Класически Кавказ 12 дни

Information
Tour plan
Price & Date

5 причини НЕПРЕМЕННО да пътуваш до Северен Кавказ

Екскурзионната програма е групова, с гарантирани дати, пътувате до летище в Минеральные воды, където Ви очаква нашия представител, който Ви посреща и извършва трансфер до съответния хотел, където ще Ви очакват Вашите водач и група.
От този момент започва програмата Ви! 
В края на пътуването имате трансфер до летището в Махачкала за обратния полет до София. Обслужването е на руски език.

Маршрут: Минерални води  - Пятигорск – Кисловодск – Владикавказ – Грозни – Дербент - Махачкала
Продължителност:  12 дни/ 11 нощувки, тръгване всяки събота
Периода на провеждане на  екскурзията е  13.05.2023 - 23.09.2023
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е  1199 евро,  
Пътуването се осъществява с полетите на авиокомпания "TURKISH AIRLINES", през Истанбул, цената на двупосочен самолетен билет е от евро.  Агенцията ще Ви предостави най-доброто предложение за избраните от Вас дати на пътуване.

В програмата на екскурзията:   
• Пятигорск
• Кисловодск
• "Медовые водопады"
• "Верхняя Балкария"
• "Голубое озеро"
• Владикавказ
• "Алагирское ущелье"
• "Куртатинское ущелье"
• Даргавс
• "Кармадонское ущелье"
• "Горная Ингушетия"
• Грозный
• "Аргунское ущелье"
• "Нихалойские водопады"
• Аргун
• Шали
• "Чиркейское водохранилище"
• "Сулакский каньон"
• "Ирганайское водохранилище"
• Хунзах
• Матлас
• Дербент
• "Крепость Нарын-Кала"
• Экраноплан «Лунь»

Виза за Русия.
Агенцията извършва цялата процедура по оформяне на Вашата виза.
Записване за програмата става с предварително плащане 30% от пакетната цена, пълно плащане 21 календарни дни преди датата на тръгване.

1 ден, събота
Излитане от Аерогара София, терминал 2 с авиокомпания по избор.
Кацане на летище Минерални води.
Посрещане с табелка “Името на клиента” и трансфер до избрания хотел. Свободно време. Нощувка.

2 ден, неделя
Закуска в хотела.
Дългоочаквана среща с групата! Веднага след срещата на всички участници  пътуване до Пятигорск - най-старият балнеоложки курорт в Русия. Пятигорск се нарича природен музей на минералните води.
Обяд в градски ресторант от национални ястия. В националните кафенета и ресторанти на града можете да опитате кухнята на различни региони на Кавказ.
Пътуване до езерото "Провал". Дълбочината на езерото е 11 метра, ширината е 15 метра. Водата в него е с удивителен тюркоазен цвят. До пещерата води осветен тунел с дължина 40 метра, пред който има наблюдателна площадка с гледка към Пятигорск.
Екскурзията в Пятигорск.
Разходка из известния парк "Цветна градина". Това е любимо място за разходки на летовници. В парка има много интересни места - Галерия Лермонтов, Ермоловски бани, Пещерата на Диана, Галерия за пиене. От парка можете да се изкачите до върха на планината, където е монтиран символът на града - орел.
Ще изкачим връх Машук, височината му е повече от 900 метра и в ясен ден от Машук можете да видите Елбрус.
Ще се любуваме на града и околностите му от наблюдателната площадка на ротондата "Еолийската арфа". Името на беседката беше в чест на бога на ветровете Еол.
Настаняване в хотел - 3*/4* - 2 нощувки.

Ден 3, понеделник
Закуска в хотела.
Тръгване за Кисловодск - известният курорт и град-парк.
В програмата на обиколката: Пръстенова планина, ждрелото на река Аликоновка, Медени водопади.
Обзорна обиколка на града: разходка в Долния парк, огледално езерце със стъклена струя, цветна леха-календар, паметник на  Пушкин и  Лермонтов.
Обяд в градски ресторант.
Нека се разходим по модерния "Арбат" на Кисловодск, който по нищо не отстъпва на пешеходните улици на европейските курорти! По пътя към Медените водопади задължително ще се отбием в Чайната, където ще дегустираме конфитюри и сладкиши. Тук просто няма сладко: от чесън, от люти чушки, традиционно и от цветя! А на медените водопади можете да опитате най-вкусния меден чак-чак (източен сладкиш) пресен и още горещ, донася се от местния пазар!
Връщане в хотела.

Ден 4, вторник
Закуска в хотела. Освобождаване на стаи.
Пътуване до Кабардино-Балкария  древна, тайнствена и фантастично красива!
Ще се разходим по древната аулна пътека в дефилето Черек, откъдето се откриват зашеметяващи гледки към дефилето. Ще се издигнем до село Горна Балкария в дефилето Черек - родовото гнездо на балкарския народ. Ще чуем древните легенди, с които е известно селото, ще научим трагичната му история в съвремието.Ще се изкачим и ще се разходим из древното село Кюн-Лум.
Обяд в кафенето.
Ще видим едно от петте Сини езера – Церик-Кол. Това е уникално дълбоководно езеро, което пленява със своята красота и мистерия, свързана с геоложкия му произход. Най-чистата вода променя цветовата си гама от синя до лазурна под въздействието на играта на слънчевата светлина.

Пътуване до Владикавказ.
Настаняване в хотел - 3*/4* - 3 нощувки

Ден 5, сряда
Закуска в хотела.
Днес в програмата има две клисури - Куртатински и Кармадонски.
Куртатинското дефиле на Северна Осетия е част от историческата територия на Осетия. Дефилето се счита за една от най-живописните забележителности на републиката с дължина около 50 километра. Ще спрем в каньона Кадаргаван и ще се разходим по Пътеката на чудесата.
Забележителностите на Куртатинското дефиле са много разнообразни - от впечатляващи гледки към дивата природа до най-мощните кули на село Цмити, скалната крепост в Дзивгис и историческия некропол в Даргавс.
Даргавският криптен комплекс е най-големият в Северен Кавказ, състои се от 95 крипти.
Обяд в ресторант/кафене.
Ще посетим Аланския манастир Успение Богородично, който се намира близо до село Горен Фиагдон в Куртатинското дефиле. Това е най-високият православен манастир в Русия.
Връщане във Владикавказ през Кармадонското дефиле – едно от най-красивите на планетата.
Ще видим местата, където на 20 септември 2002 г. филмовият екип на Сергей Бодров загина поради срутването на ледника Колка. Да направим спирка за фото-стоп на интересен съвременен паметник - "Буква на осетинската азбука", изработена от метал и дърво.
Връщане в хотела.

Ден 6, четвъртък.
Закуска в хотела.
Очакваме екскурзия до Алагирското дефиле - едно от най-живописните в Северна Осетия!
Алагирското дефиле е място, където исторически и природни забележителности са разположени една след друга. Ще видим прочутата скална скулптура на светеца покровител на хората, пътешествениците и воините, закрилник на слабите и онеправданите – Уастърджи.

Ден 7, петък
Закуска в хотела.
Екскурзия в планинската Ингушетия.
В самото начало на нашето пътуване ще видим комплекса Ерзи Тауър - на върха на планинската верига в пролома Джейрах на територията на едноименния резерват - Ерзи.
В село Гули ще се полюбуваме на джамията с минаре, оформена като средновековна ингушска наблюдателна кула, запазена в планинската част на републиката. Сградата е издигната по проект на Рашид Цуров - автор на визитната картичка на столицата на Ингушетия "Алан Гейтс" и джамия с минаре под формата на средновековна кула, открита на територията на летище "Магас". Проходът Tsey-Loam е място с невероятна красота! Невъзможно е да се предаде усещането за свобода и безвремие, което планините дават, когато стоите на прохода Tsei-Loam под безупречно синьото небе и се оглеждате.
Обяд в кафене в планината.
Следва - архитектурният комплекс Егикал - един от най-големите комплекси от кули в Ингушетия, който е оцелял и до днес. Намира се на южния склон на планината Tsei Loam. До средата на 20 век остава жилищно селище. В древния град са запазени повече от сто различни сгради!

Нека се запознаем с най-невероятния комплекс от кули Вовнушки. Замъкът Вовнушки е уникален паметник на ингушската архитектура от 12-15 век. Комплексът е разположен върху високи гребени от шисти, които затварят входа на страничното дефиле на река Гулой-ки. Сега Вовнушки са символ на цяла Ингушетия, красотата и величието на архитектурата на ингушската кула. През 2008 г. Вовнушки стана финалист в конкурса за 7-те чудеса на Русия като една от най-удивителните забележителности на страната, създадени от човека.
След това се прехвърляме към най-стария християнски храм Таба-Ерди - Одомун от най-старите християнски църкви в Русия. Архитектурата на храма съчетава характеристиките на грузинската и ингушската архитектура.
Пътуване до Грозни.
Настаняване в хотел - 3*/4* - 2 нощувки

Ден 8, събота
Закуска в хотела.
Отиваме в Аргунското дефиле, което се намира в самото сърце на Чечения. По пътя към него ще спрем до сладководния извор Чанти-Аргун и ще чуем народна легенда за верността на приятел.
Ще посетим Нихалойските водопади. Тук природата е създала красива каскада от водопади. Най-високият от тях е 25 метра, а общо 12 са.   А в самото дефиле ще видим древните кули близнаци Ушкалой, разположени точно под стръмен склон.
Обяд в ресторанта на града, опитайте националната вайнахска кухня и основното национално ястие жижиг-галнаш (кнедли с месо), както и вкусни сладкиши с тиква.

Обиколка на Грозни: наблюдателната площадка на високия комплекс Грозни Сити, Паркът на цветята, православната църква Михаил Архангел. Посещение на известната джамия „Сърцето на Чечня“. Джамията „Сърцето на Чечня“  е джамия в центъра на Грозни, една от най-големите в Русия и Европа. Като основа на архитектурата е използвана Синята джамия в Истанбул.

Трансфер до Аргун. Джамията "Майчино сърце". Основният купол прилича на извънземна летяща чиния, изгубена в космоса и случайно попаднала на Земята. Джамията е особено красива вечер. Издълбаният купол е оборудван с подсветка, 50 хиляди LED лампи и 96 прожектора се включват през нощта!
Връщане в хотела.

Ден 9, неделя
Закуска в хотела.
Пътуване до Шали. Джамията "Гордостта на мюсюлманите" кръстена на името на пророка Мохамед е джамия, построена през 21 век в центъра на Шали. Една от най-големите джамии в Европа -  може да побере до 30 хиляди души, а околността - до 70 хиляди.
Към днешната дата в Чечения са построени повече от 1000 джамии, като най-популярни сред туристите са централната джамия на град Грозни „Сърцето на Чечня“ и светилището Аргун „Сърцето на майката“. Жителите на град Шали са уверени, че новото светилище с право ще заеме мястото си в списъка на основните забележителности на републиката.
Пътуване в Дагестан.
Днес ще видим известните и едно от най-красивите места в Дагестан!
Обяд в пъстървово стопанство "Главриба".
Ще се полюбуваме на тюркоазените води на каньона Сулак от наблюдателната площадка в село Дъбки и ще се насладим на красотата и силата му.  Нека се повозим с ветрец на лодка по изумруденото язовир "Чиркейское" , наслаждавайки се на омайните пейзажи! Язовир Чиркей често се нарича "морето в планината". Този най-голям резервоар в Северен Кавказ се намира в тясното дефиле на река Сулак, на 140 км от вливането й в Каспийско море.
Да спрем на наблюдателната площадка на Чиркейската ВЕЦ - втората по големина в Русия след Саяно-Шушенската ВЕЦ.
Настаняване в хотел - 3*/4* - 2 нощувки.

Ден 10, понеделник
Закуска в хотела.
Днес отиваме в едно от най-интересните места в Дагестан - село Хунзах - древната столица на Аваристан, родината на воини и поети. Пътят ни минава покрай красивия язовир Ирганай, през най-дългия Гимрински тунел в Русия.
Село Хунзах се намира в сърцето на планинския Дагестан на живописното плато на надморска височина от почти 2000 метра!
Ще видим един от най-високите водопади не само в планинския Дагестан, но и на цялата територия на Северен Кавказ – водопадът Тобот, както и неговия брат – водопадът Итлятляр.
Ще посетим Мемориалната къща-музей на Гамзат Цадаса, където са родени както изключителният поет Расул Гамзатов, така и академик Гаджи Гамзатов.
Обяд в семейството с национална кухня.
Ще се разходим по невероятно живописното плато Матлас с уникални каньони и водопад, разположено на надморска височина от 1800 метра.

Ще видим водопада Матлас. Не е толкова пълноводен като съседа си Тобот, но също привлича с красотата. На платото, откъдето се открива прекрасна гледка към дефилето, е построена малка джамия и мемориален паметник на Лев Толстой,  авторът на роман "Хаджи Мурат".
Връщане в хотела.

Ден 11, вторник
Закуска в хотела.
Рано сутринта отпътуваме за един от древните "живи" градове не само в Русия, но и в света - Дербент. На на брега на Каспийско море, недалеч от границата с Азербайджан, се намира една от древни градове Русия - Дербент, който е легендарната цитадела на Нарин-кала. През 2003 г. Стар гради укрепленията на Дербент са включени в списъка на обектите световно наследствоЮНЕСКО.

Но първо ни чака фотосесия на фона на легендарното каспийско чудовище - "ЛУН". Това е най-големият екраноносец на ракети в света. След това обиколка на Дербент - град, който дава двойна идентификация на своите жители: първо те са дербенти, а едва след това: азербайджанци, перси, турци, арменци, тати, руснаци.
По време на обиколката ще посетим крепостта Нарин-Кала и ще се разходим по тесните и много цветни улички на Шахристан (магали), ще посетим най-старата Джума джамия на територията на Руската федерация (1-ва половина на 8 век). По време на обиколката ще видим Ханските и Момините бани, кварталните джамии: Минара, Килиса, Бала.
Ще обядваме в гостоприемно семейство, където ще научим как да танцуваме известната лезгинка и да готвим ориенталски сладкиши на майсторски клас.
Отпътуване за летище Махачкала. Препоръчителният час на тръгване е след 19:00ч.
*Поради метеорологичните условия е възможна замяна на екскурзии с подобни или промяна на реда на екскурзионните дни.
Часът на тръгване за екскурзиите може да бъде променен на по-ранен или по-късен.
Възможна е промяна на реда на екскурзиите, както и замяната им с еквивалентни.

Ден 12, сряда
Закуска в хотела или сух пакет за закуска при ранен полет. Освобождаване на стаите до 12ч. Посрещане на рецепцията на хотела с табелка „Името на туриста“ и трансфер до летище Махачкала за полет по избор до София.

ЦЕНИ И ДАТИ НА ПЪТУВАНЕТО
Пакетната цена на турист, настанен в двойна стая е от  1199 евро.

Хотели ½ Дв.стая Ед.стая
Хотел 3* 1199 1519

-Пакетните цени са валидни при група от минимум 1 човек.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.
-Екскурзионното обслужване е на руски език.
-Пакетните цени са формирани при курс 1 eur/ 86 rub, при промяна ще бъдат преизчислявани.  

Цената на програмата включва:
Екскурзионната програма в градове и обекти:

• Пятигорск
• Кисловодск
• Медовые водопады
• Верхняя Балкария
• Голубое озеро
• Владикавказ
• Алагирское ущелье
• Куртатинское ущелье
• Даргавс
• Кармадонское ущелье
• Горная Ингушетия
• Грозный
• Аргунское ущелье
• Нихалойские водопады
• Аргун
• Шали
• Чиркейское водохранилище
• Сулакский каньон
• Ирганайское водохранилище
• Хунзах
• Матлас
• Дербент
• Крепость Нарын-Кала
• Экраноплан «Лунь»

-нощувки, закуски и вечери;
-трансфери от и до летище;
-разходка с катер;
-входни билети по програмата;
-транспорт по време на екскурзиите;
-екскурзоводско обслужване на руски език; -медицинска застраховка с покритие 30 000 евро и покритие Ковид-19

Цената на програмата не включва: 
-Самолетен билет „Turkish Airlines“ .
-Допълнителни екскурзии
-Виза за Русия, еднократна, с престой до 30 дни, извършваме цялата процедура по оформяне на туристическа виза.

Периода на провеждане на  екскурзията е  13.05.2023 - 23.09.2023, тръгването е  всеки четвъртък.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross