5 причини да посетите зашеметяващия парк "Коломенское" в Москва

RUSSIABEYOND.RU - Пътуване до парк "Коломенское" (снимки)

Руска природа, древна дървена архитектура, легенди и обиколки с велосипеди - имате ли нужда от още причини, за да отидете там?

На няколко километра югоизточно от Червения площад ще откриете бившия царски имот Коломенское. Tой е огромен - 390 хектара музеен резерват, където можете да прекарате много часове, просто разхождайски се наоколо, наслаждавайки се на духа на Средновековна Рус.

1. Вижте редки дървени крепости

В Русия не са оцелели много дървени крепости: някои са унищожени от пожари, някои от времето. В действителност в света има само няколко оригинални дървени крепости. В Коломенское можете да видите две от тях в открития Музей на дървената архитектура. Първият e Сумски Острог - някога е бил разположен на територията на модерна Карелия и е защитавал жителите от шведските атаки, а Моховата кула е възстановена с помощта на стари рисунки. Втората дървена крепост идва от сибирския град Братск, а през XVII век служи като затвор за стари последователи на пророка Авакум.

В Коломенское може да видите и невероятната красота на дърводелска православна църква от XVII век, която е била донесена и сглобена на място от област Архангелск. Тя се отличава както с интериор, така и с външна декорация. Влезте в църквата, за да откриете древните стенописи, които все още се възстановяват.

2. Направете обиколка с велосипеди

Всяка събота и неделя през лятото има турситически разходки по забележителности. Не е нужно да имате велосипед: на кея има пункт за отдаване под наем. Туровете започват от 11 часа сутринта и продължават 2 часа. През това време ще откриете първия Руски музей на дървената архитектура, отворен през 1924 г., Соколския двор (където цар Алексей Романов ходел на лов) и останките на Дяково Городише, най-старото селище в Москва.
Не обичате да карате колело? Има пешеходни обиколки на английски, френски, немски и италиански.
Ако знаете руски език, можете да предизвикате себе си, като се включите в търсенето на "Тайните на древните кули", където историческите факти оживяват.

3. Вярвате (или не) в легенди

Легендата разказва, че в парка има загадъчно място с времеви портал. Хората казват, че в миналото войници и селяни минавали през зелената мъгла на Голосовското дефиле, а няколко десетилетия по-късно излизали от другата страна. В дефилето има два огромни камъка, единият от които (в долната част на каньона) се смята за патрон на мъжката власт, докато другият (малко по-нагоре от първия) се смята, че носи щастие на жените, които искат да имат дете. Ако искате – вярвайте...

4. Разгледайте царските имоти

Коломенское се споменава за първи път в средата на XIV век и е любимата резиденция на много руски владетели. Зората на имота е свързана с управлението на Алексей Романов, който построява красив дворец на това място. За съжаление, това прекрасно творение вече не съществува - има друг дворец, но построен по чертежи на предшественика му.
Носи се легенда, че тук е роден Петър Велики. Неговото място на раждане е неизвестно, но местните дъбови дървета са кръстени на него: Петровски. Дъбовете, които помнят Петър Велики, все още са там и можете да си починете в сянката им. 

Тук ще откриете единствената останала част от разрушения дворец от XIX век на Александър I, от който се открива страхотна гледка към реката.

5. Насладете се на руската природа

През уикенда Коломенскоe е претъпкано с хора, които припряно се разхождат по брега на река Москва. Така че, ако искате да намерите уединено място, идете в красивите тихи градини, проектирани в началото на XVIII век. Тук се отглеждали ябълки, круши, сливи и плодове за царете, но и за продажба. По-късно са създадени красиви пътеки, така че хората да могат да се разхождат из градината, която е особено омагьосваща, когато цъфти.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross