Златния триъгълник на Индия

Information
Tour plan
Price & Date

Златната триъгълна обиколка на Индия обхваща основните дестинации в Индия – Делхи, Агра и Джайпур. Вероятно никоя друга обиколка на Индия освен обиколката на Златния триъгълник не може да ви предостави пълноценен поглед върху богатото и културно наследство на Индия за толкова кратък период от време. На гостите се предоставя парче британско, раджпутанско и моголско кралство на едно и също плато заедно с посещение на известното чудо Тадж Махал. 
Това е най-популярната екскурзионна програма за Индия.

Маршрут: Делхи  - Самод - Джайпур  - Фатехпур Сикри - Агра  - Делхи

Продължителност: 7 дни / 6 нощувки

Екскурзионната програма е групова, с гарантирани дати, пътувате до летището в Делхи, където Ви очаква наш представител, който Ви посреща и извършва трансфер до съответния хотел, където Ви очакват вашия водач и група. От този момент започва Вашата програма !
В края на пътуването имате индивидуален трансфер до летище за обратния полет до София.
Обслужването е на руски език, което се потвърждава се допълнително.

Пътуването се осъществява с полетите на авиокомпания "Qatar Airlines" през летище "Hamad International Airport" в Доха, Катар, ориентировъчната цена на двупосочен билет е 650 евро.
Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраните от Вас дати за пътуване, като самолетните билети могат да бъдат закупени и самостоятелно.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ - 742 USD, с ценовите условия на програмата можете де се запознаете на PRICES & DATE Визов режим

Гарантирани дати за пътуване:

06.01.202413.01.202420.01.202427.01.2024
03.02.202410.02.202417.02.202424.02.2024
02.03.202409.03.202416.03.202423.03.2024
06.04.202413.04.202420.04.202427.04.2024
04.05.2024

За пребиваване на територията на Индия за български граждани се изисква виза, като Аеротур ММ извършваме цялата процедура по оформяне на Вашата виза. За необходими документи погледнете секция "Визи за Индия"

АКЦЕНТИ

Дели (Delhi)

Запознаването със страната най-често започва със столицата Делхи. Пригответе се незабавно да се потопите в разнообразна какофония от улични звуци: рикши, коли, велосипеди и коне с каруци се опитват да преминат едновременно по местните пътища, а между тях се разхождат хора и крави.

В продължение на дългата история на мястото на съвременния Делхи възникват няколко града. Обикновено те са около седем. През 1533г. синът на император-могол Бабур, император Хумаюн, започва да строи оградения град Динпанах, сега тази крепост е известна като Пурана Кила, Стара крепост. През 1540 г. Шер Шах побеждава Хумаюн и преименува крепостта на Шергарх. През 1544 г. Хумаюн отмъщава и отново царува в Делхи.
Синът на Хумаюн, император Акбар, премества столицата в Агра, което отново води до упадъка на Делхи. За кратко време в Делхи царува хиндуисткият крал Vikramaditya, който няколко пъти разбива армията на Акбар.
Синът на Акбар, император Шах Джахан (управлявал от 1628 до 1658 г.) се завръща в Делхи и построява седмия град - Шахджаханабад. В момента това е районът на Стария Делхи, включително Червената крепост, Джама Масджид и други атракции. През 1739 г. градът е разрушен от нашествието на персийския император Надир Шах. Властта на Моголите е към своя край. През 1784 г. те са заменени от хиндуисткия клан Маратха, който покорява владетелите на Делхи и ги прави свои васали.
През 1803 г. Британска Източноиндийската компания заменя маратхите и поема властта в Индия в свои ръце. Индия става британска колония. През 1931 г. британците преместват столицата на колониална Индия от Калкута в Делхи. През 20-ти век има активно строителство на Ню Делхи - район на правителствени сгради и жилищни райони с широки булеварди и улици, който е проектиран от британския архитект Едуин Лутиен (Edwin Lutyen). Този град се смята за осмото прераждане на Делхи.
През 1947 г. Индия е освободена от британско управление и знамето на независима Индия е окачено над Червената крепост. През 1998 г. Делхи придобива статут на столична територия (Capital Territory), която не е част от индийските щати и е пряко подчинена на столичното правителство.

Агра (Agra)

Основната атракция на града е световноизвестният Тадж Махал. Агра е град с богата история, който все още е най-големият транспортен възел в страната.

Агра е град на брега на река Ямуна в индийския щат Утар Прадеш, на около 210 километра южно от столицата Делхи и на 330 километра западно от столицата на щата Лакнау. С население от приблизително 1,6 милиона души, Агра е четвъртият по население град в Утар Прадеш и двадесет и третият по население град в Индия.
Забележителният исторически период на Агра започва по време на управлението на Сикандар Лоди, но златният век на града започва с управлението на Моголите. Агра е бил най-важният град на Индийския субконтинент и столица на Моголската империя при императорите на Моголите Бабур, Хумаюн, Акбар, Джахангир и Шах Джахан. Под управлението на моголите, Агра се превръща в център за обучение, изкуства, търговия и религия, изгражда се крепостта Агра, Сикандра и най-ценния паметник на Агра, Тадж Махал, построен от Шах Джахан като мавзолей за любимата му императрица. С упадъка на империята на Моголите в края на XVIII век, градът пада последователно под владението на Маратас, а по-късно на Източноиндийската компания. След независимостта, Агра се превръща в индустриален град с процъфтяваща туристическа индустрия, заедно с производство на обувки, кожа и други. Тадж Махал и крепостта Агра са обекти на ЮНЕСКО, част от световното наследство. Градът се отличава с мека зима, горещо и сухо лято и сезон на мусоните и е известен със своята кухня Mугхлай.

Джайпур (Jaipur)

Или както още го наричат ​​„Розовият град“. В древността това място е било резиденция на индийската аристокрация. Веднъж по улиците на града сега, все още можете да почувствате величието на онези времена, да си представите раджпутските воини, да се потопите в атмосферата на богатство и лукс.

Джайпур е приказен град, столица на индийския щат Раджастан и негов най-голям метрополис. Намира се в източната част на планината Аравал, на най-живописното място - на платото Малва. Тук текат две големи реки - Банганга и Банас. Необичайно в оформлението си е правоъгълното разположение на девет квартала. Наричат ​​го още „розовия град“, тъй като всички фасади на къщи в Джайпур са боядисани в този конкретен цвят - цветът на гостоприемството. Джайпур е и родното място на бижутата с невероятни исторически места и луксозна архитектура. Има много живописни паркове, ансамбли от крепости и замъци, музеи, хиндуистки светилища и много други атракции, чиято красота привлича туристи от цял ​​свят.
Джайпур е известен със своите замъци и дворци. Много туристи идват тук, за да се потопят в света на лукса и архитектурното изобилие. Красотата на града, в неговия необичаен розов цвят, е хипнотизираща. Освен дворци има много паркове, музеи и паметници на културата, които всеки гост на града трябва да посети.
Джайпур е огромен метрополис с почти 4 милиона души. Най-голямата етническа група са раджпутите, които изповядват юдаизма. Нивото на грамотност е 70%. Повечето граждани работят в търговията, занаятите, бизнеса и туризма. Официалните езици са хинди, раджастани, английски, пенджаби, синдхи.
На хинди Джайпур се превежда като „градът на победата“. Историята на основаването му е свързана с раджпутския махараджа Джай Сингх II (Jai Singh), който е предшественик на основателя на клана Каче Уаха през 12 век. Столицата на клана беше Амбър. На негово място е построена крепост, която може да се види и днес. Градът стана по-голям и по-богат. Проблемът с настаняването на нарастващото население и острият недостиг на вода принуждават махараджата през 1727 г. да започне изграждането на града. За дизайна Джай Сингх II покани архитекта Vidyadhar Bhattacharya. Новият Джайпур имаше прецизна симетрия и беше боядисан в розово през 1876 г., за да посрещне принца на Уелс.
Джайпур е столица на щата Раджастан от 1956 г. Тук са развити памучната и стъклокерамичната промишленост, има цели квартали на занаятчии. Джайпур е най-големият в света център за обработка на полускъпоценни камъни.

Ден 1, събота,  София - Делхи
Отпътуване от София за Делхи с полета на избранната авоиокомпания.
Пристигане в Делхи. След преминаване на формалностите и събиране на багаж на летището в Ню Делхи (Терминал-3), среща с представител на нашата компания. Традиционен индийски поздрав Swagat ви очаква с гирлянд от цветя. След посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Кратка почивка.

Ден 2, неделя, Делхи
В 09.30 ч.(времето се уточнява допълнително), след закуска, туристическа обиколка на Делхи. Делхи е столицата на съвременната Индия. Много династии и владетели са просперирали в неговата кралска земя през последните три хиляди години. Тяхното наследство все още живее в много паметници, от мавзолея от 13-ти век на кралете на Лоди до сградите на Британската империя като сградата на парламента или президентския дворец.

Програмата включва разглеждане на Портата на Индия, Президентския дворец и сградата на правителството (отстрани), Храма на Лотоса (Lotus Temple) и минарето Кутуб Минар (Qutab Minar).  Храмът на Лотус (затворен в понеделник) е един от най-невероятните храмове в Индия. Построен във формата на цвете лотос, той е най-големият и красив бахайски храм и служи като символ на привържениците на тази вяра по света. Друго място за поклонение е 72-метровият Кутуб Минар, построен през 12-14 век, украсен с калиграфски шрифт и символ на мюсюлманското управление в Делхи.

След това отиваме да разгледаме Акшардхам (Akshardham) - един от най-грандиозните индуски храмове в света, който е включен в Книгата на рекордите на Гинес. Височината на двореца е 42 м, ширината и дължината са 94 и 106 м. Той е украсен с 234 колони, 9 величествени купола, 20 тетраедрични кули и повече от 20 хиляди статуи. По периметъра на сградата има фигури от 148 слона.
Външната част на храма е покрита с розов камък, който символизира любовта, вътрешната част е покрита с бял мрамор, като знак за чистотата и Абсолюта. Всъщност това дори не е храм, а цял комплекс със светлинен и музикален фонтан, скулптури, канали, по които можете да плавате с лодки.
Нощувка и вечеря в хотела в Делхи.

Ден 3, понеделник, Делхи - Самод - Джайпур (260 км - 6 часа)
Сутринта след закуска пътуваме до Самод (Samode palace), разположен на 40 км от Джайпур. Самод е известен със своя дворец, който е наследен от аристократичното семейство Равал. Дворецът е на повече от 400 години, но е претърпял няколко реставрации. На първия етаж има зала, наречена Султан Махал - зала с мраморни колони, плочки и резбовани мебели, донесени някога от Непал. Ще се разходим из залите, ще видим Огледалната зала и Дърбар Хол – попадане в отминалата епоха, в примката на времето.

Над двореца, на хълм, се намира крепостта Самод. Времето не го пощади много, но заобикалящата го панорама, откриваща се от стените на крепостта, ще даде шанс на много други исторически места. След това ще се качим на камили и ще яздим през дюните. Пътуването ще завърши в градината на Самода Багх, на 3 км от двореца. Много усилия и средства бяха изразходвани за възстановяването на тази градина.
След обиколката отпътуване за Джайпур, столицата на щата Раджастан. Махараджа Джай Сингх II го построява в жълто, но в средата на 19 век, в чест на пристигането на английския принц Алберт, всички сгради са пребоядисани в розово - традиционният цвят на гостоприемството. Джайпур ще ви достави много приятни моменти, ако се разходите по улиците с розов камък, докоснете се до развиващия се блясък на копринени сарита, преминете през дворовете покрай тесните врати, украсени със свастики, носещи доброта и късмет в индийската къща. Нощувка и вечеря в хотел Джайпур.

Ден 4, вторник, Джайпур
Закуска в хотела. Сутринта - екскурзия до Форт Амбър (Amber Fort) Qкойто се намира на 11 км северно от Джайпур. Именно там, на хълмовете на Аравали, някога се е намирала древната столица на щата Джайпур. Строителството на прекрасния крепостен дворец започва през 1592 г. от махараджа Ман Сингх. Крепостта е грандиозен комплекс от дворци, павилиони, градини и храмове. Над всичко това се издига причудлив дворец-крепост с цвят на мед. Ще можете да усетите магията на отминалите времена, като се изкачите до върха на крепостта на гърбовете на слонове. Музикантите ще зарадват ушите ви по пътя. От върха на апартаментите на махараджата се отваря поразителна гледка към тясното дефиле.

Следобед обиколка на града с посещение на уникалната обсерватория  Джантар Мантар  (Jantar Mantar), величествена структура, построена от Raja Jai ​​​​Singh през 1728 г., в която се помещава най-големият слънчев часовник в света, Градският дворец, в музеите на който можете да видите прекрасни колекции на моголски костюми, оръжия и миниатюрна живопис. Изглед от Хава Махал (Двореца на ветровете). Тази пететажна сграда от розов камък, украсена с колони и балкони, е построена през 1799 г. Странният релеф на двореца от хиляда решетъчни прозорци върху издълбана фасада се смята за символ на Джайпур.


Джайпур е известен със своите тъкани, а също така е основният център на бижутата на Индия, неслучайно тук се провежда годишната международна изложба на скъпоценни камъни и бижута.

Можете да оцените изтънчеността на местните занаяти с посещение на ателие за бижута. Ще посетите и текстилна фабрика, където ще се насладите на магическото изкуство на индийския печат върху тъкани. Дамите тук могат да пробват истинско индийско сари, а господата – традиционни индийски дрехи – курта.
Вечерта в Джайпур ще посетим храма Бирла. Храмът Лакшми Нараяна (Lakshmi Narayana), известен още като Бирла Мандир (Birla Mandir Jaipur) е модерно архитектурно чудо. Величественият храм се намира в подножието на хълма Моти Дунгри в Джайпур. Изграден изцяло от висококачествен бял мрамор, храмът е обрамчен от резбовани скулптури и статуи на боговете. Посветен е на богинята Лакшми и бог Нараян. Трите основни купола на храма са ясно представяне на светска Индия, те изобразяват различни подходи към различните религии на нацията. Храмът има няколко красиво изработени статуи на Ганеша и други индуски богове.
Наред със статуи на богове, тук могат да бъдат намерени и статуи на велики мислители и философи като Буда и Сократ.

Допълнително, по желание "Нощна екскурзия на розовия град" (приблизителна продължителност 19.30–23.00 ч.). Можете да се разхождате из улиците и местните пазари и да се възхищавате на спиращите дъха гледки със задно осветяване на известните забележителности на Джайпур. Сред най-забележителните са фасадите на дворците Хава Махал, Джал Махал, храма Бирла и Алберт Хола (всички гледани отстрани).
Цена: $70 на човек
Нощувка и вечеря в хотел Джайпур.

Ден 5, сряда, Джайпур - Гирираджа Дхаран - Абанери - Фатехпур Сикри - Агра. (250 км - 6 часа)
След ранна закуска напускаме хотела. Крайната цел на днешното пътуване е град Агра. Но първата спирка е в храмовия комплекс  Гирираджа Дхаран. (Shri Giriraj Dharan Temple) . Този храм, посветен на Кришна, е построен в южноиндийски стил. Ярък гопурам със сложни барелефи ще ни даде представа как изглеждат храмовете в южната част на страната.
В Абанери ще се запознаете със стъпаловиден кладенец – Чанд Баори (Chand Bawri, Step Well), построен през 7 век. Гледката на кладенеца Chand Baori е изненадваща - такива кладенци обикновено се строят само в Индия, така че подобна архитектура може да се види само тук, но Chand Baori е и най-дълбокият кладенец от този тип. Това е невероятна структура, състояща се от хиляди стъпала, спускащи се към водата, и е много трудно да се повярва, че цялата тази огромна и гениална структура е просто кладенец, предназначен да изпълнява една единствена цел, да дава на хората вода.


Ще видите храма наХаршита Мата (Богинята на щастието) (Harshat Mata Temple)със средновековна индийска архитектура и ще влезете в "мъртвия град"Фатехпур Сикри (Fatehpur Sikri) Фатехпур Сикри е град, построен в пустинно място от червен пясъчник от император Акбар, и е отражението на величествено минало. За много кратко време той е бил столица на Великите моголи, след което жителите го напускат поради липса на вода. Може би благодарение на това обстоятелство днес можем да го видим в оригиналната му красота. Пристигане в Агра и настаняване в хотела, вечеря в хотела в Агра.

Ден 6, четвъртък, Агра
След закуска обиколка на Агра, величественият град, столица на Моголската империя. Агра все още привлича търсачи на красота от цял ​​свят, за да се насладят на незабравимия Тадж Махал. Тадж Махал е построен от великия моголски император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз. Дворецът е построен от 20 000 занаятчии в продължение на 22 години. Хиляда слона носеха бял мрамор за строителство. Търговци от Тибет, Персия и Русия изпращали скъпоценни камъни за украсата му. Флорален орнамент от яспис, ахат и малахит, опал и обсидиан и седеф, умело вписан в перфектната симетрия на белоснежния дворец, оставя усещане за лекота и безтегловност. Следва шофиране до крепостта Агра, построена като военна крепост през 1565 г. Император Акбар. Тук Шах Джахан прекарва последните години от живота си в плен, коварно предаден от сина си, възхищавайки се на снежнобялия Тадж Махал от прозореца на стаята си. Огромните стени на крепостта крият великолепни архитектурни съоръжения - шедьоври на индийски и мюсюлмански майстори.

Следобед посещение на Итимад-уд-Даула – малка елегантна паркова гробница на Итимад-уд-Даула, ковчежникът на императорите, построена от дъщеря му Нур-Джахан, любимата съпруга на император Джахангир. Строежът започва през 1622 г. и продължава шест години. Гробницата съчетава бял мрамор, цветни мозайки, каменни инкрустации и решетки. Стилистично това е най-иновативната моголска сграда от 15-ти век, носеща чертите на преход от масивните сгради от червен пясъчник от епохата Акбар към чувствено богато украсените сгради от епохата Шах Джахан (Тадж Махал).

След богата екскурзионна програма можете да посетите мраморната работилница, където се изработват мебели и сувенири от мрамор, инкрустиран с полускъпоценни камъни. Това е уникална възможност да наблюдавате работата на майстори, чиито умения се предават от поколение на поколение от векове. Връщане в хотела.

Допълнително по желание: "Театрално представление в Агра - Mohabbat de Taj" е красива сага за любовта. Спектакъл разказва историята на легендарната любов на кралската двойка, ярки костюми, хипнотизиращи песни и танци, а на сцената се появява най-голямото в света копие на Тадж Махал. Шоуто описва любовната история на император Шах Джахан и Мумтаз Махал и историята за създаването на Тадж Махал. Цената включва аудио преводач на руски език. Продължителността на представлението е 80 минути.
Цена: 85 US$ на човек. Нощувка и вечеря в хотел Агра.

Ден 7, петък, Агра – Вриндаван – Делхи. (220 км - 5 часа)
След закуска ще посетим грандиозния паметник на моголската архитектура - гробницата на император Акбар в Сикандра, това място логично завършва нашето запознанство с моголската империя в лицето на нейния най-известен и ефективен представител. След това отиваме в Делхи, като по пътя посещаваме град Вриндаван, който е наричан „градът на петте хиляди храма“. Вриндаван е свято място за поклонение на последователите на вайшнавизма, свързано с раждането и детството на бог Кришна (храмовете са затворени между 12.00 и 16.00 часа). Ще посетим духовния комплекс Прем Мандир и храма на Обществото за Кришна съзнание.

В Делхи, в края на програмата ще посетите Bangla Sahib (ако времето позволява) известната сикхска гурудвара (храм), известна с връзката си с осмия сикхски гуру, Гуру Хар Кришан. Вътре в комплекса има голямо езеро, известно като "Саровар", чиито води се смятат за свещени от сикхите и са известни като "амрита". Гурдвара е построен от сикхския генерал Сардар Бхагел Сингх през 1783 г., заедно с девет други сикхски храма, построени по време на управлението на моголския император Шах Алам.
След екскурзионната програма, вечеря в ресторант в близост до летището. (Не се предоставя настаняване в хотела).
Обиколката приключва и чакаме трансфера до летището.

Ден 8, съботаДелхи
Обратен полет за София с избраната от вас авиокомпания.

Пакетната цена на цялата екскурзионна програма за един човек в двойна стая,  цената важи за група от 2-ма записани туристи.

Standart class, категория 3* и 4* - 745 щ.д. на човек.
hotel “Golden Tulip Suites” (в Делхи)
hotel “Jaipur Central” (в Джайпур)
hotel “Royal Regent” (в Агра) или подобен

First class, категория 4* и 5* - 997 щ.д. на човек.
hotel “The Leela Ambience East Delhi” / “Radisson Blu Dwarka” (в Дели)
hotel “Radisson City Center/Ramada/Hilton”  (в Джайпур)
hotel “Clarks Shiraz /Grand Mercure/Earlier Crystal Sarovar/Ramada Plaza” (в Агра)
или подобен.

-Цените са оферирани към курс 1.81лв за долар, при промяна на курса се внасят  корекции.
-Пакетните цени са валидни при група минимум 2 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати. Екскурзионното обслужване е на руски / английски език.

Пакетната цена включва:
-6 нощувки в избрана категория хотели със закуски и вечери
-Индивидуални трансфери  летище - хотел - летище
-Климатизиран транспорт по маршрута
-Екскурзовод на група с руски / английски език - потвърждава се допълнително.
-Яздене на слонове в Джайпур
-Входните билети в музеи и други архитектурни паметници
-Всички данъци и такси
-Медицинска застраховка ( за лица над 65г. възраст - доплащане)

Пакетната цена не включва:

-Самолетни билети София - Делхи - София
-Входна туристическа виза за Индия - за пътуващи по пакетната програма оказваме пълно съдействие при оформянето и получаването на туристическа електронна виза.
-Допълнителна нощувка в хотела според полетното ви разписание
-Транспорт в дни без програма
-Екскурзии по желание
-Бакшиш  за екскурзовода и шофьора-Бакшиши и лични разходи

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross