Гастрономическа обиколка Азербайджан

Information
Tour plan
Price & Date

На тази обиколка Ви каним не само да видите древни сгради, крепости, музеи и други забележителности на Азербайджан, но и да опитате невероятни напитки, национални ястия и сладкиши, приготвени по древни рецепти.

Известно е, че кулинарните традиции на една страна могат да кажат много за културата, бита и темперамента на хората. Пътувайки по гастрономически маршрути и опитвайки шедьоврите на националната кухня на Азербайджан, ще можете да откриете друга, „вкусна“ страна от нея.

Предложената програма включва посещения на най-интересните ресторанти в Баку, като всяко ново ястие ще бъде напълно различно: ястия от тандур, разнообразие от пилафи, най-пресните каспийски риби, кебапчета, сорбета, вино, баклава, халва и много други деликатеси - всички това е напълно съобразено с историческия етнос на този регион, неговите кулинарни обичаи и традиции!

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Баку, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате трансфер до летище в Баку за обратния полет до София .

Маршрут: Баку-полуостров Апшерон-планински регион-Шеки-Баку
Продължителност:
 7 дни/ 6 нощувки, тръгване всяка неделя, сряда и петък
Периода на провеждане на  екскурзията е  01.05.2024 - 18.12.2024
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е от  892 EURO
  
Пътуването се осъществява с полетите на авиокомпания "TURKISH AIRLINES", “LOT” през Истанбул и Варшава, цената на двупосочен самолетен билет е от 500 евро.  Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраните от Вас дати на пътуване.

Тръгване всяка неделя, сряда и петък в периода 01.05.2024 - 18.12.2024г.

Виза за Азербайджан.
Агенцията извършва цялата процедура по оформяне на вашата виза.

Записване за програмата става с предварително плащане 50% от пакетната цена, пълно плащане 30 календарни дни преди датата на тръгване.

ПРОГРАМА

1 Ден, Пристигане в Баку

След кацане на международното летище в Баку, преминаване през паспортен контрол и други формалности, посрещане на гостите на изхода от сградата на терминала.

Настаняване в хотел (след 14:00 ч.).

Свободно време.

Нощувка в хотел в Баку.

2 Ден, Обяд или вечеря за добре дошли,

Късен обяд или вечеря в ресторантски комплекс Ширваншах. Ресторант-музей Shirvanshah е уникален творчески и исторически ресторант в сърцето на древен Баку. Тук не само ще опитате автентична азербайджанска кухня, но и ще можете да се потопите в очарователната атмосфера на древен Баку. Сградата, в която се намира ресторантът е построена в средата на 19 век. Масивни дървени врати, старинни мебели, традиционни декоративни елементи с дългогодишна история – всяка мебел пази своите тайни. Музиката на живо ви помага да усетите още повече ориенталския привкус. Всеки ден майстори, които са запазили традициите на свирене на национални азербайджански инструменти, показват изкуството си на гостите.

Основно ястие: Агнешки кебап - едно от най-древните ястия на Изтока е агнешкият кебап. Счита се за традиционно ястие от източната и кавказката кухня. По време на пържене месото абсорбира невероятната миризма на дърво, пушек на дима, като по този начин придобива невероятен аромат и вкус. Маринованото месо, приготвено на дърва или въглища, с право може да се нарече истински кебап.

Настаняване в хотела.

Нощувка в хотел в Баку.

3 Ден, Обзорна обиколка на Баку / Посещение на “Стария град” / Обяд / Посещение на Центъра на Хейдар Алиев / Вечеря

Закуска в хотела

10:00 Отпътуване за екскурзия

Историята на столицата на Азербайджан Баку датира от древни времена, въпреки че точната дата на нейното възникване все още не е известна. Територията на полуостров Абшерон, на която се намира градът, има благоприятно географско положение, удобен залив, топъл сух климат, плодородна почва и природни ресурси, така че появата на древни селища тук е съвсем естествена. Баку, неговият петрол, „горящата земя“ са известни далеч извън границите му от древни времена.

Писмени източници от Средновековието, отнасящи се до Баку, неизменно споменават разположените в близост до него „вечни пламъци“.

Обиколката на града започва с посещение на парка Нагорни. Upland Park се намира на хълм в западната част на града. Това е най-доброто място за разглеждане на самия град и Бакинския залив. След това екскурзията ще продължи в Стария град, запазил и до днес своите крепостни стени и тесни калдъръмени улички.

На територията на Стария град са концентрирани няколко десетки исторически и архитектурни паметници, включително двореца на Ширваншах (XV век), символът на град Баку - Девическата кула (IX век), кервансараи, джамии и др. Старият град, който е запазил крепостните си стени до днес, със своите тесни, калдъръмени улички и многобройни лабиринти, предава целия вкус и историческа стойност на Баку и хората на Баку. Гостите могат да посетят и работилницата на известния художник Али Шамси, намираща се в Стария град (посещението е възможно само с присъствието на самия художник в работилницата).

13:00 Обяд в един от националните ресторанти.

Основно ястие: Агнешки садж. Това е много вкусно и сочно ястие, което се приготвя по специален начин. Класическата рецепта включва използването на специална стойка със същото име. Използвайки зеленчуци по време на готвене, соковете проникват в месото и картофите. На масата ще бъде сервирана и бутилка азербайджанско вино.

Днешната ни екскурзия ще завърши с посещение на Центъра на Хейдар Алиев - културен център, който представлява сложна структура, включваща аудитория (конгресен център), музей, изложбени зали и административни офиси. Центърът е проектиран от известния архитект Заха Хадид.

Връщане в хотела

19:30 Отпътуване за вечеря в национален ресторант. Основно ястие: Азербайджански пилаф с кестени и месо

Връщане в хотела.

Нощувка в хотел в Баку.

4 Ден, Екскурзия до полуостров Абшерон / Посещение на природния резерват Гобустан / Кулинарен майсторски клас и обяд / Храмът на огнепоклонниците „Атешгях“ / Екскурзия до „Янардаг“

Закуска в хотела

10:00 ч. Отпътуване за екскурзия до археологическия резерват „Гобустан” - на 60 км южно от Баку в района на Абшерон и е известен със своите перфектно запазени скални изсичания - "петроглифи", които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Гостите ще посетят модерен интерактивен музей и откритата територия на самия резерват. Скалите на Гобустан са не само най-ярките свидетели на праисторическия период на човешкото съществуване. Те отразяват историята на този регион в продължение на почти 15 хиляди години - от края на горния палеолит до Средновековието.

3:00 Час по готварство / Обяд

След екскурзията групата има възможност да придобие уникални умения за приготвяне на националното ястие Dolma под ръководството на професионален готвач, който ще научи как да приготви това ястие в най-добрите традиции на азербайджанската кухня. Основно ястие: Долма от гроздови листа Долмата е уникално ястие, което се състои от гроздови листа, пълнени с варена агнешка кайма и ориз. След кулинарния майсторски клас и обяда ще направим кратка разходка по централните улици на Баку и

посещение на уютно кафене. Въпреки традициите на чая, град Баку се превръща в популярен център не само за любителите на кафето, но и за любителите на тази ободряваща и ароматна напитка.

По време на екскурзията ще имате кафе пауза с посещение на едно от най-уникалните кафенета в Баку - United Coffee Beans, където на гостите ще бъде показано изследването на пълния цикъл - от печене до смилане и всъщност варене питието. Това е едно от малкото кафенета в града, където гостите могат да наблюдават алтернативни методи за приготвяне на топли и студени кафе напитки. Професионален бариста ще ви покаже и разкаже любопитни факти за кафето, както и за новото движение „Трета вълна“, което набира скорост.

Нощувка в хотел в Баку.

* (срещу допълнително заплащане) следобед е възможна обиколка на Храма на огнепоклонниците „Атешгях” и екскурзия до горящата планина „Янардаг”

Екскурзия до Храма на огнепоклонниците „Атешга“(буквално „Къщата на огъня“) се намира на 30 километра от центъра на Баку

Азербайджан е едно от малкото места на земята, където днес могат да се наблюдават елементи от оцелелия култ към огъня и древната религия на зороастризма. Официалната религия в държави, възникнали през 7 век пр. н. е., като Мана и Медия, е зороастризмът, чието разпространение е свързано със спонтанно запалими източници на нефт и газ.

На територията на Азербайджан, наречена „Огнената земя“, има „горяща планина“, или с други думи „Янардаг“. „Янардаг” е една от най-невероятните природни забележителности на полуостров Абшерон и е планински склон, обхванат от пламъци, които не могат да бъдат изгасени нито от дъжд, нито от пясък, горящ в продължение на няколко хилядолетия.

Огненият пейзаж може да се обясни много просто: от горните слоеве на почвата се отделя природен газ, който се превръща в пламъци, когато влезе в контакт с кислорода. Има много легенди, свързани с планината, а местните жители и поклонници от цял ​​свят все още смятат планината за свещена и идват да й се поклонят или да медитират по горещите й склонове.

5 Ден, Отпътуване към планинските райони на Азербайджан / Посещение на село Лахич / Обяд / Пристигане в град Шеки / Вечеря

Закуска в хотела. Освобождаване на стаи.

10:00 Освобождаване на хотела

По пътя към Шеки гостите ще се запознаят с колоритното село Лахидж, което е известно със своите занаятчийски работилници (предвид отдалечеността на селото и недостъпността, посещението на Лахидж ще бъде възможно в зависимост от метеорологичните условия и размера на селото група).

13:00 Обяд - Основно ястие: Люла кебап Това е вид шиш кебап, който се приготвя от агнешка кайма, овкусена с подправки.

При пристигане в град Шеки настаняване в хотел.

19:00 Вечеря Основно ястие: Пити. Това е агнешка супа с грах, зеленчуци, череши и подправки, която се приготвя за една нощ.

След обяд гостите се връщат в хотела. Свободно време.

Нощувка в хотел Шеки.

6 Ден, Обиколка на Шеки / Обяд / Пауза за чай с местно семейство / Отпътуване за Баку

Закуска в хотела.

10:00 Отпътуване за обиколка на Шеки - един от най-древните и красиви градове на Азербайджан, разположен на живописните южни склонове на Голямата Кавказка верига. Дълго време този древен град се е считал за център на бубарството и е бил важен кръстовище по Пътя на коприната. Екскурзионната програма започва с посещение на Двореца на Шекинските ханове, известен с невероятните си стенописи.

След това ще посетим работилница, където ще се запознаем с процеса на изработване на „шебеке” от местни занаятчии. След това ще посетим работилница за приготвяне на вкусната Шеки баклава, прочута в цял Азербайджан, както и работилница за изработване на прочутите копринени шалове „келагай“.

13:00 Обяд в един от националните ресторанти.

След това ще посетим местно семейство, където гостоприемните домакини ще ви разкажат за техния живот и ще организират чаена маса със сладкиши. Чаят в Азербайджан е символ на топло гостоприемство. Обикновено чаят се сервира с различни конфитюри. Билки като мащерка, карамфил се добавят към чая за аромат, кардамон , канела и джинджифил.

Отпътуване за екскурзия до село Киш.

Запознанството ни с Шеки продължава с посещение на албанската църква, която се намира в село Киш и е една от първите християнски църкви на територията на държавата Кавказка Албания. Това място също е забележително, тъй като на територията на храма са открити погребения на хора, чиято структура е много различна от сегашните жители на този регион..

Връщане в Баку. Свободно време.

Нощувка в хотел в Баку.

7 Ден, Освобождаване на хотела / Трансфер до летището

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите преди 12:00 ч. и трансфер до летището.

В зависимост от часа на тръгване е възможно да посетите колоритния източен базар, наречен „Yashyl ​​​​базар“ или „Зелен базар“.

При желание гостите ще имат възможност да закупят различни сушени плодове, традиционен азербайджански чай, ядки и сладкиши.

Полет до вкъщи.

ЦЕНИ И ДАТИ НА ПЪТУВАНЕТО
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е от 892 EUR.

Хотел в Баку и Шеки ½ двойна стая
Баку: Auroom /Aksent или подобни

Шеки: Macara Sheki City Hotel или подобни

 

Икономични хотели

 

892 евро
Баку: Shah Palace или подобни

Шеки: Sheki Palace Hotel или подобни

 

Стандартни хотели

 

1092 евро
Баку: Theatrum или подобни

Шеки: Marxal Resort & Spa Hotel или подобни

 

Супериорни хотели

 

1198 евро

-Пакетните цени са валидни при група от минимум 2 човека.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.
-Пакетните цени са формирани при курс 1 EUR / 1.96 лв, при промяна на курса цените  ще бъдат преизчислявани.   

Цената на програмата включва:

-Настаняване в хотели на база закуска, Баку - 4 нощувки, Шеки - 1 нощувка, Баку - 1 нощувка

- Трансфер (групов) летище Баку - хотел - летище Баку

- 4 обяда, 3 вечери и алкохолни напитки (чаша вино за всеки гост) според програмата на турнето

- Удобен транспорт по време на екскурзионната програма;

- Услуги на рускоговорящ екскурзовод
-Входни такси за посочените музеи (с изключение на Двореца на Ширваншаховете и Девическата кула)

-Кафе пауза+едно средно кафе

-Бутилка вода на човек/дневно

-Медицинска застраховка за туристи до 65 навършени години (над 65-години има доплащане)

Цената на програмата не включва: 
-Самолетен билет , примерна цена е от 500 евро
-Входни билети за Двореца на Ширваншаховете и Девическата кула

-Обяди и вечери, които не са посочени в програмата

- Алкохолни напитки;

-Плащания за фото и видео заснемане в музеи;
-Виза за Аербайджан, агенцията извършваме цялата процедура по оформяне на туристическа виза;

-Трансфер: По желание доплащане за индивидуален трансфер без присъединяване

-Застраховка Отмяна от пътуване;

Периода на провеждане на  екскурзията е  01.05.2024 - 18.12.2024, тръгването е всяка неделя, сряда и петък.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross