Древните столици на Персия

Information
Tour plan
Price & Date
Hotels
Gallery

Иран е една от най-старите цивилизации в света. Великолепна мистериозна Персия с богата и пъстра история. Безброй паметници на културата, повече от 20 от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Удивително гостоприемство. Невероятно вкусна храна. Легендарният Персеполис, който се противопостави на Александър Велики. Великият Исфахан, където се предполага, че е управлявал персийският цар Шахрияр от приказките от 1001 нощ. Днес Иран рядко се посещава от туристи, оставайки „празно петно“ на картата дори за пътници, които са видели много. Нашите обиколки до Иран са чудесна възможност да видите цялата красота на древна Персия със собствените си очи.
Добре дошли в Иран - една от най-старите цивилизации в света. Открийте 2500 години културно наследство на Персия!

Екскурзионна программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Тегеран, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и доставя в съответния хотел, където ще Ви очаква вашите водач и група. От този момент започва Вашата програма! 
В края на пътуването имате индивидуален трансфер до летището в Техеран за обратния полет до София.
Обслужването е на руски / английски език, което се потвърждава допълнително.

Маршрут: Tehran - Shiraz - Persepolis - Yazd - Nain - Isfahan - Kashan – Tehran
Продължителност:  9 дни/ 8 нощувки
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е 1155 евро.
Дати на екскурзията с тръгване от София:

март04.03.2023 - 12.03.2023 
април01.04.2023 - 09.04.202329.04.2023 - 07.05.2023
май20.05.2023 - 28.05.2023 
*Свободните места се потвържават допълнително

Пътуването се осъществява с полетите на авиокомпания "TURKISH AIRLINES".
Цената на двупосочен самолетен билет е от 553 евро. Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраната от Вас дата, като самолетните билети могат да бъдат закупени и самостоятелно от Вас.

В деня на пристигане в Техеран имате обзорна екскурзия из града, след което пътувате със самолет, с вътрешен полет, за Шираз. По тази причина препоръчваме следните примерни часове на полета от София:

ТК 1030София - Истанбул21.30 – 23.55
ТК 870Истанбул - Техеран03.05 – 06.35
   
ТК 871Техеран - Истанбул09.00 – 11.55
ТК 1027Истанбул - София13.20 – 14.35
*Разписанието на полетите се потвърждава допълнително

Виза за Иран
Има два важни етапа при получаване на иранската виза: получаване на номер на визата и получаване на самата виза. Целият процес отнема до 3-3,5 седмици, агенцията извършва цялата процедура по издаване на виза в консулския отдел на Посолството на Ислямска република на Иран в гр. София.

Ден 1, събота, София – Истанбул – Техеран
Полет ТК 1030 София – Истанбул в 21.30ч. Кацане в Истанбул в 23.55ч.
Полет ТК 870 Истанбул - Техеран в 03.05ч., пристигане в Техеран в 06.35ч сутринта на следващия ден.

Ден 2, неделя, Техеран
Пристигане в Техеран на летище Imam Khomeini International Airport в 06.35 ч. Посрещане и трансфер до хотела за кратка почивка.
Разглеждането на забележителностите на столицата на Иран ще започне с посещение на музея Абгине (Abgineh Museum)*. Ако харесвате изкуство, занаятчийство, история, антропология, трябва да видите  този музей, който съхранява уникална и рядка колекция от стъклени изделия. Музеят се намира в частната резиденция на един от министър-председателите на шаха, която за известно време е била и египетско посолство.
След това обиколката продължава с посещение на величествения дворцов комплекс Голестан (Мраморният дворец), един от най-уникалните исторически комплекси на Иран в Техеран. Включен е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът Голестан, което буквално означава „Дворецът на розите“, е бивш царски комплекс на Каджарската династия, и площад Азади, където се намира един от символите на Техеран - кулата Азади.
Вечерта полет за Шираз.
*Посещението на Abgineh Museum може да бъде заменено с посещение на Museum of Jewels.

 Ден 3, понеделник, Шираз
Градът на цветята и поетите Шираз е родното място на великите майстори на персийската култура Хафиз и Саади. Обзорната обиколка на града започва с посещение на известната мозаечна джамия Nasir al-Mulk Mosque (Розовата джамия на Шираз). Утринните лъчи на слънцето, пречупвайки се в многоцветните прозорци на джамията, създават уникална игра на светлина и магически шарки.
Великолепни градини, изящни джамии и тихо ехо от древната култура - Шираз не оставя никого безразличен. Екскурзия до мавзолея на великия поет на Изтока - Хафиз и величествената персийска градина Нареджестан, заобикаляща гробницата на Саади. След джамията посещение на историческия комплекс Зандийе (крепост Карим Хан, базар Вакил).
Следобед среща с класика на персийската поезия Хафез и посещение на Огледалната джамия на Али ибн Хамзе (Ali Ibn Hamza Mausoleum).

Ден 4, вторник, Персеполис
Сутринта, след закуска, отпътуване за Язд (441 км). Персеполис, несъмнено е едно от най-впечатляващите места в Иран, със значителни размери и монументални руини, бил е столица на Ахеменидската империя.
Огромният дворцов комплекс на Древна Персия е основан от Дарий Велики през 6 век пр.н.е. и варварски изгорен от Александър Велики като отмъщение за пожарите в храмовете на Атина.
Градът е построен върху огромна тераса, наполовина изкуствена, наполовина естествена. След посещение на Персеполис, отпътуване към  близкия некропол Накш-е Рустам, известен със своите фантастични скални релефи и гробници на царете Ксеркс I, Дарий I Велики, Артаксеркс I и Дарий II. Район, известен с огромните гробници на персийските царе и скални релефи. Вечерта пристигане в Язд. Нощувка в Язд.

Ден 5, сряда, Язд
Сутринта, след закуска, разходка из стария град с неговите тесни улички, където времето сякаш е спряло. Посещение на зороастрийския храм на огъня, който пази огън на 1500 години; кули на мълчанието - кули и площади на Амир Чакмак. Вечерта отпътуване към пустинята, където през нощта в черното кадифено небе се виждат огромни ярки звезди. Връщане в Язд.
Нощувка в Язд.

Ден 6, четвъртък, Исфахан
След закуска отпътуване за Исфахан (313 км) - културната столица на Иран и един от най-важните архитектурни центрове на ислямския свят. По пътя посещение на Наин, в центъра на килимарството, работилница за килими (работеща през делничните дни от събота до четвъртък). Следобед запознанство с Исфахан, град-кутия с тайни.
Посещение на църквата Ванк, разположена в арменския квартал Джолфа, чиято архитектура е смесица от християнски и мюсюлмански стил; и музикален музей с колекция от традиционни музикални инструменти и малък концерт на живо.

Ден 7, петък, Исфахан
Сутринта след закуска обиколка на Исфахан. Започва с един от най-големите площади в света Нахш-е Джахан, по периметъра на който са разположени джамиите Имам и Лотфола, дворецът Али Капу и базарът. Обиколката ще продължи с посещение на огромната джамия Имам, за чиято украса са използвани половин милион мозаечни плочки; необичайната джамия Лотфола, построена без минаре и двор; шестетажният дворец Али Капу, предназначен да приема посланици на чужди страни; следва - дворецът Чехел Сотун, (Chehel Sotoon Palace) - изключителна сграда на персийската архитектура, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, и исторически мостове.

Ден 8, събота, Кашан
След закуска отпътуване към Кашан (215 км), град-оазис с дълга история. Населението е над 300 000 души. Между XII и XIV в. Кашан е бил основен център за производство на керамика и теракота. Известен е с производството на коприна и "каши" - керамични плочки, наричани така заради името на града. По пътя посетете историческото планинско село Абяне с тесни улици, защитени от автомобили, и жители, които все още говорят на собствения си диалект и носят старинни дрехи.
В Кашан посещение на голямата персийска градина Фин с множество езера и канали, която е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, и историческата баня на султан Амир Ахмад (Sultan Amir Ahmad Bathhouse) - една от най-красивите и добре запазени исторически бани в Иран, заслужават специално внимание, чиято вътрешна архитектура впечатлява със сводести тавани и очарователна мозайка. В могилите Сиалк (Sialk Archeological Hills), които се намират на 4 км западно от града, са открити множество артефакти, доказващи че районът е бил един от основните центрове на цивилизацията в праисторически времена. В покрайнините на града се намира пирамидата Сиалк, датираща отпреди повече от 7000 години.
Вечерта пристигане в Техеран. Нощувка

Ден 9, неделя, Техеран
Трансфер до летището, за полета от Техеран в 9.00, кацане в София в 14.35.

Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая

Пакетна цена на човек в  двойна стая

Пакетна цена на човек в единична стая

ХОТЕЛ 3*

ХОТЕЛ 3*

1155 EUR

1447 EUR

-Пакетните цени са валидни при група от минимум 4 човека, в случай на по-малко желаещи туристи, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати. Екскурзионното обслужване е на руски език.

Цената на програмата включва:

 • Хотелско настаняване – 7 нощувки;
 • Хранене – закуска в хотелите;
 • Самолетен билет Техеран – Шираз;
 • Пикник в пустинята;
 • Комфортен транспорт с климатик: 1-2 човека – лек автомобил, 3-7 човека – 10-местен микробус;
 • Посрещане и изпращане до летището;
 • Задължителна покана за оформяне на туристическа виза от Министерство на външните работи на Иран;
 • Медицинска застраховка, задължително с покритие COVID-19;
 • Добро настроение и отлично обслужване.

Цената на програмата не включва: 

 • Самолетен билет София – Техеран – София, с полета на „Turkish Airlines“ е от 553 евро.
 • Туристическа виза, еднократна, с престой до 30 дни – 80 евро. Извършваме цялата процедура по оформяне на туристическа виза.
 • 7 обяда  - 49 евро;
 • Входни билети за забележителности – 98 евро;
 • Такса за снимане в музеите;
 • Бакшиши на носачи в хотелите / летището;
 • Лични разходи.

резервационна форма

  Имаш въпрос?

  Ние сме тук за да отговорим.
  Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

  Екскурзии

  АБОНИРАЙTE СЕ

  За да получавате нашите нови
  програми и промоционални оферти.

  Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
  Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

  cross