7 най-древни градове в света, които процъфтяват и днес.

Човешката цивилизация съществува от десетки и дори стотици хиляди години, според официалните версии на учените. В първите етапи от развитието си хората вече разбраха, че в групи оцеляването им ще бъде по-лесно, защото е невъзможно да се противопоставят сами на хищници и метеорологични условия. Групите в крайна сметка се развиха в племена, появиха се малки селища, а след това - първите градове в света. Появата на големи градове по онова време беше повратна точка в историята на хората, защото човечеството получи възможност да изгради своите цивилизации и да се развива по-бързо.

Много от градовете, които нашите предци са основали преди хиляди години, отдавна са изчезнали поради войни, природни бедствия или миграции. Археолозите откриват руините на древни селища по целия свят и се опитват да определят възрастта им. В света обаче има и онези градове, които са се появили в зората на цивилизацията и са успели да устоят на времето, като са оцелели до днес. Туристи от цял ​​свят идват при тях, за да се докоснат до историята на Античността и да се разходят из местата, където хората са ходили преди хиляди години.

Сиан, Китай
Възрастта на старата китайска столица надхвърля 3000 години. Поднебесната империя по принцип е една от най-старите държави в света, така че на нейната територия има много стари селища, но Сиан е най-значимият за култура.
През III век пр. н. е. китайските земи са обединени от владетеля Цин Ши Хуан, който нарежда изграждането на голяма гробница за себе си. За да защитят задгробния живот на краля, китайците са създали легендарната Теракотена армия - 8100 статуи в пълен размер на китайски воини и техните коне. Открит е едва през 1974 г., огромна колекция от войници става известна на целия свят и туристите продължават да се интересуват от него. Освен гробницата и Теракотената армия, в Сиан можете да разгледате и други забележителности - Малката и Голямата пагода на дивите гъски, Камбанарията, градските стени, мюсюлманския квартал и др.

Йерихон, Палестина
Йерихон се счита за най-стария град на планетата, запазен до 21 век. Намира се в Юдейската пустиня и хората го обитават постоянно от около 12 хиляди години - през този период тук се появяват първите селища, а по-късно хората започват да строят градски стени и други укрепления
Първото известно споменаване на Йерихон, разположен на 10-12 километра от Мъртво море, се появява в Библията - нашествениците искаха да разрушат стените на града с тръби. Хилядолетните руини на Йерихон се намират до съвременния град и археолозите са открили стотици древни сгради, които сега представляват интерес за туристите: храмове, посветени на различни религии, кралски дворци, къщи на обикновени хора и т.н. .

Тива, Египет
Египетският град Тива възниква през 23 век пр.н.е., когато Египет е в ерата на Старото царство.
200 години по-късно градът става столица на държавата, управлявана от фараоните от XI династия на Средното царство. Древната египетска цивилизация в обичайния смисъл на думата е основана в тези региони, а Тива може да предложи на пътниците десетки древни паметници на архитектурата и културата. Периодът на пикова мощ на Тива се счита за XIV век пр. н. е., когато в столицата седят фараони от Новото царство.
Туристи от цялата планета посещават египетския град, за да посетят некропола, където са погребани царете и местното благородство, за екскурзии до храмовете на Луксор и Карнак.

Йерусалим, Израел
Йерусалим се смята за свещен град, милиони будистки, християнски и мюсюлмански поклонници идват тук всяка година. Туристите тук са често срещано явление, тъй като градът има много атракции, а историята му е много богата. На всяка крачка в Йерусалим има сгради на стотици и хиляди години. Според историците първите селища на територията на Йерусалим са възникнали преди 5 хиляди години, но първите писмени сведения за този град са регистрирани през 20 век пр. н. е. - записите са направени от египтяните.
Когато цар Давид превзема Йерусалим с армия, той го прави столица на своята държава. Синът на Давид Соломон издигна големи стени около града и построява храм. За 3000 години от по-нататъшното си съществуване градът е превзет, разграбван и унищожен от войските на различни народи - египтяни, араби, вавилонци, римляни, турци и кръстоносци. Нито една армия обаче не успява да унищожи Йерусалим и всеки път градът се възстановява.

Атина, Гърция
Град Атина заслужено се смята за най-древната столица на Европа - тук са родени европейската култура и световната наука. На територията на Атина, чиято възраст се оценява на 6000 години, са родени и живели Платон, Аристотел, Сократ, Диоген и други учени и философи. Целият град е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и пътници от Европа и Америка идват тук, за да видят храмовете на Зевс, Хефест, Атина и други богове от древногръцкия пантеон. Тук има стотици паметници и музеи.

Троя, Турция
В продължение на стотици години Троя се смята за полумитичен град и малцина вярват в реалното му съществуване, но същото това място е най-известното в цялата епоха на Древния свят. Троя се е появила преди 5000 години, но е получил световна известност благодарение на Омировата Одисея и Илиада. Троянската война, обсадата и смъртта на града, известният трик с троянския кон е това, което прави това място легендарно.
Руините на легендарното място са открити едва в средата на 19 век, когато археолог на име Хайнрих Шлиман организира експедиция за търсене на Троя. Сега от известното място са останали само руини, но това не пречи на хиляди пътници от цял ​​свят да идват в Турция, за да ги видят със собствените си очи.

Рим, Италия
Някога най-силният град в света, той е бил люлката на най-развитата цивилизация – на древните римляни. Най-великият град в историята на човечеството според легендите за Ромул и Рем се появява през 753 г. пр.н.е. За да стане първият цар на града на Тибър, Ромул убива брат си и повежда Рим, който по-късно става най-развитият град на своята епоха.
Въпреки факта, че Римската империя пада през 476 г., нейната столица запазва влиянието и религиозната си сила, превръщайки се в едно от ключовите места в Европа за християнството. Сега на територията на Рим можете да намерите стотици имперски сгради под формата на Колизеума, Пантеона, Златната къща на Нерон и други. Освен това в италианската столица има много музеи, които съхраняват древни артефакти и реликви от епохата на Античността и Ренесанса.

tourprom.ru

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross