Легендите на Узбекистан

Information
Tour plan
Price & Date
Rating

Класическата екскурзия в Узбекистан е пътуване през основните и най-известните древни градове и забележителности, всички най-грандиозни, значими и задължителни. Очаква ви интересно и вкусно потапяне в историята и културата на страната: величествената архитектура на Самарканд, оригиналната и духовна атмосфера на стара Бухара, зашеметяващата средновековна магия на Хива, скрита от външния свят зад крепостната стена. И хората, които пазят тази история. Приятелски настроени, приветливи и гостоприемни.
Древни джамии, медресета и минарета, модерен градски блясък, занаятчийски работилници, вкусна узбекска кухня, шумни базари, непосредствено зад които започват тихи тесни улички с кирпичени къщи, изгарящото слънце в азиатски стил и пронизващата прохлада на нощта, удивителният контраст на пустините и оазисите ще останат за дълго време в паметта на аурата на ориенталската култура. Добре дошли в Узбекистан!

Екскурзионната программа е групова, с гарантирани дати, пътувате до летището в Ташкент, където Ви очаква нашият представител, който Ви посреща и настанява в съответния хотел.
От този момент започва Вашата програма ! 
В края на пътуването имате индивидуален трансфер до летището за обратния полет до София .

Маршрут: Ташкент – Самарканд – Гиждуван – Бухара – Хива – Аяз-Кала и Топрак-Кала - Нукус /музеят на Савицки/ - Муйнак - Миздахкан - Нукус – Хива - Ургенч – Ташкент 
Продължителност: 11 дни/ 10 нощи, групите са гарантирани в период от 11.09.2024 - 30.11.2024.

ГАРАНТИРАНИ ДАТИ ЗА ПЕРИОДА 11.09.2024 - 30.10.2024

11.09 - 21.09.202418.09 - 28.09.2024
02.10 - 26.10.202416.10 - 26.10.2024
30.10 - 09.11.2024

Пакетната цена на екскурзията е 1341 euro на човек в двойна стая, доплащане за едноместна стая 310 евро. Цената е валидна от минимум 1 заявен турист.
Пътуването е  с полетите на "Turikish Airlines" или LOT , цената на самолетния билет е от 650евро на човек.

Цената на програмата включва настаняване в малки уютни хотели, често декорирани в национален стил. Предлагаме този тип настаняване, защото е напълно уникален в Узбекистан.

Примерни хотели по програмата

ГрадХотели
ТашкентHuvaydo 3* / Sato 3* или подобен
СамаркандArba 3* / Jahon Palace 3* или подобен
БухараAyvan Boutique 3* / Nostalgia Boutique 3* или подобен
ХиваShokh Jahon Hotel 3* / Silk Road 3* или подобен
НукусЖипек Жолы 3* или подобен

Програма

1 ден.
Полет София – Ташкент с полет на избрана авиокомпания, пристигане на летище в Ташкент.

Посрещане, трансфер до хотел, настаняване след 14.00 часа, свободно време, нощувка.

 

2 ден, Ташкент /екскурзия/ - Ташкент - Самарканд (330км, 5ч.)

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Екскурзия в Ташкент /стария град/: площад Хаст-Имам – духовен център на Ташкент.Тук се съхранява оригинален ръкопис от Корана на Усман и косъм от Пророка Мухамед. Разглеждане на медресе Барак-Хана, мавзолея Кафал-ал-Шаши Мазар, медресе Кукельдаш – XVI век, старинния пазар Чорсу.

Посещение на махали /стари градски жилищни квартали с тесни улички, дувари и домове от глина/.

Обяд в Средноазиатския център на плова /пилаф/ „Беш Козон“, в който всеки ден се приготвят в огромни казани 10 тона пилаф.

Отпътуване в Самарканд /330 км – 5 часа/

Нощувка в хотел в Самарканд.

Изхранване: закуска, обяд

Ден 3   Самарканд  (екскурзия.)

Самарканд е връстник на Рим, един от най-старите градове в света и бивша столица на огромната империя на Тамерлан. Град-музей, градът-сърце на търговията с каравани по Пътя на коприната, днес Самарканд е съхранил идеално уникалната аура на азиатското средновековие.

Екскурзия в Самарканд: Най-прочутия площад в Централна Азия – Регистан, обкръжен от три монументални ислямски училища /медресета/ : Шер-Дор, Тилля-Кари и Улумбек. Тук е мавзолеят Гур-Емир – династичната гробница на Тамерлан, послужила за прототип на мавзолеите Хумаюн в Дели и Тадж-Махал в Агра, най-голямата съборна джамия в Централна Азия – Биби-Ханум, най-големия пазар – Сиаб, архитектурен ансамбъл от 11 средновековни мавзолея – Шахи-Зинда и музеят обсерватория Улумбек.

Нощувка в хотел в Самарканд.

Изхранване: Закуска

Ден 4 Самарканд - Гиждуван - Бухара /280 км; 4,5 ч/. Бухара /екскурзия/

Ранна закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

8.00 часа отпътуване в Гиждуван и Бухара / 280 км – 4.5 часа/.

Посещение на семейство Нарзулаеви – потомствени майстори гръчари. Запознаване с гиждуванската грънчарско-керамична школа и процеса на изработка, изпичане и рисуване.

Обяд в дома на майсторите, дегустация на гиждувански шишове на скара.

Пристигане в Бухара

Екскурзия в Бухара. Мавзолея на Саманидите, комплекса Боло-Хауз, крепостта Арк /вътрешния град/, най-старото здание на Регистана на Бухара /парадния площад/ - комплекса Пой-Калян, джамията Абдулазиз Хан, ансамбъла Ляби-Хаус, джамиите Кукельдаш и Надира Диванбеги, паметника на Ходжа Настрадин и др.

Посещение на търговския квартал от ХVI век с покрити пазари.

Нощувка в хотел в Бухара.

Изхранване: закуска, обяд

Ден 5  Бухара - екскурзия

Закуска в хотела.

Продължение на екскурзията в Бухара.

Лятната резиденция на последния бухарски емир двореца Ситораи Мохи Хоса, „Средноазиатската Мека“ – мемориален комплекс на философа и суфия на Истока, Бахаутдин Накшбанди.

Нощувка в хотел.

Изхранване: Закуска

Ден 6, Бухара - Хива (440 км, 8ч)

Ранна закуска. Освобождаване на стаите.

Отпътуване за Хива / 440 км. 8 часа / през пустинята Кызылкум /Червени пясъци/ по течението на Амударя.

Пристигане в Хива. Свободно време. Препоръчваме разходка в историческия район Ичан-Кале / XVIII век/ - държавен музей-резерват, обкръжен от мощни средновековни стени.

Изхранване: закуска

Ден 7 Хива - екскурзия

Закуска в хотела.

Пешеходна екскурзия в шахристан Ичан-Кала /вътрешния град/, комплекса Пахлаван Махмуд, крепостта Куня-Арк /град в града/, джамията Ислам Ходжи с най-високото минаре /56.6 м./, двореца Таш Хаули, джамията Алакули-Хана с музея по история на медицината на Авицена, джамията Джума с 213 резбовани дървени колони и медресето Мухамад-Амин Хана – едно от най-големите ислямски училища в Централна Азия.

Нощувка в хотел в Хива.

Изхранване: закуска

Ден 8 Хива - Аяз-Кала - Копрак-Кала - Нукус (180км - 3 ч.)

Закуска в хотела.Освобождаване на стаите.

Хива – Аяз-Кала – Топрак-Кала – Нукус / 180 км. 4 часа /

9.00 часа пътуване до руините на крепости на древния Хорезм.

Разглеждане на Аяз-Кала, археологически паметник от епохата на зороастризма / IV в. до хр. / т.н. „Крепост на вятъра“.

Посещение на крепостта Топрак-Кала / I – IV в. след хр./ - най-добре запазения архитектурен паметник на Хорезм, в превод означаващ „ Крепост от пръст „.

Късен обяд на езерото Ахчаколь и пътуване до Нукус.

Настаняване в хотел.Свободно време. Нощувка.

Изхранване: закуска, обяд

Ден 9 Нукус – Муйнак – Миздахкан – Нукус / 400 км. 7 часа /

Закуска в хотела.

9.00 часа отпътуване за Муйнак – бивш град и бившо пристанище на Аралско море днес Аралкум.

Екскурзия по Муйнак и района на несъществуващото Аралско море. Изкачване до паметника на жертвите от Втората световна война, най-високата точка в района, от която се открива панорама към бившето пристанище и дъното на бившето море.

От тук може да се оцени трагедията на пресъхналото Аралско море. Водата се е отдръпнала на 100 -150 км. от това някога оживено пристанище.

Посещение на „гробището на кораби“.

Когато водата бързо се отдръпва, десетки кораби остават в пристанището и на рейд в залива завинаги, а пустинята покрива дъното на бившото море /Аралкум/. Днес, техните ръждясали корпуси наподобяват скелетите на праисторически животни.

Посещение Дома на културата в Мунайск и разглеждане на картинната галерия с платна изобразяващи Аралско море и река Амударья.

Обяд в кафе.

Пътуване до архитектурно-историческия комплекс-некропол Миздахкан / IV в. до хр. – XIV в. после хр., XVII – XX в./. На това място с малко прекъсване във времето повече от двайсет века са извършвани погребения на хора от различни религии, етноси и раси. Територията на некропола е огромна, разположена на три хълма.Тук се намира „гроба на Адам“, а над него е изграден мавзолей, наречен „Световен часовник“, отмерващ времето което остава на човечеството на Земята.

Пътуване до Нукус и нощувка в хотел.

Изхранване: Закуска, обяд

Ден 10 Нукус - екскурзия. Нукус - Хива (180 км, 3ч.) Полет Ургенч - Ташкент

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Нукус е столица на автономната република Каракалпакстан в състава на Узбекистан, зелен оазис, разположен между три пустини: пясъчните Каракум и Казылкум и каменистото плато-пустиня Устюрт. Сега към тях се присъединява още една пустиня, пясъчното дъно на пресъхналото Аралско море – Аралкум.

Посещение на музея „Савицки“, известен с руската авангардна живопис от първата половина на XX век. Наричат го „ Лувъра в пустинята“. Освен картините , музеят съхранява около 90 000 експоната на материалната и художествената култура на древния Хорезм, колекции от каракалпакското приложно изкуство, руска живопис от т.н. туркестански авангард.

Вечерен полет до Ташкент

Настаняване в хотел. Нощувка.

Изхранване: Закуска

Ден 11 Полет Ташкент - София

Закуска.

Отпътуване от Ташкент. Трансфер до летището.

Завършване на програмата.

Изхранване: закуска

 

Пакетната цена на екскурзията е 1341 euro на човек в двойна стая, доплащане за едноместна стая 310 евро. Цената е валидна от минимум 1 заявен турист.

-Пакетните цени са валидни при група минимум 1 човека, в случай на един желаещ самостоятелен турист, цените и условията се препотвърждават.
- В програмата могат да участват деца от 10 навършени години.
-Агенцията запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
-Екскурзията, в която взимате участие, е с присъединяване на място към мини-група туристи, пътуващи на гарантирани дати.  -Екскурзионното обслужване е на руски език.

Цената на програмата включва:-
- Посрещане и изпращане летище - хотел - летище .
- Настаняване в двойни стаи със закуска.
- Групови екскурзии с екскурзовод според програмата.
- Комфортен, климатизиран транспорт по време на цялата обиколката.
- Самолетен билет в икономична класа за вътрешен полет Ургенч–Ташкент.
- 4 Обяда по програмата
- Минерална вода за всеки ден от екскурзията.
- Запомнящи се сувенири.
-Медицинска застраховка (за туристи до 65 години);

Цената на програмата не включва:
-Самолетен билет София – Ташкент – София;
- Входните билети за атракциите по целия маршрут се заплащат на място;
- Възможно е да се направи допълнителна нощувка в Ташкент, как-то и индивидуални трансфери от/до летището (срещу допълнително заплащане)

There are no reviews yet. Be the first one to write one.

Аеротур ММ | aerotourmm.com | Политика за поверителност | Платформа за ОРС | 2001-2022
Туроператор с Удостоверение №04625 / 28.01.2005 | Администратор на лични данни с идентификационен №115643 / 20.05.2013

cross