Азербайджан и Грузия 8 дни, 2023г.

Information
Tour plan
Price & Date
Hotels
Gallery

Всеки гражданин на Баку, Тбили или Кутаиси вярва, че няма друго по-красиво място на света от неговия роден град. След посещение на всеки един от тези градове в нашата екскурзия из Азербайджан и Грузия, ще откриете нещо близко и интересно за Вас.
Баку е един от най-красивите градове в Кавказ. Разположен на кръстопът между Европа и Азия, Баку е известен с красивите си гледки, смесица между традиционното и модерното, интересна архитектура, гостоприемни хора и гастрономия. Името „Баку“ означава „ветровит град“ или „град на хълма“.
Тбилиси е град с многолика култура. Разхождайки се из Тбилиси ще откриете много галерии и магазинчета, ще опитате прясно изпечен хляб или ще се насладите на чаша вино в някое малко кафене из тесните улички на Стария град, слушайки музиката на местните музиканти, придаваща духа на този невероятен град.
Кутаиси е градът на хумора, с невероятно си гостоприемство, чувство за хумор и местни мелодии веднага ще усетите духа на града.
Екскурзионната програма из Азербайджан и Грузия предлага както посещение на културни и исторически обекти, така и разходка след природата с невероятните пещери и каньони в региона.

Продължителност – 8 дни/ 7 нощувки
Гарантирани дати на екскурзията през 2023г.*

06 May 2023 - 13 May 202309 September 2023 - 16 September 2023
20 May 2023 - 27 May 202323 September 2023 - 30 September 2023
17 June 2023 - 24 June 202307 October 2023 - 14 October 2023
15 July 2023 - 22 July 202321 October 2023 - 28 October 2023
26 August 2023 - 02 September 202304 November 2023 - 11 November 2023

* При интерес от Ваша страна е възможно да се предложи програма през периода ноември 2022 г. - април 2023 г.

АКЦЕНТИ:

Дворецът на Ширваншах (Palace of Shirvanshahs)

Дворецът на Ширваншах се намира в стария град на Баку – Ичериш, най-старата и най-интересната част на Баку. Ичери Шехер става столица на Ширван през 14 век, скоро през 15 век Ширваншаховете построяват зашеметяващ дворец за своята династия. Царството на Ширваншах управлява територията на Азербайджан през 861-1538 г. Дворецът на Ширваншах е уникална архитектурна забележителност, известен е като „Перлата на азербайджанската архитектура“ и е сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Сега той е обявен за музей и там можете да видите невероятни експонати от тази епоха: бижута, направени за жени и коне, вещи, собственост на Ширваншах и други известни личности. Дворецът е бил заобиколен от стени, стените са защитавали тази област от вражеските воини.
Дворецът на Ширваншах не е построен като комплекс, това е основна сграда с допълнителни секции. Състои се от сграда на дворец, две джамии, мавзолей на крал Халилула, погребан с майка си и синовете си, баня, наречена „Хамам“, източна порта, известна като портата на Мурад, каменни фризове и мавзолея на суфийския философ и учен Саид Яхя Бакуви (Sayid Yahya Bakuvi’s).

Храмът на огъня Атешгах (Atashgah)

Храмът се намира в град Сурахани, едно от предградията на Баку. На пръв поглед изглежда като замък, но има дълга религиозна и сакрална история. В персийски надписи този храм се споменава като място за зороастрийско поклонение, самото "Аташ" означава "огън" на персийски. Наричат ​​го храм на огъня заради горящите отвори за природен газ. Огънят в зороастрийското поклонение е много важен символ, огньовете представляват светлината на Бога, върховен символ на чистотата - така че този естествен горящ огън е бил чудо за хората от онова време.
Сегашният храм Атешгах е построен през 17-18 век, но подобен храм в тази област е съществувал още през 10 век, когато е бил място за зороастрийски ритуали и поклонение. Когато Азербайджан е бил въведен в исляма, зороастрийският храм е бил разрушен, но през 17-18 век хиндуистите, които дошли на тази територия с търговски кервани, започнали изграждането на храма. Вътре в храма Ateshgah можете да намерите някои индийски надписи.
Структурата на храма Атешанг е петоъгълна, в центъра на двора има олтар с вечен огън. Можете да намерите традиционна стая за гости, наречена „Балахане“ и дори яма, където индусите изгарят телата на мъртви зороастрийци.
През 19-ти век, когато природният горивен газ изчезнал в тази област, индусите поклонници помислили, че това е божи знак, вид наказание за тях и напуснали храма. Сега храмът Атешанг е страхотна туристическа атракция, дори огънят вече е изкуствен, това място наистина ще Ви впечатли и ще направи пътуването Ви по-интересно.

Църквата Троица Гергети в Казбеги (Gergeti Trinity Church)

Църквата е една от най-красивите в света. С някои от най-вълшебните пейзажи и добре запазени паметници, Грузия определено се нарежда сред европейските страни, които могат да предложат незабравими преживявания. Църквата Гергети Троица е архитектурно чудо!
Близо до село Гергети, извън град Стефанцминда, в Казбеги Грузия се намира изолираната църква Гергети Троица. Наричана още църквата Света Троица, тя се намира на върха на планина близо до планината Казбеги в Грузия, на надморска височина от 2170 метра, която е един от най-високите и красиви върхове на Кавказ.

Старият град Баку (Icherisheher)

ИчериШехер, известен още като Стария или Вътрешния град в Баку. Това е най-древната и може би най-невероятната част от съвременната столица. След като се възхищавате на съвременните и модерни гледки на Баку, вие внезапно навлизате в един изцяло нов свят, с красиви стари сгради, предимно в същия цвят, крепост, стари градски стени, двореца на Ширваншах, тесни улички и разбира се голямото Каспийско море. Ичери Шехер е датиран от 12 век, но има версии, че този район е съществувал още през 5 век. Целият стар град е заобиколен от стени, които в миналото са имали защитна функция, животът вътре в стените е бил привилегия за местните жители, тъй като вътре в градските стени те са били в безопасност. Сега стените са само още една атракция за туристите. Чудейки се по тесните улички, можете да намерите най-важните забележителности на Стария Баку като Девическата кула, двореца Ширваншах и джамията Джума. Поради уникалната история и архитектура Ичери Шехер става първото място в Азербайджан, класифицирано като обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО.
Ичери Шехер е населен от бронзовата епоха, през 14 век става столица на Ширваншах и най-важният град за цялата династия. Дворецът на Ширваншах е една от най-зашеметяващите забележителности на Стария град на Баку, известен е като „Перлата на архитектурата на Азербайджан“. Сега дворецът е обявен за музей, можете да видите невероятни експонати, интериор и да пътувате в епохата на Ширваншах.
Старият град Баку имал страхотна позиция по Пътя на коприната, търговията донесла богатство на града и му помогнала да се развие: да построи бани, каравансараи и джамии. Сградите от този период са предимно в същия цвят и стил, построени са от варовик и някои от тях имат дървени балкони. Дървото било знак за богатство, хората построили тези балкони, за да покажат колко са богати.
Сега Ичери Шехер е дом за много хора, сутрешната разходка в Ичери Шехер е най-добрата идея, по тесните улички можете да видите играещи деца, жени, които окачват пране, търговци, които продават красиви килими и сувенири. Ичери Шехер послужил като основа за съвременния Баку, развитието и изграждането на новия град започва около този район, сега има много хотели и ресторанти в старата част на Баку, но вътре в градските стени все още се усеща атмосферата на старото време.

Крепостта Нарикала

Крепостта Нарикала, наричана още крепостта-майка на стария Тбилиси, е древен символ на защитата на Тбилиси. Крепостта Нарикала се намира в стария Тбилиси, известна още като Шурис-цихе ( Shuris Tsikhe), древен символ на отбранителния блясък на Тбилиси. Крепостните стени датират от различни периоди, най-ранната е от 4-ти век, когато е била персийска цитадела. Основите на кулите и повечето от днешните стени са построени през 8-ми век от арабските емири, които са имали дворец вътре в крепостта. Най-добре запазената кула стои сама, югозападно от долната крепост на стария Тбилиси. Тази кула без покрив е Истанбулската кула от 16-ти век, наречена така, защото по време на турската окупация от този период е била използвана като затвор. Внушителната кула Шахтахти на запад датира от 7-ми до 9-ти век, която по арабските времена е служила за обсерватория! Археологическите разкопки разкриват, че вътре в крепостта Нарикала е имало църква от дванадесети век. Църквата е преустроена и проектирана в съответствие с крепостта около нея. Интериорът е украсен със стенописи, изобразяващи както библейски сцени, така и историята на Грузия.
Историците твърдят, че Нарикала, разположена в стария Тбилиси, стояла на Пътя на коприната, е била най-укрепената и непревземаема от всички в Тбилиси. Крепостта е разрушена от земетресение и оттогава цитаделата не е възстановена напълно.
Оцелелите каменни кули на Нарикала остават неми свидетели на историята на древния град! Докато сте на почивка в Тбилиси, можете да надникнете в историята на града от ранните векове до наши дни, като се разхождате по тесните улички на града и изследвате религиозната и светската архитектура на стария Тбилиси.
В стария град на Тбилиси ще намерите църкви, синагоги, джамии, както и известни къщи от 19-ти век с дървени балкони. В стария Тбилиси ще посетите серни бани и ще се насладите на превъзходна панорамна гледка към стария град на Тбилиси.

Ден 1 – Отпътуване от България
Отпътуване от София Терминал 2 за Баку. Посрещане, трансфер до хотел. Настаняване след 14:00 ч.
19:00 ч. – среща с екскурзовода в лобито на хотела. Вечеря за добре дошли.
Нощувка в Баку.
Ден 2 – Баку
След закуска ще можете да се насладите на Баку. Панорамата на града ясно дава представа за контрастите в града и залива на Баку. Градът е оформен амфитеатрално низходящо на Каспийско море. Обиколката обхваща централната част на града с най-интересните исторически и архитектурни обекти. Територията на Стария град или „Вътрешен град“ е 22 хектара, която е малка част от общата площ на града. Основните забележителности на града са Момината кула (12 в.), дворецът на Ширван Шах (15 в.), замъкът Синик Гала, Джума Джамия и др.
Мини-круиз по Каспийско море (в зависимост от метеорологичните условия разходката с лодка може да бъде отменена).
Вечеря в ресторант.  Нощувка в хотела.
Ден 3 – Гобустан – Атешгах – Тбилиси
Закуска в хотела. Напускане на хотела. Екскурзия до историко-художествения резерват Гобустан, където съвършено са запазени скални рисунки, могили и жилищни обекти от 10-13 в. пр. н. е. до Средновековието. Има данни за обитатели на този регион от епохата на Каменната ера и последващите периоди.
Посещение на Храма на зороастрийците – Атешгах наричан още Храма на огъня. Атешгах е разположен на 30 км. юго-източно от Баку в центъра на полуостров Абшерон. Древната религиозна структура се намира на място, където от древни времена е изтичал природен газ. Това е причината за тъй нар. вечен огън.  През 18 в. храмът бива преустроен и добива известност сред поклонниците по цял свят. Днес е превърнат в музей, където се съхраняват много оригинални експонати.
Вечеря в местен ресторант.
Трансфер до летището и отпътуване за Грузия (отпътуване от Баку за Тбилиси в 18:00 ч. местно време).
Посрещане на летището в Тбилиси и трансфер до хотела. Нощувка.
Важно! – програмата за деня може да претърпи промени в зависимост от часовете на полета Баку – Тбилиси (за съжаление полетната информация се променя често заради пандемичните ограничения).
Ден 4 – Тбилиси
Закуска в хотела. Екскурзионна програма в Тбилиси – Стария и Новия град. Градът предлага разнообразие от забележителности, повечето от които древни. Обиколката започва само на няколко минути пеша от хотела с компактния район на Стария град. Започвайки от църквата Метехи ще се придвижите до грандиозната крепост Нарикала – една от най-старите крепости в Грузия с изглед към дефилето на река Мтквари.
Свободно време за обяд от 13:00 до 14:00 ч.
Разходката из Стария град ще приключи с посещение на синагога и църквите Сиони и Анчисхати. Ще посетите съкровищницата в Националния музей на Грузия (Грузински археологически музей) и посетите Катедралата на Светата Троица – третата по големина църква в света.
Вечерта свободно време. Нощувка в Тбилиси.
Ден 5 – Мцхета – Ананури – Степансминда
След закуската в хотела ще посетите древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета и ще разгледате историческите забележителности от списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО – манастира Джвари (6 в.) и катедралата Светицховели (от 11 в., известна с погребването на Христовата мантия).
После ще посетите древните руини на града и ще се отправите на север към Северен Кавказ по добре познатия грузински военен път. По пътя ще посетите архитектурния комплекс от 17 в. Ананури.
Ще имате вълнуващо пътуване от Гудаури по протежението на р. Терги до Степанминда (Казбеги) – основният град в региона. От Степанминда ще се придвижите с джип през прекрасните долини и гори до църквата „Света Троица“ в Гергети, разположена на 2170 м. височина. При хубаво време можете да зърнете най-високите глетчери на Кавказ – планината Казбеги (5047 м.).
Връщане в Тбилиси. Вечеря в местен ресторант, където ще можете да опитате от  типичните грузински ястия.
Нощувка в Тбилиси.
Ден 6 – Тбилиси – Кутаиси – Пещерата на Прометей
Обиколка на великолепните каньони. Ще отпътувате за град Кутаиси, втория по големина град в Грузия, където ще посетите пещерата на Прометей – едно от природните чудеса на Грузия, предлагащо на посетителите си спиращи дъха екземпляри на сталактити, сталагмити, вкаменени водопади, пещерни реки и езера.
Ще посетите Катедралата Баграти с великолепна архитектура от 11 в. и манастирския комплекс Гелати, включен в списъка на ЮНЕСКО. Комплексът е основан през 12 в. В него се е помещавала първата академия и първия образователен център в Грузия.
Вечеря в местен ресторант.
Настаняване в хотел в Кутаиси. Нощувка.
Ден 7 – Кутаиси – Каньон Окаце – Каньон Мартвили – Тбилиси
След закуска ще отпътувате за село Горди – отправна точка към красивия каньон Окаце. Ще се отправите пешком от историческата гора Дадиани към каньона. Преходът включва 780 м. по висяща пътека по скала. Общ преход пеша – 2-3 часа. Насладете се спиращи дъха гледки, зеленина и уникалния каньон над гората и р. Сацисквило. Дълбочина на каньона – 35 – 50 м.
След около час пътуване ще пристигнете в град Мартвили, за да разгледате манастира Мартвили, открит през 6-7 в. В двора ще видите мястото, където са се извършвали жертвоприношения на бебета към езическия култ „Дъб“ по времето на езичеството преди Християнството. На това място през 11 в. е била една от най-мощните епископии „Чкондиди“.
В близост до града ще пътувате до каньона Мартвили. Това е прекрасно място, където придвижвайки се по малка пътека в природния каньон на р. Абаша ще видите уникалната горска флора и внушителен водопад. Пътеката през каньона е много малка и придвижването ще отнеме около 40 минути.
Връщане в Тбилиси. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Тбилиси.
Ден 8 – Отпътуване за България
Освобождаване на стаите до 12:00 ч. Трансфер до летището в Тбилиси за полета до България.

 

Пакетна цена на човек – 1080 евро  

Пакетната цена включва:
- Настаняване в двойни стаи в хотелите;
- Екскурзоводско обслужване през целия маршрут на английски език;
- самолетни билети Баку – Тбилиси;
-Транспорт с комфортен седан, миниван или микробус;
- Хранене – полупансион (закуски в хотела, вечери – местен ресторант);
- Входни такси;
- Бутилка минерална вода;
- Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 10 000 евро и включено покритие Ковид-19.

Пакетната цена не включва:
- самолетен билет за международен полет София – Баку – Тбилиси – София (самолетните билети могат да бъдат закупени и самостоятелно от Вас);
- доплащане за единично настаняване;
- бакшиши и лични разходи.

Резервацията се прави след потвърждение, фактуриране и плащане на депозит от 30%  от крайната пакетна цена.
Пълното заплащане  трябва да бъде направено 40 дни до датата на пътуване.

Анулация
- 40 дни или повече преди заминаване – безплатно;
- 39 - 20 дни преди отпътуване – 50% от стойността на пакетната цена;
- по-малко от 19 дни преди заминаване – 100% от стойността на пакетната цена.

 

Примерни хотели по програма:

В Баку:
Azcot Hotel Baku 4*
20 Nigar Rafibeyli, Baku, Azerbaijan

Хотел Azcot Baku е разположен в сърцето на Баку, в сграда от 19 в., на площада с фонтана. Хотелът предлага климатизирани стаи с телевизор със сателитни канали, денонощна рецепция, безплатен паркинг. Всяка стая разполага с мини-бар, сейф, самостоятелна баня.
Множество ресторанти, барове и кафенета са на около 5 минути пеша, най-близката метростанция е на около 15  минути пеша. Старият град и националния парк Киров са на около 10 минути пешеходно разстояние. Най-близкото летище Baku-Zabrat е на около 30 минути.

В Тбилиси:

Astoria Tbilisi 4*
12 Shio Chitadze St, Tbilisi, Georgia

Хотел Astoria Tbilisi се намира в близост до Стария град на Тбилиси и на около 700 м. от Площада на свободата, на 10 км. разстояние от централната жп гара и 19 км. от международното летище на Тбилиси. Разположен в зелена и тиха част на града, хотелът разполага с удобен двор, вътрешен басейн, фитнес център, две конферентни зали, лаундж бар и два ресторанта с европейска и традиционна грузинска кухня. Хотелът разполага със 141 стаи, денонощна рецепция и безплатен WiFi, предлага летищен трансфер, безплатен паркинг и стаи за непушачи.
Всички стаи за гости в хотел Astoria Tbilisi разполагат със самостоятелна баня, климатик, хладилник, електрическа кана, телевизор със сателина телевизия. Хотелът предлага рум сървис. Гостите на хотел Astoria Tbilisi могат да се насладят на своята закуска в един от ресторантите на хотела.
Популярните забележителности в близост до хотела - Площада на свободата, телевизионната кула, пантеона Мтацминда. Площадът на героите е на около 2,3 км., а Ботаническата градина на около 1,5 км.

Brosse Garden Tbilisi 4*
Mari Brose Street 6/8, Tbilisi, Georgia

Хотел Brosse Garden се намира на около 4 минути пеша от театър Руставели, предлага бар, тераса и изглед към градина. Сред удобствата на хотела са ресторант, денонощна рецепция, рум сървис, място за съхранение на багаж, обмяна на валута, както и безплатен Wi-fi на цялата територия на хотела.
Всички стаи в хотела са оборудвани с климатик, самостоятелна баня с халат и чехли, сешоар, телевизор със сателитна телевизия, електрическа кана. Някои от стаите са с балкон и гледка към града.
Гостите на хотела могат да се насладят на американска закуска.
Популярни и интересни места в района на хотел Brosse Garden са операта и балетния театър на Тбилиси, Площада на свободата и Концертната зала. Най-близкото летище е международното летище на Тбилиси на около 18 км.

 

 

резервационна форма

  Имаш въпрос?

  Ние сме тук за да отговорим.
  Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

  Екскурзии

  АБОНИРАЙTE СЕ

  За да получавате нашите нови
  програми и промоционални оферти.

  Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
  Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

  cross