10 невероятни часовникови кули в Русия (СНИМКИ)

10 невероятни часовникови кули в Русия (СНИМКИ)

Кула с часовник с шифър, копие на Биг Бен или средновековна кула с циферблат с кирилица вместо цифри? Събрахме най-любопитните постройки.

1."Спасская башня".
Главният часовник в Руската Федерация и една от най-разпознаваемите кули в целия свят. Кулата е построена от италианския архитект Пиетро Солари през 1491 година. Наричат я Фроловата стрелница (в чест на близка църква). Близо 200 години по-късно чудотворната икона на Неръкотворния Спасител е пренесена през нея в катедралата Успение Богородично в Кремъл и кулата започна да се нарича "Спаска "Спасская" и "Светая". От тогава през зданието се минава само пеша и без шапка.
Самият часовник на "Спасская башня" се появява за първи път през 1625 г. и е направен от англичани, след това е променян няколко пъти. Сегашната версия е от началото на XIX век.

2. Камбанарията на Софийската църква във Вологда
Първата камбанария е дървена и се появява през XVI век в катедралата "Света София". Още тогава, освен 11 камбани, тя има часовник. Избухналия пожар не е пощадил камбанарията. Тази, която виждаме днес, е построенa през 1869-1870 г. върху запазения долен етаж.
Така се появява 73-метрова псевдо-готическа камбанария, на която е монтиран и часовников механизъм.

3. Невянската кула
"Пизанската кула" в малкото градче Невянск в Урал е с наклон от почти 2 метра. Построена е през 1721-1725 г. по поръчка на предприемача Акинфи Демидов. Кулата е увенчана с 9 камбани и изработени в Англия музикални пеещи часовници. Според легендата кулата умишлено е проектирана с наклон, отклонението към Тула символизира уважението към родния град на династията Демидови.
През цялото време кулата играе ролята на камбанария, пост за охрана, фабричен архив, офис, лаборатория и дори затвор. Днес тя е част от Невянския историко-краеведски музей.

4. Часовниковата кула във Виборг
Това е камбанарията на катедралата на Виборг, която е разрушена по времето на съветско-финландската война. А също и основната сграда на стария средновековен Виборг – стените на камбанарията са направени от камъни и в основата си достигат почти 2 метра дебелина. След войната кулата трябва да промени функционалността си, тя става часовникова кула и в същото време наблюдателна кула за градската пожарна бригада.
Между другото, върху нея все още стоят същите камбани с посветителен надпис, които са дарени на града от Екатерина II преди почти три века.

5. Красноярският Биг Бен
Часовникова кула като Биг Бен е планирана да бъде издигната в Красноярск, град в Източен Сибир, през 60-те години на миналия век.
Дълго време, до 2001 г., циферблатът върху часовника е електронен, показва не само времето, но и температурата на въздуха. Когато механизмът се разваля, е заменен с часовник с механичен циферблат.

6. Камбанарията на Петропавловския събор
Часовниците на гробницата на руските императори се появяват през 1776 година. Те са донесени от Холандия, страна, от която е заимствано толкова много по време на строителството на "северната столица".
Благодарение на своя 40-метров шпил, катедралата "Петър и Павел" е най-високата сграда в Русия до 1952 година.

7. Кьонигсбергската църква
Заострената кула на някогашната главна католическа църква на източнопруския Кьонигсберг е увенчана с часовници с махало. Те се появяват там в средата на XVII век, но не достигат до наши дни поради Втората световна война.
Сега часовникът на кулата повтаря външния вид на предвоенните, но е с модерен механизъм и си сверява времето по сателит.

8. Сочинската кула
Сградата на жп гарата в Сочи е построена по проект на един от главните архитекти на московското метро Алексей Душкин. Той от своя страна, когато създава часовниковата кула, измисля гатанка, над чието решение се борят вече половин век. Архитектът украсява циферблата със знаците на зодиака, но премахва знаците на Водолей, Телец и Скорпион от зодиакалния кръг, като ги заменя със съзвездията Ловджийски кучета, Лебед и Змия. Всички знаци са разместени, оставяйки на местата им само Лъв, Дева и Везни.
Има версия, че мистериозният шифър е свързан с вярванията на славяните. Хрътките в древни изображения са впрегнати в колесницата на Дажбог, покровител на плодородието и слънчевата светлина. Велес, богът на разказвачите, е показан с образа на змия. Лада – богинята на пролетта и любовта в славянската митология, се свързва с образа на бял лебед.
Според друга версия Душкин, увлечен от архитектурния стил на Древен Египет, шифрова датата на завършване на строителството на жп гарата върху циферблата.

9. Кулата на Суздалския кремъл

На четири часа път с кола от Москва се намира древният град Суздал, чиято историческа част до голяма степен е запазила оригиналния си староруски стил и уникалните обекти. Един от тях е кулата на Суздалския кремъл с циферблат, подобен на камбаните на Московския кремъл.
Часовниците в Суздал обаче имат букви вместо цифри. Такива циферблати са използвани във времето преди Петър I, когато числата са били посочени на кирилица. Преди императора букви са поставени дори на камбаните на Московския Кремъл, но царят-реформатор не само преработва (опростява) кирилицата, но и превежда обозначението на цифрите по западен начин.

10. Водната кула на Раушен
Водната кула в Светлогорск, бившия курорт Раушен (до 1947 година), е визитната картичка на града. Построена е по проект на архитекта Ото Валтер Куккук през 1900-1908 г. и е собственост на морската водолечебница. А известният слънчев часовник се появява на нея още по време на съветската власт през 1978 година.
Циферблатът с изображението на слънцето и зодиакалните съзвездия се вписва толкова добре във външния вид на сградата, че мнозина смятат, че часовникът винаги е бил там.

russiabeyond.com

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross