Класически Узбекистан

Information
Tour plan
Price & Date

Класическата екскурзия в Узбекистан е пътуване през основните и най-известните древни градове и забележителности, всички най-грандиозни, значими и задължителни. Очаква ви интересно и вкусно потапяне в историята и културата на страната: величествената архитектура на Самарканд, оригиналната и духовна атмосфера на стара Бухара, зашеметяващата средновековна магия на Хива, скрита от външния свят зад крепостната стена. И хората, които пазят тази история. Приятелски настроени, приветливи и гостоприемни.
Древни джамии, медресета и минарета, модерен градски блясък, занаятчийски работилници, вкусна узбекска кухня, шумни базари, непосредствено зад които започват тихи тесни улички с кирпичени къщи, изгарящото слънце в азиатски стил и пронизващата прохлада на нощта, удивителният контраст на пустините и оазисите ще останат за дълго време в паметта на аурата на ориенталската култура. Добре дошли в Узбекистан!

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летището в Ташкент, където Ви очаква нашият представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате индивидуален трансфер до летището за обратния полет до София .

Маршрут: Ташкент – Самарканд – Гиждуван – Бухара – Хива – Ургенч – Ташкент 
Продължителност: 8 дни/ 7 нощи, групите са гарантирани, екскурзията започва всеки вторник и четвъртък в период от 01.03.2024 - 01.11.2024.

ГАРАНТИРАНИ ДАТИ ЗА ГРУПИ ПРЕЗ МАЙ - АВГУСТ 2024 Г.

07.05-15.05.202428.05-05.06.2024
09.05-17.05.202430.05-07.06.2024
14.05-22.05.202406.06-14.06.2024
16.05-24.05.202424.07-01.08.2024
21.05-29.05.202421.08-29.08.2024
23.05-31.05.2024

Пакетната цена на екскурзията е 875 euro на човек в двойна стая, доплащане за едноместна стая 218 евро. Цената е валидна от минимум 1 заявен турист.
Пътуването е  с полетите на "Turikish Airlines" или LOT , цената на самолетния билет е от 500 евро на човек.

Цената на програмата включва настаняване в малки уютни хотели, често декорирани в национален стил. Предлагаме този тип настаняване, защото е напълно уникален в Узбекистан.

Примерни хотели по програмата

ГрадХотели
ТашкентHuvaydo 3* / Sato 3* или подобен
СамаркандArba 3* / Jahon Palace 3* или подобен
БухараAyvan Boutique 3* / Nostalgia Boutique 3* или подобен
ХиваShokh Jahon Hotel 3* / Silk Road 3* или подобен

Програма

1 ден.
Полетът София – Ташкент с полета на TurkishAirlines в 21.35, пристигане на летище в Ташкент в 08.05 на следващия ден.

2 ден
Пристигане в Ташкент.
Среща на летището, настаняване в хотела от 14:00ч. Свободно време без транспорт и екскурзионни услуги.
Ташкент е многостранната столица на съвременния Узбекистан.  Архитектурата на Ташкент е поразителна със своето разнообразие: археологически паметници от времето на зороастризма, които са на повече от 2200 години, архитектурни шедьоври от Средновековието, монументални сгради от края на 19 век, най-красивото метро в света и, разбира се, множество нови сгради.
Препоръчваме да се разходите из модерната част на Ташкент.
Нощувка в хотела.
Ден 3  Ташкент – Самарканд  (330 км, 5 ч.)
Закуска в хотела.
Екскурзия из Ташкент (Стария град): площад Хаст-Имам - духовният център на Ташкент, където се съхранява оригиналният ръкопис на уникалния ръкопис на Корана на Усман и косата на пророка Мохамед; Медресето на Барак Хан, мавзолеят на Кафал-ал-Шаши Мазар - едни от най-старите архитектурни паметници на столицата; Медресето Кукелдаш е едно от най-големите медресета от 16 век, запазени в Централна Азия.
Посещение на най-оригиналния и древен базар в Ташкент – Чорсу. Тук, под огромен купол, можете да закупите местни продукти, подправки, занаяти и сувенири. В района на Стария град, освен традиционна ориенталска архитектура, можете да видите автентични древни махали (жилищни квартали) с кирпичени къщи, тесни улички и автентичната атмосфера на Стария Ташкент.
Обяд в известния централноазиатски център за пилаф „Беш Козон“, където всеки ден се приготвят 10 тона вкусен пилаф в няколко гигантски казана.
Трансфер до Самарканд, столицата на древна Согдиана – Мараканда.
Това е един от най-старите градове в света и бивша столица на обширната империя на Тамерлан. Град-музей, градът-сърце на търговията с каравани по Пътя на коприната, днес Самарканд е съхранил идеално уникалната аура на азиатското средновековие.
Нощувка в хотела.
Ден 4 Самарканд
Закуска в хотела.
Екскурзия из Самарканд: най-известният площад в Централна Азия - Регистан, заобиколен от три монументални медресета - Шер-Дор, Тиля-Кари и медресето Улугбек; мавзолеят Гур-Емир - грандиозната династична гробница на Тамерлан, послужила за прототип на мавзолеите Хумаюн в Делхи и Тадж Махал в Агра; най-голямата катедрална джамия в Централна Азия, изпълнена с царственост и красота – Биби ханъм; най-големият пазар в Самарканд е базарът Сиаб; архитектурен ансамбъл от 11 средновековни мавзолея - Шахи-Зинда, музеят на обсерваторията Улугбек - една от най-значимите обсерватории на Средновековието, където под земята е запазен гигантски транспортир (секстант).
Нощувка в хотела.
Ден 5 Самарканд – Гиждуван – Бухара (280 км; 4,5 часа)
Закуска в хотела.
08:00 – трансфер до Гиждуван. Посещение на семейство Нарзулаеви ​​– потомствени майстори на керамика. Запознаване с Гиждуванската грънчарска школа, процеса на производство на керамика, изпичане и рисуване.
Обяд в къщата на керамиците - дегустация на прочутите Гиждувански шишчета.
Трансфер до Бухара – друг древен град на Узбекистан, през който също е минавал Великият път на коприната. Средновековна Бухара е била един от основните политически, културни и религиозни центрове на Близкия изток. Тук са съвършено запазени повече от 140 архитектурни паметника, включително грандиозни медресета, джамии и известният символ на града - минарето Калян, крепостта Арк, действащи средновековни бани и търговски куполи. Историческият център на Бухара е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
След пристигане в Бухара – настаняване в хотел.
Екскурзия из Бухара: ансамбълът Ляби-Хауз е най-известният площад на Бухара с изкуствено езеро, около което са разположени медресето Кукелдаш, медресето Надир Диванбеги, ханака, известният паметник на Ходжа Насреддин и много уютни кафенета. Посещение на търговския район на покрити базари от 16 век, където са представени работилници за народни занаяти.
Нощувка в хотела.
Ден 6
Закуска в хотела.
Продължаване на екскурзията из Бухара: Мавзолеят на Саманидите - династична гробница, която съчетава традициите на согдийската и ислямската архитектура; необичаен мавзолей във формата на продълговата призма, свързан с библейските легенди за скитащия Йов - Чашма Аюб; комплексът Боло-Хауз е паметник на монументалния Регистан на Бухара, състоящ се от резервоар, минаре и джамия, украсена с 20 резбовани колони; цитаделата на древна Бухара, „град в града“ - древната крепост Арк; най-старата сграда на парадния площад, централният ансамбъл и основният символ на Бухара - комплексът Пои-Калян; изумително красивото медресе Абдулазиз Хан, богато украсено със сложни орнаменти; строго и балансирано медресе на Улугбек.
Екскурзия до селски забележителности: лятната резиденция на последния емир на Бухара - дворецът Ситорай Мохи Хоса; „Средноазиатска Мека” е мемориален комплекс на известния философ и суфист от Изтока Бахаутдин Накшбанди.
Нощувка в хотела.

Ден 7 Бухара – Хива  (440 км, 8 часа)
Трансфер до Хива през известната пустиня Кизилкум по поречието на река Амударя. Ще пътуваме по същия път, по който някога вървели безбройните кервани от Пътя на коприната  "Кизилкум", което в превод от тюркски означава "червени пясъци", местният пясък наистина има червеникав оттенък. Ще направим няколко спирки и ще се разходим по живописните дюни, любувайки се на безкрайната панорама от наблюдателната площадка на една от двете най-големи реки в региона - Амударя.
Пристигане в Хива. Разходка из историческия квартал – Ичан-Кале (XVIII в.) – вътрешната част на Стара Хива, държавен музей-резерват, ограден с мощна крепостна стена.
Нощувка в хотела.
Ден 8 Хива
Закуска в хотела.
Хива, която вече е на повече от 2500 години, е забележителен и почти недокоснат от времето пример за средновековен източен град. Ичан-Кала ще се появи пред нас под маската на съживени улици от ориенталска приказка, където всяка сграда е уникален архитектурен паметник и отделна атракция.
Екскурзия из Хива (Ичан-Кала): комплекс Пахлаван Махмуд, който се счита за място за поклонение; Крепостта Куня-Арк - сърцето на Ичан-Кала, цитаделата на владетелите и друг „град в града“; медресето и минарето Ислам Ходжа - символът на града, най-високото минаре на Хива (56,6 м), от което се открива приказна гледка към целия град; Дворецът Таш Хаули – главната резиденция на владетелите на Хива; Медресето Алакули Хан, където се намира Музеят за история на медицината Авицена; Джума джамия - централната и най-необичайна джамия на Хива с 213 резбовани дървени колони, минарето и медресето на Мохамед Амин Хан - най-голямото медресе в Хива и едно от най-големите в Централна Азия.
Трансфер до летище в град Ургенч. Вечерен полет до Ташкент.
Пристигане в Ташкент, нощувка в хотела.

Ден 9  Ташкент
Закуска / сух пакет  в хотела.
Освобождаване на стаите, трансфер до летище в Ташкент за полета на "Turkish Airlines" в 09.45 за полета до София.
Пристигане на летище София в 15.05.

Пакетната цена на екскурзията е 875 euro на човек в двойна стая, доплащане за едноместна стая 218 евро. Цената е валидна от минимум 1 заявен турист.

-Пакетните цени са валидни при група минимум 1 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
- В програмата могат да участват деца от 10 навършени години.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.  -Екскурзионното обслужване е на руски език.

Цената на програмата включва:-
- Посрещане и изпращане летище - хотел - летище .
- Настаняване в двойни стаи със закуска.
- Групови екскурзии с екскурзовод според програмата.
- Комфортен, климатизиран транспорт по време на цялата обиколката.
- Самолетен билет в икономична класа за вътрешен полет Ургенч–Ташкент.
- Обяд в централноазиатския център за пилаф „Беш Козон“, обяд в къщата на керамиците в Гиждуван.
- Минерална вода за всеки ден от екскурзията.
- Запомнящи се сувенири.
-Медицинска застраховка (за туристи до 65 години);

Цената на програмата не включва:
-Самолетен билет София – Ташкент – София;
- Входните билети за атракциите по целия маршрут се заплащат на място - приблизително 60 $ на човек;
- Възможно е да се направи допълнителна нощувка в Ташкент, как-то и индивидуални трансфери от/до летището

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross