Класическа Грузия

Information
Tour plan
Price & Date

Страна на великолепни планински клисури и зелени долини, мандарини, минерални извори, вино и уникални величествени планини. Страна със самобитна култура и древна история, със симпатични и приятелски настроени хора; цветя, планини и синьо небе. Без съмнение всичко това е за Грузия. Можете да говорите за това много, много дълго време, но е по-добре да видите всичко това със собствените си очи поне веднъж. Нашата богата обиколка на забележителности в Грузия е само за неуморни пътници.

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Тбилиси, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате трансфер до летище в Тбилиси за обратния полет до София .

Маршрут: Тбилиси - Телави – Греми – Бодбийски манастир – Сигнахи - Джвари - Мцхета - Светицховели - Ананури - Гергети - Уплисцихе – Боржоми - Тбилиси
Период на провеждане на екскурзията  08.07.2023 – 14.10.2023, 7 дни/ 6 нощувки.

Гарантирани дати за пътуване с група:

Юли 202308.07.2023 - 14.07.202322.07.2023 – 28.07.2023
Август 202305.08.2023 – 11.08.202319.08.2023 – 25.08.2023
Септември 202302.09.2023 – 08.09.202316.09.2023 – 22.10.2023
Октомври 202330.10.2023 – 06.10.202320.10.2023 – 29.10.2023

Акценти:

Сигнаги (Sighnaghi)

Сигнаги е град в Кахетия, на 75 км източно от Тбилиси. Въпреки че е един от най-малките градове в Грузия, се явява популярна туристическа дестинация поради местоположението си в сърцето на лозарския регион на Грузия, живописните си пейзажи, пастелни къщи с балкони с дърворезба и тесни калдъръмени улички. Разположен на стръмен хълм, този невероятен град гледа към обширната долина Алазани, а Кавказките планини се виждат отдалеч. Градът е заобиколен от останки от укрепления от 18-ти век с дължина около 5 километра и 23 кули. Други забележителности на този град са две грузински православни църкви в самия град - църквите Св. Георги и Св. Стефан. Метохът Бодбе и изворът Св. Нино също са близо до града (на 2 км). Това е важно място за поклонниците на гроба на Св. Нино, който покръстил Грузия през 4 век.
Местният етнографски и археологически музей, датиращ от 50-те години на миналия век, е модернизиран и разработен в модерна постоянна изложба Signaghi Museum през 2007 г.
Този малък грузински град е известен като "Град на влюбените" със сватбена къща, където човек може да сключи брак по всяко време на деня.
Ще намерите много уютни места, хотели и хостели по Ваш вкус, улични кафенета и ресторанти, където можете да опитате домашно приготвените кахетински вина. Сигнаги може да се посети през всеки сезон, дори в слънчевите дни на зимата, ще се възхищавате на заснежените върхове, които минават по стената на Сигнаги.

Крепост Нарикала (Narikala Fortress)

Крепостта Нарикала, наричана още крепостта-майка на стария Тбилиси, е древен символ на защитата на Тбилиси. Крепостта Нарикала, която се намира в стария Тбилиси, известна още като Шурис-цихе ( Shuris Tsikhe), е древен символ на отбранителния блясък на Тбилиси. Крепостните стени датират от различни периоди, най-ранната от 4-ти век, когато е била персийска цитадела. Основите на кулите и повечето от днешните стени са построени през 8-ми век от арабските емири, които са имали дворец вътре в крепостта. Най-добре запазената кула стои сама, югозападно от долната крепост на стария Тбилиси. Тази кула без покрив е Истанбулската кула от 16-ти век, наречена така, защото по време на турската окупация от този период е била използвана като затвор. Внушителната кула Шахтахти на запад датира от 7-ми до 9-ти век, която по арабски времена е служила за обсерватория! Археологическите разкопки разкриват, че вътре в крепостта Нарикала е имало църква от дванадесети век. Църквата е преустроена и проектирана в съответствие с крепостта около нея. Интериорът е украсен със стенописи, изобразяващи както библейски сцени, така и историята на Грузия.
Историците твърдят, че Нарикала, разположена в стария Тбилиси, стояла на Пътя на коприната, била най-укрепената и непревземаема от всички в Тбилиси. Крепостта е разрушена от земетресение и оттогава цитаделата не е възстановена напълно.
Оцелелите каменни кули на Нарикала остават неми свидетели на историята на древния град! Докато сте на почивка в Тбилиси, можете да надникнете в историята на града от ранните векове до наши дни, като се разходите по тесните улички на града и изследвате религиозната и светската архитектура на стария Тбилиси.
В стария град на Тбилиси ще намерите църкви, синагоги, джамии, както и известни къщи от 19-ти век с дървени балкони. В стария Тбилиси ще посетите серни бани и ще се насладите на превъзходна панорамна гледка към стария град на Тбилиси.

Програма

1 Ден
Пристигане в Тбилиси
Трансфер от летище Тбилиси до хотела.
Нощувка в хотел Тбилиси.

2 Ден
Обзорна пешеходна обиколка на Тбилиси
Закуска в хотела.
Нашите водачи ще ви отведат до основните забележителности на града, основан в средата на 5 век. Ще видите крепостта Нарикала, квартала Сярни бани, катедралата Сиони и базиликата Анчисхати, площада на свободата и ултрамодерния мост на мира.
Препоръчваме да отделите втората половина на деня за самостоятелно изучаване на Тбилиси.
Нощувка в хотел Тбилиси.

3 Ден 
Манастирът Джвари – древната столица на Мцхета – катедралата Светицховели + дегустация на вино
Закуска в хотела.
Екскурзионната програма включва древния град Мцхета, основан в средата на 1-во хилядолетие пр.н.е. Той става първата столица на обединеното грузинско царство през 3-ти век пр.н.е., оттук християнството започва да се разпространява в Грузия от 4-ти век.
Ще се изкачим до манастира Джвари, където кръстителят на страната Света Нино е поставил първия кръст, ще се разходим по средновековните улици на Мцхета и ще посетим катедралата Светицховели, издигната върху хитона на Исус.
След обиколка на Мцхета ще отидем до винарска изба, за да опитаме отлични вина.
Следобед ще се върнем в Тбилиси.
Нощувка в хотел Тбилиси.

4 Ден
Алпийското езеро Паравани и манастирът в село Пока - пещерният град Вардзия - град Ахалцихе
Закуска в хотела.
От Тбилиси ще отидем на екскурзия до южните райони на страната. Ще се издигнем на височина над 2 хиляди метра над морското равнище и ще видим красивото езеро Паравани. Според легендата именно тук Света Нино преминала в Грузия през 4-ти век, носейки със себе си кръст от лози и християнската вяра. На брега на езерото в село Пока (Фока) по инициатива на патриарха на Грузия Илия II е основан женски манастир. В него живеят и работят седем монахини, които в тази сурова земя възстановяват културата на производство на сирене, изработват икони с техниката на клоазонен емайл и византийски мозайки. Ще се запознаем с монахините и делото на техните ръце.
След това ще отидем в южните територии на Грузия, за да научим повече за Златния век на страната. Недалеч от южната граница на грузинското царство през XII век крал Джордж III заповядва пещерният град-манастир Вардзия да бъде изсечен в скалата, а дъщеря му, великата царица Тамара, го укрепи старателно. Земетресението от 1283 г. разкрива повечето от пещерите, а по време на обиколката ще видите трапезарии, килери, тайни проходи, подземно езеро.
Нощувка в хотел Ахалцихе.

5 Ден
Османска крепост Рабат – курорт Боржоми – Кутаиси
Закуска в хотела.
Сутринта ще научим за „великите турци“: от 16-ти до 19-ти век тази територия е принадлежала на Османската империя, а крепостта, запазена в центъра на град Ахалцихе, напомня за това време. Ще отидете на екскурзия до крепостта Рабат, в която през последните години е старателно реставрирана архитектурата от онова време.
Програмата на нашата обиколка в Грузия включва и посещение на известния курортен град Боржоми, където от 19 век се добива известна в целия свят минерална вода. Ще се разходим из градския парк и ще опитаме боржоми направо от източника. Следобед ще отидем на запад от страната, до град Кутаиси.
Нощувка в хотел Кутаиси (хотел Ponte или подобна категория).

6 Ден
Манастирът Гелати - Пещерата на Прометей - Тбилиси
Закуска в хотела.
В този ден ще посетим обекта, който се смята за символ на Златния век на Грузия и е защитен от ЮНЕСКО. Това е манастирът Гелати, където е погребан великият грузински цар Давид Строителят.
Западната част на Грузия също е известна със своите зашеметяващи природни обекти и ще посетим карстови пещери, където подземните реки са образували причудливи тунели със сталактити и сталагмити.
Следобед ще се върнем в Тбилиси.
Нощувка в хотел Тбилиси.

7 Ден 
Трансфер до летището в Тбилиси – полет за дома
Закуска в хотела.
Освобождаване на стаите до 12:00ч. Трансфер до летище Тбилиси за полета до София

Пакетна цена на човек, настанен в двойна стая е 699 $
-Пакетните цени са валидни при група минимум 2 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.

Пакетната цена включва:
-Посрещане /изпращане на в Тбилиси;
-Хотел  на база нощувка+закуска (Тбилиси - 4 нощувки, Ахалцихе - 1 нощувка, Кутаиси - 1 нощувка);
-5 екскурзии с водач на руски език;
-Групови трансфери при разглеждане на забележителности;
-Услуги на рускоговорящ екскурзовод;
-Входните билети за забележителности;
-Дегустация на вино в Мцхета (по 2 дегустационни чаши);
-Медицинска застраховка до 65г;

Пакетната цена не включва:
- Самолетните  билети;
- Разходи за хранене: обяд и вечеря;
- Разходи за фото/видео заснемане в музеи и други места, където се заплаща такса;

Период на провеждане на екскурзията  08.07.2023 – 14.10.2023.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross