Станция „Воробьевы горы“ на Московския метрополитен

Името - „Воробьёвы горы“ - станцията на Московското метро е получила от историческия едноименен район. Той се намира на юго-запад от центъра на Москва, на високия десен бряг на река  Москва. От своя страна, той е наречен на името на село Воробьёво, съществувало през средновековието.

Това е първата станция на метрото в Русия, разположена на мост над реката.

Не далеч от станцията на метрото, в природния резерват „Воробьёвы горы“, се намира работилата по-рано /1959—1988 г./ ескалаторна галерия, която доставяла пътниците на метрото и парка, на улица Косигин и обратно. След закриването на станцията за ремонт през 1983 година, ескалаторната галерия  продължава да работи до 1988 г. Тя е била изградена по общ проект със станцията на метрото и оборудована с трилентов ескалатор и два вестибюла – горен на ул. Косигин и долен в парка. До станцията пътниците стигали по съществуващите паркови алеи.

Интериорът на станцията е направен в съвременен стил. Опорите на моста, преминаващи през залата, както и стените на коридорите са облицовани с бял и зелен мрамор. Двете страни на моста са затворени с прозрачи стъкла поставени в алуминиеви рамки. През тях се открива изглед към Москва река, „Воробьёвы горы“, Голямата спортна арена „Лужники“ и новата сграда на Академията на науките. Подът е покрит със сив гранит.

Нетрадиционно е оформен контролният пункт на дежурния на станцията. Той представлява „капитански мостик“, който се издига над платформата.

Станция „Воробьёвы горы“ често бива затваряна за пътници и през нея мотрисите преминават без да спират. Това става в дни, когато в Москва се провеждат големи мероприятия, като по този начин се осигурява превоза на повече пътници в пиковите часове.Това е и най-дългата станция на Московското метро.

От ноември 2010 г. тук е открито изложбено пространство. На платформата на станцията са разположени 10 уникални стъклени, осветени, въртящи се витрини, в които се разполагат различни експозиции. За времето на съществуване на тази площадка, на пътниците на метрото са представени експонати от сбирките на Дарвиновия музей, Държавния музей на спорта, Музея на Москва, Руското географско общество и Роскосмос, както и предмети на  руските порцеланови заводи и Държавния театър на куклите на името на Образцова.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross