Почивка на остров Байкал

Почивката на Байкал, една от основните природни забележителности на Русия, винаги е привличала не само местните туристи, но и чуждестранните любители на дивата природа, зашеметяващите пейзажи и етнографските рядкости. Именно тук можете наистина да усетите какво означава да си един срещу един с най-мистериозния воден басейн на планетата. Чийто произход все още е обвит във воал на мистерия.

Богатата флора и фауна, повечето от които са ендемични, което означава, че живеят само в езерото, такъв е националния парк "Прибайкалски" в Иркутска област, обект на световното наследство . Интерес представляват и природните забележителности на резервата Баргузински в района на Северо-Байкалски, резервата Джергински в района на Курумкански и националния парк Тункински в едноименния район.

Езерото Байкал и териториите, прилежащи към него, отдавна са смятани за свещени места и са разпръснати от много легенди. Днес е малко вероятно някой да приема сериозно легендите на бурятите, но е трудно да се намерят други обяснения, освен ирационални, за някои факти. Един от основните въпроси е възрастта на езерото. Възрастта му е най-малко 25 милиона години.

Екскурзии и фото сафарита
За съжаление знаем много малко за уникалните народи на Севера, тяхната култура, обичаи, вярвания и просто живот. В същото време всичко, свързано с местните традиции, е от голям интерес за всеки, който разглежда пътуването като възможност да опознае нова етническа група и най-малкото да разшири своя кръгозор. За националния вкус на жителите, които са избрали брега на езерото, най-добре е да отидете в Република Бурятия, поне за да посетите известния Иволгински дацан, будистки манастирски комплекс, на 30 километра от Улан-Уде, столицата на Бурятия. Не по-малко интересни ще бъдат сибирските староверци, потомци на първите руски заселници, появили се на езерото Байкал в края на 17 век. Струва си да посетите Музей "Тальци", открит музей на дървената архитектура, в района на Иркутск, с четири културни зони на района на Байкал: руски, бурятски, евенки и тофаларски и да се разходите из древния Иркутск.

Бурятите вярват, че езерото Байкал няма дъно и че всички водоеми се вливат в това гигантско море (както местните наричат ​​Байкал). Всъщност най-дълбокото езеро на планетата съдържа огромен брой реки.
Ако шаманите и духовете, които живеят на остров Олхон, най-големият остров на Байкал и свещено място за всички северни народи, ви оставят безразлични, то природните красоти определено ще впечатлят. През зимата и лятото се провеждат различни фототурове, по време на които можете да видите елени, лосове, сърни и други животни от разстояние до 20 метра. В зависимост от избора ви може да бъде еднодневно фотосафари или дълъг „лов“ за красиви кадри, до 11 дни. В последния случай, освен диви животни, ще ви бъдат предложени и посещения на курорти и разнообразни забавления. Такива услуги се предлагат по-специално от резервата Джергински.

Пешеходен туризъм
Един от проектите, създадени за визуална реализация на подобни пътувания, е
"Большая Байкальская тропа". Тази система от пешеходни пътеки около езерото вече включва няколко маршрута. В бъдеще се предвижда да се свържат с мрежа три национални парка и три резервата. Повече информация можете да намерите на уебсайта на проекта.

Разходката около езерото може да се комбинира с орнитологичен тур от май до август. Гледането на редки птици е чудесна възможност да опознаете природата на езерото Байкал.

Свободно време
Конна езда, рафтинг, рафтинг по лед, обиколки с хеликоптер, сноуборд, планинско колоездене, гмуркане и много други - всичко това е почивка на езерото Байкал. Възможностите за реализация са безкрайни. За зимни спортове е по-добре да дойдете на планината Мамай, докато реките Хамар-Дабан ще зарадват любителите на водните приключения.

Риболов и лов
Ловните турове обикновено включват максимален пакет от услуги, от помощта на ловец и наемане на оръжие до платен лиценз. Не пропускайте да изясните въпроса, свързан със здравното осигуряване. Риболовът е много по-безопасно занимание. В Байкал има много риба. Обикновено хората идват тук за щука, бяла риба, омул и липан.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross