Байкалска приказка, 10 дни

Information
Tour plan
Price & Date

Добре дошли на Байкал! Това е цяло море от студена, чиста вода. Тук плуват риба омул точно на насипа в Листвянка, тук можете да плувате и да правите слънчеви бани на плажовете на остров Олхон, тук има реликтни смърчови гори, скали, пътеки, потоци и мощна река Ангара.
Пътуване по околобайкалската железница (КБЖД) през тунелите и точно по брега на красивото езеро, разходка с лодка около езерото Байкал, туризъм, местни музеи - всеки нов ден е по-интересен от предишния.

КБЖД (Околобайкалската железница) (Circum-Baikal Railway) е уникално място не само на езерото Байкал, но може би и в целия свят. По отношение на броя на различните видове работи на 1 км от коловоза и трудността на тяхното изпълнение, Байкалската железопътна линия надмина всички построени железопътни линии в света и с право се смята за най-красивата сред железопътните линии в света.

Това е място, където на тясна ивица от брега на Байкал зидарията на порталите на тунелите и подпорните стени по чудо се слива с цветни неповтарящи се скали. Склоновете към Байкал на много места са много стръмни, прорязани от тесни, но дълбоки долини, понякога почти вертикално издигащи се над езерото. Околобайкалската железница е уникален паметник на инженерната архитектура.

Дати за началото на екскурзионната програма през  2023 г.:
24.06.2023, 29.07.2023, 19.08.2023

Маршрут: Иркутск - Листвянка - КБЖД - Аршан - Малко море - остров Олхон

Екскурзионната програма 10 дни/9 нощ включва:
- Обзорна обиколка на Иркутск,
- Етнографски музей Талци,
- Музей на Байкал с аквариуми,
- Разходка по Листвянка,
- Околобайкалска железница (КБЖД),
- Тункинска долина и Аршан
- Екскурзия до водопадите в село Аршан, Малко море, остров Олхон,
- Пешеходна разходка по крайбрежието на Малкото море,
- Еднодневна екскурзия остров Олхон, нос Хобой

Препоръчваме да пристигнете в Иркутск ден преди началото на обиколката, тъй като поради дългия полет и разликата във времето (разликата с Москва е +5 часа), първият ден на екскурзията е трудно да се издържи без почивка. Допълнителни нощувки ще бъдат резервирани допълнително.

За повече информация за пътуването  - info@aerotourmm.com, 02 943 49 00.


ПРОГРАМА

1 Ден Иркутск
Пристигане в Иркутск, събиране на групата.
Среща на летището 08.00-8.30 (вътре в сградата на изхода на града с табела Аеротур Болгария, "Байкалска приказка“.
Запознаване с водача, закуска. Обзорна обиколка на Иркутск, по време на която ще се запознаете с най-интересните места на Иркутск (църквата на Спасителя, катедралата Богоявление, полската църква, Московските врати, насипа на Ангара и паметника на Александър III, Белия дом , Знаменския манастир, на територията на който има гробове на декабристите, както и на известния търговец и пътешественик Григорий Шелихов).
След това ще посетим нов туристически център с реставрирани исторически сгради – Иркутска слобода (или т.нар. 130-ти квартал).
Обяд в ресторант по време на обиколката. Трансфер до хотела, настаняване.
Свободно време, почивка.

Изхранване - закуска, обяд

2 Ден Иркутск – Листвянка, Хранене: закуска, обяд

След закуска групата се отправя към село Листвянка. Село Листвянка се намира в извора на река Ангара и се простира по брега на езерото Байкал на 5 километра. Селото е получило името си заради големия брой лиственици, растящи наоколо. Листвянка с право може да се нарече портите на Байкал. За много туристи тук започва запознанството с голямото езеро.
По пътя ще посетим етнографския музеен комплекс на открито Талци. Музеят пресъздава културния и битов живот на сибирското село от 17-19 век. Тук ще видите именията на проспериращи селяни, Спаската кула на Илимския острог, областната администрация, енорийското училище, храма на Казанската икона на Божията майка от 17 век. Особено интересно е, че всеки двор на музея има своя собствена експозиция, можете да влезете във всяка къща и да се потопите в атмосферата на онези времена.
След като разгледаме музея, продължаваме пътя си към Листвянка. Първо ще ни посрещне Шаман-камъкът, покрит с митове и легенди. Много хора знаят легендата за любовта на Ангара и Енисей.  След като посетите Байкалския музей, тук ще се срещнете с обитателите на езерото. Тюлени, хамаруси, гоби, гъби - това са невероятни организми, които живеят в Байкал.
Посещението на пазара за сувенири, рибният пазар е добра възможност да закупите сувенири от сибирски занаятчии, изработени от камък, дърво, брезова кора и стъкло, както и да опитате байкалска риба - омул, липан, бяла риба, студено и горещо пушена.
Обяд по време на обиколката. Сами можете да се изкачите до наблюдателната площадка на камъка Черски, откъдето се открива красива гледка към Байкал и извора на Ангара. Настаняване в хотела в Листвянка.
Изхранване - закуска, обяд

3 Ден Листвянка – Аршан
Закуска. Екскурзия по околобайкалската железница. (КБЖД)
Железопътната линия по брега на езерото Байкал е построена на 30 септември 1904 г., а на 15 октомври 1905 г. е открито постоянно движение. Пробиването на тунели се е извършвало предимно ръчно с използване на експлозиви. Ежедневната скорост на проникване беше 40-50 см. По обем, сложност и цена на работа този участък нямаше равен сред руските железници.

Преди революцията я наричаха „Златната тока на стоманения пояс на Русия“, токата – защото свързваше Транссибирската железопътна линия, разкъсана от Байкал, а златната – защото превъзхождаше всички пътища, съществували в Русия по условията и   цената на работата. Забележка: препоръчваме ви да се погрижите за обяда предния ден или да поръчате кутия за обяд със себе си, т.к. На околобайкалската железница няма кафенета. Обиколката се провежда или с влак (екскурзионен влак) или с лодка / лодка.

Спиране  в Слюдянка. ЖП гарата в Слюдянка е уникален архитектурен паметник. Повече от сто години това е единствената действаща станция в света, изградена изцяло от бял и розов мрамор.
Отпътуване към Тункинската долина до селището Аршан. Аршан е прекрасно кътче от сибирската земя. Намира се в необичайно красивата Тункинска долина, в подножието на монументалните планини Саяни, заснежени върхове, искрящи на слънце почти през цялата година. „Аршан“ в превод от бурятски означава „лечебен извор“. Тук, в непосредствена близост до лечебните минерални извори, се намира известният санаториум "Аршан".
Пристигане в Аршан, вечеря. За вечеря ще опитаме бурятска кухня и, разбира се, известния „бузи“. Бузи е вид монголски кнедли на пара, пълни с месо. Пример за автентична монголска и бурятска кухня, ястието традиционно се яде у дома по време на Цагаан Сар, лунната Нова година. В настоящия момент ястието се предлага ресторанти и малки кафенета в Бурятия и Монголия. Настаняване в хотела.
Внимание! Екскурзията до Байкалската железница с влак може да бъде заменена с екскурзия с кораб (поради евентуалните промяна на графика, отмяна на влак). Доплащане на място - 19 евро на човек.

Изхранване -  закуска, вечеря

4 Ден Аршан

Настаняване в Аршан, почивка. Пешеходна разходка: Екскурзия до водопадите на река Кингърга / Kyngarga. Дължината на реката, чието име се превежда от езика на местните жители като "барабан", е 27 км.
Като цяло има около 12 малки водопада на реката, всички те са разположени над първия и можете да се приближите до тях по 11-километровата пътека по Kyngarga. Обиколката отива до първия водопад.
Първият и най-посещаван от водопадите се намира на 1,5 километра от курорта Аршан. До този водопад води оборудвана пътека по левия бряг на реката. Над пътеката има речно ждрело, притиснато от каменни стени и „украсено“ със сложни скални образувания. Дъното на ждрелото е покрито с жълто-розов мрамор, полиран до гладкост с вода - този сегмент от канала се нарича „Мраморно дъно“.
Изхранване - закуска

5 Ден Аршан, изхранване
Закуска. Свободно време
Допълнителна екскурзия с автомобил до горещите извори „Жемчуг“, Долината на вулканите. Активен трекинг в планините на Източен Саян.   Ще видите: древни полета от лава и изгаснали вулкани Кропоткин, Перетолчин и Стари, живописни езера, високи водопади и много невероятни природни обекти.  Очакват ви: топли минерални и радонови лечебни извори, както и кални бани, девствена природа, чист въздух. Пешеходният туризъм в Долината на вулканите е чудесен начин да видите най-красивите места в Сибир.  Не се изисква опит в планински преходи!
Изхранване - закуска

  

6 Ден Аршан – Иркутск
Закуска Свободно време.
12.00 освобождаване на стаите. Отпътуване за Иркутск. Настаняване в хотел в Иркутск.
Изхранване: закуска  

7 Ден Иркутск – Малко море
Закуска в хотела. След закуска - отпътуване към брега на Малко море (250 км, 4-5 часа).
По време на пътуването пейзажът извън прозореца ще се промени от градски до безкрайни степи, зелена тайга и накрая скалистите брегове на езерото Байкал.
Минавайки през село Еланци, влизайки в Тажеранските порти, ще спрем до бронзовата фигура на летящ орел - покровител на степните простори на Тажеран и Олхон. Размахът на крилата е около 7 метра, теглото е около 4 тона, а височината на стелата е 9 метра.  След това ще спрем на наблюдателната площадка на залива Куркут. Тук те увековечиха в бронз Скитника - героят на руската народна песен "През дивите степи на Забайкалия". До 4-метровата скулптура са поставени кръст и мраморна плоча, върху която е издълбан текстът на песента. От тук се открива прекрасна гледка към заливите на Малкото море.
Пристигане в базата за отдих, настаняване (според резервирания вариант за настаняване: неудобно и комфортно настаняване). Вечеря. Информационна среща. Малко почивка.

Пешеходна разходка по крайбрежието на Малко море. На бурятски Малкото море звучи като Нарин Далай, което означава Тясното море. Този тесен проток е отделен от "Големия Байкал" от остров Олхон. Климатът на крайбрежието е идеален за почивка: има много малко валежи и през повечето време е слънчево. Тази част от езерото (включително остров Олхон) представлява всички природни зони на байкалското крайбрежие, които се сменят една друга: това са степни пространства, прекрасни пясъчни и каменисти плажове, стръмни скали, планини и тайга ... по време на нашите екскурзии ще видите сами колко красива и разнообразна е природата на Малкото море. По време на обиколката ще научите легендите Свещено езеро. Екскурзоводът ще ви разкаже интересни факти за Байкал, за неговата флора и фауна, за остров Олхон, за пролива Олхон.

Изхранване закуска, обяд, вечеря. 

8 – 10 Ден Малко море
Свободно време. В един от дните по график:
Целодневна екскурзия с кола до остров Олхон до нос Хобой. Прибягвайки до поетични образи, можем да кажем, че Байкал е синьото сърце на Сибир, а Олхон е сърцето на Байкал. Островът е географският, исторически и свещен център на езерото - средоточие на древни легенди и исторически предания.
И, разбира се, ще посетим най-значимите места на острова:
- Нос Бурхан е необикновена скала, която от древни времена е била свещено почитана от коренното население на острова. В момента той се счита за държавен природен и исторически паметник, а в древността тук са се извършвали култови жертвоприношения на собственика на острова, който според легендата е живял в пещера на носа.
- "Урочище Песчаное" . Постоянните ветрове, духащи откъм морето, отнасят пясъка далеч от брега и образуват пясъчни наноси, които се наричат ​​„подвижни пясъци“. В покрайнините на гората можете да намерите кокилни дървета, които са се издигнали на 30-40 см над пясъка на корените си. Тяхната височина, разбира се, е много по-малка от тази на известните кокилни дървета в залива Песчаная, но все пак е изненадваща.
- Нос Хобой - най-северният край на острова, разположен близо до най-широката точка на езерото Байкал (79,5 км) и само при ясно време можете да видите отсрещния бряг от него, планинския контур на полуострова.  На носа има платформа, където се изпълняват всички олхонски шамански обреди.
След обяд, освежени на чистия байкалски въздух, потеглихме обратно. Трансфер до центъра за отдих. Край на обиколката
В свободните дни можете просто да се отпуснете, любувайки се на красотата на Светото море, да карате ATV, да отидете на мини круиз или да отидете на екскурзии с кола.

Допълнителни препоръчителни екскурзии:
- Водна екскурзия до остров Огой (3 часа)
- „Сарминское ущелье“ - едно от култовите места в Източен Сибир и Байкал. Името си получи от вятъра  способен да развива скорост до 70 м в секунда, което е типично за този район....
- Тажерани - Анга  Тажеранските степи са част от Монголия, преместена дълбоко в байкалската тайга. Степта води до Малкото море на езерото Байкал, където се намира остров Олхон.
Възрастта на степта е повече от 400 милиона години. В превод от бурятски език "тажеран" означава място за летен преход, някога древните хора са бродили тук. Изследователите са открили повече от 150 вида минерали в Tazherany, два от които могат да бъдат намерени само тук.
Изхранване - закуска, обяд, вечеря

11 Ден Малко море - Иркутск
Закуска. Освобождаване на стаите до 12.00ч. Трансфер до летището в  Иркутск (с микробус).
Очаквано време на пристигане в Иркутск 19.00 - 20.30.

Дати за началото на екскурзионната програма през  2023 г.:
24.06.2023, 29.07.2023, 19.08.2023

Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е от 835 евро
-Пакетните цени са валидни при група от минимум 2 човека;
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.

Цената на програмата включва:
Настаняване по програма:
- в Иркутск - хотел;
- в Листвянка - хотел или база за отдих
- на Аршан - център за отдих или къща за гости
- на Малкото море - център за отдих;
-Хранене по програма;
-Транспортни и екскурзионни услуги по програма;
-Входни такси по програма: Музей Талци, Байкалски музей, Околобайкалска железница, колекция на Прибайкалския национален парк

Цената на програма не включва:
Самолетен полет Москва - Иркутск - Москва - от 260 евро на човек;
Самолетен билет София – Москва – София - потвърждава се към момента на резервация;
ЖП  влак Москва - Иркутск (влакът отнема 74-87 часа в зависимост от влака от 116 евро);
Допълнителни услуги, посочени в програмата срещу допълнително заплащане или непосочени в програмата;
Допълнителни екскурзии;
Късно освобождаване на хотели (ако е необходимо);
Напитки и ястия, невключени в основното меню по програма;
Изхранване при посочено в програмата самостоятелно или за собствена сметка;

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross