info@aerotourmm.com

Московското метро

Проектът за строителство на метро в рускатат столица, е представено през 1902 в Московската Дума. той предполагал, линиите да свързват като радиуси Червения площад с окрайнините на града.  Проектът бил отклонен след натиск от страна на собствениците на трамвайни компании. Едва трийсет години по-късно, по времето на съветската власт, започва изграждането на Московското метро.

Прокопаването му поглъща над една пета от целия бюджет на града. Реализирането на този грандиозен план при липсата на техника изисквал много ръчен труд и ентосиазъм. Младежи от цялата страна в продължение на десетилетия са привличани в изграждането на метрото. Миньори от Донбас, проектанти от Днепрострой и московски комсомолци се трудят в тунелите. Историята на това грандиозно строителство е разказана във филма „Доброволци”.

Първата линия на Московския Метрополитен е открита на 15 май 1935 година в 7 часа сутринта. Хиляди московчани прекарват нощта пред вратите на метрото за да се окажат сред първите които ще изпробват това транспортно чудо. Всяка станция е била проектирана и изградена от най-добрите съветски архитекти. Сред тях е и архитект Шусев, автор на Мавзолея в Москва.

Огромните станции приличат на дворцови зали. Всяка една от тях е уникална. Те са изградени от мрамор, гранит, метал и кристално стъкло. Украсени са с витражи, мозайки, картини, барелефи и скулптурни групи. Днес съществуването на руската столица е немислимо без Московското метро.

По време на Втората световна война Метрото дава подслон на стотици хиляди московчани, спасявайкиги от въздушните бомбандировки. Някои от станциите са превърнати в болници, военни и държавни институти. Даже в дните на войната строителството на метрото продължавало, но изградените станции били значително по „бедни” на украса. След заличаване на раните от войната, отново е взето решение да продължи изграждането на метрото като се строят отново изключително уникални станции, украсени в стила на новото време.

Днес Метрополитена в Москва е на първо място в света по превозване на хора. Общата дължина на линиите е над 265 километра със 170 станции. До 2010 година ще бъдат изградени още 80 км.

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Данни за получени държавни помощи
11/02/2022
Многократни частни визи за близки роднини на руски граждани
08/09/2021
Русия от 1 април възобновява редовните пътнически полети с шест държави
04/04/2021

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност