Тверская улица, Москва 

Тверская улица води в северо-западна посока от Кремъл. Тя започва от Манежния площад и завършва на Триумфалния. От 1932 до 1990 година Тверская се казваше улица  Горки и бе значително по-дълга. Тя продължаваше по днешната Първа Тверская-Ямская улица, която започва от Триумфалния площад и свършва на площад Тверской Заставы. Името Максим Горки бе дадено на улица Тверская във връзка с 40-годишната творческа дейност на писателя още докато бе жив.

На Тверская улица има два площада. Това е Тверски площад срещу бившия дом на генерал-губернатора на Москва (после Моссъвет, а днес правителството на Москва). Площадът е оформен през 1792 година и е служил за ежедневен развод на караула. Пушкинския площад се намира на кръстовището с „Бульварное кольцо“, което е изградено на мястото на стените и кулите на Белия град. Те са били построени от Борис Годунов и премахнати по времето на Екатерина Велика, след като загубили своето отбранително предназначение. До 1937 година той се е казвал Страстния площад.

Тверская улица възниква като начало на пътя от Москва /Кремъл/ към Твер – столица на съседното княжество и съперник на Московското княжество. От XV век, пътят към Твер е продължен към Новгород и значението на бъдещата Тверская улица нараства. През 1504 година улицата е била застроена до днешния Пушкински площад. След него пътят за Твер продължавал през поля и гори. През XVII век Тверская вече се считала за главната улица на столицата. По Тверская тържествено са влизали в Москва царе и чужди посланници. След основаването на Петербург, Тверская става началото на пътя водещ към новата столица. От царстването на Петър Велики, наТверская е било прието да се издигат триумфални арки по случай празници, военни победи и коронации. Тържествените шествия по Тверская към Кремъл играели голяма роля в живота на града. При една от процесиите по времето на Петър Велики по Тверская на шейни е бил влачен към Москва река огромен военен кораб. Триумфалните арки на Тверская улица били временни, дървени постройки и след празнествата се разглобявали. Паметта за триумфите от миналото се е запазила в названието на мястото – Триумфалния площад.

Ширината на главната улица на Москва през XVII веке била от 8,5 до 15 метра. През XVIII век била установена минимална ширина за всички главни улици от 20 метра. Такава Тверская улица се запазва до реконструкцията през 1930-те години.Част от сградите са били разрушени, а четири огромни здания са били преместени на нови места. Така улицата в нейната най- тясна част става 40 метра широка. Преместени са следните цели сгради: „Саввинское подворье“ на архитекта И. С. Кузнецов от 1907г. на Тверская 6, Моссовет (Тверская, 13), Очната болница (Мамоновский пер., 7)и дом 21 в Брюсовом переулке. Петата преместена сграда - Тверская, 18, дом на И. Д. Сытина, заема новото си място през 1979 година.

На Тверская са строили своите домове най-знатните и богати московчани. До богатите домове са изграждани църкви и манастири, както и небходимата инфраструктура за обслужване на благородните фамилии. Мойсеевският манастир се намирал в началото на Тверская улица, на днешния Манежен площад, преместен през 1764 година. Сградите са разрушени скоро след това. Воскресенският манастир е съществувал от XV век до средата на XVII век, когато е бил присъединен към Саввино-Сторожевския манастир (ул. Тверская, д. 6). Страстният манастир се намирал на Пушкинския площад е закрит през 1919 година, но монахините остават в него до 1928 година. Той е разрушен в края на 1930-те години. До днес не са оцелели на Тверская и две църкви.  Църквата Димитър Солунски – на ъгъла на Тверская и Тверской бульвар и църквата Благовещение на мястото на дом 25/12, на ъгъла на Благовещенския переулок /уличка/.

По Тверская през 1820 година преминава първият междуградски дилижанс, пътуващ до Петербург, който работи до 1851 година. През 1872 година по повод откриването на Политехническата изложба, по улицата е пуснат конен трамвай, заменен в началото на ХХ век от електрически. От 1933 година по Тверская има и тролейбусна линия.

Днес Тверская улица си остава главната улица на Москва. На нея са разположени най-изисканите и скъпи хотели («Национал», «Ритц Карлтон», «Мариотт Гранд»), известните магазини (Елисеевски, книжарницата «Москва»), кафе, ресторанти, музеи и театри. Архитектурният облик на улицата определят сгради в стил съветска класика от средата на ХХ век.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross