info@aerotourmm.com

Летни хитове в Карелия

Цени

Имаш въпрос?

Ние сме тук за да отговорим.
Избери най-удобния за теб начин да се свържеш с нас.

+359 884881956
+02 943 49 00

office@aerotourmm.com

Полезни статии

Електронните визи за Русия ще бъдат предоставени при условие на закупуване на пакетни турове
01/07/2020
Речните круизи ще бъдат пуснати за туристи в края на юни: подробности
26/05/2020
Разяснения във връзка с връщането на консулската такса за издаване на руски визи.
18/05/2020

АБОНИРАЙTE СЕ

за да получавате нашите нови
програми и промоционални оферти.

С натискане на бутона "ИЗПРАТИ" се съгласявате с политиката за поверителност
7 дни/ 6 нощи
Период : ще бъде обявен допълнително
София
София
Екскурзионната програма включва

7 дни / 6 нощувки (четвъртък – сряда)

Екскурзионната програма включва:
Санкт-Петербург – Стара Ладога – Александро-Свирский манастир – Петрозаводск – остров Кижи – водопадите Ахвенкоски – планински парк Рускеала – Сортавала – водопадите „Белите мостове“, Койриноя – остров Валаам – Санкт-Петербург

По тази програма е възможно тръгване в понеделник, четвъртък и събота

Пакетната цена включва

 • нощувки в избрания хотел, цената на допълнителна нощувка към програмата без екскурзионно обслужване се потвърждава допълнително.
 • закуски на шведска маса
 • Трансфери летище „Пулково” – хотел – летище „Пулково”
 • екскурзии по програмата, в цената на екскурзиите са включени екскурзоводски услуги на руски език, входни билети за музеитев
 • транспорт по програмата
 • съдействие при полагане на руска входна виза
 • Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро за периода на пътуване (за лица над 70 навършени години застраховката се доплаща)

Пакетната цена не включва

 • Самолетни билети София – Санкт Петербург – София
 • Допълнителни екскурзии по желание (Допълнителните екскурзии могат да се заплатят и потвърдят предварително в България при записване по екскурзионната програма. В този случай местата са гарантирани. При заявка и заплащане на екскурзиите при пристигане в Санкт-Петербург, местата по програмите могат да бъдат запълнени и да Ви бъде отказано участие в допълнителните екскурзии.Точна цена в евро се предоставя при записване на съответната екскурзия съобразно курс рубла / евро).
 • Разходи за полагане на виза за Русия
 • Разходи от личен характер.
Програма

1 ден Четвъртък

Излитане от Аерогара София, терминал 2 с авиокомпания по избор. Кацане на летище Пулково. Посрещане с табелка “Името на клиента” и трансфер до избрания хотел в Санкт-Петербург. Свободно време. Нощувка.

2 ден Петък

Закуска сух пакет
06:30ч – Среща до автобуса на адрес Санкт-Петербург, Лиговский проспект 10 (хотел „Октябрьская“, метростанция Площадь Восстания).
07:00ч – Отпътуване от Лиговски проспект 10
07:30ч – Спиране на метростанция Улица Дыбенко
07:30-09:30ч Отпътуване за Стара Ладога.
По пътя Ви очаква началото на серия увлекателни истории и разкази от екскурзовода и разбира се време на тишина, за да можете да подремнете по пътя и да съберете сили пред предстоящия наситен ден.
09:00ч – Стара Ладога. Екскурзия по Староладожката крепост.
Още не се е родил Рюрик, а на река Волхов вече стояло славянско селище Ладога на водния търговски път „от баряги до гърци“. Именно ладожани призовали варягите на Рюрик, така че това място по право се счита за началото на цялата руска държавност. Ладога е свещено място за всеки руски човек. Сега Ладога е станала Стара Ладога, но крепостта се е възродила с цялото си бяло величие. На нейно място са открити съвременни музеи. По залите на музеите по крепостните стени Ви каним да се разходите с местен екскурзовод.
13:00ч – Пристигане в Александро-Свирския манастир. Обяд.
Посещението на Александро-Свирския манастир започва със свободно време за обяд в ресторанта на хотелския комплекс „Старая Слобода“ (срещу допълнително заплащане 350-450 рубли).
14:00ч – Екскурзия в Александро-Свирския манастир.
На източния бряг на Ладога, на границата с Република Карелия почти 500 години стои Свято-Троицкия Александро-Свирския манастир – свято място и център за разпространение на северните земи карел и вепс. Бъдеща резиденция на карелските епископи на руската православна църква, Александро-Свирския манастир нямал липсва на средства и постоянно се достроявал.
Благодарение на това сега туристите могат със собствените си очи да се полюбуват на един от най-грандиозните манастирски архитектурни комплекси в цяла Русия.
15:30ч – Отпътуване за Петрозаводск.
18:00ч – Интерактивна програма в най-веселото село Киндасово.
Село Киндасово е „сувенирно царство“, както сами обявяват киндасовци и най-веселото село в Карелия. При пристигането си веднага ще попаднете в ръцете на „семейства веселяци“. По време на интерактивната програма ще Ви запознаят с музикалната култура на Карелия и такива думи като „кантеле“, „еухикко“, „ейги“, „пийрилейки“ ще добият смисъл. Особено място в програмата заема запознанството с традицията на овчарите и древните инструменти на овчарите, на които всеки желаещ може да посвири.
Жители на Киндасово са не само хора, но и кукли – Катти да Васил. Те ще запознаят гостите с особеностите на киндасовската трапеза, ще разкажат „как киндасовци са варили каша“ и защо са бягали „за масло в плевнята“. И разбира се, няма да Ви пуснат без чай с карелско домашно печиво на изворна вода.
20:30-21:00ч – Пристигане в Петрозаводск. Настаняване в хотела и вечеря.
Ще имате свободна вечер, за да се запознаете с още една забележителност – Карелската кухня по време на вечерята. В Петрозаводск има няколко ресторанта, които предлагат на гостите да пробват национални ястия по старинни рецепти.

3 ден Събота

08:00ч – Закуска в хотела. Присъединпване към групата и отпътуване към пристанището за кораб до остров Кижи.
11:30ч – Пристигане на остров Кижи. Обзорна екскурзия и свободно време.
Остров Кижи на Онежкото езеро не прилича на стотиците други острови по този край. Още от кораба ще забележите, че не е покрит с гора. Това е така, защото вече не по-малко 15 века тук живели хора. През това време островът е бил покрит с обработваема земя и сенокоси. Целият остров изглежда благоустроен и прилича повече на европейска селска местност.
Основа на експозицията на музея под открито небе е централната част на Кижи с доминиращата църква Преображение Господне, чийто силует е известен по целия свят. Експонат се явява всяка дървена постройка на острова, които тук са десетки. Остров Кижи е огромен. На него могат да се разположат няколко села. Селата са обитаеми, но домовете до един се явяват паметници на дървената архитектура от 18-19 век. С тях можете да се запознаете през свободното време от екскурзията.
Що се отнася до самата екскурзия тя запознава не само с традициите на северната дървена архитектура, но и с културата, традициите и бита на селяните. И това е най-интересното. Кижи – това не е статична експозиция. През лятото тук кипи живот, в който могат да вземат участие всички желаещи. Усещането от пребиваването Ви тук не може да предаде нито една фотография, но впечатленията на посетилите на остров Кижи винаги са възторжени. Не случайно Кижи се намира в топ-3 забележителности на Русия веднага след московския Кремъл и Ермитажа в Санкт-Петербург.
17:00ч – Връщане в Петрозаводск. Свободно време за вечеря и почивка.
Допълнителна информация: Посещението на остров Кижи е основния, но не и единствения вариант да се изкара третия ден от екскурзията. По желание можете да се присъедините към туристическа група, която сутринта с автобус се отправя за придобиване на впечатления от природните забележителности на Карелия. В екскурзионната програма влиза обзорна екскурзия из Петрозаводск, посещение на резервата Кивач и едноименния водопад, вулкана Гирвас, източниците на минерална вода Марциална вода.

4 ден Неделя

4 ден, неделя
08:00ч – Закуска в хотела. Присъединяване към групата в автобуса.
Четвъртия ден на екскурзията започва малко по-рано, тъй като предстои голям преход от Петрозаводск в планинския парк Рускеала.
11:00ч – Каелско село Кинерма.
На 2 часа път от Петрозаводск сред карелската тайга е разположено не голямо село Кинерма, което неговите жители превърнали в една от най-интересните забележителности на Карелия. Това, което не е къща, е паметник на дървената архитектура от 19 век. Целият архитектурен комплекс от домове и параклиси се явява музей, посветен на живота и бита на карелските селяни. През 2016г. Кинерма била призната за най-красивото село в Русия.
В рамките на екскурзията с местните жители туристите ще бъдат в традиционен селски дом и ще чуят разказа за селските обичаи и традиции на карелците. Тъй като екскурзията се съпровожда от местни жители които не винаги имат възможност да пруемат групи, то понякога посещението на Кинерма не може да се осъществи. По тази причина тази екскурзия не е включена в цената на програмата. Заплаща се допълнително.
12:00ч – отпътуване за планинския парк Рускеала. Пъстрият залив Кирьявалахти.
Очаква Ви живописен път към една от най-известните забележителности на Карелия. През първата половина на пътя можете да подремнете, а след това задължително Ви съветваме да видите невероятната красота на пъстрия залив Кирьявалахти. Пътят ще се вие като змия по самия край на Ладожкото езеро, откъдето се откриват изумителни гледки.
14:00ч – Спиране до Рускеалските водопади Ахвенкоски.
Водопадите имат финландкото название Ахвенкоски, но много наричат това място Рускеалские водопади. Финландското наименование на реката означава „въртене, превратност, непостоянство“. Това са неголеми, но живописни каскади на горската река. Както и други подобни водопади, те стават бурни през пролетта и есента. Особеният вид на водопадите привлича много кинорежисьори (Тук са снимани известните филми „А зори здесь тихие“ и „Темный мир“). Около водопадите има пешеходни пътеки, които формират екологичен маршрут.

15:00ч – Планински парк Рускеала. Обзорна екскурзия и свободно време.
Накратко за парка: това е комплексен паметник на природата и музей на планинското дело на Русия и Финландия под открито небе, и голям туристически комплекс с разнообразни развлечения за туристите. Центърът на парка се явява Мраморния каньон – огромно езеро с високи мраморни брегове. По протежението на езерото има няколко километра пешеходни пътеки с множество обзорни площадки, на които е удобно да се правят фотографии. На север от езерото е разположена изоставена мраморна фабрика, чиито конусовидни тухлени тръби привличат много туристи с външния си вид. На юг от езерото е разположено кафе и магазини за сувенири, където можете да видите и купите произведения на карелските занаятчии.
С какво ще започне посещението: екскурзия из парка с местен екскурзовод, посветена на историята на Рускеаяла в качеството на паметник на планинското дело на Русия и Финландия. Ще ви преведат през пещери, ще Ви покажат най-красивите площадки за снимки. В края на екскурзията екскурзовода ще Ви разкаже за възможностите за развлечения в парка, тъй като територията е огромна и самостоятелното ориентиране е сложно.
Какви още развлечения има: целогодишно работи главното адреналиново развлечение в парка – „тролей“, можете да минете над водната повърхност на мраморното езеро, дълго 400 метра, по мраморните скали. Особен интерес има към новия екскурзионен маршрут в пещерите в дълбините на мраморната планина „Подземна Рускеала“. Ще имате и достъп до скачане с бънджи над каньона, „въжен град“, гребане на лодки по мраморното езеро и много други.
19:00ч – Настаняване в хотел в града Сортавала. Свободно време за вечеря и почивка.

5 ден Понеделник

08:00ч – Закуска в хотела. Индивидуален трансфер от хотела до началото на екскурзията по водопадите.
След закуска за Вас в хотела ще дойде лек автомобил, с който ще се отправите към разположения на 70 км от Сортавала град Питкяранта. Това е стартова точка на екскурзията по планинските водопади на Карелия.
09:00ч – Екскурзия по древните водопади на Карелия.
Цел на екскурзията е водопада Белите мостове. Това е един от най-големите и известни водопади в Карелия. Той е разположен на планинската река Кулисмайоки и от гранитна скала пада и се разделя в два ръкава. Най-високата част на водопада е 18 метра. Ще видите и водопадите Койриноя, които също се разделят на няколко потока. По време на пътуването Ви очаква още едно забавно приключение, което може да се организира само в Карелия!
Ще посетите изоставено полускъпоценно находище на гранат и всеки ще може да отчупи малко парче с чук и да го занесе вкъщи за спомен.
14:00ч – Връщане в Сортавала. Свободно време.
Препоръчваме Ви да посетите един от най-интересните музеи – арт-центъра на града Сортавала с изложба на работите на художника Кронид Гоголев. Тук ще видите епични картини, изпълнени с техниката на релефна дърворезба. Повечето картини са посветени на руския север и в частност Карелия.

6 денВторник

08:00ч – Закуска в хотела.
09:00ч – Отпътуване с метеор за остров Валаам.
През лятото във високия сезон циркулират няколко метеора по различно време. Ще Ви бъде избран най-удобния. (Ориентировъчно време на екскурзията от 09:00 до 16:00ч или от 11:00 до 18:00ч, времето зависи от запълването на метеорите.) Точното време на отплаване ще бъде указано във ваучера, който екскурзовода ще Ви даде в автобуса.
Поради метеорологичните условия курсът може да бъде официално отменен от поклонническата служба на. Валаам.
10:00ч – Екскурзия из остров Валаам.
От кея на Манастирския залив пътят води до връх Фаворор към централното центъра на манастирския комплекс Валаам. Пътят минава през манастирска градина до Знаменския параклис и по-нататък към светите врати на Петропавловската църква. Минавайки през портата попадате в централната част на манастира. В програмата Ви е предвидено посещение на Спасо-Преображенския събор, Успенската магерница на църквата. Ще видите наново построената цъква на Валаамската икона на Божата Майка, килийните и битови постройки на манастира, ще посетите църковен и сувенирен магазин.
Продължителност на екскурзията: 2,5 часа.
12:30ч –Спирка за обяд в манастирската магерница.
Втората част на екскурзията по острова започва с преход в Никоновския залив. От тук екскурзионният маршрут продължава към местността, която преди сто години получила наименованието „Новия Йерусалим“. Ще видите Възкресенски скит, църквата на който е построена в стила на раннохристиянските параклиси. Маршрутът ще продължи по горска пътека към Гефсиманския скит с дървената църква Успение на Пресвета Богородица. Екскурзията завършва в Елеонската планина – възвишение над Ладога, откъдето се открива потресаваща гледка към езерото.
Продължителност на екскурзията – 2 часа.
18:00ч – Връщане в Сортавала. Качване на автобус до Санкт-Петербург.
23:00ч – Пристигане в Санкт-Петербург. Настаняван в хотела.

7 ден Сряда

Закуска шведска маса в хотела и ли сух пакет за закуска при ранен полет. Освобождаване на стаите до 12ч. Посрещане на рецепция с табелка „Името на туриста“ и трансфер до летище Пулково за полет по избор до София.

При резервация на екскурзията по желание могат да се заплатят:
– Екскурзия до остров Кижи: цена от 50 евро за възрастен и от 27 евро за деца до 14 години.
– Екскурзия до остров Валаам от Сортавала: цена от 49 евро за възрастен и от 24 евро за деца до 12 години.

На място по желание се заплащат:
– Комплексен обяд: диапазон на цените от 400-500 рубли.
– Входни билети и екскурзия в музейния комплекс „Староладожка крепост“ – 320 рубли за възрастен и 160 рубли за деца до 12 години.

Снимки
Пакетна цена на човек в евро

Цените ще бъдат публикувани допълнително.

 • Плащането се извършва в лв. по курса на БНБ
 • Фирмата си запазва правото да внася изменения в реда на посещение на екскурзионните обекти или тяхната замяна с равностойни, без да се изменя пълния обем на предоставените услуги.
 • Туристическите програми, в които взимате участие, са сборни, с присъединяване към групи туристи, пътуващи на гарантирани дати. Екскурзионното обслужване е на руски език.
 • Цената на допълнителна нощувка между посочените периоди се потвърждава допълнително.