Армения - Грузия

Information
Tour plan
Price & Date

Нашата обиколка на Армения и Грузия е добра възможност да видите две страни от кавказкия регион наведнъж в едно пътуване. Великолепна природа, архитектурни паметници и традиционно гостоприемство. Това е групова обиколка, която се провежда през цялото лято и есента.

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Ереван, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате трансфер до летище в Тбилиси за обратния полет до София .

Маршрут: Ереван - Гегард - Гарни - Ечмиадзин - Звартноц - Хор-Вирап - Нораванк - Алидзор - Татев - езеро Севан - Дилижан - Агарцин - Тбилиси - Джвари - Мцхета - Светицховели - езеро Паравани - Вардзия - Гелати - Тбилиси
Период на провеждане на екскурзията  16.07.2023 – 08.10.2023, 13 дни/ 12 нощувки.

Гарантирани дати за пътуване с група:

Юли 202316.07.2023 – 28.07.2023 30.07.2023 – 11.08.2023
Август 202313.08.2023 – 25.08.2023 27.08.2023 – 08.09.2023
Септември 202310.09.2023 – 22.09.202324.09.2023 – 06.10.2023
Октомври 202308.10.2023 – 20.10.2023

Акценти:

Сигнаги (Sighnaghi)

Сигнаги е град в Кахетия, на 75 км източно от Тбилиси. Въпреки че е един от най-малките градове в Грузия, се явява популярна туристическа дестинация поради местоположението си в сърцето на лозарския регион на Грузия, живописните си пейзажи, пастелни къщи с балкони с дърворезба и тесни калдъръмени улички. Разположен на стръмен хълм, този невероятен град гледа към обширната долина Алазани, а Кавказките планини се виждат отдалеч. Градът е заобиколен от останки от укрепления от 18-ти век с дължина около 5 километра и 23 кули. Други забележителности на този град са две грузински православни църкви в самия град - църквите Св. Георги и Св. Стефан. Метохът Бодбе и изворът Св. Нино също са близо до града (на 2 км). Това е важно място за поклонниците на гроба на Св. Нино, който покръстил Грузия през 4 век.
Местният етнографски и археологически музей, датиращ от 50-те години на миналия век, е модернизиран и разработен в модерна постоянна изложба Signaghi Museum през 2007 г.
Този малък грузински град е известен като "Град на влюбените" със сватбена къща, където човек може да сключи брак по всяко време на деня.
Ще намерите много уютни места, хотели и хостели по Ваш вкус, улични кафенета и ресторанти, където можете да опитате домашно приготвените кахетински вина. Сигнаги може да се посети през всеки сезон, дори в слънчевите дни на зимата, ще се възхищавате на заснежените върхове, които минават по стената на Сигнаги.

Крепост Нарикала (Narikala Fortress)

Крепостта Нарикала, наричана още крепостта-майка на стария Тбилиси, е древен символ на защитата на Тбилиси. Крепостта Нарикала, която се намира в стария Тбилиси, известна още като Шурис-цихе ( Shuris Tsikhe), е древен символ на отбранителния блясък на Тбилиси. Крепостните стени датират от различни периоди, най-ранната от 4-ти век, когато е била персийска цитадела. Основите на кулите и повечето от днешните стени са построени през 8-ми век от арабските емири, които са имали дворец вътре в крепостта. Най-добре запазената кула стои сама, югозападно от долната крепост на стария Тбилиси. Тази кула без покрив е Истанбулската кула от 16-ти век, наречена така, защото по време на турската окупация от този период е била използвана като затвор. Внушителната кула Шахтахти на запад датира от 7-ми до 9-ти век, която по арабски времена е служила за обсерватория! Археологическите разкопки разкриват, че вътре в крепостта Нарикала е имало църква от дванадесети век. Църквата е преустроена и проектирана в съответствие с крепостта около нея. Интериорът е украсен със стенописи, изобразяващи както библейски сцени, така и историята на Грузия.
Историците твърдят, че Нарикала, разположена в стария Тбилиси, стояла на Пътя на коприната, била най-укрепената и непревземаема от всички в Тбилиси. Крепостта е разрушена от земетресение и оттогава цитаделата не е възстановена напълно.
Оцелелите каменни кули на Нарикала остават неми свидетели на историята на древния град! Докато сте на почивка в Тбилиси, можете да надникнете в историята на града от ранните векове до наши дни, като се разходите по тесните улички на града и изследвате религиозната и светската архитектура на стария Тбилиси.
В стария град на Тбилиси ще намерите църкви, синагоги, джамии, както и известни къщи от 19-ти век с дървени балкони. В стария Тбилиси ще посетите серни бани и ще се насладите на превъзходна панорамна гледка към стария град на Тбилиси.

ПРОГРАМА

1 Ден
Тръгване от летище София, пристигане в Ереван - трансфер до хотела
Нощувка в хотела в Ереван.

2 Ден
Армения: Пешеходна обиколка на Ереван
Закуска в хотела.
Сутринта предстои обзорна обиколка на Ереван, където ще се запознаете с града – връстник на Рим и Вавилон. Ще видите основните забележителности: площада на Републиката, архитектурния комплекс Cascade, пазара Vernissage и много други. Обиколката на Ереван ще завърши във фабриката за ракия Ной-Арарат, където ще научите за технологията на производство на арменски ракии и ще ги опитате на дегустация.
Нощувка в хотела в Ереван.

3 Ден
Армения: Манастир Гегард – езически храм Гарни + майсторски клас по лаваш
Закуска в хотела.
Да отидем да се запознаем с обектите от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. И първо ще посетим крепостта на арменското християнство - манастира Гегард. Именно в него арменците в продължение на много векове пазят върха на копието, което твърди, че е копието на Лонгин - същото, с което Исус беше прободен на кръста.
След това ще имаме екскурзия до храма Гарни, посветен на бога на слънцето Михра - той датира от 1 век сл. Хр. Около храма има археологическа зона с останки от бани, жилищни помещения, изби.
След обиколката ще имате майсторски клас, където ще научите как да печете арменски лаваш.
Следобед ще се върнем в Ереван.
Нощувка в хотела в Ереван.

4 Ден
Армения: манастирски комплекс Ечмиадзин - храм Звартноц
Закуска в хотела.
Нека продължим запознаването си със световното наследство на човечеството в манастирския комплекс Ечмиадзин, което се превежда от арменски като "Слизането на Единородния". Според легендата мястото за построяването на храма на цар Тръдат III е посочено от самия Исус. Това е мястото за поклонение на първите християни.
Същият ден ще отидем на екскурзия до храма Звартноц - храмът на Бдителните ангели, който прави незаличимо впечатление въпреки силните разрушения.
Следобед ще се върнем в Ереван.
Нощувка в хотела в Ереван.

5 Ден
Армения: Манастир Хор Вирап – Частна винарна + Дегустация на вино – Птича пещера – Манастир Нораванк – Халидзор
Закуска в хотела.
За малко ще се сбогуваме с гостоприемния Ереван и ще се отправим към изворите на арменското християнство – до манастира Хор Вирап, където в края на 3в. Цар Търдат държа Григорий Просветител в затвора 13 години. Това мъченичество доведе до приемането на християнството от Армения, в резултат на което тя стана първата християнска държава в света. От манастира се открива красива гледка към библейската планина Арарат.
Ще посетим гостоприемните винопроизводители в семейна винарна и ще опитаме арменско вино на дегустация. След това ще отидем на екскурзия до Пещерата на птиците, където учените са открили кожени обувки, ушити преди 5,5 хиляди години.
В програмата на този ден е и манастирът Нораванк, който е построен в дефиле сред червени скали. През Средновековието той е бил културен и духовен център на Армения, където са усъвършенствали уменията си най-известните скулптори и архитекти, най-известният от които е Момик.
Вечерта ще пристигнем в град Халидзор.
Нощувка в хотел Халидзор. (Хотел Харснадзор Еко Ризорт)

6 Ден 
Армения: Манастир Татев - проход Селим - гробище Хачкар Норатус - езерото Севан - Дилижан
Закуска в хотела.
Първата ни цел е манастирът Татев, който през Средновековието е бил център на религиозната и образователна мисъл в Армения. За да стигнем до манастира, ще използваме кабинковия лифт „Крилете на Татев“, който е с дължина 5,7 км и е най-дългият реверсивен кабинков лифт в света.
По-нататъшният път ще минава през прохода Селим, който е част от Великия път на коприната. Тук е запазен един от средновековните кервансараи, където търговците са спирали за нощувка.
По време на обиколката на Армения ще посетим гробището Noratus khachkar, на територията на което се намира най-голямата в света колекция от уникални хачкари - каменни паметници, умело украсени от арменски майстори. Повечето хачкари датират от 12-17 век, а най-старият е от 10 век.
Ще видим и най-голямото езеро в Кавказ – Севан, разположено на 1900 метра надморска височина.
Вечерта ще пристигнем в курортния град Дилижан.
Нощувка в хотела в Дилижан.

7 Ден
Армения, Грузия: Манастирът Агарцин – Трансфер до Грузия – Тбилиси
Закуска в хотела.
Сутринта ще се разходим по улиците на Дилижан и ще видим как занаятчиите правят стоките си. А след това ще посетим манастира Агарцин, чийто строеж започва през 10 век. Намира се на живописно място, има оригинална външна украса и много специална атмосфера. След това ще дойде време да се сбогуваме с Армения и да започнем грузинската част от нашата комбинирана обиколка на Закавказието. Приблизително 1,5 часа след преминаване на границата ще стигнем до Тбилиси, където ще бъдете настанени в хотел.
Нощувка в хотел Тбилиси.

8 Ден
Грузия: Пешеходна обиколка на Тбилиси
Закуска в хотела.
Сутринта Ви каним на туристическа обиколка на Тбилиси – град, който е основан в средата на V век.
По време на обиколката на града екскурзоводът ще ви преведе през древните улици, ще ви покаже крепостта Нарикала, квартала на серните бани, катедралата Сиони и базиликата Анчисхати, площада на свободата и ултрамодерния мост на мира.
Ще опознаете града, основан в средата на 5 век, и несъмнено ще останете очаровани от неговата атмосфера.
В свободното си време препоръчваме да посетите местни музеи и галерии, колоритни пазари и не се отказвайте от удоволствието да посетите някой от многото ресторанти.
Нощувка в хотел Тбилиси.

9 Ден
Грузия: Манастирът Джвари – Древната столица на Мцхета – Катедралата Светицховели + Дегустация на вино
Закуска в хотела.
Отиваме на екскурзия до града, който ЮНЕСКО отнася към световното наследство на човечеството - Мцхета. В тази древна столица Грузия приема християнството през 4 век.
Ще се изкачим до манастира Джвари, където е издигнат първият кръст с усилията на кръстителя на страната Света Нино и цар Мириан. Ще посетим катедралата Светицховели.
След обиколката на Мцхета ще отидем на дегустация на вино, ще опитаме 2 дегустационни чаши вино и ще научим интересни факти за грузинското винопроизводство.
Следобед ще се върнем в Тбилиси.
Нощувка в хотел Тбилиси.

10 Ден
Грузия: езерото Паравани и женски манастир Пока – пещерен град Вардзия – град Ахалцихе*
Закуска в хотела.
Отиваме в южната част на Грузия. От май обиколката ще премине през езерото Паравани (2047 м). Това езеро беше първото нещо, което Света Нино, кръстителката на Грузия, видя, когато стъпи на грузинска земя. По инициатива на патриарх Илия II на брега на езерото в село Пока е основан женски манастир. Днес продуктите, които се произвеждат в манастира - сирена, конфитюри, чай, шоколад - се считат за референтни и  истински марки на Грузия. Ще се запознаем с монахините, а в църковния магазин ще можете да закупите техните продукти.
На този ден почти на границата с Турция ни очаква един интересен обект - пещерният град-манастир Вардзия, който е основан в края на 12 век от крал Джордж III, а след смъртта му строежът е продължен от неговия дъщеря, останала в историята като великата царица Тамара. Ще видите средновековни трапезарии, тайни проходи, живи пещери и складове.
Нощувка в хотел в Ахалцихе.

*Поради метеорологичните условия през март, април и октомври маршрутът на екскурзията ще изглежда така: Музей на Сталин в Гори - пещерен манастир Вардзия - град Ахалцихе

11 Ден 
Грузия: Османска крепост Рабат – курорт Боржоми – Кутаиси
Закуска в хотела.
Без да напускаме Ахалцихе, ще научим за най-интересния период в историята, който падна на 16-19 век: по това време южните части на страната са били под османска окупация, а крепостта Рабат от това време е запазена в град. В него ще посетим на екскурзии.
А след това ще отидем до курорта Боржоми и ще опитаме известната минерална вода от извора, ще се разходим в красивия градски парк и ще дишаме най-чистия въздух.
Вечерта ще пристигнем в Кутаиси.
Нощувка в хотела в Кутаиси.

12 Ден
Грузия: Манастирът Гелати – карстовата пещера Прометей – Тбилиси
Закуска в хотела.
Ще посетим манастира Гелати - културен и религиозен център на Средновековието, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. На територията на манастира е погребан великият грузински цар Давид Строителят.
За да опознаем по-добре западната част на Грузия, ще отидем под земята до пещерата на Прометей, където подземните води са прокарали причудливи тунели, образували са сталактити и сталагмити.
Вечерта ще се върнем в Тбилиси.
Нощувка в хотел Тбилиси.

13 Ден 
Закуска в хотела.
Освобождаване на стаите до 12:00ч. Трансфер до летище Тбилиси.
Полет до София.

Пакетна цена на човек, настанен в двойна стая е 865 $
-Пакетните цени са валидни при група минимум 2 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.

Пакетната цена включва:

-Хотели по програма от избраната категория на база закуска (Ереван - 4 нощувки, Халидзор - 1 нощувка, Дилижан - 1 нощувка, Ахалцихе - 1 нощувка, Кутаиси - 1 нощувка, Тбилиси - 4 нощувки);
-Среща на летище Ереван, изпращане на летище Тбилиси;
-11 екскурзии на руски език;
-Групови трансфери при разглеждане на забележителности;
-Екскурзовод на руски език;
-Входни такси за музеи и забележителности;
-Дегустации по програма;
-Майсторски клас по лаваш в Армения;
-Медицинска застраховка до 65г.

Пакетната цена не включва:
- Самолетните  билети;
- Разходи за хранене: обяд и вечеря;
- Разходи за фото/видео заснемане в музеи и други места, където се заплаща такса;

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross