Азербайджан - Грузия

Information
Tour plan
Price & Date

Красива, богата индивидуална програма, която съчетава запознаване с културата и великолепната природа на региона: планини и планински реки, манастири и действащи църкви, отлично местно вино и кухня, синьо небе, традиции и гостоприемство.

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Баку, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате трансфер до летище в Тбилиси за обратния полет до София .

Маршрут: Баку – Гобустан – Тбилиси – Кахетия – Телави – Сигнахи – Мцхета – Гергети – Тбилиси.
Период на провеждане на екскурзията  01.08.2023 – 20.10.2023, 9 дни/ 8 нощувки.

Гарантирани дати за пътуване с група:

Август 202311.08.23 – 20.08.2325.08.23 – 03.09.23
Септември 202308.09.23 – 17.09.2322.09.23 – 01.10.23
Октомври 202306.10.23 – 15.10.2320.10.23 – 29.10.23


Пътуването е  с полет на "
Wizz Air", „Ryanair , цената на самолетния билет е от 311  евро.

Акценти:

Сигнаги (Sighnaghi)

Сигнаги е град в Кахетия, на 75 км източно от Тбилиси. Въпреки че е един от най-малките градове в Грузия, се явява популярна туристическа дестинация поради местоположението си в сърцето на лозарския регион на Грузия, живописните си пейзажи, пастелни къщи с балкони с дърворезба и тесни калдъръмени улички. Разположен на стръмен хълм, този невероятен град гледа към обширната долина Алазани, а Кавказките планини се виждат отдалеч. Градът е заобиколен от останки от укрепления от 18-ти век с дължина около 5 километра и 23 кули. Други забележителности на този град са две грузински православни църкви в самия град - църквите Св. Георги и Св. Стефан. Метохът Бодбе и изворът Св. Нино също са близо до града (на 2 км). Това е важно място за поклонниците на гроба на Св. Нино, който покръстил Грузия през 4 век.
Местният етнографски и археологически музей, датиращ от 50-те години на миналия век, е модернизиран и разработен в модерна постоянна изложба Signaghi Museum през 2007 г.
Този малък грузински град е известен като "Град на влюбените" със сватбена къща, където човек може да сключи брак по всяко време на деня.
Ще намерите много уютни места, хотели и хостели по Ваш вкус, улични кафенета и ресторанти, където можете да опитате домашно приготвените кахетински вина. Сигнаги може да се посети през всеки сезон, дори в слънчевите дни на зимата, ще се възхищавате на заснежените върхове, които минават по стената на Сигнаги.

Крепост Нарикала (Narikala Fortress)

Крепостта Нарикала, наричана още крепостта-майка на стария Тбилиси, е древен символ на защитата на Тбилиси. Крепостта Нарикала, която се намира в стария Тбилиси, известна още като Шурис-цихе ( Shuris Tsikhe), е древен символ на отбранителния блясък на Тбилиси. Крепостните стени датират от различни периоди, най-ранната от 4-ти век, когато е била персийска цитадела. Основите на кулите и повечето от днешните стени са построени през 8-ми век от арабските емири, които са имали дворец вътре в крепостта. Най-добре запазената кула стои сама, югозападно от долната крепост на стария Тбилиси. Тази кула без покрив е Истанбулската кула от 16-ти век, наречена така, защото по време на турската окупация от този период е била използвана като затвор. Внушителната кула Шахтахти на запад датира от 7-ми до 9-ти век, която по арабски времена е служила за обсерватория! Археологическите разкопки разкриват, че вътре в крепостта Нарикала е имало църква от дванадесети век. Църквата е преустроена и проектирана в съответствие с крепостта около нея. Интериорът е украсен със стенописи, изобразяващи както библейски сцени, така и историята на Грузия.
Историците твърдят, че Нарикала, разположена в стария Тбилиси, стояла на Пътя на коприната, била най-укрепената и непревземаема от всички в Тбилиси. Крепостта е разрушена от земетресение и оттогава цитаделата не е възстановена напълно.
Оцелелите каменни кули на Нарикала остават неми свидетели на историята на древния град! Докато сте на почивка в Тбилиси, можете да надникнете в историята на града от ранните векове до наши дни, като се разходите по тесните улички на града и изследвате религиозната и светската архитектура на стария Тбилиси.
В стария град на Тбилиси ще намерите църкви, синагоги, джамии, както и известни къщи от 19-ти век с дървени балкони. В стария Тбилиси ще посетите серни бани и ще се насладите на превъзходна панорамна гледка към стария град на Тбилиси.

 

Програма

Ден 1 Вторник
Тръгване от Летище София, п
ристигане в Армения, среща на летището, трансфер до града.
Свободно време в града. Нощувка.

Ден 2 Сряда Ечмиадзин, Музей „Съкровищата на Ечмиадзин” Звартноц (4-5 часа)
10:00 Денят ще бъде посветен основно на християнската култура на Армения. Ще посетите духовния център на арменците Свети Ечмиадзин.
Първата спирка ще бъде църквата "Света Рипсиме". Рипсиме, мъченица, измъчвана и убита за разпространение на християнството в Армения и отказ да се омъжи за Трдат III, (Tiridates III The Great, цар на Велика Армения, династия Аршакиди, 4 век). На мястото на смъртта на св. Рипсиме през VII век е издигнат храм. Този храм също е ярък пример за кръстовидна централна куполна структура. Главната катедрала (катедралата е затворена за реставрация, ще я разгледате отвън) е една от най-старите християнски сгради в света. Храмът е основан през 4 век, непосредствено след приемането на християнството през 301 г., на мястото, посочено от първия католикос Григорий Просветител. Именно катедралата в Ечмиадзин е духовен център на Арменската апостолическа църква, както и резиденция на Католикоса на всички арменци.

Музеят „Съкровищата на Ечмиадзин” представя уникални свети реликви. Едно от най-известните съкровища е Свети Гегард (поставено в сребърен реликварий), който е пробил хълбока на Христос, мощите на Ноевия ковчег (също поставени в реликварий, създаден през 1968 г.), както и много други ценни произведения на изкуството.
На връщане ще спрете до храма Звартноц (или храма на бдителните сили или спящите ангели). Храмът е основан през 7 век и е най-големият храм на ранносредновековната арменска архитектура. През 10 век храмът се срутва по време на земетресение. Руините на Звартноц са открити при разкопки през 1901-1907 г. Катедралата, църквите на Ечмиадзин и руините на храма Звартноц са включени в списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното културно наследство.

 Ден 3 четвъртък Езерото Севан, Севанаванк, манастирите Дилижан, Гошаванк и Агарцин (9-10 часа)
10:00 Екскурзия до езерото Севан, Севанаванк, манастирите Дилижан, Гошаванк и Агарцин.
По време на обиколката ще посетите синеоката красавица на Армения - езерото Севан. Езерото Севан - "синята перла" на Армения, е най-голямото езеро в Кавказ и едно от най-големите планински сладководни езера в света, разположено на надморска височина от 1900 м. На полуострова, разположен в северозападната част на езерото, се издига уникален манастирски комплекс - Севанаванк. Комплексът е построен през 9 век, по време на управлението на династията Багратуни.
Днес две църкви стоят отделно на хълма - Св. Аракелотс и Св. Аствацацин (Дева Мария), които предлагат невероятна гледка към езерото и планинските вериги.
Следващата спирка ще бъде град Дилижан, известен като курортен град с неповторима природа и мек климат. Тук се намират и уникални архитектурни паметници - манастирите Агарцин, Гошаванк, хачкарите и др. Шедьовър на арменската архитектура, манастирският комплекс Агарцин е основан през 11-13 в. Именно тук, високо в планините, много отшелници са намерили спокойствие и хармония с природата.
Днес комплексът се състои от три църкви, най-старата от които - църквата Свети Григорий Просветител е основана през XI век. На територията на манастира има и трапезария, построена през XIII в. Манастирът Гошаванк, който носи името на известната политическа фигура, учен, автор на първия набор от закони Мхитар Гош, се състои от няколко църкви и книгохранилища. Тук са изложени и няколко много известни хачкари (хачкар е вид арменски архитектурен паметник, представляващ каменна стела с издълбано изображение на кръст. Думата хачкар е образувана от арменските корени „хач” – „кръст”, и “кар” - “камък”). Смята се, че именно тук в манастира е имало и училище, където са се събирали и преписвали ръкописи.

Ден 4 Петък Хор Вирап, Нораванк, село Арени, винарна (9-10 часа)
10:00 Ще отидете до долината Арарат - главният център на плодородието и винопроизводството в Армения. Първата спирка ще бъде една от основните светини на Армения - манастирът Хор Вирап. Разположен близо до турската граница, манастирът предлага прекрасна гледка към библейския връх Арарат. Манастирът се намира над подземен затвор, в който според легендата арменският цар Трдат III затворил Св. Григорий Просветител, преди да царят да бъде покръстен в християнството от него. Входът на подземния затвор, оцелял и до днес, се намира в параклиса Св. Григорий, построен през 1661 г. Дълбочината на подземния затвор е от 3 до 6 метра. Манастирът е служил като духовен център на Арменската апостолическа църква, където се е намирала резиденцията на Католикоса на всички арменци. На един час път с кола от Хор Вирап, на върха на тесен криволичещ пролом, се намира друг манастир Нораванк. Заобиколен от отвесни червени скали, манастирът включва единствена по рода си двуетажна църква „Света Богородица“. На територията на манастира, както и по стените, ще видите много изображения с традиционен арменски орнамент.
Тук, по стените на преддверието на църквата "Св. Карапет", има уникален барелеф, изобразяващ Бог Отец. С дясната си ръка той благославя Разпятието, а с лявата ръка държи главата на Адам с реещ се над нея гълъб, символизиращ Светия Дух.
На територията на комплекса има и хачкари, създадени от един от най-известните майстори на хачкар Момик.
По време на обиколката ще посетите и Пещерата на птиците, която се състои от 3 зали и има площ от 500 м². Именно в тази пещера са открити най-старите в света кожени обувки, които са на повече от 5500 години, дамска пола, приписвана на 3900 г. пр. н. е., както и най-старата винарна в света (датираща от 4-то хилядолетие пр. н. е.). След манастирите е време да се насладите на хубаво арменско вино. Ще посетите село Арени (именно в този район вирее грозде от сорта Арени), където се намират много малки и средни винарни. В една от винарните ще имате екскурзионна обиколка с дегустация.

 Ден 5 събота, Тбилиси, Мцхета, манастир Джвари (цял ден, нощувка)
08:30 Освобождаване на стаите в Ереван, отпътуване за Грузия.
Продължителност на пътуването - 5 часа, със спирания. След пристигане в столицата на Грузия, Тбилиси, обяд в традиционен грузински ресторант (включен в цената на екскурзията), настаняване в хотел в центъра на града (хотел 4 *, името на хотела ще бъде известно по-близо до начална дата на пътуването). При сливането на реките Кура и Арагви се намира първата столица на християнска Грузия, град Мцхета.
Този древен град сега е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В началото на 11-ти век на мястото на повредена ранна базилика е издигнат главният храм на града, храмът Светицховели (което на грузински означава „животворен стълб“).
Вторият по значимост манастирски комплекс Самтавро също е построен от цар Мириан. Манастирът получава съвременния си вид по време на управлението на Георги I (11 век). Манастирът Джвари („Светият кръст“) е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Построен е през 7 век, където християнската проповедница и Света равноапостолна Нуна (Нино) издига кръст.
Оттук се открива живописна панорама на град Мцхета - мястото на сливане на реките Кура и Арагви. Връщане в Тбилиси и разходка из центъра на града, ще се насладите на красивите гледки към река Кура. Тук навсякъде царят ярки цветове и весело настроение. Градът е богат на множество исторически и културни паметници. Тесните улички на квартал Нарикала, запазени от ранното средновековие, и просторните алеи на Руставели няма да оставят никого безразличен. Съвременният облик на Тбилиси е ярка комбинация от величествени древни катедрали и полуразрушени крепости, старинни квартали и цветни дворове с ажурни балкони.

Ден 6 неделя, Кахетия, Сигнахи, манастир Бобде, връщане в Ереван
Освобождаване на стаите. Отиване в района на Кахетия. Първата спирка ще бъде манастирският комплекс Бобде, където са погребани мощите на Света Нино, просветителката на Грузия (4 век). Първоначално построен (9-11 век) на мястото на гроба на св. Нино, храмът не е оцелял до наши дни. На негово място е построена трикорабна катедрала на името на Свети Георги.
Сигнахи е малко живописно градче в източната част на Грузия, основано през 17 век при крал Иракли II. Това е единственият град в Грузия, който напълно е запазил крепостните си стени. В Сигнахи, според местната легенда, влюбеният художник Нико Пиросмани отрупал с цветя площада пред хотела, където живеела любимата му жена, френската актриса Маргьорит дьо Севр.  Градът разполага с 24-часов сватбен дворец. Това е причината Сигнахи да бъде наричан "Градът на влюбените". Връщане в Ереван.

Ден 7 понеделник
Трансфер до летището за ранен полет до София.
За пътуващи по пакета 8 дни (в период 13.06.2023 – 19.09.2023  ) екскурзия в Ереван - Площад на републиката, Църквата Оханаванк, Руините на крепостта Амберд. Нощувка в Ереван.

Ден 8 вторник
Свободно време в града. Трансфер до летище за полета до София.

Пакетна цена на човек, настанен в двойна стая е 865 $
-Пакетните цени са валидни при група минимум 2 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.

Пакетната цена включва:
-Настаняване в хотели на база закуска;
-Посрещане на летище Баку, изпращане на летище Тбилиси;
-7 екскурзии с водач на руски език;
-Транспорт при разглеждане на забележителности;
-Екскурзовод на руски език;
-Входни такси за забележителности;
-Дегустация на вино в Кахетия;
-Наем на джип, за да стигнете до църквата в Гергети;
-Билет за влака Баку-Тбилиси (купе) (ако сухопътните граници са отворени);
-Медицинска застраховка до 65г.

Пакетната цена не включва:
- Самолетните  билети;
- Разходи за хранене: обяд и вечеря;
- Разходи за фото/видео заснемане в музеи и други места, където се заплаща такса;

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross