info@aerotourmm.com

LOT

Това са едни от линиите с най-дълго присъствие на пазара. Принадлежат към авиационния съюз Star Alliance.  Присъствие на пазара: от 1929 година  Самолетен парк  Авиокомпанията разполага със следните самолети: над 60 самолета, в това число Boeing 767-300, 767-200, 737-500, Embraer 145, 175. Предлагани полети: богата оферта от вътрешни, европейски и междуконтинентални полети.

Полската авиокомпания LOT е главният полски самолетен превозвач и един от най-старите превозвачи в света, действащ в самолетния бранш от януари 1929 година. Компанията е създадена в резултат от сливане на всички функциониращи в страната авиокомпании. Първите самолети на PLL LOT са били Junkers F13 и Fokker F.VIIa/1m. През 1930 година превозвачът се приема в IATA.

Първият международен полет се провежда на 1 април 1939 година по маршрута Варшава – Букурещ. Следващите дестинации са Атина, Бейрут и Хелзинки. Гербът на PLL LOT от 1931 година е „жерав”. По време на Втората световна война LOT замразява своята дейност, възстановявайки я през 1945 година за вътрешните полети през април, а за международните през май месец. Главното седалище на компанията е летището Fryderyk Chopin във Варшава. Главните летищни центрове са в Краков, Катовице, Гданск, Вроцлав и Познан.

От ноември 1992 година LOT е акционерно дружество. Притежава своя дъщерна фирма EuroLOT, която е създадена през юли 1997 година. Към PLL LOT принадлежи и полският нискобюджетен превозвач Centralwings. От октомври 2003 година полската компания е член на самолетния съюз Star Alliance.

PLL LOT е една от най-добрите авиокомпании в Централна и Източна Европа, което е доказано от множеството признати награди от водещи в бранша. PLL LOT пътува по 70 маршрута в 34 държави, предлагайки вътрешни полети между Варшава и регионални полски летища, а също така до други европейски градове и презокеански полети до САЩ и Канада.Първите полски самолети използвани от превозвача са били PWS-24 i PWS-24 bis. Понастоящем флотата на PLL LOT, заедно с тази на EuroLOT наброява 55 машини от типа Boeing 767 (модели 200, 300 ), Boeing 737 (модели 300, 400, 500), Embraer 170, Embraer ERJ-145, Aerospatiale/Alenia ATR-72 и Aerospatiale/Alenia ATR-42. PLL LOT е първата авиокомпания в света, която въвежда в експлоатация през май 2004 година най-новия продукт с бразилски производител – самолета Embraer 170.

Сигурност
Загрижен за пътниците, които често пътуват със самолетите на полската авиокомпания LOT, през 1992 година превозвачът въвежда програма за лоялност LOT Voyager. През 2003 LOT се присъединява към програмата Miles & More. Тя има 8 милиона участници по целия свят.През юли 2007, първа сред полските авиокомпании PLL LOT въвежда на интернет страницата си Виртуална стюардеса, компютърна форма, или т.нар. интелигентен Awatar InteliWISE. Тя може да обслужва неограничен брой клиенти 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. През февруари превозвачът дава възможност на своите пътници, чиито пътувания започват в обслужваните от LOT полски летища, възможност да се регистрират за полета по интернет: Web Check-In.

Пътувайки с компанията PLL LOT, имаме възможност да ползваме регистриране на самолетни билети  по телефон – Tele-check-in. Тази услуга е достъпна единствено за пътниците с ръчен багаж, пътуващи по всички вътрешни и чуждестранни полети. По телефона можем да се регистрираме от 16:00 часа на предшестващия полета ден,но не по-късно от един час преди полета. Бордовата карта получаваме на летището след показване на документ за самоличност най-късно 30 минути преди планираното излитане на самолета.

В случай на самостоятелно пътуване на деца до 5 години родителите или техните наставници са задължени да им осигурят допълнителна грижа. PLL LOT предлага възможност да се купи услугата „допълнителен придружвач”. Тази стюардеса придружава детето от регистрацията за полета, до предаването на детето на съответното лице на другото летище.Пътуващите, които се нуждаят от специални грижи, в това число възрастни хора или инвалиди, имат възможност да поръчат безплатно допълнителен придружител от наземния персонал.Регистрацията за полета на пътуващите с PLL LOT е отворена 2 часа преди излитането на самолета ( 4 часа за полетите от/до САЩ). Последният пътник се обслужва най-късно 45 минути преди планирания час на излитане. Това правило важи за всички полети на PLL LOT от всички летища по света. Пътник, който се явява за регистрация по-късно от 45 минути до излитането, може да не бъде приет на борда на самолета. При бизнес класата лимитът за регистриран багаж е 30 кг, а за икономичната класа 20 кг.