Здравей, Азербайджан !

Information
Tour plan
Price & Date

Това е обиколка на Азербайджан с елементи на етнография, която ще ви позволи да се запознаете с живота на една колоритна страна - и метрополията Баку и селата на далечните граници, да видите красивата природа на Кавказките планини, да се докоснете до живата история - много различни неща за по-малко от седмица.

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Баку, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате трансфер до летище в Баку за обратния полет до София .

Маршрут: Баку -"Ичери-Шехер" - Гобустан - Храм «Атешгях» - национален парк «Гала» - /Лагич/ - оз. Нохур - Шеки - с. Киш - Баку
Продължителност:
 6 дни/ 5 нощувки, тръгване понеделник, четвъртък и събота.
Периода на провеждане на  екскурзията е  06.01.2024 - 31.05.2024
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е  735 USD
  
Пътуването се осъществява с полетите на авиокомпания "TURKISH AIRLINES", “Ryanair” през Стамбул, цената на двупосочен самолетен билет е от 412 евро.  Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраните от Вас дати на пътуване.

Виза за Азербайджан.
Агенцията извършва цялата процедура по оформяне на вашата виза.

Записване за програмата става с предварително плащане 50% от пакетната цена, пълно плащане 30 календарни дни преди датата на тръгване.

ПРОГРАМА

1 Ден
Тръгване от летище София, с  авиокомпании "Turkish Airlines", “Ryanair“ пристигане на следващия ден в Баку.
Пристигане в Баку, посрещане, трансфер до хотела, астаняване в хотела.
Свободен ден.  Нощувка в хотел в Баку.

2 Ден
Обзорна обиколка на Баку
Закуска в хотела.
10:00 Отпътуване за обиколка на града. Обиколката на града започва с посещение на парка "Нагорный" / Highland Park. една от онези атракции които без да посетите, запознанството с Баку би било непълно. В края на краищата това е едно от най-добрите места за разходка в Баку - както и място за памет и наблюдателна площадка, предлагаща великолепни панорами на града.

Паркът е разположен на върха на хълм, издигащ се в края на булевард Нефтяники, недалеч от Малката Венеция. Лесно е да стигнете до там - можете да използвате фуникуляра, открит в средата на 20-ти век, или можете да се разходите по стълбите, които водят през истинска гора, изпълнена с борови аромати.  Паркът  е разположен на хълм в западната част на града. Това е най-доброто място за разглеждане на самия град и Бакинския залив.

След това туристите ще посетят Стария град. Няколко десетки исторически и архитектурни паметници са съсредоточени на територията на Стария град, включително двореца на Ширваншахите, символът на град Баку - Девическата кула, каравансараите, джамиите и др. Гостите могат да посетят и работилницата на известния художник Али Шамси, намираща се в Стария град (посещението е възможно само с присъствието на самия художник в работилницата).
13:00 Обяд в един от националните ресторанти (срещу допълнително заплащане).
След това ще се запознаем с булевард Баку. Това любимо място за почивка на жителите на Баку и гостите на столицата е и една от атракциите на града, който отбеляза своята 110-годишнина през 2019 г.

Днешната ни екскурзия ще завърши с посещение на Центъра на Хейдар Алиев. Сградата на Heydar Aliyev Center, считана за една от перлите на световната архитектура, се счита за един от символите на съвременния Баку. Автор на проекта на сградата е световноизвестният архитект, носител на наградата за архитектура Pritzker, Заха Хадид. Известна е като автор на архитектурата на редица комплекси от сгради по света.

18:30 Връщане в хотела. Свободно време.
Нощувка в хотел в Баку.

3 Ден
Екскурзия до полуостров Абшерон / Посещение на природния резерват Гобустан / Храмът на огнепоклонниците „Атешгях“ / Екскурзия до Янардаг

09:00 Закуска в хотела
10:00 ч. Отпътуване за екскурзия до археологическия резерват „Гобустан”. Държавният резерват Гобустан, разположен на запад от селището Гобустан, на около 40 мили югозападно от центъра на Баку, е създаден през 1966 г., когато районът е обявен за национална историческа забележителност на Азербайджан в опит да се запазят древните резби, кални вулкани и газ камъни в региона.
Държавният резерват Гобустан е много богат на археологически паметници, в резервата има над 6000 скални рисунки, които изобразяват примитивни хора, животни, бойни части, ритуални танци, борби с бикове, лодки с въоръжени гребци, воини с копия в ръцете си, камили с камили, снимки на слънце и звезди, средно от 5 000 до 20 000 години.
Държавният исторически и културен резерват Гобустан е придобил национален статут през 2006 г. Като част от 31-ата сесия на Световния комитет на ЮНЕСКО за световното наследство, проведен в Крайстчърч, Нова Зеландия, на 23 юни - 2 юли 2007 г., включен в списъка на Световното социално наследство

13:00 Обяд в един от националните ресторанти (срещу допълнително заплащане)

Въпреки традициите на чая, град Баку се превръща в популярен център за любителите на кафето и просто любителите на ободряваща и ароматна напитка. По време на екскурзията ще имате кафе пауза с посещение на едно от най-уникалните кафенета в Баку - „United Coffee Beans“, където на гостите ще бъде показано изследването на пълния цикъл - от печене до смилане и всъщност , приготвяйки тази невероятна напитка. Това е едно от малкото кафенета в града, където гостите могат да наблюдават алтернативни методи за приготвяне на топли и студени кафе напитки. Професионален бариста ще ви покаже и разкаже любопитни факти за кафето, както и за новото движение „Трета вълна“, което набира скорост.

18:00 Трансфер до хотела. Свободно време.  Нощувка в хотел в Баку.

*ПО заявка (срещу допълнително заплащане) следобед е възможна обиколка на Храма на огнепоклонниците „Атешгях” и екскурзия до горящата планина „Янардаг”

Екскурзия до Храма на огнепоклонниците „Атешгях“.

Азербайджан е едно от малкото места на земята, където днес могат да се наблюдават елементи от оцелелия култ към огъня и древната религия на зороастризма. Официалната религия в държави, възникнали през 7 век пр. н. е., като Мана и Медия, е зороастризмът, чието разпространение е свързано със спонтанно запалими източници на нефт и газ. Следователно на тази територия до днес е запазен такъв паметник като храма Атешгях.

Храмът на огъня Ateshgah (буквално „Къщата на огъня“) се намира на 30 километра от центъра на Баку, на югоизточния край на полуостров Абшерон.

На територията на Азербайджан, наречена „Огнената земя“, има „горяща планина“, или с други думи „Янардаг“. „Янардаг” е една от най-невероятните природни забележителности на полуостров Абшерон и представлява планински склон, обхванат от пламъци, които не могат да бъдат изгасени нито от дъжд, нито от пясък, горящ в продължение на няколко хилядолетия. Огненият пейзаж може да се обясни много просто: от горните слоеве на почвата се отделя природен газ, който се превръща в пламъци, когато влезе в контакт с кислорода. Има много легенди, свързани с планината, а местните жители и поклонници от цял ​​свят все още смятат планината за свещена и идват да й се поклонят или да медитират по горещите й склонове.

4 Ден
Отпътуване към планинските райони на Азербайджан / Посещение на село Лагич / езерото Нохур / Спиране за обяд по пътя / Пристигане в Шеки
Закуска в хотела. Напускане на хотела. 08:30 Освобождаване на хотела
По пътя за Шеки гостите ще се запознаят с колоритното село Лагич, което е известно със своите занаятчийски работилници (предвид отдалечеността на селото и недостъпността,

Посещението на Лагич ще бъде възможно в зависимост от метеорологичните условия и размера на групата).
Настаняване в хотела.
Свободно време.
Нощувка в хотел Шеки.

5 Ден
Екскурзия до Шеки / Пауза за чай / Връщане в Баку

Закуска в хотела 10:00 Отпътуване за обиколка на Шеки

Шеки е едно от най-известните и древни селища на Азербайджан. Градът се намира на 700 м надморска височина и е заобиколен от планини като амфитеатър. Той отдавна е бил известен като център на коприната и е важен транзитен пункт по Пътя на коприната. Ще започнем нашата обиколка до Шеки с посещение на Летния дворец на Шекинските ханове, с великолепни фрески и изящни ръчно изработени декорации за прозорци.

След това ще посетим работилница, където ще се запознаем с процеса на изработване на „шебеке” от местни занаятчии. След това ще посетим работилница за приготвяне на вкусната шеки баклава, прочута в цял Азербайджан, както и работилница за изработка на прочутите копринени шалове „келагаи”.

13:00 Обяд в някой от националните ресторанти е възможен срещу допълнително заплащане.

След това гостите ще посетят местно семейство, където ще им бъде сервирана маса за чай с ориенталски сладкиши и конфитюр. Чаят в Азербайджан е символ на топло гостоприемство. Обикновено към чай се сервират различни конфитюри: от дюля, смокини, диня, кайсии, череши, вишни, праскови, сливи, дрян, орехи, ягоди, къпини, грозде и др. Билки като мащерка, карамфил, кардамон, канела и джинджифил .

Отпътуване за екскурзия до село Киш.

Запознанството ни с Шеки продължава с посещение на албанската църква, която се намира в село Киш и е една от първите християнски църкви на територията на държавата Кавказка Албания. Това място също е забележително, тъй като на територията на храма са открити погребения на хора, чиято структура е много различна от сегашните жители на този регион. През 2003 г. църквата е възстановена с пари от норвежкото правителство благодарение на личните усилия на Тор Хейердал. Тук, до територията на църквата, можете да намерите мемориален бюст, издигнат в чест на известния изследовател в знак на благодарност от местните жители и държавата.

Връщане в Баку. Настаняване в хотела.
Нощувка в хотел в Баку.

6 Ден

Освобождаване на хотела / Трансфер до летището
Закуска в хотела. Свободно време.Трансфер до летище Баку - полет за София

ЦЕНИ И ДАТИ НА ПЪТУВАНЕТО
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е от  735 USD.

-Пакетните цени са валидни при група от минимум 2 човека,.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.
-Пакетните цени са формирани при курс 1 USD / 1.85 лв, при промяна на курса цените  ще бъдат преизчислявани.   

Цената на програмата включва:
- Посрещане и изпращане на летище в Баку
- Екскурзии с гид на руски език
-Транспорт по време на екскурзионната програма
-Настаняване в хотели на базата на  нощувка и закуска (примерни хотели в Баку - SWinter Park 4*, в Шеки - MinAli Boutique 4* )
-Входните билети на обекти по програмата
-Медицинска застраховка за туристи до 65 навършени години

Цената на програмата не включва: 
-Самолетен билет , примерна цена е от 412 евро
-Допълнителни екскурзии в "Атешгях" и "Янардаг"
-Виза за Азербайджан, агенцията извършваме цялата процедура по оформяне на туристическа виза.

Периода на провеждане на  екскурзията е 06.01.2024 - 31.05.2024, тръгването е  всеки петък.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross