10-те най-красиви църкви в Северен Кавказ

Russia Beyond (СНИМКИ)

Пътешествениците очакват да видят в Кавказ много джамии, но често православните църкви поразяват въображението и тук. Някои от тези църкви всъщност са едни от най-древните в Русия.

Християнството се появява в Кавказ още преди образуването на руската държава, през VI век идва от Византия в държавата на древните алани (съвременна Северна Осетия и Карачаево-Черкезия). Религията на Христос достига своя връх към средата на X век – оттогава са запазени няколко уникални храма, които днес са най-древните в Русия.

1. Сентинският храм в Карачаево-Черкезия

Тази църква на брега на река Теберда в Карачаево-Черкезия е основана през 965 година. Еднокуполната базилика е преустроена през XIX век, а в съветско време служи за детски интернат, след което е изоставена.

В полуразрушения храм са запазени древни стенописи, а днес църквата се възстановява.

2. Зеленчукските църкви в Карачаево-Черкезия

Комплексът от три храма, построени през X век, се намира в село Нижни Архиз в Карачаево-Черкезия, но се смята, че тук се е намирал изчезналият град Маас, който е столица на древна Алания. За първи път руският генерал Алексей Потьомкин обръща внимание на руините на така нареченото селище Нижне-Архиз през 1802 г., той прави и първите скици на храмовете.

За разлика от преобладаващите базилики, тези църкви имат по-сложна, кръстокуполна архитектура. Северният храм е катедралната църква на Аланския епархий на Византийската църква и най-вероятно е посветен на свети Николай Чудотворец.

Средният храм е възможно да е посветен на Христос Спасител, по стените му са запазени фрагменти от стенописи, а през XIX век става катедрален храм на новия манастир "Св. Александър Невски" и в него се извършват богослужения.

Южният храм се смята за най-стария от трите, през XIX век той също става част от манастира и е сериозно преустроен. През 1991 г. е осветен в чест на пророк Илия, а сега е действащ храм.

3. Шоанинският храм в Карачаево-Черкезия

Друга древна катедрала на Аланската епархия на територията на съвременната Карачаево-Черкезия. Този храм също е построен през X век на склона на планината Шоана, която някога е била гъстонаселено място. В края на XIX век храмът е причислен към манастира "Св. Александър Невски".

4. Арменска апостолическа църква в Дербент (Дагестан)

От страна на грузинската и арменската църкви също има "духовно просвещение" на планинските жители на Дагестан. През 1860 г. в Дербент е построена и Арменската апостолическа църква.

Освен това в най-древната крепост, тази на град Дербент (и на цяла Русия) – Нарън-Кала, има подземна структура, която дълго време се смята за водохранилище, но сега изследователите са склонни да вярват, че това е християнски храм от IV век.

5. Катедралата "Успение Богородично" в Махачкала (Дагестан)

Както Дербент, така и Махачкала (столицата на Дагестан) са имали градски православни катедрали, построени в края на XIX век по времето на Руската империя и разрушени през съветската епоха.

Катедралата на Махачкалинската епархия на Руската православна църква е построена през 1905 г. – и самият император Николай II отделя пари за нея. Осветена е в чест на Моздокския списък на Иверската икона на Божията майка, която се счита за покровителка на Кавказ.

6. Знаменската катедрала в Дагестан

Тази църква, посветена на иконата на Света Богородица "Знамение", е най-голямата православна църква в Северен Кавказ. Построена е през 1903-1904 г. в неовизантийски стил в чест на 300-годишнината на династията Романови. И въпреки че цялостният архитектурен ансамбъл оцелява през съветската епоха, вътрешната украса е сериозно повредена.

7. Църквата "Рождество на Пресвета Богородица" във Владикавказ (Северна Осетия)

През 2022 г. се навършиха 1100 години от кръщението на Алания (историческото име на Северна Осетия). Няколко православни храма във Владикавказ са разрушени по време на съветската епоха. Затова и построена през 1814 г., църквата "Рождество Христово" става най-старата православна църква в града.

8. Катедралата "Св. Георги" във Владикавказ (Северна Осетия)

Това е катедралата на Владикавказката епархия и е посветена на Георги Победоносец, светец, особено почитан в републиката. Църквата е построена през 1996-2003 година.

9. Катедралата "Възнесение Господне" в Алагир (Северна Осетия)

Една от най-старите оцелели църкви в Осетия се намира в град Алагир. Храмът в неовизантийски стил е построен през 1850-те години и като по чудо не е разрушен през съветската епоха.

10. Аланският манастир в Северна Осетия

През 2000 г. в Куртатинското дефиле на Северна Осетия е основан Аланският мъжки манастир, най-високият планински манастир в Русия. Главният храм също е посветен на Моздокската икона на Божията майка, покровителката на Кавказ.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross