Най-красивите фонтани на Санкт-Петербург

RUSSIABEYOND.RU - Най-красивите фонтани на Санкт-Петербург (снимки)

В града на река Нева и в околностите му има повече от 100 работещи фонтана, като се почне от разкошни старинни до съвременни музикални такива. Да изберем най-най измежду тях никак не бе лесно.

1. Фонтан "Пирамида" в Лятната градина

Историята на Санкт Петербург като град на фонтаните започва именно в Лятната градина. Първите шадравани тук са построени по заповед на Петър I още през 1705 г., а някои от тях са реконструирани в наше време. Фонтанът "Пирамида", построен през 1724 г. и отремонтиран през 2010 г., се намира на главната алея: ако се вгледате внимателно, струите му образуват формата на пирамида.

2. Фонтан "Корона" в Лятната градина

Проектиран през 1725 г., този фонтан украсява един от входовете на Лятната градина. Според идеята на архитекта водните струи образуват композиция във формата на корона. Историческият фонтан не просъществува дълго - той е разрушен по време на потопа от 1777 г., но през 2010 г. е възстановен по стари чертежи и рисунки.

3. Фонтан в Александровската градина

Един от най-любимите фонтани на жителите се намира в близост до сградата на Адмиралтейството. Той работи от 1879 г. и доскоро се смята за най-грандиозния фонтан в града, чиито струи достигат 17 метра.  

4. Фонтан "Омега" на Пясъчната крайбрежна алея

Този необичаен високотехнологичен фонтан под формата на буква от гръцката азбука е наш съвременник, построен в началото на 2000-те години. Седемметровата "Омега" е наклонена под 45 градуса и струите вода падат в огромна чаша. Вечер фонтанът е осветяван.

5. Пеещи фонтани близо до Финландската гара

Комплексът от светлинни и музикални фонтани е открит през 2005 г. на Финландската гара. Спектакли се провеждат тук всяка вечер. Местният композитор Сергей Баневич пише музикален акомпанимент в 13 части специално за този обект, като всяка част разказва за историята на града.

6. Каскада "Въртяща се топка"

На най-късата улица в Санкт Петербург, Малая Садовая, е поставен оригинален фонтан във формата на гранитна топка. Той се върти под въздействието на водата, като образува мини-каскада от струите вода. Както е замислено от създателите му, този фонтан трябва да напомня на хората за потока на времето, който сме безсилни да спрем. А жителите на града вече имат своя традиция – те трябва да докоснат топката и да си намислят желание, което, разбира се, ще се сбъдне.

7. "Танцуващ" фонтан в Кронщат

Музикалният фонтан е установен през 2004 г. в Гостиния двор в чест на 300-годишнината на Кронщат, най-близкото предградие на Санкт Петербург. Основата му е направена във формата на крепост – така, както започва историята на града. По време на музикалните изпълнения водните струи променят височината на движенията си в определен ред, тоест "танцуват".

8. Голямата каскада в Петерхоф

В парк "Нижний" на Петерхоф, резиденцията на Петър I, построена в началото на XVIII век, "за да засенчи Версай", са събрани невероятно красиви и оригинални фонтани, пищно украсени с позлата и скулптури. Разбира се, за основен фонтанен комплекс се счита Голямата каскада – един от най-големите комплекси в света. Той се състои от над 60 фонтана, разположени на различни нива.
Един от тези фонтани е дори отделен - това е биещият се с лъв Самсон, построен през 1735 година. Композицията е посветена на 25-годишнината от битката при Полтава, ключовото сражение в Северната война между Русия и Швеция (1700-1721).

9. "Шахматна планина" в Петерхоф

За изграждането на тази фонтанна каскада през първата третина на XVIII век е избран естествен склон в резиденцията на Петър I. Той се състои от 4 гигантски шахматни дъски, по които тече вода. Отгоре има пещера, която е "охранявана" от 3 дракона. От двете страни на каскадата има стълби, украсени със скулптурите на Нептун, Олимп, Юпитер и Плутон.

10. Фонтан "Нептун" в Петерхоф

Главният фонтан на Горния парк на Петерхоф от края на XVIII век представя Нептун с корона на главата и тризъбец в ръка, заобиколен от фантастични морски обитатели: нимфи, тритони, ездачи на морски коне.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross