Седемте главни музея в Москва

В столицата има няколкостотин музея: мемориални дом-музеи, имения, художествени галерии и изложбени зали. Тук можете да намерите музей за всеки вкус, било то за пчеларство, коледна украса или съветски игрални автомати. Но ние сме избрали тези, в които задължително трябва да отидете.
1. Музеите на Московския кремъл
Запознанството с Москва е по-добре да започне с най-важното – с Кремъл, люлката на руската история. Тук можете да се насладите на архитектурата, да се разходите из територията и да се полюбувате на кулите и дворците, да намерите Цар Камбана и Цар Пушка. Определено трябва да спрете на Съборния площад и да отидете до трите основни кремълски храма: "Успение Богородично", Архангелския и Благовещенския събор.

И ако времето ви позволява, опитайте да узнаете повече за историята. В музея-съкровищница на Оръжейната палата ще намерите царски корони, карети и рокли от коронации, държавни регалии и ордени, както и разнообразни ценности от живота на царете, произведения на изкуството от благородни метали и камъни.

2. Държавен исторически музей
На Червения площад ще се окажете буквално заобиколени от сградите на Историческия музей. На първо място, разбира се, е основния корпус от червени тухли, подобна на терем в руски стил. Писахме подробно какво можете да видите в музея. Това са редки археологически артефакти от каменната ера, открити на територията на Русия. И оръжия, картини и предмети от старинния бит, както и най-редките изделия на придворни бижутери, които са били използвани от царете. А музеят винаги е домакин на интересни изложби.

А от другата страна на Червения площад стои Покровският храм, по-известен като храма "Св. Василий Блажени". Той е и филиал на Историческия музей, а също така обединява цели 11 църкви в една! Освен това институцията включва Музея на Отечествената война от 1812 г. и Камарата на болярите Романови, посветена на московските боляри от XVI-XVII век.

3.Третяковската галерия
Това е един от най-известните музеи в Москва и най-голямата колекция на руска живопис в света. В историческия корпус на уличка "Лаврушенски" се съхраняват икони и картини от древни времена до началото на XX век. Музейната колекция се основава на частната колекция на търговеца Павел Третяков. Той построява и сградата на галерията за своя сметка и я дарява на града.

В Новата Третяковска галерия на Кримския вал е изложена колекция от руска живопис от XX-XXI в., вкл. авангард ("Черен квадрат" на Малевич) и съветски социалистически реализъм. Във всички музейни сгради се провеждат временни изложби на руски (и не само) художници. Музеят на Павел и Сергей Третякови в дома, в който са израснали, както и Музеят на Виктор Васнецов също са филиали на Третяковската галерия.

4. Държавен музей за изящни изкуства "Пушкин"
"Пушкински" - така хората наричат ​​Държавния музей на изящните изкуства "Александър Сергеевич Пушкин", в който е съсредоточено чуждестранно изкуство от древни времена до наши дни.
В основната сграда се съхранява богата колекция от отливки на произведения на изкуството и архитектурни шедьоври от античността, Средновековието и Ренесанса. В допълнение, институцията разполага с богата колекция от картини на стари майстори (Сандро Ботичели, Рубенс, Ел Греко), древни египетски паметници и археологически находки от цял ​​свят.

Днес "Пушкински" е цял комплекс от музеи. Той също така включва Художествената галерия на Европа и Америка, в която се помещават колекции на френски импресионисти и други западни майстори от XIX-XX век, както и мемориалния апартамент на пианиста Святослав Рихтер.

5. Музей на космонавтиката
Едно от основните постижения, с които хората в СССР са били много горди и с които се гордеят в съвременна Русия, е усвояването на космоса. И откриването на този музей във ВДНХ е насрочено да съвпадне с 20-годишнината от полета на Юрий Гагарин.
Тук са изложени и образци на ракетната и космическата техника: луноходи, ракетни двигатели и много други интересни експонати, вкл. истински космически костюми и лични вещи на космонавти. Освен това колекцията на музея съдържа много предмети на изкуството, посветени на космоса, и модел на станция "Мир" в реален размер, в който можете да влезете.

В близост е клон на музея – мемориалния дом на академик Сергей Корольов, главният космически конструктор. Между другото, идеята за създаване на музей на космонавтиката е именно негова.

6. Държавен музей по биология "K.A. Тимирязев"
Този музей трябва особено да се хареса на децата. Тук можете да наблюдавате еволюцията на живите организми и да изследвате бактерии и микроби, да видите как са изглеждали изчезнали животни. Запознайте се с живи редки растения, както и с палеонтологични находки и разнообразие от минерали.
Самата сграда на музея също е забележителна – тя се намира в имението на Петър Шчукин от края на XIX в., построено в руски стил и подобно на приказна кула. Някога в него се е намирал Музеят на руските антики.

7. Музей на историята на ГУЛАГ
Това място е много важно за разбирането и осмислянето на съветската история и цялата ѝ репресивна система. Тук са събрани огромен брой документи, живи свидетелства на затворници от ГУЛАГ, техните лични вещи, предмети от лагерния бит и други артефакти от най-страшните места за лишаване от свобода в СССР.

Колекцията на музея включва също живопис, графика, плакати и пощенски картички, скулптура и редки книги, посветени на репресиите. Музеят е модерен и интерактивен, има много аудио и видео материали, а също така може да разгледате старите места за лишаване от свобода чрез VR.

Russia Beyond

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross