info@aerotourmm.com

Aeroflot

Аерофлот е безспорен лидер в гражданската авиация на Русия и национален превозвач, е основан с решение на правителството на 9 февруари 1923 година и е една от най-старите авиокомпании всвета. Той е и един от най-разпознаваемите руски брендове.

Аерофлот от 1989 година е първата руска авиокомпания член на Международната асоциация на воздушния транспорт (IATA).

Базира се на летище Шереметиево. Осъществява собствени полети до 97 града на 46 страни. В Русия авиокомпанията има 6 филиала: в Санкт-Петербург, Сочи, Магадан Красноярск, Калининград и Владивосток.

Аерофлот е най-голямата авиокомпания на Русия. Тя контролиранад 42% от руския пазар на редовни международни полети и около 13,7%  от пазара на вътрешните направления (а с дъщерните авиокомпаний – примерно 20%).

През 2008 година Аерофлот превози 9,27 милионапътници (с 13,5% повечев сравнение с 2007 година), а с дъщерните дружества в  Групата на Аерофлот – 11.6 милиона.За единайсетте месеца на 2009 компанията превози 8,015 млн. пътници, което е определен спад в условията на продължаваща криза. Но в последните месециима признаци на подем. Чистата печалба от продажба на самолетните билети на Аерофлот по МСФО за 2008 годинае $37 мил,, което е на 88,2% по-малко в сравнение с 2007. Чистата печалба за шестте месеца на 2009 по МСФО е $14,1 млн. Аерофлот е една от малкото авиокомпании в света, работещи с печалба по време на кризата.

Сигурност

 • Аерофлот отговаря на най-високите международни стандарти за сигурност. Според резултатите на аудита за операционнасигурност на Международната асоциация за въздушен транспорт (IOSA – IATA Operational Safety Audit), той първиот руските превозвачи влезе в регистъра на операторите IOSA. През 2009 година Аерофлот мина и аудит за експлуатационнасигурност на наземното обслужване ISAGO (IATA Safety Audit for Ground Operations). Компанията притежава единен сертификат за съответствие на системата на менеджмент за качество на изискванията на стандарта ISO 9001:2000.
 • Аерофлот располага с най-големия в Източна Европа Център за управление на полетите и Център за подготовка на авиационен персонал, включващ 9 руски и чужди тренажора. Компанията работи над създаване на собствена Летателна школа.

 

Иновационни продукти

Аерофлот залага на нови информационни технологии, като електронни самолетни билети    (от 2006 година), мощно средство за повишение качеството на обслужване на клиентите и икономическаефективност. Преминавайки на програмата Sabre компанията развива интернет-продажбите, предоставяйки възможност зауеб запазване, плащане на билети и регистрация на полета чрез сайта на авиокомпанията.

 

Екология

 • В Аерофлот действа система за екологическо управление и производствен екологически контрол, включващ водещи природозащитни технологии и стандарти.
 • През 2008 година Аерофлот стана лауреат на премията «Най-добърекологически проект на  годината».
 • През 2009 година Аерофлот е признат от читателите на списание „Ридерз Дайджест“ (Reader’s Digest) за авиокомпания, заслужаваща най-голямо доверие в областта назащитата на природата и отговаряща на най-високитеекологически стандарти. Допитването е  проведено в рамките на независимо европейско изследване «Марка на Доверие. Зелена планета»

 

Самолетен парк на Аерофлот

 • Аерофлот разполага с млад съвременен и бързо растящ самолетен парк. Той наброява 118 авиолайнера съответстващи на най-високите изисквания за икономичност, безопасност, комфорт и екологически норми в т. ч. и по шум.
 • През 2009 година авиокомпанията получи 24 нови самолета /18 – А320 и 6 – А330 /. Аерофлот подписа договори за получаване на 22 лайнера за далечни растояния А350 и 22 лайнера Боинг В787 Dreamliner с начален срок на доставка 2016 година. От края на 2008 година Аерофлот приема в състава на своя флот нови самолети за далечни растояния Airbus A330, които значително разшириха възможностите на компанията и позволиха да въведе качествено ново ниво на обслужването.
 • Аерофлот очаква постъпления в своя парк руски регионални самолети от ново поколение Sukhoi Super Jet–100. Има твърда поръчка за 30 самолети SSJ-100 и документално потвърдено намерение за още 20.

 

Алианс и партньори на Аерофлот

 • През април 2006 Аерофлот стана пълноправен член на SkyTeam, втория авиационен алианс в света. Чрез обширна съвместна маршрутнамрежа, и система за продажба на самолетни билети SkyTeam дава на своите клиенти възможност да извършват полетидо 856 града в 169 страни.
 • В рамките на код-шерингови съглашения Аерофлот си сътрудничи с 29 чужди и руски авиакомпании. Групата на Аерофлот включва редица дъщерни компании (две от най-големите се базират в Архангелск и Ростов-на–Дон). Авиакомпания „Аэрофлот – российские авиалинии“

 

Аерофлот Бонус

От 2006 година Аерофлот предлага програма за лоялни клиенти – Аерофлот Бонус. Програмата за поощрения включва:

 • Премиални самолетни билети за полети заедно с вашето семейство или приятели;
 • Използване на набраните мили за повишаване нивото на обслужване;
 • Получаване минимум 500 мили за всеки полет с Аерофлот;
 • Бързо набиране на мили, купувайки самолетни билети бизнес- и първа класа;
 • Набиране на мили с партньорски програми за самолетни билети
 • Ползване премиални услуги на партньорите на Аерофлот;
 • Редовно получаване на информацияза новите предложения за самолетни билети на Аерофлот и партньори;
 • Ползване услугите на Центъра „Аерофлот Бонус“, предоставяни на участниците в програмата.
 • Бонус системата за закупуване на самолетни билети помага на клиентите да разберат  условията за събиране на мили, реда за получаване на поощрения и са пътеводител в света на възможностите и привилегиите на програмата Аерофлот Бонус.
 • Пътешествайки с Аерофлот, пътниците могат да станатпритежатели на „сребърна“ или „златна“ карта и да се присъединят към Клубана Елитните участници на програмата. При товате получават допълнителни привилегии и услуги:
 • Приоритет при запазване, покупка и регистрация на самолетни билети;
 • Покана в залите заизчакване бизнес и първа класа;
 • Възможност за бесплатен превоз на допълнителен багаж;
 • Начисляване на 25% и 50% допълнителни  елитни мили за всеки полет.