Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Иран.

Съвсем наскоро, през 1972 г., ЮНЕСКО прие Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на човечеството. Най-значимите обекти на човешката култура, забележителни забележителности от цял ​​свят са отразени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тази конвенция уникалните природни и културни паметници, включително обекти, които са застрашени, са поставени под защита и контрол.
Забележителностите на Иран са заели специално място в списъка на най-ценните обекти на човешката култура.

Всяка държава има право да подава не повече от 2 заявки годишно за вписване в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Иран не беше изключение, където днес има 22 обекта на културно наследство и 1 обект на природно наследство. Всеки от тези паметници е уникален по свой начин и е шедьовър на човечеството. За пътуващите, които са отишли ​​на почивка в Иран, в тази статия ще предоставим кратък преглед на забележителностите на Иран, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Обекти на иранското културно наследство:

Armenian Monastic Ensembles of Iran
Ансамбълът включва три монашески сгради на арменски християни, разположени в провинция Западен Азербайджан на Иран - манастирът "Свети Тадей", манастирът "Свети Стефан" (Св. Степанос) и реставрираният параклис "Дева Мария от Дзордзор". Тези обекти са паметници на арменската култура и нейното развитие в иранската цивилизация от 7 век. Именно тази дата датира и най-старата от сградите - манастирът "Свети Тадей". Тази забележителност на Иран е място за поклонение на арменците, живеещи в страната.

Arg-e Bam Bam and its Cultural Landscape
Архитектурно-градоустройствен комплекс, построен в иранската провинция Керман. Този исторически паметник, разположен в пустинна местност, заобиколен от финикови палми и евкалиптови дървета, е построен по време на династията на Ахеменидите, основателите на великата Персийска империя.
Намирайки се на кръстопът на важни търговски пътища, древният град на Иран е бил бизнес център и е бил известен с производството на копринени и памучни облекла. Благодарение на древното подреждане на подземни напоителни канали - въжета, градът-оазис процъфтява насред гореща пустиня.
Отвън се намира огромна цитадела с много сгради, направени от кални тухли, най-достъпният материал в района. Основан през VI-IV век. пр.н.е., днес този средновековен град е музей-паметник на археологията и е доказателство за развитието на търговско селище и взаимодействието на човека и природата в пустинна среда.

Bisotun
Град в провинция Иран - Керманшах. Бисотун е в подножието на планината, където е минавал кралският път от Екбатана за Вавилон.
На скалистите склонове великият персийски цар Дарий I е оставил своя прочут Бехистунски надпис с клинописен текст. Посланието описва победите на Дарий, неговите заслуги и постижения. Надписът е направен на три древни езика - еламски, акадски и староперсийски.
Този исторически паметник на Иран показва развитието на монументалното изкуство и писменост по време на Персийската империя.
Първото четене на този надпис бележи началото на дешифрирането на клинописното писмо на много народи. Днес тази забележителност на Иран се посещава от туристи от цял ​​свят.

Cultural Landscape of Maymand
Историческо село в област Шахр-е Бабак на провинция Керман. Уникалността на този обект е в изградените сред скалите пещерни жилища и живеещите в тях обитатели, които от много векове водят тук полуномадски начин на живот, занимавайки се със земеделие и скотовъдство. Местните жители ядат продукти от собствено производство, лекуват се с билки. Техният диалект е близък до древния персийски език. Често в техния разговор можете да намерите думи от персийския език, които вече не се използват в съвременната реч.

Golestan Palace
Разкошният Ирански дворец е шедьовър от епохата Каджар и една от най-посещаваните атракции в Иран. Този музеен комплекс се счита за уникален пример за комбинация от традиционни елементи на персийския стил, изпълнен с ориенталски персийски флорални орнаменти, изображения на приказни животни, керамика и рисувани тъкани и по-лаконична западна архитектура.
Един от най-старите комплекси в Техеран, построен през 16 век, придоби предишното си величие едва при управлението на династията Каджар, която дойде на власт през 1779 г. и провъзгласи Техеран за столица на страната. Дворецът е бил не само резиденция на шаха, но и център на изкуството и архитектурата от епохата на Каджар, за която е пример и до днес, вдъхновявайки ирански художници и архитекти. Всеки ден се посещава от много посещаващи туристи, отишли ​​на обиколка на Иран.

Gonbad-e Qābus
53-метрова гробница, построена през 1006 г. по поръчка на пра владетел на династията Зияриди в провинция Голестан. Това е ясно доказателство за културния обмен между номадите от Централна Азия и древната цивилизация на Иран, а също така е единственото оцеляло доказателство за древния град Горган, разположен между извисяващите се планини Алборз и обширните пустини на Туркменистан.
Градът, център на културата и науката, е бил защитен от Великата стена Горган, някога най-дългата стена (195 км.), построена от човека в продължение на стотици години, дори много преди построяването на Великата китайска стена. Руините на града се намират на 4 км в западната част на Гомбеде-Кавус. Сложните геометрични форми на паметника, изграден от печени тухли, по древна технология, представляват стесняващ се цилиндър с диаметър около 17 м, покрит с коничен тухлен покрив. Тази сложна конструкция за онова време илюстрира нивото на развитие на математиката и науката в мюсюлманския свят в началото на първото хилядолетие на нашата ера.

Historic City of Yazd
Древен град, разположен в провинция Язд. Възрастта му датира от 3-то хилядолетие пр.н.е. Язд е един от най-старите градове в света, съхранил древната си архитектура в оригиналния й вид и до днес. Сградите му са изградени от леснодостъпен за онова време материал – кирпич. Изработена е от глина, смесена с влакнести естествени материали. Може да са кози косми, слама, тор и други суровини. Жилища от кирпич са построени предимно в пустинни райони, където няма гори и дървета. Благодарение на топлоустойчивостта на суровините, стените на къщата могат да поддържат хладно вътре в сградата при температура от + 40-50 градуса.
Тесните улици - лабиринтите на града също са резултат от компетентно планиране. В тесните улици на Язд винаги царува спасителна сянка, която ви позволява да се движите из квартала под палещото слънце на пустинята. Трябва също да се отбележи, че град Язд е център на зороастризма - една от най-древните религии в света. В рамките на града има уникална забележителност на Иран - действащ храм на огъня, където се пази свещеният огън на зороастрийците.

Masjed-e Jāmé of Isfahan
Разположена в историческия център на Исфахан, тя е най-старата петъчна джамия в Иран. Датата на основаването му датира от 771 г. сл. Хр. д., но е реконструиран и завършен до края на 20 век. Това е най-старата оцеляла сграда от този вид, която подравнява оформлението на сасанидските дворци с ислямската архитектура. През всеки век последователните владетели на Иран допълват архитектурния стил на джамията Джами с нови шедьоври на архитектурата. Повечето от елементите на джамията, по-специално четирите айвана и куполите на Малек ал-Молк и Тадж ал-Молк, са автентични като материал, дизайн и подредба. Въз основа на прототипа на Джами в Исфахан, през следващите векове в Централна Азия са построени много джамии. Еволюцията на иранската архитектура в продължение на 12 века е отразена в тази уникална структура на централния площад на Исфахан.

Meidan Emam, Esfahan
Това е обществен градски площад в центъра на туристическия град Исфахан. Това е един от най-големите градски площади в света. Този изключителен пример за ориенталска архитектура е паметник на персийския социално-културен живот по време на династията на Сефевидите. Построен от шах Абас I в началото на 17-ти век, Naqsh-e Jahan граничи с двуетажни аркади, от всяка страна на които има великолепни сгради: на изток, джамията Шейх Лотфалах; на запад - дворецът на Али Капу; на север портикът на Кесария; и на юг известната Кралска джамия.
Уникален градски ансамбъл, изграден според последователен и хармоничен план - Meidan Naqsh-e Jahan е бил сърцето на столицата на Сефевидите. Обширната му площ е била използвана за разходки, събиране на войски, игри на поло, празненства и публични екзекуции.
Днес тази забележителност на Иран привлича хиляди туристи от цял ​​свят!

Pasargadae
Този древен град, основан през 6 век пр.н.е. е доказателство за нивото на образование и наличието на цивилизация в Древна Персия. Уникалните структури със сложен дизайн, чието създаване със сигурност изисква познания по математика, физика, хидравлика и други науки, заслужават внимание и заслужават уважение.
Град Пасаргада е построен от Кир Велики и е една от неговите столици. За построяването на града царят привлича най-добрите майстори от Египет, Мала Азия и Асирия. Той плащаше солидни награди за работата им. Цар Кир II стана известен в историята не само като основател на една от най-мощните империи в света, но и като компетентен владетел, велик войн и талантлив дипломат. Един от оцелелите примери за архитектура от 6 век е гробницата на Кир Велики в Пасаргада. Архитектурата на сградата е много проста. При изграждането му са използвани въжета и насип. Днес това е една от най-старите устойчиви на земетресения конструкции в света.
В допълнение към гробницата на Кир Велики, останките от великолепен дворец, величествени колонади, барелефи с различни изображения на животни и хора, символи на зороастризма, персийска градина и останки от крепост.

Persepolis
Персеполис е създаден по време на Ахеменидската империя - древна мощна държава, завладяла целия Близък изток и Централна Азия. Строежът на града започва през 518 г. пр.н.е. при Дарий I и продължава повече от един век при неговите потомци. Някои сгради никога не са били завършени. Според една от версиите Персеполис е построен като град за приеми, паради, богослужения и различни церемонии. Политическата столица на Персия се намирала в Суза. Според друга версия Персеполис е бил идеологическа столица. Целта му беше да обедини многонационална сила. Когато посещавали града, хората виждали повтарящи се барелефи, възхваляващи властта и мощта на царя и единството на народите. В комбинация с луксозна украса и богатство това правило незаличимо впечатление.
Архитектурата на Персеполис заслужава специално внимание, съчетаваща хармонично преплитане на различни стилове. В момента руините на древния град Персеполис, разположени в подножието на планината, са историческа забележителност на Иран и един от най-големите археологически обекти в света, несравним и свидетелстващ за древна цивилизация.

Sassanid Archaeological Landscape of Fars Region
Тези осем археологически обекта, разположени в провинция Иран, Фарс: пещерата Шапур, дворецът на Ардешир Папакан - основателят на династията на Сасанидите, Бишапур - град, основан от Шапур I, вторият цар на Сасанидите, древният град Ардешир- Хора, Девическата крепост, Сасанидският дворец на Сарвестан, скални древни надписи Дихим и Ардашир.
Тези археологически обекти, дворци и структури датират от периода на Сасанидската династия от 224 до 651 г. сл. Хр. Те свидетелстват за влиянието на ахеменидската и партската културни традиции върху архитектурата и художествените стилове на ислямския период.

Shahr-i Sokhta
В превод това означава „Градът на изгорените", археологически обект от бронзовата епоха, разположен на кръстопътя на търговски пътища. Руините на древния град свидетелстват за появата на първите сложни общества в Източен Иран. Основан около 3200 г. пр. н. е., градът съществува до 1800 г. пр. н. е. д. Изменението на климата доведе до факта, че в началото на второто хилядолетие хората напуснаха домовете си. Древни структури, некрополи и голям брой значими артефакти и исторически паметници, поради сухия пустинен климат, бяха намерени в добро състояние. Археологическите разкопки, открити на територията на древния ирански град Шахри-Сухта, илюстрират появата на сложни общества и взаимодействието между тях през третото хилядолетие пр.н.е.

Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil
Това е най-редкият пример за средновековна ислямска архитектура. Ханега е мюсюлманска религиозна сграда, която е била местообитание на суфиите и място за пропаганда на суфизма. Ханега и светилищата на шейх Сафи ал-Дин е мемориален комплекс, разположен в Ардабил, в иранската провинция Ардабил.
Шейх Сефи ад-Дин е родоначалник на династията на Сефевидите и основател на почитания на Изток суфийски орден Сафевие. Шейх умира през 1334 г. На мястото на погребението му е построен мавзолей. Постепенно това място обрасло с къщи, кервансараи, медресета, джамии, превръщайки се в култов религиозен център, почитан от суфийските поклонници, както и в туристическа атракция в Иран.
Тази уникална сграда се различава значително от другите ирански мавзолеи. Боядисването на сградата е направено в необичаен цвят за традиционната персийска архитектура, използвайки тъмносиня и златна боя, изработена от естествени вещества. Стените са украсени с мукрани с флорални орнаменти от червени, жълти, зелени, златни и други цветове. Под купола сградата е украсена с рисувани платна, които са оцелели и до днес. За съжаление надписите по тях са леко различими. Ансамбълът на шейх Сафи ал-Дин Ханега и храмът в Ардабил имат изключителна универсална стойност като художествен и архитектурен шедьовър, средновековна ислямска архитектура, която се е превърнала в стандарт за други ханеги.

Shushtar Historical Hydraulic System
Уникална сграда от 5 век пр. н. е., разположена в провинция Хузестан, близо до река Карун. Трудно е да си представим, че по това време хората са могли да изградят толкова сложна хидравлична напоителна система, която се използва от местното население и до днес. През 1933 г. в северната част на квартала е създадена електрическа компания, а през 1955 г. е построена фабрика за лед.
С тази уникална система местните жители напояват 40 000 хектара. земя, където са се отглеждали овощни градини и други земеделски култури. Този хидравличен комплекс е приветстван като „шедьовър на творческия гений“, който свидетелства за ноу-хауто на еламитите и месопотамците, както и за по-късния опит и влияние на римското строителство.

Мавзолей на Oljeytu - намира се в град Soltaniye, иранска провинция Zanjan
Град Солтание е бил столица на персийската династия на Илханидите (Хулагуидите), основана от монголите и управлявала през 13-14 век в Персия. Строежът на града започва през 1284 г. при Илхан (титлата на владетеля на народите сред турците и монголите) Аргун Хулагуид и е завършен през 1313 г. от султан Олджейту (Мохамад Ходабанда).
Мавзолеят е осмоъгълна сграда, увенчана с голям двукорпусен купол, висок 52 метра, покрит с лазурни фаянсови плочки. Куполът се счита за един от най-големите куполи в света. Интериорът на сградата е украсен с красиви картини, на втория етаж има галерия с уникални барелефи и фрески. Гробницата на осмия илханидски владетел е призната за архитектурен шедьовър на 14 век и изключително постижение в развитието на персийската архитектура.
Днес мавзолеят на Олджейту е основната атракция на древния град на Иран - Солтания, за който много хора говорят като за прототипа на Тадж Махал.

Susa
Един от най-древните градове в света, разположен в провинция Хузестан, чиято възраст датира от 7-мо хилядолетие пр.н.е.
Този многовековен град, преживял повече от една управляваща династия, е център на исторически събития от 5-то хилядолетие пр.н.е. до 13 век сл. Хр., свидетел на легендарни битки и падането на велики сили. И ако не беше споменаването му в Библията и гроба на пророк Даниил, днес никой нямаше да си спомни за него.
Едва през 19 век археолозите забелязват незабележителен малък град по пътя от Ахваз до Техеран и установяват, че това е легендарният град Суза, столицата на древен Елам, великата Персийска империя, Партското царство. По време на археологически разкопки са открити руините на древна крепост, колонади и структури от епохата на Дарий I и Ксеркс II, ансамбълът на "Кралския град" от еламския период, статуя на Дарий Велики, бронзова статуя на кралица Напир -Асу, "стела на победите" на цар Нарамсин, каменна стела с клинописен текст - кодексът на законите на вавилонския цар Хамурапи, който сега е експонат в музея Лувър в Париж, акрополът, керамика, мед и бронз продукти, както и различни глинени клинописни плочки.
Така древният град Суза е уникален исторически и археологически паметник на почти напълно изчезнали цивилизации - еламска, персийска и партска.

Tabriz Historic Bazaar Complex
Древен ориенталски базар, разположен на Великия път на коприната, в град Тебриз, провинция Източен Азербайджан. От тази точка в Иран пътят се разделял в три посоки - север, запад и юг. Изгодното местоположение на пазара го превръща не само във важно място за търговия, но и в център на културен обмен. Този огромен комплекс, някога малък пазар за дребни търговци, днес се простира на почти 4 км. и през последните 5 века не е спирала работата си. Девствената архитектура и атмосферата, царяща вътре, го правят наистина уникално място и една от туристическите атракции на Иран.

Археологически комплекс Takht-e Soleiman или "Тронът на Соломон"
Намира се в северозападната част на Иран, в провинция Западен Азербайджан, в една от долините на планински вулканичен регион. Заобиколен от планини, сред невероятни уникални природни пейзажи, Takht-e Soleiman е бил главният духовен център на зороастрийците. Разположен на платформа, издигаща се на около 60 метра над околната равнина, той включваше зороастрийско светилище, реставрирано през 13 век, храм на огъня и водата и храм от сасанидския период от 6-7 век, посветен на бог Анахита .
Артезианско езеро и вулкан, разположени до комплекса, също са неразделни елементи на Takht-e Soleiman. За зороастрийското светилище необходимият атрибут беше наличието на четири елемента - вода, въздух, земя и огън. На върха на вулкана са открити артефакти от светилища и храмове, датиращи от първото хилядолетие пр.н.е.

Tchogha Zanbil
Храмовият комплекс, забележителност на Иран, разположен в древния град Дур-Унташ на кралство Елам, основан през 1250 г. пр.н.е. Градът се състоеше от малки дворци и храмове, подземни мавзолеи и пречиствателна станция. Там живеели само няколко свещеници. Построен за резиденция на краля, този свещен град, така и не беше завършена. Унищожен е от асирийските нашественици през 645 г. пр.н.е.
Основната му атракция беше многоетажният стъпаловиден зикурат Дур-Унташ, построен от един от главните богове на Елам - Ишушинаку. Това е най-големият зикурат, построен извън Месопотамия и най-добре запазеният тип стъпаловиден архитектурен паметник с пирамида. Артефактите, открити при разкопките на Чога Занбил, са изключителен израз на културата, вярванията и ритуалните традиции на един от древните коренни народи на Иран.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross