Федерална Антимонополна Служба на Русия срещу Booking.com

ФАС ще търси «по-добри цени» от Booking.com: ще тръгне ли Русия по пътя на Турция, ограничавайки този сервис?

Поредната жалба във ФАС бе подадена срещу американо-холандския сервис за онлайн-резервации на хотели Booking.com. Този път оплакването е подадено от обществената организация «Опора России». Съгласно нейните претенции, Booking.com, използвайки своето монополно положение, налага на собствениците на руски хотели политика на т.н.  «паритет на цените».

Напомняме, че това не е първата жалба срещу този сервиз, постъпила във ФАС (Федерална Антимонополна Служба). Историята започва през 2015 година, когато срещу «Букинг ком» се обяви руският туристически пазар. Но, въпреки че тогава властите предприеха ограничени мерки, те дадоха мощен тласък за развитие на руските цифрови резервационни системи в туризма.

Каква е същността на подадената нова жалба ? Условието, което Booking.com поставя, при сключване на договор за онлайн резервации на хотелите и хостелите  за паритет на цените, противоречи на руското антимонополно законодателство. Фактически посоченото условие позволява на Букинг ком да «предоставя» на потенциалните клиенти т. н. «гарантирано най-добрата цена», под което трябва да се разбира, че за аналогична стая в посочения времеви период не може да се намери по-добро ценово предложение. При това в посочената крайна «най-низка цена е заложена минимум 15 % комисионна за «Букинг ком». В същото време хотелът няма право да предложи на своя сайт по-низка цена (поне със същите 15%), тъй като това е нарушение на договора и рейтингът на хотела, определян от резервационната система, ще бъде понижен, а това води до намаляване на резервациите в този хотел. При системни нарушения Booking.com прекратява работата с хотела. За хотелиерския пазар това е съществена заплаха. На Букинг ком се падат около 70% от всички туристически запитвания в хотелите в Русия. Такъв дял, според «Опора», прави положението на Booking.com на руския пазар монополно. Следователно, пише в писмото, дейността на тази фирма трябва да се регулира от закона за защита на конкуренцията.

Посочва се практиката на някои страни законодателно да ограничават т.н. «паритет на цените». Такава политика провежда Грузия. А в Турция Букинг ком първоначално бе забранен, а после получи разрешение за работа, но дейността му бе съществено ограничена. В Русия се обсъжда възможността за блокиране на Booking.com, Airbnb и TripAdviser, като отговор на санкциите въведени срещу нея, но за сега правителството не планира подобни крайни мерки.

Напомняме, че през 2015 година, бяха подадени две жалби във ФАС заради т. н. «най-добри цени». В първата жалба са посочени нарушенията от страна Букинг ком на Закона «За защита на конкуренцията».

В нея се посочва, че Booking.com забранява на руските хотели да посочват по-ниски цени в други информационни канали, от тези в Букинг ком.

Андрей Бородин, основател на OnlineTur.ru. заявява: «ако руските регулатори не наложат ограничителни мерки на Booking.com, както това направиха властите в Италия, Франция и Швеция, то влиянието на Booking.com на руските хотели ще се усилва с всяка година и това негативно ще повлияе на националния туристически бизнес.

Втората жалба се отнася до нарушаване на Закона «За рекламата», относно нейната добросъвестност и достоверност.

Декларацията на сайта на Booking.com, че «гарантира най-добрите цени» и «резервация без комисионна» не отговарят на действителността и въвеждат в заблуждение руските и чуждестранните потребители. За пример тогава бяха избрани различни хотели в Турция и бе направен сравнителен анализ на цените на сайта на Booking.com с цените на водещи руски туроператори. Резултатът от анализа показа, че цената на туровете, посочена от туроператорите бе по-ниска от тази на Booking.com, независимо от това, че в туровете са включени още и полет, трансфер, храна и медицинска застраховка.

«При това твърдението, че «резервацията е без комисионна», е невярно, тъй като туристите плащат на хотелите, а те от тези пари плащат комисионна на Booking.com, която може да достига 30% от цената на хотела», - добавя основателят на OnlineTur.ru.

tourprom.ru/news

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross