info@aerotourmm.com

Актру – плато Укок – Телецко езеро

Цени

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Електронните визи за Русия ще бъдат предоставени при условие на закупуване на пакетни турове
01/07/2020
Речните круизи ще бъдат пуснати за туристи в края на юни: подробности
26/05/2020
Разяснения във връзка с връщането на консулската такса за издаване на руски визи.
18/05/2020

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност
14 дни/ 3 нощи
Период : ще бъде обявен допълнително
София
София
Екскурзионната програма включва

(14 дни /13 нощи)

Маршрут: гр. Барнаул — с. Барангол — предел Семинский — предел Чике-Таман — река Чуя — с. Акташ — с. Курай — река Актру – с. Кош-Агач — река Тархата — предел Теплый Ключ — езеро Гусиное — река Ак-Алаха – каньон на потока Куйзуйлл-Чин – Синьо Гейзерово езеро — предел Улаганский — с. Улаган — Пазъйръйкски могили— предел Кату-Ярык — река Чулышман — река  Чульча — Телецко озеро — с. Артъйбаш — гр. Барнаул. 

Това пътешествие се отнася към най-забележителните екскурзии в Алтай. Избирайки този маршрут ще получите добра възможност да разгледате практически всички природни зони на Алтай: от монголските сухостепни ландшафти на Курайската долина до ледниците на Северо-Чуйския хребет. Ще посетите платото Укок – неголямо плато, загубвайки се в самия юг на Горен Алтай, на кръстовището на границата между Русия, Китай, Монголия и Казахстан. Отчитайки забележителните природни забележителности на платото през 1994 година то получило статут на зона за покой, а през 1998 година влиза във фонда на световното природно наследство на ЮНЕСКО. В чувствата на местните жители платото има ореол на свещеност. М. Ю. Шишин предлага платото Укок да се възприема като олтар на Евразия.

Ще посетите водопада Учар, който се намира на река Чулча, ще видите чудото на природата „Каменните гъби“.

Ще направите разходка с лодка в Телецкото езеро – едно от главните украшения, забележителности и загадки на Алтай. Местните жители го наричат Алтън-Кьол, което значи „Златното езеро“. Да не посетите това езеро означава да не видите Алтай. По този маршрут има отличен риболов на червеи.

Настаняване в единични, двойни и тройни съвременни палатки с тента, 2-6 местно настаняване в дървени къщички в къмпинзи с удобства на територията на къмпинга, има възможност да се поръча баня освен при 4-те нощувки на платото Укок, където настаняването е възможно само в палатки.

Пакетната цена включва

 • нощувки в избрания хотел, цената на допълнителна нощувка към програмата без екскурзионно обслужване се потвърждава допълнително.
 • Трансфери летище Барнаул – хотел – летище Барнаул
 • екскурзии по програмата, в цената на екскурзиите са включени екскурзоводски услуги на руски език, входни билети за музеитев
 • транспорт по програмата
 • съдействие при полагане на руска входна виза
 • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро за периода на пътуване (за лица над 70 навършени години застраховката се доплаща)

Пакетната цена не включва

 • Самолетни билети София – Барнаул – София
 • Допълнителни екскурзии по желание (Допълнителните екскурзии могат да се заплатят и потвърдят предварително в България при записване по екскурзионната програма. В този случай местата са гарантирани. При заявка и заплащане на екскурзиите при пристигане в Санкт-Петербург, местата по програмите могат да бъдат запълнени и да Ви бъде отказано участие в допълнителните екскурзии.Точна цена в евро се предоставя при записване на съответната екскурзия съобразно курс рубла / евро).
 • Разходи за полагане на виза за Русия
 • Разходи от личен характер.
Програма

1 ден

Излитане от Аерогара София, терминал 2 с авиокомпания по избор. Кацане на летище Шереметьево. Полет до Барнаул. Кацане на летището в Барнаул. Посрещане с табелка “Името на клиента” и трансфер до хотел в Барнаул. Нощувка.

2 ден

Закуска.
Барнаул – с. Барангол – природен парк Уч-Енмек (транспорт 500 км).
Посрещане в хотела и отпътуване за с. Барангол (300 км) и след това до природния парк. Пътят минава по известния Чуйски тракт, минава през Семинския предел и се спуска в долината на река Урсул. Настаняване на територията на етно селото Уч-Енмек в палатки или дървени къщички по 2 човека с удобства на територията на комплекса. Има възможност да се поръча баня.
Хранене: закуска и вечеря.
Градове: Барнаул, Барнагол, Горно-Алтайск.
Забележителности: Чуйски тракт, Семински проход, етно природен парк „Уч-Енмек“
Водоеми: река Катун, река Урсул.

3 ден

Закуска
Уч-Енмек – с. Акташ – с. Курай – лагер за катерене Актру (транспорт 250 км).
Следващият превал по пътя е Чике-Таман „Плоска подметка“. Височината на превала е 1460 м, но заради своята стръмност изглежда значително по-висок. По цялото продължение на Чуйския тракт има огромно количество интересни места за разглеждане. В село Курай пътят напуска Чуйската пътека и тръгва без път до „Перевалки“. От тук започва пешеходната част на деня – покрай река Актру преходът до лагера е от порядъка на 10 км (2000 м надморска височина). Това красиво място отдавна е населено от човека, от 1938 година тук работи най-стария в Алтай лагер за катерене. Тук се намира и базата на спасителния отряд МЧС. По настоящем долината Актра привлича не само активни туристически групи, но и просто почиващи. Настаняване в лагера за катерене Актру в палатки или в дървени къщички по двама, удобства на територията на лагера, може да се поръча баня.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Акташ, Курай.
Забележителности: лагер за катерена Актру, превал Чике-Таман, Чуйски тракт – пътека.
Водоеми: река Чуя, река Актру (Актуру).

4 ден

Закуска
Пешеходна екскурзия по синьото езеро (16 км).
Очаква Ви удивителна пешеходна екскурзия по река Актру покрай „овчите чела“ до ледника Голям Актру до Синьото езеро (2840 м). Езерото се нарича синьо защото в крайна сметка водата на езерото има красив зелено-тюркоазен цвят. Водата в езерото е + 2 градуса, но има много желаещи не само да го видят, а да почувстват с цялото си тяло това забележително езеро.
В хубаво време се открива великолепна гледка към околните върхове.
Връщане в лагера за катерене. Нощувка.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Кош-Агачски район.
Забележителности: ледника Актру, лагер за катерене Актру.
Водоеми: река Актру (Актуру).

5 ден

Закуска.
Река Актру – с. Курай – С. Кош-Агач – река Тархата – водоемен източник Топлия ключ (транспорт 195 км).
Напускане на лагера за катерене (пешеходен преход от лагера Актру около 10 км). След няколко часа ще се окажете във вече познатата Курайска степ, минавайки през която се срещате с още по-лунни ландшафти на Чуйската степ. Тя само на пръв поглед е с монотонен жълт цвят, но си струва да погледнете по-отблизо необикновената игра на всевъзможни топли цветове, сливащи се със синьото небе в самия хоризонт. В село Кош-Агач се получава разрешение за посещение на зоната за покой Укок. След това пътят минава по пограничната зона, първия граничен пост – Тархинская, където трябва да се регистрирате. Нощувка до водоемния източник Топлия ключ в палатки.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Курай, Кош-Агач, Мухор-Тархата.
Забележителности: Платото Укок, Курайска степ, Чуйска степ.

6 ден

Закуска.
Водоемен източник Топлия ключ – превал Топъл ключ (изкачване, спускане по превала 5 км) – застава Аргамджи – езеро Гусиное – река Ак-Алаха (транспорт 75 км)
Взимане на баня при източника (ако метеорологичните условия позволяват). Водата съдържа голямо количество радон, температурата на водата е от + 12 до + 20 градуса. Цената е от порядъка на 250 рубли на човек, има противопоказания. След закуска се качвате на превала, от където се открива прекрасна гледка към хребета Сайлюгем и Южен Алтай, обграденото плато Укок в югозападно направление. Спускане от превала и след преодоляване на брода се движите покрай величествения белоснежен масивТабъйн-Богдо-Ола, което в превод означава Петте свещени върха. Движение надолу по река Ак-Алаха, в басейна на която има огромно количество необичайно живописни езера. Нощувка в палатки.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Кош-Агачский район.
Забележителности: превал Топлия ключ, планината Аргамджи, платото Укок.
Водоеми :езеро Гусиное, Атлай, река Акалаха.

7 ден

Закуска.
Продължение на движението по река Ак-Алаха (40 км).
Срещат се голямо количество археологически паметници от различни епохи. През 90-те години на миналия век археолозите направили сензационни открития, когато било намерено гробното място на известната „Принцеса на Алтай“. Днес ще имате възможност да видите гробницата на принцесата. След разглеждане на могилата, отправяне към заставата, където се регистрирате и отивате по направление към езерото Калджин-Кул. Качване на обзорна площадка за разглеждане на поразяващите със своето великолепие езера Калджин-Кул и Калджин-Кул-Бас. Преход до тракта Бертек. Тук може да се качите на един от обкръжаващите върхове за съзерцаване и фотосесия на живописната панорама към платото Укок или да посетите водопада на река Калджин. Нощувка в палатки на брега на река Ак-Алаха.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Кош-Агачский район.
Забележителности: тракта Бертек, платото Укок.
Водоеми: река Акалаха, езерото Калджин-Кол, езерото Калджин-Кол-Бас.

8 ден

Закуска
Река Ак-Алаха – езеро Гусиное – тракта Аргманджи – превал Топлия ключ – изворния източник Топлия ключ – река Тархата (210 км).
Връщане обратно по познатия път, ще имате възможност още веднъж да се изкъпете в лечебния източник и да направите необикновено красиви снимки на залеза. Нощувка на река Тархата в палатки.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Кош-Агачский район.
Забележителности: планината Аргамджи, превала Топлия ключ.
Водоеми: река Акалажа, езеро Гусиное, Атлай.

9 ден

Закуска
Река Тархата – застава Солонешенская – с. Кош-Агач – река Чуя – „Алтайски Марс“ – село Акташ (транспорт 140 км).
Кой от нас не е мечтал да бъде на друга планета?!
Долината на реките Къйзъйлчин и Чаган-Узун с право могат да се считат за истински природни резервати в най-новата история на планините. Тези места имат звучното название „Алтайски Марс“ и всичко това от факта, че тук скалите от различни времеви епохи са достатъчно добре изложени, което дава възможност за тяхното изследване и проучване.
Отпътуване по Чуйския тракт до село Акташ. Пешеходна разходка до Гейзеровото езеро, което ще Ви разкрие своите закадки и може да открие тайни на Вашето бъдеще. Настаняване в палатки или къщички в къмпинг (удобства на територията на къмпинга, може да се поръча баня).
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Кош-Агач, Акташ.
Забележителности: Чуйски тракт, каньона на потока Къйзъйл-Чин.
Водоеми: Синьо Гейзерово езеро.

10 ден

Село Акташ – скалите Червената порта – село Улаган – Пазъйръйкски могили – превал Кату-Яръйк (спускане в превала пеша 3 км) – река Чулъйшман (135 км)
През този ден Ви очаква увлекателен преход до река Чулъйшман, минавайки през скалите Червената порта, Мъртвите езера, по алпийски ливади по Улаганския високопланински район. В село Улаган посещение на музея, главна гордост на който е копие на древна колесница в реален размер. Разглеждане на пазъйръйкските могили – това е верига от 5 могили, представляващи погребения от 6-7 век. пр.н.е. на благородни номади, племенни вождове. След това превала Кату-Яръйк. Височината на която се извисява над пътя е около 1500 м. Пред Вас ще се открие прекрасна гледка към долината на река Чулъйшман. Настаняване в палатки или дървени къщички в къмпинга (по 2 човека), удобства на територията на къмпинга, има възможност да се поръча баня.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Улаган, Акташ.
Забележителности: Пазъйръйкски могили, превал Кату-Яръйк, Скалите „Червена порта“, Улаганско плато.
Водоеми: река Чулъйман.

11 ден

Закуска.
Пешеходна екскурзия до водопада Учар (22 км, 8-10 часа).
Ранно ставане. Пешеходна екскурзия по най-големия каскаден водопад в Алтай – Чулчинский или Учар. Тази огромна маса вода с голяма скорост лети надолу, разбиваща се в гигантски камъни. Шумът е такъв, че не се чува вика на стоящия до Вас човек сред водните пръски. Височината на общото падане на водата е повече от 160 м. Пътеката, по която трябва да се движите, пресича сипеи, скали, потоци. Трябва да спазвате необходимите мерки за безопасност и да сте внимателни при придвижването, особено в дъждовно време. Връщане в лагера.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Улагански район.
Водоеми: Река Чулъйшман, водопад Учар.

12 ден

Закуска
Река Чульча – Каменните гъби – Телецко езеро (40 км).
Преминаване на десния бряг на река Чулъйшман. Пешеходно достигане до каменните гъби, предел Аккурум (2 км, 2 часа). Остава само да се радвате, че тези на пръв поглед неустойчиви гъби с размера на триетажна къща са се съхранили до наши дни. Връщане на левия бряг на реката. Следобяд преход до Телецкото езеро. Настаняване в палатки или дървени къщички в къмпинг (по 2 човека), удобства на територията на къмпинга, има възможност да се поръча баня.
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Турочакский район.
Забележителности: предел Аккурум, Каменните гъби
Водоеми: река Чулъйшман, Телецко езеро.

13 ден

Закуска
Езерото Лелецкое – село Артъйбаш – с. Барангол – гр. Барнаул (лодка 78 км, транспорт 490 км).
В този ден се извършва разходка по Телецкото езеро с лодка (78 км).Телецкото езеро е едно от главните украшения, забележителности и загадки на Горен Алтай. Местните жители го наричат „Алтън-Кьол“, което означава „Златно езеро“ Ако не сте посетили езерото значи не сте видели Горен Алтай. Посещение на водопада Корбу.
Преход в село Барангол (с транспорт 190 км). Баня. Вечеря. Отпътуване за гр. Барнаул (тръгване в 22ч, транспорт 300 км)
Хранене: закуска, обяд и вечеря.
Градове: Турочакский район, Барангол.
Водоеми: Телецко езеро, водопад Корбу на Телецкото езеро.

14 ден

Закуска. Освобождаване на стаите.
Посрещане на рецепция с табелка „Името на туриста“ и трансфер до летището в Барнаул за полет до Москва. Полет до София с авиокомпания по избор.

Снимки
Пакетна цена на човек в евро

Цените ще бъдат публикувани допълнително.

 • Плащането се извършва в лв. по курса на БНБ
 • Фирмата си запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
 • Туристическите програми, в които взимате участие, са сборни, с присъединяване към групи туристи, пътуващи на гарантирани дати. Екскурзионното обслужване е на руски език.
 • Цената на допълнителна нощувка между посочените периоди се потвърждава допълнително.