хора, живели през неолита. Туристите обикновено, страхувайки се от отровните змии, които живеят тук, почти минават на пръсти покрай камъните, изпъстрени със странни рисунки, на които можете да видите хора с опашки, лодки без гребла, неизвестни знаци. Кой ги е оставил и защо са открити едва в средата на 20 век?

Само един надпис не буди въпроси, защото се знае точно кой го е направил. Оказва се, че в дните на римските легионери е било обичайно да се оставят банални фрази като „Имаше такова и такова“ на всички вертикални повърхности. В скалите на Гобустан е открит автограф на легионера Ливий Максимус, който той оставя през 1 век пр.н.е. н. д.

Спирки от Великия път на коприната
Историческият регион Ширван има мек, равномерен климат, така че можете да дойдете тук както през лятото, така и през зимата. Но е по-добре да отидете на екскурзия до Ширван през есента. Има две исторически града, които в миналото са служили като спирки по Великия път на коприната. Това са Шеки и Шамахи.

Древният град Шеки, който е избегнал модернизацията, известен с Ханския дворец, лятната резиденция на местните владетели. През есента тук има много малко туристи. Тишината се нарушава само от шумоленето на листата, паднали от два вековни чинара, засадени близо до входа. Тези дървета растат тук още преди иранският архитект Хаджи Зейналабдин да построи дървен дворец с луксозни венециански витражи и стени, изрисувани с ярки фрески.

Основната атракция на Шамахи е мавзолеят на Йеди-Гумбяз, заобиколен от историческо гробище, където можете да видите разклатени високи стели, покрити с надписи.

За любителите на сафари
Ако дойдете в Шамахи или Исмаили през лятото, можете да разгледате околностите им с джипове като част от сафари. За ентусиастите, които се интересуват от природните красоти, има специални маршрути, които започват от тези селища и водят до топъл лечебен сероводороден извор, високия водопад Aggay или грандиозната каскада Yeddi-Gezal.

Джиповете улесняват стигането до Националния парк Пиргулу, където някои растителни видове, характерни за района на Ширван, са под специална защита. Случайно по време на разходка тук можете да срещнете мечка или срамежлива сърна. Доста живописен каньон се намира близо до село Исмаили.

И накрая, ако желаете, можете да отидете до село Басгал, където местните майсторки рисуват ръчно коприна от векове. По-добър сувенир няма да намерите в целия Азербайджан.

Светлините на Абшерон
На полуостров Абшерон, в село Сурахани, се намира Домът на огъня - Атешгях. Този храм на огнепоклонници, йога аскети, дошли от Индия, е построен през 18 век на мястото на древно светилище, където постоянно гори природен газ, излизащ на повърхността на земята по тези места. Днес газът се доставя по тръби, положени от Баку.

Друго място, където все още гори газ, както преди стотици години, е планината Янардаг, тоест Огнена. Край естественото огнище, подредено точно в скалата, предприемчиви местни жители са направили ресторант. Една от масите за реклама стои толкова близо до огъня, че е невъзможно да се стои зад нея повече от няколко секунди. Пламъците, излизащи от планината Янардаг, изглеждат особено впечатляващи през зимата, когато всичко наоколо е покрито със сняг.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross