Ростуризъм изключи още 20 туроператори от своя регистър

Причина за изключването е непредставяне на информация от компаниите за финансовото обезпечение на тяхната дейност през новия туристически сезон. По оценки на експерти, това не е необратимо и туроператорите ще бъдат отново включени в регистъра на Ростуризъм, след предоставяне на гаранции за финансово обезпечаване на тяхната дейност през тази година.

Към началото на 2019 година в Ростуризъм са регистрирани 4 369 туроператори. От тях само 583 фирми извършват външна туристическа дейност /аутгоинг/.

Напомняме, че последният масштабен скандал с финансовите гаранции на туристическите фирми стана в края на миналата година. Тогава, след отнемането на лиценза на застрахователната компания «Якорь», от регистъра на Ростуризъм бяха изключени 69 туроператара. От тях само 10 компании извършваха външна туристическа дейност и това бяха относително малки регионални фирми. Въпреки това, този случай за пореден път посочи съществуващите проблеми с финансовите гаранции на туристическите фирми.Тези гаранции би трябвало да защитят туриста от недобросъвестни туроператори, но се изпълняват твърде условно и пострадалите клиенти получават минимална част от своите пари, следвайки принципа на «пропорционалност», а за туристическата индустрия, финансовите гаранции са се превърнали в черна дупка, в която безвъзвратно изчезват финансовите средства на добросъвестните компании.

Още 20 туроператора бяха изключени от Единния федерален регистър по туризъм. Така за януари 2019, туристическия пазар в Русия напуснаха около 90 компании. Тези данни са публикувани възоснова на заповедите издадени от Ростуризъм.

Моля, при закупуване на покани през интернет да се проверява състоянието на издаващата документите руска туристическа агенция. Визи върху покани от туроператори с нередовна регистрация няма да се оформят и документите няма да се приемат в консулските отдели на посолстовото на Руската Федерация.

tourprom.ru/news

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross