info@aerotourmm.com

Lufthansa

Преди Втората Световна война маршрутната мрежа на Луфтханза се разраства, като през 1934 година са открити уникални по своята дължина междуконтинентални и трансатлантически редовни полети до Бангкок и Сантяго.

След разгрома на нациска Германия в 1945 година Луфтханза напълно прекрати полетите и компанията бе закрита.

Самолетите, принадлежали на Lufthansa, отново започват да летят едва през 1953 година, а компанията си връща името през 1955 година под което благополучно лети и до днес.

Нова ера в развитието на Lufthansa настъпи през 60-те години, когато светът навлезе в епохата на реактивната пътническа авиация, и авиакомпанията придоби най-съвременния за времето си Boeing-707. Експериментът се оказва удачен и морално устарелите турбовинтови самолети постепенно бяха заменени с реактивни Boeing 727, 737, а след това и с 747.

Lufthansa е една от първите в Европа авиокомпании, приели революционната разработка на фирма Airbus, започвайки редовни полети на вместителните и в същото време икономични аеробуси А300,което и даде съществено конкурентно предимство.

През 1992 – 1997 година компанията преживява тежка криза и е пред разпадане. Постепенно тя е приватизирана и държавата се оттегля от нейното управление.

През 2005 година Lufthansa отбелязва своята 50 годишнина. През същата година немският авиопревозвач купува швейцарската национална авиокомпания Swiss.

Авиакомпания Lufthansa днес е абсолютен лидер в Европа и една от най-големите и предпочитани от пътниците компания в света. Тя е един от създателите на алианса „Стар Алианс“ (Star Alliance).

Според резултатите за 2008 година самолетите на „Луфтханза“ са били превозени над 70 милиона човека /57 милиона Lufthansa и 13 милиона Swiss/. Оборотът на авиопревозвача достигна почти 24.9 млрд. евро. Печалбата за 2008 година е 1.1 млрд. евро. Това и позволи да закупи големи пакети от акции на втория по-големинa британски авиопревозвач BMI и Austrian Airlines (влиза в Star Alliance). Така Луфтханза става втората компания по брой полети от летище Хитроу Лондон след британския авиапревозвач  British Airways.

Немският превозвач усилва позициите си на европейския пазар и в оглавявания от него Алианс. Летище Виена се превръща в алтернативен хъб на сериозно претоварените вече основни летища на Луфтханза, като Франкфурт, и Мюнхен, което ще позволи правилно да прераспредели пътникопотоците. Към тези три базови летища се прибавя и базата в Цюрих на придобитата по-рано компания Swiss.

Паркът на авиокомпанията към края на 2009 година наброява 384 самолета. Средната  възраст   на самолетите е 8,8 години. Гордост на компанията е че притежава едни от най-съвременните и следователно едни от най-екологичните лайнери в света. Над 88% от самолетите съответстват на най-високите европейски изисквания. Сред най-използваните самолети на компанията са: 17 Boeing 747-400, 14 Airbus A340, 100 Boeing 737. Освен това инжинерите на Луфтханза са взели активно участие в разработката на Боинг 747 и Аеробус А340.

Компанията изпълнява редовни полети до 346 града, разположени в 91 страни на света, осигурявайки удобни връзки с полетите на авиокомпаниите-партньори в международния алианс «Стар Алианс» (Star Alliance). Маршрутната мрежа на този алианс днес включва над 700 крайни пункта в 128 страни на света. В рамките на алианса Star Alliance авиокомпания Lufthansa успешно реализира  бонусна програма Miles & More, която се распространява на 22-те авиокомпании от алианса Star Alliance. Смисълът на програмата е в натрупването на мили прикупуването на самолетни билети за полети със самолетите на Алианса. С натрупването им те се превръщат в бонуси в т.ч. и в безплатни самолетни билети за полети до всяка точка на света. Оформянето на временна карта е възможно във всяка каса или офис на Lufthansa и нейните агенти.

Представителите на компанията в своята работа поставят в центъра на внимание преди всичко грижата за пътниците. затова основно изискване, предявявано към сътрудниците на авиокомпания Луфтаанза, е изключителна ориентираност към обслужването на пътниците.

Следвайки световните тенденции за необходимост от осигуряване на най-високо ниво на сигурност на борда на самолета, авиокомпания Луфтханза въвежда нови стандарти. Например на борда на самолетите Луфтханза са оборудвани укрепени врати към кабината на пилота, изключваща проникването на странични лица. Целият багаж и пътниците преминават през система за най-щателен контрол.