Грузия и Армения, 8 дни, зима 2022г.

Information
Tour plan
Price & Date
Hotels
Gallery

Екскурзионната програма в Грузия и Армения е добра възможност да видите кавказки регион наведнъж в едно пътуване, докато пътувате икономично. Едните от най-интересните и оригиналните страни: с древна история и култура. Великолепна природа, архитектурни паметници и традиционно гостоприемство.
Екскурзия в Грузия и Армения, зимен вариант, пътуване в периода 15.11.22 - 15.04.23гг., без периода за новогодишните празници. Пролетно-летен вариант на програмата виж тук.
Пътуването може да се осъществи всеки ден , с изключение на новогодишния период.
За посрещане на Новта 2023 година, имаме удоволствието да Ви предложим програма "Нова година в Гудаури, Грузия" с включена новогодишна празнична вечеря.

АКЦЕНТИ
Матенадаран (Matenadaran)

Матенадаран е основната културна забележителност на Ереван. „Матедаран“ означава хранилище на староарменски и Музеят Матенадаран официално се нарича Институт за древни ръкописи Месроп Мащоц. Тук се съхранява най-голямата колекция от арменски ръкописи и документи. Арменците са много горди със своята древна култура, азбука и писменост, така че това място е много важно за нацията. Матенадаран е открит през 1959 г. и първата колекция е на арменската църква. Сега Матенадаран съхранява около 17 000 древни ръкописа и 100 000 документа. Има не само арменски, но и гръцки, латински, японски, руски, еврейски и др. Пред сградата можете да видите една от най-известните забележителности на Ереван, статуята на Месроп Мащоц - изобретателят на арменската азбука.
Матенадаран е сърцето на арменската култура, история и изкуство. Наред с древни ръкописи тук има и някои древни илюстрации на първите ръкописни книги. Книгите се изработват с кожа, различни платове, орнаменти и др. Затова Матенадаран е известен и като най-голямата изложба на изкуството. Матенадаран е люлка на историята, философията и дори медицината. Тук се изучават и изследват най-важните ръкописи от тези области. Така че по време на посещението си в Ереван не пропускайте шанса да видите най-голямото хранилище на арменската история и изкуство.

Ереванска каскада (Yerevan cascade)

Ереванската каскада е може би най-запомнящата се забележителност на града. Изграждането на Ереванската каскада започва през 1970 г., а втората фаза е завършена през 2000 г. Сега има 2780 стъпала и седем ескалатора. Всеки слой от каскадата ще ви отведе до най-красивите гледки на града, само си представете как изследвате прекрасния Ереван стъпка по стъпка. Екстериорът или Ереванската каскада е много интересен и привлекателен, някои нива от него са покрити с прекрасни фонтани, които винаги са много известни сред туристите, защото тук се правят най-великите снимки. Основната атракция на Ереванската каскада е музеят на изкуствата Cafesjian. Музей в разположен във и около Каскадата. Музеят предлага много интересни изложби на съвременно изкуство, интересни лекции и събития. Съвременните скулптури на музея са основната част от екстериора на Ереванската каскада. Както вече се досещате, Yerevan Cascade е многофункционален район, на неговите нива има няколко кафенета и ресторанти, тези места често са домакини и на музикални събития. Когато изкачите върха на Ереванската каскада, ще видите най-красивата гледка към Ереван - планината Арарат и целия прекрасен град с неговите забележителности.

Пещерен град Вардзия (Vardzia Cave Town)

Пещерният град Вардзия е манастир в Южна Грузия, изкопан от склоновете на планината Ерушети на левия бряг на река Мтквари, на тридесет километра от Аспиндза. Вардзия, скален комплекс, основан през 12-13 век. по време на управлението на Георги III и царица Тамар. Първоначално замислен като град-крепост, комплексът се превръща в добре укрепен манастир, който има значителна роля в политическия, културния, образователния и духовния живот на страната.
Комплекс Вардзия е огромен. Неговите деветнадесет нива се простират от изток на запад, жилищата са били издълбани в тунели, издълбани в скалата от юг на север. В манастира има двустайни, тристайни и четиристайни скални жилища, включително двуетажни; галерии и вертикални тунели, тайни проходи и аптека.
В средата на комплекса се намира църквата „Успение Богородично“, богато украсена със стенописи. Зад църквата има басейн, който е бил резервоар за изворна вода и се е смятал за свещен. Има манастир и няколко монаси все още живеят там. Разширената зона на Вардзия-Хертвиси е представена за бъдещо вписване в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Гергетска троицка църква в Казбеги (The Gergeti Trinity Church)

Църквата Троица Гергети е една от най-красивите църкви в света. С някои от най-вълшебните пейзажи и добре запазени паметници, Грузия определено е сред европейските страни, които могат да предложат незабравими преживявания. Църквата Гергети Троица е архитектурно чудо!
Близо до село Гергети, извън град Стефанцминда, в Казбеги Грузия се намира изолираната църква Гергети Троица. Наричана още църквата Света Троица, тя се намира на върха на планина близо до планината Казбеги в Грузия, на надморска височина от 2170 метра, която е един от най-високите и красиви върхове на Кавказ.
Църквата Троица е построена през 14-ти век и нейната архитектура не е претърпяла никакви модификации оттогава и е единствената кръстокуполна църква в провинция Хеви. Сега църквата е активно учреждение на Грузинската православна и апостолска църква.
Църквата е популярна точка за туристите в района и може да се стигне със стръмно 3-часово изкачване нагоре по планината или около 30 минути с джип по неравна планинска пътека.

Ден 1 Пристигане 
Пристигане в Тбилиси след полета Ви, отпътуване до хотела, можете да се регистрирате по всяко време след 14:00 ч. местно  време. Среща във фоайето на хотела в 19:00 часа  и отиване до ресторант Funicular, където ще имате вечеря за добре дошли.

Ден 2 Обиколка на Тбилиси
След закуската в хотела - обзорна обиколка на Тбилиси – Стария и Новия град. Градът предлага голямо разнообразие от забележителности, повечето от които са много древни. Започвате посещението си само на няколко минути пеша от хотела в компактния район на Стария Тбилиси.
Започвайки от църквата Метехи (Metekhi), известен паметник от древността в Тбилиси, който стои на самия край на скалистия бряг на Кура и в миналото е бил крепост и резиденция на грузинските царе. Под сводовете на храма Метехи е погребана първата грузинска мъченица, царица Шушаника Ранская, убита от съпруга си огнепоклонник през 5 век сл. н. е. Метехи се споменава в исторически източници от 13 век. Храмът е многократно разрушаван и възстановяван през вековете. Най-вече той пострадва от монголското нашествие. Тогава е била и първата му реставрация. През 15 век отново е разрушен, този път от персите. През XVI - XVII век. Грузинските царе възстановяват Метехи.
Отиване до тухлените куполи на серните бани и след това до грандиозно разположената крепост Нарикала (Narikala’s fortress) – една от най-старите крепости в Грузия, с изглед към дефилето на река Мтквари. След това ще посетите синагогата и църквите Сиони и Анчисхати, които отбелязват края на Стария град. Посещение на съкровищницата на Националния музей на Грузия (Грузинска археология от 8-мо хилядолетие пр.н.е.). Посещение на катедралата Света Троица, (Sameba) – главната катедрала на Грузинската православна църква. Строежът й започва през 1995 г. и завършва през 2004 г. След осветяването тя става една от най-високите православни църкви в света. Височината й е 101 метра, площта е над 5000 квадратни метра, а капацитетът е 15 000 енориаши.
Комплексът Цминда Самеба днес се състои от главна катедрала, отделно стояща камбанария, резиденция на патриарха, манастир, духовна семинария, Духовна академия и места за отдих. Катедралата Света Троица е една от основните забележителности на Тбилиси.
Вечеря в местен ресторант, дегустация на грузински ястия и вино. Нощувка в Тбилиси.

Ден 3: Бодбе – Сигнаги – Цинандали – винарна Шуми
Сутринта тръгване от Тбилиси и пътуваме до Кахетия. Кахетия се намира в източна Грузия и е
известна като люлка на грузинското вино. Тук, в долината Алазани, има някои уникални сортове грозде.
Отглеждат се Киндзмараули, Манави, Саперави. Посещение на Манастира Свeта Нино в Бодбе (Bodbe's St. Nino's Convent) - грузински православен монашески комплекс и седалище на епископите на Бодбе, разположен на 2 км от град Сигнаги, Кахетия, Грузия. Тук се намират мощите на светицата. Тя е живяла през IV в. и е докарана като робиня от Кападокия. Много скоро тя се прочува като лечителка и в името на Исус Христос успява да помогне дори на грузинската царица. Кралят помолил Нино да го посвети в християнството и много скоро била издигната църква. Сегашната катедрала е построена през 850 г. на тихо и уединено място, подходящо за молитва и преклонение.
Пътуване към Сигнаги, красив град, основан през 18 век, който гледа към невероятната долина Алазани и впечатляваща Голяма Кавказка планина. Най-добрите вина от региона Кахетия са съхранени и отлежали тук от десетилетия.
• Обяд: 13:00-14:00 ч. (Според преценка на гостите ще се договори час)
След това ще посетите музея-имение на грузински  принц Чавчавадзе, което се нарича Цинандали. Ще вървите през голяма красива градина, където някога известния руски писател Александър Грибоедов среща Нино Чавчавадзе, неговата бъдеща вярна съпруга. Сега сградата е музей. Винарната и имение Шуми кани посетители за обиколка и дегустация на вино. Най-добрата част от обиколката са избите, съчетани с вината Hmiadi, Guda cheese (краве мляко), Churchkhela (традиционен грузински бонбон във формата на свещ). Основните съставки на Чурчхела са гроздова мъст, ядки, брашно и сушени плодове). Връщане в Тбилиси.

Ден 4: Тбилиси – Ананури – Степанцминда – Тбилиси
Закуска в хотела и среща с екскурзовода. Започване на обиколката до Ананури (Ananuri), комплекс от замъци на река Арагви в община Душети в Грузия, на около 45 мили от Тбилиси. Посещение на крепостта от 14 век и  Jinvali и планините наоколо. Следващата дестинация ще бъде Ски курорт Гудаури, спиране по пътя за снимки.
• Обяд: 13:00-14:00 ч. (Според преценка на гостите ще се договорите за час/Включен)
Ще преминете през прохода Джвари (2 395 м) и ще пристигнете в град Казбеги, от Степанцминда (Казбеги) 4 WD превозни средства през красиви долини и гори ще Ви отведат до църквата Gergeti Trinity, разположена на 2170 м. При хубаво време можете да видите един от най-високите ледници в Кавказ - планината Казбеги (5047м). Връщаме се в Тбилиси. Край на обиколката. Свободно време. Нощувка в Тбилиси.

Ден 5: Тбилиси – Ереван
След закуска тръгване към границата, където сменяте транспорта и водача. След среща с Арменския водач, ще се придвижите напред към Ереван - гостоприемната столица на Армения. Пътуване през гористите планини на Националния парк Дилижан и дълбоките клисури на северните региони, спирка в планинското село Агарцин. Просто не можете да напуснете Армения, без да видите шедьовъра на архитектурата – ​​монашеския комплекс Агарцин.
• Обяд: 13:00-14:00 ч. (Според преценка на гостите ще се договори час)
Време е да се отправите към едно от най-високите сладководни езера в света – Севан (1900 м). От на върха на полуостров Севан, можете да се насладите на пълната гледка към езерото с вулканично-тектоничен произход и съседните планински вериги. Също така ще посетите манастира Севанаванк (9 век). Нощувка в Ереван.

Ден 6: Обиколка на град Ереван – Ечмиадзин (ЮНЕСКО) – Звартноц (ЮНЕСКО) – Ереван
Започнете да откривате Армения с посещение на Държавния исторически музей, където ще се запознаете с пълната картина на арменската култура и история, датираща от преди 1 милион години до наши дни. След това разгледайте забележителностите на един от най-старите градове в света – 2796-годишния Ереван. Обяд на открито в един от ресторантите, разположени точно в дефилето на река Раздан.
След това ще се придвижите напред към Майчиния престол на Свети Ечмиадзин (Echmiadzin) – Първопрестолен "Свети Ечмиадзин" - така се нарича ръководният духовен център, върховен йерархичен престол на Светата арменска апостолическа църква и резиденция на Върховния патриарх и Католикос на всички арменци. Намира се в град Вахаршапат в Армавирска област на Армения. След обявяването на християнството за официална религия на Армения през 301 г. Свети Григорий Просветител изгражда първопрестолния храм "Свети Ечмиадзин". Историята на построяването на храма се свързва със слизането на Исус Христос (на древноарменски Ечмиадзин означава слизане на Единородния) в Араратската долина и църквите, възникнали на мястото на костниците на многобройни християнски мъченици.  В своята дълга история Светият Първопрестол съсредоточава дейността си в проповядването на християнството, укрепването на църковните структури, създаването на епархии, развитието на образованието, просветата и благотворителността сред арменците. Тук са били короновани и освещавани множество крале и католикози.
На връщане към Ереван спиране при руините на изключителния храм Звартноц.
В края на деня разходка в  Ереван, ще усетите дълбоко духа на града, ще вечеряте и ще прекарате вечерта в едно от откритите кафенета.

Ден 7: Ереван – Гегард (ЮНЕСКО) – Гарни – Ереван
Сутринта автобусът ще Ви отведе до монашеския комплекс Гегард, разположен на склона на почти затворения амфитеатър от скали. Манастирът Гегард (Geghard) е една от големите забележителности на Армения. Манастирският комплекс се намира в района Котайк (Kotayk). Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Манастирът Гегард се намира до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди името на манастира е свързано с копието, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин (Echmiadzin).
По пътя спиране в местността  Charents Arch, за да се насладите на величествена гледка към библейската планина Арарат.
Следващият акцент е единственият стоящ езически храм в Армения – Гарни  (Garni), посветен на Михр, който според арменската митология е Бог на Слънцето. Уникалният храм Гарни, символ на предхристиянска Армения, се намира на около 30 км от Ереван. Това е езически храм, построен през 1 век сл. Хр. в чест на бога на слънцето Митра. Външно той много прилича на древногръцкия Партенон в Атина. Той е разположен на високо триъгълно плато на скала над планинския пролом на река Азат, заобиколен от три страни с фантастично красиви скали. През 17 век храмът е разрушен от земетресение и възстановен през 1960-70 г. от съветски реставратори, които буквално са го сглобили парче по парче.
От тук ще се насладите на впечатляваща гледка към спиращите дъха високи скали, наречена „Симфония в камъка“.
В село Гарни Ви очаква едно незабравимо изживяване – можете да участвате в истински ритуал по печене на народен хляб лаваш с местни жители. Насладете се на обяда на открито.
Връщане в Ереван. Подправете този ден с екскурзия и дегустация на известната Ереванска ракия.
Вечеря в колоритен арменски ресторант.

Ден 8 Ереван
Закуска в хотела. Трансфер до летище в Ереван за полета до София.

Пътуването може да се осъществи всеки ден в периода 21.11.22 - 15.04.23, с изключение на новогодишния период. 

Пакетна цена на турист, настанен в двойна стая в евро:

Група нощувка + закуска нощувка + закуска + вечеря
4 туриста 799 978
6 туриста 789 939
8 туриста 759 869
10 туриста 719 819

* Цената се потвърждава при резервация.

Цената включва:
- Настаняване в двойни стаи в хотелите;
- Екскурзовод за целия ви маршрут (възможности: английски/руски език);
- Кетъринг обслужване - закуски в хотели;
- Транспорт с комфортен седан, миниван или микробус;
- Входни такси в музеите;
- Местни гидове в музеите;
- Бутилка минерална вода;
- Медицинска застраховка за пътуване с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

- Международни самолетни билети, цената на самолетен билет с авиокомпания LOT за полета през Варшава е от 550,00лв . Самолетните билетите могат да бъдат закупени и самостоятелно от Вас, в този случай ще Ви предложим пакетна стойност за избраните от Вас дати без стойността на самолетния билет;
- Доплащане за полупансион - вечери в местните ресторанти;
- Доплащане за единична стая.
- Бакшиши и лични разходи.

Примерни хотели по програмата:

В Грузия:

Ramada by Wyndham Tbilisi Old City 4*
14, Aleksandre Tsurtsumia , 0103 Tbilisi, Georgia

Ramada by Wyndham Tbilisi Old City се намира в Тбилиси, на 2,4 километра от площада на свободата, и предлага помещения за настаняване с ресторант, безплатен частен паркинг, фитнес център и бар. Разполагащ със семейни стаи, този хотел предлага на гостите и тераса. Хотелът разполага с денонощна рецепция, летищен транспорт, рум-сървиз и безплатен WiFi в целия хотел.  Всяка стая в хотела е оборудвана с бюро. Всички стаи за гости в Ramada by Wyndham Tbilisi Old City разполагат със самостоятелна баня, оборудвана с душ и халати, телевизор и климатик, а някои стаи тук ще Ви осигурят кът за сядане. Във всяка стая има спално бельо и хавлии.  Гостите на Ramada by Wyndham Tbilisi Old City могат да се насладят на континентална закуска.
Гостите могат да релаксират в спа и уелнес центъра, включващ закрит басейн, сауна и хидромасажна вана, или в градината.
Популярните забележителности в близост до хотела включват президентския дворец, църквата Метехи и арменската катедрала Свети Георги. Най-близкото летище е международното летище Тбилиси, на 14 километра от Ramada by Wyndham Tbilisi Old City.

The House Hotel Old Tbilisi 4*
4 Ioane Shavteli Street, 0105 Tbilisi City, Georgia


Разположен в град Тбилиси, на 600 метра от Площада на свободата, The House Hotel Old Tbilisi предлага експресно настаняване и напускане, антиалергични стаи, ресторант, безплатен WiFi и бар. Хотелът е близо до църквата Метехи, президентския дворец и катедралата Самеба. Настаняването предлага 24-часова рецепция, консиерж услуги и помещение за съхранение на багаж за гостите.  Хотелът предоставя на гостите си климатизирани стаи, предлагащи гардероб, сейф, телевизор и самостоятелна баня с биде. Всяка стая в The House Hotel Old Tbilisi разполага с кът за сядане.  Континентална закуска се предлага всеки ден в хотела.  Популярните забележителности в близост до The House Hotel Old Tbilisi включват театъра Руставели, Театъра за опера и балет на Тбилиси и арменската катедрала Свети Георги. Най-близкото летище е международно летище Тбилиси, на 17 км от хотела.

В Армения:

Hotel Bass Boutique Hotel 4*
 Aygedzor Street 3/1, 0019 Yerevan, Armenia

Този хотел в центъра на Ереван предлага изглед към планината Арарат, безплатна сауна, арменски ресторант с винарска изба и безплатен Wi-Fi. На място има безплатен паркинг. Семпло обзаведените стаи на Bass Boutique включват плоскоекранен телевизор с кабелна телевизия и климатик, както и минибар. Всички стаи са със самостоятелен санитарен възел. Ресторантът сервира ястия от националната и европейска кухня и ежедневна закуска, а в уютния бар с винарска изба можете да се насладите на разнообразие от коктейли, закуски и изискани вина. Храна и напитки се сервират и на терасата. Хотелът е на 10 минути пеша от Президентския дворец и Ереванската опера. Метростанция Маршал Баграмян е на 2 минути пеша. Двойките харесват местоположението - те му дават оценка от 8.1 за пътуване за двама.

резервационна форма

  Имаш въпрос?

  Ние сме тук за да отговорим.
  Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

  Екскурзии

  АБОНИРАЙTE СЕ

  За да получавате нашите нови
  програми и промоционални оферти.

  Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
  Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

  cross