5 съвременни винарни в Южна Русия, които си струва да посетите

RUSSIABEYOND.RU - Съвременни винарни в Южна Русия

Къде да опитате най-доброто руско пенливо вино, където да си вземете вана с вино и розови листенца, където да вечеряте с чаша отличен ризлинг и гледка към лиман – отговаряме в нашия гид на винарните в Краснодарския край.

Абрау-Дюрсо: най-доброто пенливо вино

Винарната край езерото Абрау е основана още по времето на цар Александър II, преживява немската окупация и взрив в завода, а днес се е превърнала в крупен винарски и туристически център.
Първата партида пенливо вино тук е произведена в предградието Навагирски хребет, недалеч от Черно море, през 1898 година. После асортиментът непрекъснато се разширява, включително с тихи вина, безалкохолни и твърди алкохолни напитки.
В Абрау-Дюрсо може не само да се запознаете с историята на завода, с процеса на производството на вино и да го дегустирате, но и да се включите в необичайни екскурзии. На една от тях туристите разбират повече за тайните на Абрау-Дюрсо. В програмата включва разходка из полуосветените тунели на винарната, "запознанство" с местните призраци, изпитанието "пияна стълба" и легенда за нещастна черкезка, чиито сълзи са оставили вечен поток в скалата. Насред лозите на "Абрау-Дюрсо", а те заемат площ от цели 3300 хектара, са разположени две наблюдателни площадки, откъдето се разкрива гледка към самите лозя, към Черно море и към изумруденото езеро Абрау. Тук хората идват, за да се насладят на зашеметяващи залези с чаша пенливо вино в ръка.
"Абрау-Дюрсо" е курорт с ветроходен клуб, плажове, хотели и къмпинги. Тук има туристически лагер за пътешественици с палатки, екокъмпинг с бунгала в гората, както и автомобилен къмпинг на "Кръглото езеро" за туристи, които пътуват с дом на колела.

Краснодарски край, г. Новороссийск, с. Абрау-Дюрсо, ул. "Промышленная", 19
visitabrau.ru

Южна винарска компания: вана с вино
На южния бряг на Таманския полуостров, между два лимана - Кизилташки и Цокур, се простират лозята на Южната винарска компания (част от концерна "Очаково").
Лозовите насаждения заемат площ от 1500 хектара – тук отглеждат класически европейски сортове и автохонни сортове – "цимлянски черен", "сепаревски северен" и "цитронен магарач".
Южна винарна компания.
Туристите идват тук на екскурзия в завода за вино и из лозята, за да дегустират вино в беседка с гледка към водната шир на лиманите. В сезона на гроздобер тук може да погазите гроздето с крака в дървена каца и да си вземете вана с вино. Хидромасажната купела се пълни с вода и вино, екстрактни от горски плодове и лозови листа, ароматни масла и цветя. Остава да се насладите на виното с всяка клетка на тялото си.

Краснодарски край, ст-ца Вышестеблиевская, ул. Застаничная, 4а
swcrussia.com

Скалист бряг: вино и звезди
Съвременната винарна "Скалист бряг" се вписва идеално в местния ландшафт – по форма тя напомня на светлосив камък. В долната част на винарната, издълбана в скалите на Семисамския хребет, е разположен цехът, а в горната – дегустационната зала и винотеката. От панорамната тераса се открива гледка към лозята и брега на морето.
Първите лози са засадени през 2011 година. Тук се отглеждат три бели сорта: "ризлинг", "совиньон блан" и "шардоне" и пет черни: "пино ноар", "мерло", "каберне совиньон", "каберне фран" и "красностоп".
Скалистый берег
Лозята са разположени на скалистия бряг – на височина от 150 до 250 м над морското ниво. В съседство има реликтови иглолистни гори.
Струва си да се включите в екскурзията "Вино и звезди" – романтично посещение и научна лекция едновременно. При добро време, когато облаците не закриват небето, на наблюдателната площадка на винарната може да погледнете през съвременен телескоп и да видите кратерите на Луната, мъглявините и звездите в Северното полукълбо.

Краснодарски край, г. Анапа, с. Варваровка
skbereg.ru

Имение "Сикори": вечеря с вино
"Сикоры"
В семейната винарна на Александър Сикорски в долината Семигорие се произвеждат едни от най-добрите ризлинги в страната. Лозите тук заемат площ от 47 хектара: "бородски бленд", бургундски сортове, "ризлинг" и "красностоп".
По време на екскурзиите из имението "Сикори" гостите могат да се разходят из живописните лозя, да се потопят в тайните на винарството и да дегустират местни вина. В избата, където се държи виното, си струва да обърнете внимание на бетонните сфери, които нямат аналог в Русия. Благодарение на формата си и въздействието на външната температура сферите помагат във виното да протече процес на смесване на утайката по естествен начин. 
"Сикоры"
Във винарната си струва да се насладите и на гастрономична вечеря в грил ресторанта и да прекарате вечерта сред лозята. На вечеря блюдата на шеф-готвача се сервират с идеално подбрани вина.

Краснодарски край, г. Новороссийск, с. Семигорский, 24-и км от трасето Новороссийск – Керч sikory.ru

Мисхако: съвременна винарна с история
Кабернето "Мисхако" се е смятало за едно от най-добрите червени вина в Руската империя още в края на XIX и началото на XX в. – първата лоза тук е засадена през 1869 година. В съветските години заводът "Мисхако" е любимо място за отдих на партийния елит, а в началото на 2000-те години заводът е официален доставчик на Кремъл.
През 2013 г. обаче производството се сблъсква с финансови проблеми. Нов живот той получава през 2021 г., когато е сериозно модернизиран. През 2022 г. тук са насадени 14 хектара нови лозя – сорт "шардоне" и "марселан". Общо в "Мисхако" има 227 хектара лозови насаждения.
Освен екскурзии из лозята и производство, гостите тук могат да посетят и историческата дегустационна зала, която е открита през 1973 г. по случай посещението на Леонид Брежнев в Новоросийск.
Дълго време тук се приемат само правителствени делегации и знаменитости. Сега в залата за дегустации са добре дошли не само политици и актьори, но и всички желаещи.

За екскурзии трябва да се запишете предварително.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross