Грузия и Армения, 8 дни, 2023г.

Information
Tour plan
Price & Date
Hotels
Gallery

Екскурзия в Грузия и Армения
Екскурзията ще Ви запознае с двете от най-старите държави в света – Грузия и Армения. Археологическите доказателства сочат, че районът на Южен Кавказ е едно от най-древните места на човешко присъствие, датиращо от преди 1,8 милиона години. Разположени на важен кръстопът, Грузия и Армения имат уникално и древно културно наследство и са известни със своите традиции на гостоприемство и кухня. Грузия и Армения изобилстват от природно разнообразие. Грузия е известна и като люлката на виното. Докато изследвате тези страни от Южен Кавказ, ще откриете завладяваща смесица от култури, където са интегрирани както Европа, така и Азия…

Гарантирани дати на екскурзията през 2023г.*

06 May 2023 - 13 May 2023 09 September 2023 - 16 September 2023
20 May 2023 - 27 May 2023 23 September 2023 - 30 September 2023
17 June 2023 - 24 June 2023 07 October 2023 - 14 October 2023
15 July 2023 - 22 July 2023 21 October 2023 - 28 October 2023
26 August 2023 - 02 September 2023 04 November 2023 - 11 November 2023
* При интерес от Ваша страна е възможно да се предложи програма през периода ноември 2022г - април 2023г.

АКЦЕНТИ
Матенадаран (Matenadaran)

Матенадаран е основната културна забележителност на Ереван. „Матедаран“ означава хранилище на староарменски и Музеят Матенадаран официално се нарича Институт за древни ръкописи Месроп Мащоц. Тук се съхранява най-голямата колекция от арменски ръкописи и документи. Арменците са много горди със своята древна култура, азбука и писменост, така че това място е много важно за нацията. Матенадаран е открит през 1959 г. и първата колекция е на арменската църква. Сега Матенадаран съхранява около 17 000 древни ръкописа и 100 000 документа. Има не само арменски, но и гръцки, латински, японски, руски, еврейски и др. Пред сградата можете да видите една от най-известните забележителности на Ереван, статуята на Месроп Мащоц - изобретателят на арменската азбука.
Матенадаран е сърцето на арменската култура, история и изкуство. Наред с древни ръкописи тук има и някои древни илюстрации на първите ръкописни книги. Книгите се изработват с кожа, различни платове, орнаменти и др. Затова Матенадаран е известен и като най-голямата изложба на изкуството. Матенадаран е люлка на историята, философията и дори медицината. Тук се изучават и изследват най-важните ръкописи от тези области. Така че по време на посещението си в Ереван не пропускайте шанса да видите най-голямото хранилище на арменската история и изкуство.

Ереванска каскада (Yerevan cascade)

Ереванската каскада е може би най-запомнящата се забележителност на града. Изграждането на Ереванската каскада започва през 1970 г., а втората фаза е завършена през 2000 г. Сега има 2780 стъпала и седем ескалатора. Всеки слой от каскадата ще ви отведе до най-красивите гледки на града, само си представете как изследвате прекрасния Ереван стъпка по стъпка. Екстериорът или Ереванската каскада е много интересен и привлекателен, някои нива от него са покрити с прекрасни фонтани, които винаги са много известни сред туристите, защото тук се правят най-великите снимки. Основната атракция на Ереванската каскада е музеят на изкуствата Cafesjian. Музей в разположен във и около Каскадата. Музеят предлага много интересни изложби на съвременно изкуство, интересни лекции и събития. Съвременните скулптури на музея са основната част от екстериора на Ереванската каскада. Както вече се досещате, Yerevan Cascade е многофункционален район, на неговите нива има няколко кафенета и ресторанти, тези места често са домакини и на музикални събития. Когато изкачите върха на Ереванската каскада, ще видите най-красивата гледка към Ереван - планината Арарат и целия прекрасен град с неговите забележителности.

Пещерен град Вардзия (Vardzia Cave Town)

Пещерният град Вардзия е манастир в Южна Грузия, изкопан от склоновете на планината Ерушети на левия бряг на река Мтквари, на тридесет километра от Аспиндза. Вардзия, скален комплекс, основан през 12-13 век. по време на управлението на Георги III и царица Тамар. Първоначално замислен като град-крепост, комплексът се превръща в добре укрепен манастир, който има значителна роля в политическия, културния, образователния и духовния живот на страната.
Комплекс Вардзия е огромен. Неговите деветнадесет нива се простират от изток на запад, жилищата са били издълбани в тунели, издълбани в скалата от юг на север. В манастира има двустайни, тристайни и четиристайни скални жилища, включително двуетажни; галерии и вертикални тунели, тайни проходи и аптека.
В средата на комплекса се намира църквата „Успение Богородично“, богато украсена със стенописи. Зад църквата има басейн, който е бил резервоар за изворна вода и се е смятал за свещен. Има манастир и няколко монаси все още живеят там. Разширената зона на Вардзия-Хертвиси е представена за бъдещо вписване в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Гергетска троицка църква в Казбеги (The Gergeti Trinity Church)

Църквата Троица Гергети е една от най-красивите църкви в света. С някои от най-вълшебните пейзажи и добре запазени паметници, Грузия определено е сред европейските страни, които могат да предложат незабравими преживявания. Църквата Гергети Троица е архитектурно чудо!
Близо до село Гергети, извън град Стефанцминда, в Казбеги Грузия се намира изолираната църква Гергети Троица. Наричана още църквата Света Троица, тя се намира на върха на планина близо до планината Казбеги в Грузия, на надморска височина от 2170 метра, която е един от най-високите и красиви върхове на Кавказ.
Църквата Троица е построена през 14-ти век и нейната архитектура не е претърпяла никакви модификации оттогава и е единствената кръстокуполна църква в провинция Хеви. Сега църквата е активно учреждение на Грузинската православна и апостолска църква.
Църквата е популярна точка за туристите в района и може да се стигне със стръмно 3-часово изкачване нагоре по планината или около 30 минути с джип по неравна планинска пътека.

Ден 1 Пристигане 
Пристигане в Тбилиси след полета Ви, отпътуване до хотела, можете да се регистрирате по всяко време след 14:00 ч. местно  време. Среща във фоайето на хотела в 19:00 часа  и тръгване за ресторант Funicular, където ще имате вечеря за добре дошли.

Ден 2 Обиколка на Тбилиси
След закуска в хотела – обзорна обиколка на Тбилиси – Стария и Новия град. Градът предлага голямо разнообразие от забележителности, повечето от които са много древни. Посещението започва само на няколко минути пеша от хотела в компактния район на Стария Тбилиси.
Започвайки от църквата Метехи (Metekhi), известен паметник на древността в Тбилиси, който стои на самия край на скалистия бряг на Кура и в миналото е бил крепост и резиденция на грузинските царе. Под сводовете на храма Метехи е погребана първата грузинска мъченица, царица Шушаника Ранская, убита от съпруга си огнепоклонник през 5 век сл. н. е. Метехи се споменава в исторически източници от 13 век. Храмът е многократно разрушаван и възстановяван през вековете. Най-вече той пострадва от монголското нашествие. Тогава е имал и първата реставрация. През 15 век отново е разрушен, този път от персите. През XVI - XVII век грузинските царе възстановяват Метехи.
Отиване до тухлените куполи на серни бани и след това до грандиозно разположената крепост Нарикала (Narikala’s fortress) – една от най-старите крепости в Грузия, с изглед към дефилето на река Мтквари. След това ще посетите синагогата и църквите Сиони и Анчисхати, които отбелязват края на Стария град. След това посещение на съкровищницата на Националния музей на Грузия (Грузинска археология от 8-мо хилядолетие пр.н.е.). Посещение на катедралата Света Троица, (Sameba) – главната катедрала на Грузинската православна църква. Строежът й започва през 1995 г. и завършва през 2004 г. След осветяването тя става една от най-високите православни църкви в света. Височината й е 101 метра, площта е над 5000 квадратни метра, а капацитетът е 15 000 енориаши.
Комплексът Цминда Самеба днес се състои от главна катедрала, отделно стояща камбанария, резиденция на патриарха, манастир, духовна семинария, Духовна академия и места за отдих. Катедралата Света Троица е една от основните забележителности на Тбилиси.
Вечеря в местен ресторант, дегустация на грузински ястия и вино. Нощувка в Тбилиси.

Ден 3 Тбилиси – Мцкета – Ананури – Стефанцминда – Тбилиси
След закуска в хотела ще посетите древната столица и религиознен център на Грузия – Мцхета ( Mtsketa) (на 3000 години). В цяла Грузия няма друго такова място, наситено с толкова много свети и култови места, като Мцхета, затова грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“. Ще разгледате нейните исторически забележителности: манастира Джвари ( Jvari monastery) (6 век) и катедралата Светицховели (Svetitskhoveli cathedral ) (11 век), където се счита, че е заровена Христовата плащаница. И Джвари, и Светицховели са обекти на ЮНЕСКО за световно наследство.
След това посещаване на древните руини на града и отправяне на север към Северен Кавказ по добре известния грузински военен път. По пътя посещаване на Ананури (Ananuri )– архитектурен комплекс от 17 век. Вълнуващото пътуване от Гудаури по река Терек ще Ви отведе до Казбеги – главният град в региона. От Kazbegi с 4 WD превозни средства през красиви долини и гори ще отидете до църквата Gergeti Trinity, разположена на 2170m. При хубаво време можете да видите за миг един от най-високите ледници в Кавказ – планината Казбеги (5047м). Връщане в Тбилиси. Вечеря в местен ресторант, дегустация на грузински ястия и вино. Нощувка в Тбилиси.

Ден 4 Тбилиси – Гори – Боржоми – Ахалцихе
След закуска в хотела ще отидете с кола до Ахалцихе (Akhaltsikhe)(приблизително 3 часа). Той е основан преди най-малко 800 години и е бил регионален административен център за османците от 16-ти век до Руско-турската война. По пътя за Ахалцихе може да спрете в пещерния град-крепост Уплисцихе ( Uplistsikhe), чиято история започва през I-II хилядолетие пр.н.е. или музея на Сталин в Гори. Обядът ще бъде осигурен в Гори или Боржоми.
Настаняване в хотел Ахалцихе. След това обиколка на крепостта Рабат от 13-ти век, която е смесица от различни религии и архитектура. Вечерта вечеря в местен ресторант.

Ден 5 Ахалцихе – Хертвиси – Вардзия – Ахалкалаки – Ереван
След закуска в хотела, екскурзия до Крепостта Хертвиси (Khertvisi )(2 век пр.н.е.), някога разрушена от Александър Велики, и пещерен манастир Вардзия, чиито пещери се простират по протежение на скалата на около петстотин метра и на до деветнадесет нива и за който район се смята, че е бил заселен за първи път през бронзовата епоха. Хертвиси е крепост, която се намира в Мешкерети – регион в южната част на Грузия. Стратегическото му разположение охранява път, свързващ градовете Ахалкалаки и Ахалцихе. Крепостното укрепление за първи път е построено на мястото през 2-ри век преди новата ера, но е унищожено от Александър Велики. Настоящите крепостни стени са датирани от четиринадесети век. Обядът e в една от къщите за гости на Вардзия. Следобед отивате до границата, където сменяте транспорта и водача.
След среща с арменския водач се отправяте към Ереван – гостоприемната столица на Армения. Настаняване. Почивка.
Вечеря за добре дошли в местен ресторант с дегустация на арменски ястия и напитки.

Ден 6 Обиколка на град Ереван – Ечмиадзин (ЮНЕСКО) – Звартноц (ЮНЕСКО) – Ереван
Започнете да откривате Армения с посещение на Държавния исторически музей, където ще се запознаете с пълна картина на арменската култура и история, датираща от преди 1 милион години до наши дни. След това разгледайте забележителностите на един от най-старите градове в света – 2796-годишният Ереван. Обяд на открито в един от ресторантите, разположени точно в дефилето на река Раздан.
След това ще се придвижитете напред към Майчиния престол на Свети Ечмиадзин (Echmiadzin) – Първопрестолен "Свети Ечмиадзин" – така се нарича ръководният духовен център, върховен йерархичен престол на Светата арменска апостолическа църква и резиденция на Върховния патриарх и Католикос на всички арменци. Намира се в град Вахаршапат в Армавирска област на Армения. След обявяването на християнството за официална религия на Армения през 301 г. Свети Григорий Просветител изгражда първопрестолния храм "Свети Ечмиадзин". Историята на построяването на храма се свързва със слизането на Иисус Христос (на древноарменски Ечмиадзин означава слизане на Единородния) в Араратската долина и църквите, възникнали на мястото на костниците на многобройни християнски мъченици.  В своята дълга история Светият Първопрестол съсредоточава дейността си в проповядването на християнството, укрепването на църковните структури, създаването на епархии, развитието на образованието, просветата и благотворителността сред арменците. Тук са били короновани и освещавани множество крале и католикози.
На връщане към Ереван спиране при руините на изключителния храм Звартноц.
В края на деня разходка в  Ереван, усетете дълбоко духа на града, вечеряйте и прекарайте вечерта в едно от откритите кафенета.

Ден 7 Ереван – Гегард (ЮНЕСКО) – Гарни – Ереван
Сутринта автобусът ще Ви отведе до монашеския комплекс Гегард, разположен на склона на почти затворения амфитеатър от сурови скали. Манастирът Гегард (Geghard) е една от големите забележителности на Армения. Манастирският комплекс се намира в района Котайк (Kotayk). Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Манастирът Гегард се намира до пещерната река Гохт (Goht). Според легенди името на манастира е свързано с копието, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин (Echmiadzin).
По пътя спиране в местността  Charents Arch, за да се насладите на величествената гледка към библейската планина Арарат.
Следващият акцент е единственият стоящ езически храм в Армения – Гарни  (Garni), посветен на Михр, който според арменската митология е Бог на Слънцето. Уникалният храм Гарни, символ на предхристиянска Армения, се намира на около 30 км от Ереван. Това е езически храм, построен през 1 век сл. Хр. в чест на бога на слънцето Митра. Външно той много прилича на древногръцкия Партенон в Атина. Той е разположен на високо триъгълно плато на скала над планинския пролом на река Азат, заобиколен от три страни с фантастично красиви скали. През 17 век храмът е разрушен от земетресение и възстановен през 1960-70 г. от съветски реставратори, които буквално са го сглобили парче по парче.
От тук ще се насладите на впечатляващата гледка към спиращите дъха високи скали, наречени „Симфония в камъка“.
В село Гарни Ви очаква едно незабравимо изживяване – можете да участвате в истински ритуал по печене на народен хляб лаваш с местни жители. Насладете се на обяд на открито.
Връщане в Ереван. Подправете този ден с екскурзия и дегустация на известната Ереванска ракия.
Вечеря в колоритен арменски ресторант.

Ден 8 Ереван – езерото Севан – Тбилиси
Закуска в хотела.
Време е да се отправите към едно от най-високите сладководни езера в света – Севан (1900 м). От върха на полуостров Севан можете да се насладите на пълната гледка към езерото с вулканично-тектонски произход и прилежащите планински вериги.
Кажете сбогом на Армения и продължете маршрута си, за да пътувате в Грузия.
След среща с грузинския водач се придвижвате напред към Тбилиси.
Тази обиколка ще завърши в Тбилиси (Международното летище ), полет за София.*
* При резервацията ще ви бъде предложен и варинт за завръщане от Ереван.

Гарантирани дати на екскурзията през 2023г.*

06 May 2023 - 13 May 2023 09 September 2023 - 16 September 2023
20 May 2023 - 27 May 2023 23 September 2023 - 30 September 2023
17 June 2023 - 24 June 2023 07 October 2023 - 14 October 2023
15 July 2023 - 22 July 2023 21 October 2023 - 28 October 2023
26 August 2023 - 02 September 2023 04 November 2023 - 11 November 2023
* При интерес от Ваша страна е възможно да се предложи програма през периода ноември 2022г - април 2023г.

Пакетна цена на човек - от 1155 евро*, доплащане за единична стая - 30 евро.
* Цената се потвърждава при резервация.

Цената включва:
- Настаняване в двойни стаи в хотелите;
- Екскурзовод за целия Ви маршрут на английски език;
- Кетъринг обслужване - закуски в хотелите;
- Транспорт с комфортен седан, миниван или микробус;
- Входни такси в музеите;
- Местни гидове в музеите;
- Бутилка минерална вода;
- Медицинска застраховка за пътуване с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

- Международни самолетни билети, цена на самолетен билет с авиокомпания LOT за полета през Варшава е от 550,00лв . Самолетните билети могат да бъдат закупени и самостоятелно от Вас, в този случай ще Ви предложим пакетната стойност за избраните от Вас дати без стойността на самолетен билет;
- Доплащане за екскурзовод на руски език;
- Доплащане за полупансион - вечери в местни ресторанти;
- Доплащане за единична стая;
- Бакшиши и лични разходи.

Примерни хотели по програма:

В Грузия

Astoria Tbilisi 4*
12 Shio Chitadze St, Tbilisi, Georgia

Хотел Astoria Tbilisi се намира в близост до Стария град на Тбилиси и на около 700 м. от Площада на свободата, на 10 км. разстояние от централната жп гара и 19 км. от международното летище на Тбилиси. Разположен в зелена и тиха част на града, хотелът разполага с удобен двор, вътрешен басейн, фитнес център, две конферентни зали, лаундж бар и два ресторанта с европейска и традиционна грузинска кухня. Хотелът разполага със 141 стаи, денонощна рецепция и безплатен WiFi, предлага летищен трансфер, безплатен паркинг и стаи за непушачи.
Всички стаи за гости в хотел Astoria Tbilisi разполагат със самостоятелна баня, климатик, хладилник, електрическа кана, телевизор със сателина телевизия. Хотелът предлага рум сървис. Гостите на хотел Astoria Tbilisi могат да се насладят на своята закуска в един от ресторантите на хотела.
Популярните забележителности в близост до хотела - Площада на свободата, телевизионната кула, пантеона Мтацминда. Площадът на героите е на около 2,3 км., а Ботаническата градина на около 1,5 км.

Old Metekhi Hotel
Metekhi Rise N-3, 0103 Tbilisi City, Georgia

Разположен в историческата част на Тбилиси, на 5 минути пеша от метростанция Avlabari, хотел Old Metekhi предлага безплатен WiFi.  Стаите са климатизирани и предлагат плоскоекранен телевизор със сателитни канали. Повечето стаи разполагат с балкон и кът за сядане. Всяка сутрин се сервира континентална закуска, а гостите могат да вечерят в ресторант Old Metekhi, който предлага европейска и традиционна грузинска кухня. Площадът на свободата и Ботаническата градина на Тбилиси са на 15 минути пеша от хотела. Жп гара Тбилиси е на 4 километра, а международното летище на Тбилиси е на 15 километра от хотел Old Metekhi. Трансфер се предоставя при заявка.

Hotel Gallery Palace Tbilisi 4*
5 Pavle Ingorokva Street, 0105 Tbilisi City, Georgia

Разположен в историческата част на Тбилиси, на 5 минути пеша от метростанция Avlabari, хотел Old Metekhi предлага безплатен WiFi.  Стаите са климатизирани и предлагат плоскоекранен телевизор със сателитни канали. Повечето стаи разполагат с балкон и кът за сядане.
Всяка сутрин се сервира континентална закуска, а гостите могат да вечерят в ресторант Old Metekhi, който предлага европейска и традиционна грузинска кухня. Площадът на свободата и Ботаническата градина на Тбилиси са на 15 минути пеша от хотела. Жп гара Тбилиси е на 4 километра, а международното летище на Тбилиси е на 15 километра от хотел Old Metekhi. Трансфер се предоставя при заявка.

В Армения

Hotel Bass Boutique Hotel 4*
 Aygedzor Street 3/1, 0019 Yerevan, Armenia

Този хотел в центъра на Ереван предлага изглед към планината Арарат и безплатна сауна, арменски ресторант с винарска изба и безплатен Wi-Fi. На място има безплатен паркинг. Семпло обзаведените стаи на Bass Boutique включват плоскоекранен телевизор с кабелна телевизия и климатик, както и минибар. Всички стаи са със самостоятелен санитарен възел. Ресторантът сервира ястия от националната и европейска кухня и ежедневна закуска, а в уютния бар с винарска изба можете да се насладите на разнообразие от коктейли, закуски и изискани вина. Храна и напитки се сервират и на терасата. Хотелът е на 10 минути пеша от Президентския дворец и Ереванската опера. Метростанция Маршал Баграмян е на 2 минути пеша.

резервационна форма

  Имаш въпрос?

  Ние сме тук за да отговорим.
  Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

  Екскурзии

  АБОНИРАЙTE СЕ

  За да получавате нашите нови
  програми и промоционални оферти.

  Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
  Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

  cross