Златния триъгълник и Варанаси

Information
Tour plan
Price & Date
Rating

Всичко в Индия е създадено от любов. Любовта към науката и истината ни позволява днес да видим обсерваторията Джантар Мантар в Джайпур. Чрез бхакти, любов към Бога, хората са построили храмовете на Вриндаван, храма на Лотоса и Акшардхам в Делхи. Любовта към съпругите беше реализирана от един от владетелите във великолепния дворец Хава Махал - където живееха жените от харема. Християнински пример за любов, благодарение на която можем да се любуваме на мавзолея на Тадж Махал. Да, и в нашия случай любовта към пътуването е виновна - любовта към Индия обикновено започва с нея.

Златната триъгълна обиколка на Индия обхваща основните дестинации в Индия – Делхи, Агра и Джайпур. Вероятно никоя друга обиколка на Индия освен обиколката на Златния триъгълник не може да ви предостави пълноценен поглед върху богатото и културно наследство на Индия за толкова кратък период от време. На гостите се предоставя парче британско, раджпутанско и моголско кралство на едно и също плато заедно с посещение на известното чудо Тадж Махал. 

Маршрут: Делхи  - Самод - Джайпур  - Фатехпур Сикри - Агра  - Делхи - Варанаси - Делхи

Продължителност: 10 дни / 8 нощувки

Екскурзионната програма е групова, с гарантирани дати, пътувате до летището в Делхи, където Ви очаква наш представител, който Ви посреща и извършва трансфер до съответния хотел, където Ви очакват вашия водач и група. От този момент започва Вашата програма !
В края на пътуването имате индивидуален трансфер до летище за обратния полет до София.
Обслужването е на руски език, което се потвърждава се допълнително.

Пътуването се осъществява с полетите на следните авиокомпании:
"TURKISH AIRLINES", "QATAR AIRLINES", "FLYDUBAI", "LUFTHANSA", "WIZZAIR".
Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраната от Вас дата, като самолетните билети могат да бъдат закупени и самостоятелно.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ ОТ 1049 USD, с ценовите условия на програмата можете де се запознаете на PRICES & DATE

Гарантирани дати на началото на програмата от деня на пристигане в Делхи събота в периода - 13.07.2024 - 03.05.2025г.

13.07.202427.07.202410.08.202424.08.2024
07.09.2024
14.09.202421.09.202428.09.202405.10.202412.10.2024
19.10.202426.10.202402.11.202409.11.202416.11.2024
23.11.202430.11.202407.12.202414.12.202421.12.2024
28.12.202404.01.202511.01.202518.01.202525.01.2025
01.02.202508.02.202515.02.202522.02.2025

Визов режим
За пребиваване на територията на Индия за български граждани се изисква виза, като Аеротур ММ извършваме цялата процедура по оформяне на Вашата виза. За необходими документи погледнете секция "Визи за Индия"

АКЦЕНТИ

Дели (Delhi)

Запознаването със страната най-често започва със столицата Делхи. Пригответе се незабавно да се потопите в разнообразна какофония от улични звуци: рикши, коли, велосипеди и коне с каруци се опитват да преминат едновременно по местните пътища, а между тях се разхождат хора и крави.

В продължение на дългата история на мястото на съвременния Делхи възникват няколко града. Обикновено те са около седем. През 1533г. синът на император-могол Бабур, император Хумаюн, започва да строи оградения град Динпанах, сега тази крепост е известна като Пурана Кила, Стара крепост. През 1540 г. Шер Шах побеждава Хумаюн и преименува крепостта на Шергарх. През 1544 г. Хумаюн отмъщава и отново царува в Делхи.
Синът на Хумаюн, император Акбар, премества столицата в Агра, което отново води до упадъка на Делхи. За кратко време в Делхи царува хиндуисткият крал Vikramaditya, който няколко пъти разбива армията на Акбар.
Синът на Акбар, император Шах Джахан (управлявал от 1628 до 1658 г.) се завръща в Делхи и построява седмия град - Шахджаханабад. В момента това е районът на Стария Делхи, включително Червената крепост, Джама Масджид и други атракции. През 1739 г. градът е разрушен от нашествието на персийския император Надир Шах. Властта на Моголите е към своя край. През 1784 г. те са заменени от хиндуисткия клан Маратха, който покорява владетелите на Делхи и ги прави свои васали.
През 1803 г. Британска Източноиндийската компания заменя маратхите и поема властта в Индия в свои ръце. Индия става британска колония. През 1931 г. британците преместват столицата на колониална Индия от Калкута в Делхи. През 20-ти век има активно строителство на Ню Делхи - район на правителствени сгради и жилищни райони с широки булеварди и улици, който е проектиран от британския архитект Едуин Лутиен (Edwin Lutyen). Този град се смята за осмото прераждане на Делхи.
През 1947 г. Индия е освободена от британско управление и знамето на независима Индия е окачено над Червената крепост. През 1998 г. Делхи придобива статут на столична територия (Capital Territory), която не е част от индийските щати и е пряко подчинена на столичното правителство.

Агра (Agra)

Основната атракция на града е световноизвестният Тадж Махал. Агра е град с богата история, който все още е най-големият транспортен възел в страната.

Агра е град на брега на река Ямуна в индийския щат Утар Прадеш, на около 210 километра южно от столицата Делхи и на 330 километра западно от столицата на щата Лакнау. С население от приблизително 1,6 милиона души, Агра е четвъртият по население град в Утар Прадеш и двадесет и третият по население град в Индия.
Забележителният исторически период на Агра започва по време на управлението на Сикандар Лоди, но златният век на града започва с управлението на Моголите. Агра е бил най-важният град на Индийския субконтинент и столица на Моголската империя при императорите на Моголите Бабур, Хумаюн, Акбар, Джахангир и Шах Джахан. Под управлението на моголите, Агра се превръща в център за обучение, изкуства, търговия и религия, изгражда се крепостта Агра, Сикандра и най-ценния паметник на Агра, Тадж Махал, построен от Шах Джахан като мавзолей за любимата му императрица. С упадъка на империята на Моголите в края на XVIII век, градът пада последователно под владението на Маратас, а по-късно на Източноиндийската компания. След независимостта, Агра се превръща в индустриален град с процъфтяваща туристическа индустрия, заедно с производство на обувки, кожа и други. Тадж Махал и крепостта Агра са обекти на ЮНЕСКО, част от световното наследство. Градът се отличава с мека зима, горещо и сухо лято и сезон на мусоните и е известен със своята кухня Mугхлай.

Джайпур (Jaipur)

Или както още го наричат ​​„Розовият град“. В древността това място е било резиденция на индийската аристокрация. Веднъж по улиците на града сега, все още можете да почувствате величието на онези времена, да си представите раджпутските воини, да се потопите в атмосферата на богатство и лукс.

Джайпур е приказен град, столица на индийския щат Раджастан и негов най-голям метрополис. Намира се в източната част на планината Аравал, на най-живописното място - на платото Малва. Тук текат две големи реки - Банганга и Банас. Необичайно в оформлението си е правоъгълното разположение на девет квартала. Наричат ​​го още „розовия град“, тъй като всички фасади на къщи в Джайпур са боядисани в този конкретен цвят - цветът на гостоприемството. Джайпур е и родното място на бижутата с невероятни исторически места и луксозна архитектура. Има много живописни паркове, ансамбли от крепости и замъци, музеи, хиндуистки светилища и много други атракции, чиято красота привлича туристи от цял ​​свят.
Джайпур е известен със своите замъци и дворци. Много туристи идват тук, за да се потопят в света на лукса и архитектурното изобилие. Красотата на града, в неговия необичаен розов цвят, е хипнотизираща. Освен дворци има много паркове, музеи и паметници на културата, които всеки гост на града трябва да посети.
Джайпур е огромен метрополис с почти 4 милиона души. Най-голямата етническа група са раджпутите, които изповядват юдаизма. Нивото на грамотност е 70%. Повечето граждани работят в търговията, занаятите, бизнеса и туризма. Официалните езици са хинди, раджастани, английски, пенджаби, синдхи.
На хинди Джайпур се превежда като „градът на победата“. Историята на основаването му е свързана с раджпутския махараджа Джай Сингх II (Jai Singh), който е предшественик на основателя на клана Каче Уаха през 12 век. Столицата на клана беше Амбър. На негово място е построена крепост, която може да се види и днес. Градът стана по-голям и по-богат. Проблемът с настаняването на нарастващото население и острият недостиг на вода принуждават махараджата през 1727 г. да започне изграждането на града. За дизайна Джай Сингх II покани архитекта Vidyadhar Bhattacharya. Новият Джайпур имаше прецизна симетрия и беше боядисан в розово през 1876 г., за да посрещне принца на Уелс.
Джайпур е столица на щата Раджастан от 1956 г. Тук са развити памучната и стъклокерамичната промишленост, има цели квартали на занаятчии. Джайпур е най-големият в света център за обработка на полускъпоценни камъни.

Ден 0, петък, София - Делхи

Отпътуване от летище София, Терминал 2 за Делхи с избрана авиокампания /международен полет/

Ден 1, събота,  София - Делхи
Пристигане в Делхи с редовен полет на една от международните авиокомпании. След преминаване на формалностите и събиране на багаж на летището в Ню Делхи (Терминал-3), среща с представител на нашата компания. Традиционен индийски поздрав Swagat ви очаква с гирлянд от цветя. След посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Кратка почивка.

Ден 2, неделя, Делхи
В 09.30 ч.(времето подлежи на промяна), след закуска, туристическа обиколка на Делхи.

Програмата включва разглеждане на Портата на Индия, Президентския дворец и сградата на правителството (отстрани), Храма на Лотоса (Lotus Temple) и минарето Кутуб Минар (Qutab Minar).  Храмът на Лотус (затворен в понеделник) е един от най-невероятните храмове в Индия. Построен във формата на цвете лотос, той е най-големият и красив бахайски храм и служи като символ на привържениците на тази вяра по света. Друго място за поклонение е 72-метровият Кутуб Минар, построен през 12-14 век, украсен с калиграфски шрифт и символ на мюсюлманското управление в Делхи.

След това отиваме да разгледаме Акшардхам (Akshardham) - един от най-грандиозните индуски храмове в света, който е включен в Книгата на рекордите на Гинес. Височината на двореца е 42 м, ширината и дължината са 94 и 106 м, украсен с повече от 20 хиляди статуи. По периметъра на сградата има фигури от 148 слона, като външната част на храма е покрита с розов камък, който символизира любовта, вътрешната част е покрита с бял мрамор, като знак за чистотата и Абсолюта. Всъщност това дори не е храм, а цял комплекс със светлинен и музикален фонтан, скулптури, канали, по които можете да плавате с лодки.
Нощувка и вечеря в хотела в Делхи.

Ден 3, понеделник, Делхи - Самод - Джайпур (260 км - 6 часа)
Сутринта след закуска трансфер до Самод (40 км от Джайпур). Самод е известен със своя дворец, който е на повече от 400 години, но е претърпял няколко реставрации. На първия етаж има зала, наречена Султан Махал - зала с мраморни колони, плочки и резбовани мебели, донесени някога от Непал. Ще се разходим из залите, ще видим Огледалната зала и Дърбар Хол – попадане в отминалата епоха. Над двореца, на хълм, се намира крепостта Самод.

След това ще се качим на камили и ще яздим през дюните. Пътуването ще завърши в градината на Самода Багх, на 3 км от двореца.
След обиколката отпътуване за Джайпур, столицата на щата Раджастан. Махараджа Джай Сингх II го построява в жълто, но в средата на 19 век, в чест на пристигането на английския принц Алберт, всички сгради са пребоядисани в розово - традиционният цвят на гостоприемството.

Нощувка и вечеря в хотел Джайпур.

Ден 4, вторник, Джайпур
Закуска в хотела. Сутринта - екскурзия до Форт Амбър (11 км северно от Джайпур). Именно там, на хълмовете на Аравали, някога се е намирала древната столица на щата Джайпур. Строителството на прекрасния крепостен дворец започва през 1592 г. от махараджа Ман Сингх. Крепостта е грандиозен комплекс от дворци, павилиони, градини и храмове. Над всичко това се издига причудлив дворец-крепост с цвят на мед. Ще можете да усетите магията на отминалите времена, като се изкачите до върха на крепостта на гърбовете на слонове.

Следобед обиколка на града с посещение на уникалната обсерватория  Джантар Мантар  (Jantar Mantar), величествена структура, построена от Raja Jai ​​​​Singh през 1728 г., в която се помещава най-големият слънчев часовник в света, Градският дворец, в музеите на който можете да видите прекрасни колекции на моголски костюми, оръжия и миниатюрна живопис. Изглед от Хава Махал (Двореца на ветровете). Тази пететажна сграда от розов камък, украсена с колони и балкони, е построена през 1799 г. Странният релеф на двореца от хиляда решетъчни прозорци върху издълбана фасада се смята за символ на Джайпур.
Джайпур е известен със своите тъкани, а също така е основният център на бижутата на Индия, неслучайно тук се провежда годишната международна изложба на скъпоценни камъни и бижута.

Можете да оцените изтънчеността на местните занаяти с посещение на ателие за бижута. Ще посетите и текстилна фабрика, където ще се насладите на магическото изкуство на индийския печат върху тъкани. Дамите тук могат да пробват истинско индийско сари, а господата – традиционни индийски дрехи – курта.
Вечерта в Джайпур ще посетим храма Бирла. Храмът Лакшми Нараяна (Lakshmi Narayana), известен още като Бирла Мандир (Birla Mandir Jaipur) е модерно архитектурно чудо. Величественият храм се намира в подножието на хълма Моти Дунгри в Джайпур. Изграден изцяло от висококачествен бял мрамор, храмът е обрамчен от резбовани скулптури и статуи на боговете. Посветен е на богинята Лакшми и бог Нараян. Трите основни купола на храма са ясно представяне на светска Индия, те изобразяват различни подходи към различните религии на нацията. Храмът има няколко красиво изработени статуи на Ганеша и други индуски богове.
Наред със статуи на богове, тук могат да бъдат намерени и статуи на велики мислители и философи като Буда и Сократ.
Нощувка и вечеря в хотел Джайпур.

Възможна допълнителна екскурзия: Нощна обиколка на Джайпур с рускоговорящ гид (приблизителна продължителност 19.30–23.00 ч.). Сред най-забележителните са фасадите на дворците Хава Махал, Джал Махал, храма Бирла и Алберт Хола (всички гледани отстрани).

Ден 5, сряда, Джайпур - Гирираджа Дхаран - Абанери - Фатехпур Сикри - Агра. (250 км - 6 часа)

След ранна закуска напускаме хотела. Крайната цел на днешното пътуване е град Агра. Но първата спирка е в храмовия комплекс  Гирираджа Дхаран. (Shri Giriraj Dharan Temple). Този храм, посветен на Кришна, е построен в южноиндийски стил.
В Абанери ще се запознаете със стъпаловиден кладенец – Чанд Баори (Chand Bawri, Step Well), построен през 7 век, най- дълбокият кладенец от този тип - невероятна структура, състояща се от хиляди стъпала, спускащи се към водата.
Ще видите храма на Харшита Мата (Богинята на щастието) (Harshat Mata Temple)със средновековна индийска архитектура и ще влезете в "мъртвия град"Фатехпур Сикри (Fatehpur Sikri). Фатехпур Сикри е град, построен в пустинно място от червен пясъчник от император Акбар, и е отражението на величествено минало. За много кратко време той е бил столица на Великите моголи, след което жителите го напускат поради липса на вода. Може би благодарение на това обстоятелство днес можем да го видим в оригиналната му красота. Пристигане в Агра и настаняване в хотела, вечеря в хотела в Агра.

Ден 6, четвъртък, Агра

След закуска обиколка на Агра, величественият град, столица на Моголската империя. Агра все още привлича търсачи на красота от цял ​​свят, за да се насладят на незабравимия Тадж Махал. Тадж Махал е построен от великия моголски император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз. Дворецът е построен от 20 000 занаятчии в продължение на 22 години. Хиляда слона носеха бял мрамор за строителство. Търговци от Тибет, Персия и Русия изпращали скъпоценни камъни за украсата му. Флорален орнамент от яспис, ахат и малахит, опал и обсидиан и седеф, умело вписан в перфектната симетрия на белоснежния дворец, оставя усещане за лекота и безтегловност. Следва шофиране до крепостта Агра, построена като военна крепост през 1565 г. Император Акбар. Тук Шах Джахан прекарва последните години от живота си в плен, коварно предаден от сина си, възхищавайки се на снежнобялия Тадж Махал от прозореца на стаята си. Огромните стени на крепостта крият великолепни архитектурни съоръжения - шедьоври на индийски и мюсюлмански майстори.

Следобед посещение на Итимад-уд-Даула – малка елегантна паркова гробница на Итимад-уд-Даула, ковчежникът на императорите, построена от дъщеря му Нур-Джахан, любимата съпруга на император Джахангир. Строежът започва през 1622 г. и продължава шест години. Гробницата съчетава бял мрамор, цветни мозайки, каменни инкрустации и решетки. Стилистично това е най-иновативната моголска сграда от 15-ти век, носеща чертите на преход от масивните сгради от червен пясъчник от епохата Акбар към чувствено богато украсените сгради от епохата Шах Джахан (Тадж Махал).

След богата екскурзионна програма можете да посетите мраморната работилница, където се изработват мебели и сувенири от мрамор, инкрустиран с полускъпоценни камъни. Това е уникална възможност да наблюдавате работата на майстори, чиито умения се предават от поколение на поколение от векове. Връщане в хотела.

Нощувка и вечеря в хотел Агра.

Допълнително: Театрално представление в Агра - шоуто описва любовната история на император Шах Джахан и Мумтаз Махал и историята за създаването на Тадж Махал. Цената включва аудио преводач на руски език. Продължителността на представлението е 80 минути.

Ден 7, петък, Агра – Вриндаван – Делхи. (220 км - 5 часа)

След закуска ще посетим грандиозния паметник на моголската архитектура - гробницата на император Акбар в Сикандра, това място логично завършва нашето запознанство с моголската империя в лицето на нейния най-известен и ефективен представител. След това отиваме в Делхи, като по пътя посещаваме град Вриндаван, който е наричан „градът на петте хиляди храма“. Вриндаван е свято място за поклонение на последователите на вайшнавизма, свързано с раждането и детството на бог Кришна (храмовете са затворени между 12.00 и 16.00 часа). Ще посетим духовния комплекс Прем Мандир и храма на Обществото за Кришна съзнание.

В Делхи, в края на програмата ще посетите Bangla Sahib (ако времето позволява) известната сикхска гурудвара (храм), известна с връзката си с осмия сикхски гуру, Гуру Хар Кришан. Вътре в комплекса има голямо езеро, известно като "Саровар", чиито води се смятат за свещени от сикхите и са известни като "амрита". Гурдвара е построен от сикхския генерал Сардар Бхагел Сингх през 1783 г., заедно с девет други сикхски храма, построени по време на управлението на моголския император Шах Алам.

Вечеря и нощувка в хотел в Делхи.

 

Ден 8, събота, Делхи - Варанаси (полет със самолет). Екскурзия до Сарнатх

Рано сутринта трансфер до летището за полет до Варанаси. Варанаси, "вечният град на Индия", който има повече от три хиляди години история. Варанаси се намира на брега на река Ганг и е един от най-важните хиндуистки центрове в света, „най-святата от светиите“ центрове за поклонение на милиони хиндуисти. Сутринта след закуска обиколка на града с посещение на храмовете Вишнават и Хануман, университета Бенарес и обсерваторията Джантар Мантар.

Следва отпътуване към Сарнат (12 км от Варанаси), където Буда изнася първата си проповед след просветлението и пуска Колелото на закона. Именно тук той провъзгласи четирите благородни истини и осморния път. Останките от манастири, датиращи от трети век пр. н. е. до първи век след новата ера, говорят за някога процъфтяващ монашески орден. Разглеждане на огромната ступа Дамек и храма Махабодхи. Вечерта посещение на бреговете на река Ганг, където се провежда вълнуващия индийски ритуал „Арти”.

Нощувка и вечеря в хотела във Варанаси.

Ден 9, неделя, Варанаси - Делхи (полет със самолет)

Рано сутринта, преди разсъмване, около 05:00 часа, круиз с корабче по река Ганг. Гледайки тържествения изгрев над хоризонта. Към бледорозовата ивица на зората се добавя звукът на камбани и раковини, идващ от съседните храмове. Отначало тихото мърморене на санскритските шлоки придобива сила, сливайки се в един глас, давайки усещане за ненадминато благочестие и удоволствие. Връщане в хотела за закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. По-късно трансфер до летището за полет до Делхи.

При пристигане трансфер до международното летище за Вашия полет. (Не се предоставя настаняване в хотела).

Пакетната цена на цялата екскурзионна програма за един човек в двойна стая,  цената важи за група от 2-ма записани туристи.

Standart class, категория 3и 4* - 1049 щ.д. на човек.
hotel “Golden Tulip Suites” (в Делхи)
hotel “Jaipur Central” (в Джайпур)
hotel “Royal Regent” (в Агра)

hotel “Costa River” (във Варанаси) или подобен

First class, категория 4* и 5* - 1226 щ.д. на човек.
hotel “The Leela Ambience East Delhi” / “Radisson Blu Dwarka” (в Делхи)
hotel “Radisson City Center/Ramada/Hilton”  (в Джайпур)
hotel “Clarks Shiraz /Grand Mercure/Earlier Crystal Sarovar/Ramada Plaza” (в Агра)

hotel “Hotel Radisson” / “Hotel Rivatas” (във Варанаси) или подобен.

 

-Цените са оферирани към курс 1.81лв за долар, при промяна на курса се внасят  корекции.
-Пакетните цени са валидни при група минимум 2 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати. Екскурзионното обслужване е на руски език.

Пакетната цена включва:
-8 нощувки в избрана категория хотели със закуски и вечери
-Трансфери  летище - хотел - летище
-Климатизиран транспорт по маршрута
-Екскурзовод на група с руски език - потвърждава се допълнително.
-Яздене на слонове в Джайпур
-Входни такси за архитектурни паметници
-Разходка с лодка по Ганг
-Аарти церемония
-Всички данъци и такси
-Медицинска застраховка ( за лица над 65г. възраст - доплащане)

 

Пакетната цена не включва:

-Самолетни билети София - Делхи - София

-Самолетни билети Делхи - Варанаси - Делхи (цената се уточнява)

-Входна туристическа виза за Индия - за пътуващи по пакетната програма оказваме пълно съдействие при оформянето и получаването на туристическа електронна виза
-Допълнителна нощувка в хотела според полетното Ви разписание

-Допълнителни трансфери
-Транспорт в дни без програма

-Екскурзии по желание

-Застраховка Анулация

-Бакшиши и лични разходи

 

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross