Най-красивите и интересни паспорти в света

Много хора са свикнали с факта, че официалните документи трябва да бъдат строги в дизайна си, без декорации и други „допълнителни“ атрибути. Много страни по света се придържат към същото правило, където паспортът е строг документ, който потвърждава самоличността.

Но има и такива държави в света, които са подходили креативно към разработването на дизайна на своите паспорти, което прави техните сертификати да изглеждат интересни и елегантни!

Япония
Корицата на японския паспорт е семпла и лаконична, като вместо сложен герб е изобразена хризантема със златист цвят – един от символите на Япония. Паспортите се предлагат с червени и тъмносини корици. Японците под 19 години могат да използват син паспорт, който е валиден 5 години. След навършване на 19 години те могат да избират между син или червен паспорт, като и двата ще важат 10 години.

Страниците на паспорта са украсени с нежни пастелни рисунки на японски пейзажи. През следващите две години японското правителство планира да допълни списъка с пейзажи, като добави към тях планината Фуджи - за това фотографите заснеха хълма от цели 20 различни ъгъла.

Норвегия
Норвежкият документ има трицветна корица. Коралово червените корици са за обикновените граждани, сините са за посланиците, а белите са за хората, дошли в страната от чужбина. Страниците на паспорта минималистично илюстрират природата на Норвегия: морето, планините и фиордите, които привличат стотици хиляди пътници всяка година. Сиво-сините нюанси отразяват морския климат на тази страна. Под ултравиолетова светлина нощното небе се показва на страниците на паспорта, северното сияние се появява над скалите и фиордите, които блестят под светлината на лампата. За да видите модифицираните снимки, лампата не е необходима - притежателят на паспорта може да я държи под слънцето и след това да влезе в тъмна стая.

Ливан
Ливанските паспорти имат синя седефена корица, украсена с националния символ, разтегнат кедър. Страниците на паспорта са украсени с пейзажи на ключови паметници на Ливан. Докато прелиствате страниците между пръстите си, слънцето в документа ще се движи от изток на запад. Ако превъртите сертификата под ултравиолетова лампа, слънцето ще бъде заменено от луната и спътникът на Земята ще започне да се движи от запад на изток.

Великобритания
Документът на Великобритания има тъмносиня корица, щампована със златни нишки, показваща корона, защитена от лъв и еднорог. Страницата с фамилия, собствено име и други лични данни е поликарбонатна и ламинирана - има водни знаци и фолиеви елементи. В допълнение, всяко разширение на ID е украсено с красиви снимки: къщи, корабостроителници, плажове, вятърни мелници, скали или водни кончета.

Швейцария
Документът на швейцарските гражданин максимално отразява националната култура на една европейска страна. Корицата на документа е направена в червено, има голям бял кръст, който е символът на страната - това улеснява разпознаването на швейцарците. Страниците на паспорта са декорирани в ярки цветове, с голям бял кръст в центъра. На първите страници на паспорта са изобразени забележителности и важни моменти от швейцарската история, създавайки светло и оптимистично впечатление.

Филипините
Корицата на личната карта на Филипините включва розови крила на какаду и тъмносиви крила на филипински орел. На страниците с визови стикери има снимки на известните забележителности на Филипините, включително оризови плантации, силуета на Манила и вулкана Майон.

САЩ
Документът, потвърждаващ гражданството на Съединените щати, е един от интересните паспорти в света. Неговата тъмносиня корица е украсена със златния герб на Съединените щати - е доста скромна, но илюстрациите на страниците на паспорта изобразяват основните забележителности и разпознаваеми пейзажи на страната. До тези илюстрации има цитати от американски президенти.

Китай
Китайският паспорт съдържа известни паметници, разположени в Китай, Тайван, Макао и Хонконг. Страниците в документа са в топли розово-кафяви тонове. При използване на ултравиолетова лампа върху тези маси се появяват ярки картини с природни пейзажи и паметници на културата.

Австралия
Австралийският паспорт има черна корица с изображение на кенгуру и ему. Кенгуруто приветливо се обляга на държавния герб на страната, а птицата е удобно разположена от другата страна. Вътре в паспорта има забавни картинки, които създават впечатлението за детска енциклопедия. На страниците можете да видите коренното население, сърфистите, както и животните и флората на Австралия, сред които кенгуруто, символът на страната, заема специално място. Снимки на кенгура украсяват няколко страници от паспорта, използват се на знамето на Кралските военновъздушни сили, банкноти и други продукти, произведени в Австралия.

Канада
Канадският паспорт се счита за интересен благодарение на простия си, но изтънчен дизайн: мека, тъмносиня корица с позлатен кралски герб. Вътрешните страници са украсени с приятни изображения, които стават видими само под светлината на слънцето или ултравиолетова лампа. Изображенията придобиват обем и реализъм, особено впечатляващ е ефектът на канадски кленови листа, цъфтящи върху една от страните на паспорта. Под ултравиолетово лъчение листата сякаш падат от дърветата и на всяко от листата се вижда структурата му .

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross