Най-магическите фестивали в Индия

Известна като „Собствената страна на Бога“, Керала отдавна се смята за райска дестинация в Индия и има защо. С почти 600 километра брегова линия и нейните очарователни затънтени води, този щат на индийското тропическо крайбрежие на Малабар предлага някои от най-незабравимите преживявания, които посетителите могат да имат в Индия. „С изключение на пустинята, ние имаме всичко в Керала“, казва P.B. Нух, директор по туризма в Керала. „Имаме плажове, имаме затънтени води – Керала е единственият щат в Индия, който ги има – и, разбира се, имаме дивата природа“.
Но освен естествената си красота, Керала зашеметява посетителите със своите живи и разнообразни културни традиции, празнувани през цялата година с общо около 1000 грандиозни фестивала, предавани от поколение на поколение през вековете.
Фестивалите са важна част от идентичността на Керала и чудесен начин да опознаете този магически индийски щат.
„Всеки фестивал има своя собствена уникална история“, казва Нух. „От индуси, през християни, през евреи и мюсюлмани – всичките четири основни религии са представени в Керала, всички групи живеят заедно в мир. Хората празнуват всички тези празници – от Коледа до Онам. Този вид религиозна толерантност ще намерите само в Керала".

Така че, ако планирате пътуване до тази пленителна държава, това са фестивалите, които трябва да включите в маршрута си.

Фестивал на лодките в Керала
Фестивалът на лодките в Керала най-накрая се завърна, след като беше отменен през последните две години поради пандемията от COVID. Фестивалът вижда местни жители и посетители да се стичат в прочутите му затънтени води, за да гледат как огромни змийски лодки се състезават помежду си по мрежата от лагуни, реки и канали на щата. Лодките са 30-метрови дървени канута, които могат да превозват до 100 гребци, невероятен брой хора, които да видите да се плъзгат бързо през водата. Фестивалът, който обикновено се провежда от юли до септември, се състои от множество състезания, така че ще имате много възможности да гледате вълнуващите състезания (подгответе се да аплодирате), които са повече за отборен дух, отколкото за съперничество. Най-популярните състезания са Nehru Trophy Boat Race и Champakulam Moolam Boat Race.

Онам (Onam)
Onam е националният фестивал на Керала и се чества всяка година между август и септември. Това е празник на реколтата, изпълнен с величие, с тромпети, барабани, танци, светлини, слонове и състезания с лодки, свързани с индуистката легенда за завръщането на крал Махабали, за да поздрави своите поданици на Земята.
Фестивалът е най-популярен в Керала, където празненствата са много по-големи, отколкото за индийския Дивали, и се празнува от всички в щата, независимо от статуса им.

Трисур Пурам (Thrissur Pooram)
През април Керала празнува Thrissur Pooram, един от най-големите храмови празници в щата, в чест на Шива. Фестивалът има 200-годишна история, фокусиран върху десет храма в и около град Трисур. Основните атракции са парадите на слонове, яздени от хора, държащи цветни чадъри. Слоновете пътуват от храм на храм, придружени от звуците на барабани и аплодисментите на тълпи от хора. Тържествата обикновено завършват с тричасово шоу с фойерверки.

Атукал Понгала (Attukal Pongala)
През 1997 г. и след това отново през 2009 г. Атукал Понгала счупи световния рекорд на Гинес като домакин на най-голямото годишно събиране на жени в света, съответно с 15 и 25 милиона жени.
По време на празника, тържества между февруари и март, жени от целия щат се събират в храма Attukal Bhagavathy, посветен на богинята Attukal Amma - и само на жени е разрешено да участват в тържествата, които продължават десет дни. Чужденци и посетители - стига да са жени - също могат да участват в годишните тържества.

Вишу (Vishu)
Началото на новата година в Керала е белязано от Вишу, фестивален празник през месец Медам от малаяламския календар - април - в целия щат. Златният цвят е ключов за празненствата, тъй като се смята за благоприятен, както и предмети като монети, плодове, зеленчуци, метални огледала, ориз и други. които семействата приготвят на Деня на Вишу (Вишукани) и децата носят от къща на къща в селата на Керала.

Теям (Theyyam)
Празнуван между декември и април, Theyyam е специфичен за района на Северен Малабар, главно за региона Kolathunadu. Фестивалът се счита за 800-годишен и се гордее с 400 вида традиционни танци, свързани с празненствата му, като изпълнителите често носят маски, рисуват лица, цветя и цветни костюми и пресъздават митове и легенди.

Тъй като най-добрият сезон за посещение на Керала се счита за началото на октомври до март, има вероятност да успеете да видите поне един от тези грандиозни фестивали по време на посещението си в щата. Списък на всички фестивали в Керала и полезен календар можете да намерите на уебсайта за туризъм в Керала.

euronews.com

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross